NedirSorgulamalar

ÇKS Nedir? 2024 e-Devlet ÇKS Sorgulama Nasıl Yapılır?

ÇKS Nedir? e-Devlet ÇKS Sorgulama Nasıl Yapılır? ÇKS Nereden Bakılır? ÇKS Nasıl Kayıt Olunur? ÇKS Belgesini Kim Verir? ÇKS ile Kredi Veren Bankalar ve daha fazlası yazımızda...

ÇKS Nedir? e-Devlet ÇKS Sorgulama Nasıl Yapılır? ÇKS Neden Gereklidir? Çiftçi Kayıt Sistemi’ne Nasıl Kayıt Olunur? ÇKS Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır? ÇKS İle Kredi Veren Bankalar hangileridir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Tarım uygulamalarının yaygın olarak gerçekleştirildiği ülkemizin hemen her şehrinde bu yol ile geçimini sağlayan, ek iş ya da hobi olarak tarımla ilgilenen çok sayıda çiftçi bulunmaktadır. Ülkemizde bir tarım politikası oluşturulması hedeflenmiş ve bu durum beraberinde bazı gereklilikleri getirmiştir. Bu politika kapsamında çiftçilerin bilgilerinin merkezi bir yerde toplanması ile devlet ve çiftçiler açısından her türlü işlemin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi sağlanmıştır. ÇKS adı verilen bu sistem ile her iki tarafa ait veriler resmileştirilmiştir. Ülkemizde çiftçilik yapan herkesin ÇKS’ye kayıt olabilmesi ve dilediklerinde buna dair sorgulama yapabilmesi mümkündür.

KOSGEB Desteklenen Sektörler 2024 KOSGEB NACE Kodları

ÇKS Nedir?

Sıklıkla kısaltma şeklinde kullanılması nedeniyle akıllara “ÇKS ne demek?” sorusu gelmektedir. ÇKS, çiftçi kayıt sisteminin kısaltılmış halidir. Çiftçi kayıt sistemi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın oluşturmuş olduğu, çiftçilerin ve tarıma dair bilgilerin toplandığı bir veri tabanıdır.

Bu sistem sayesinde tarımsal desteklerin takip edilebilmesi, izlemelerin, denetlemelerin ve raporlamaların yapılabilmesi, bilgilerin sorgulanabilmesi ile veri değerlendirmelerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi sağlanmıştır. Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili tüm detaylar 29012 Sayılı ÇKS Yönetmeliği ile açıklanmıştır. İlk olarak 16.04.2005 tarihinde yayımlanan bu yönetmeliğe göre çiftçi kayıt sistemine kayıt olmak zorunlu tutulmuştur. Birçok konuda kişinin çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olması şartı arandığı için, bu durum çiftçiler için oldukça önemlidir.

ÇKS Neden Gereklidir?

Hayvancılık işi ile uğraşanların ya da kırsal alanda herhangi bir tarım faaliyeti gerçekleştirenlerin belirli imkanlardan faydalanabilmesi için ÇKS’de kayıtlı olması istenmektedir. Bu imkanlar şunlardır:

  • Devletin “Genç Çiftçi” projesi kapsamında vermiş olduğu hibelerden faydalanabilmek
  • BAĞ-KUR ile emekli olabilmek
  • Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası’nın sunmakta olduğu düşük faizli ya da faizsiz krediler ile canlı hayvan alımı gibi diğer tüm desteklerden faydalanabilmek
  • Özel bankaların da vermekte olduğu tarımsal kredileri kullanabilmek
  • Yine birçok bankanın çiftçilere özel olarak sunmuş olduğu kredi kartlarını edinebilmek
  • Üretilen tarımsal ürünlerin nakliye işlemini gerçekleştirebilmek için gerekli olan müstahsil yol belgesini temin edebilmek
çks sorgulama nasıl yapılır?
çks sorgulama nasıl yapılır?

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne Nasıl Kayıt Olunur?

ÇKS’ye kayıt yaptırmak isteyen herkesin bulundukları il ya da ilçedeki Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir. Eğer tarım faaliyetleri gerçekleştirilen farklı birkaç yer var ise; herhangi birinin bulunduğu il ya da ilçedeki müdürlüğe başvurulması yeterli olacaktır.

Bu ilk kayıtta; arazisi kendine ait olan kişilerin başvurusu, araziyi kiralayan kişilerin başvurusu ve arazinin 1. derece yakınlarına ait olan kişilerin başvurusu olmak üzere 3 farklı şekilde  başvuru yapılabilmektedir. Başvuruda bulunmadan önce belli belgeler mutlaka edinilmelidir. Başvuruların da ilgili yıl için bir önceki 31 Aralık tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde o yıl için sisteme kayıtlı olunamaz.

ÇKS kayıt için gerekli belgeler şunlardır:

  • T.C. Kimlik numarasının yazdığı kimlik belgesi
  • Tüzel kişiler tarafından başvuru yapılıyorsa; imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi ve yetki belgesinin aslı ile fotokopisi
  • ÇKS başvuru dilekçesi (Müdürlüklerden edinilebilir)
  • Başvuruda bulunan kişinin tarım alanları ile ilgili bilgilerin olduğu formlar (ÇKS yönetmeliği ekinde bulunur)
  • Başvuruda bulunan kişinin çiftçi olduğunu gösteren çiftçi belgesi (Ziraat odasından edinilebilir)
  • Tarım arazisi başvuran kişiye ait ise; ilgili Tapu Müdürlüğü’nden alınmış olan ve arazinin o kişiye ait olduğunu gösteren, onaylı bilgisayar çıktısı
  • Tarım arazisi birden fazla kişiye ait ise; tarım arazilerini hissedarlardan biri kullanıyor ise muvafakatname-1, işlenmekte olan tarım arazileri eş ya da çocuk gibi birinci derece akrabalara ait ise muvafakatname-2 teslim edilmelidir. Vesayet altında bulunan kişiler için de mahkeme kararının onaylı sureti verilmelidir. Muvafakatname veren kişilerin Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış olan, tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneğini de başvuru sırasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
  • Tarım arazisi kiralanmış ise; kira belgesi ve kiraya veren kişinin tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği gereklidir. Toplam kiralama alanı eğer 100 dekar ya da üzerinde ise kiralama belgesi mutlaka noter onaylı olmalıdır. 100 dekarın altındaysa muhtar ve azalar onaylayabilir.
  • Tarım arazisi eğer kadastro geçmemiş yerlerde ise; İlçe Tespit Komisyonu tarafından hazırlanan ve komisyon ile çiftçi tarafından müştereken imzalanmış olan keşif raporu

Doldurulması gereken belgeler ÇKS Yönetmeliği’nin ekinde yer almaktadır. ÇKS tarla kira sözleşmesi örneği de yönetmeliğe ait EK-4’te yer almaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvurmak için doldurmanız gereken belgelere ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Kayıt işlemini gerçekleştirmenin diğer bir yolu da E-devlet sisteminden başvuruda bulunmaktır. Bunun için;

  • Öncelikle bu bölümün en altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

20wkacs452vus0fohfkjpyjsuqmhni0hxjrhqquu.jpeg

  • Karşınıza E-devlet sistemine giriş ekranı çıkacak. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayın.
  • E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı seçeneklerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.

  • Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu uygulaması ile karşılaşacaksınız. “Uygulamaya Git” diyerek devam edin.

pyly4jtlnxcunxmgivkuqhlkvo9jedpdwdale1yn.jpeg

  • Görüntülediğiniz ekranda başvuru sistemine aktarılacak olan özel bilgileriniz yazmaktadır. Bu bilgiyi edinip kabul ettikten sonra “Onayla” diyerek devam edin.

9hdjtzi3qfr9hgvfualkbyisq5yg3uwv7qkoya2p.jpeg

  • Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım bilgi sistemine yönlendirileceksiniz. Arama motoru bölümüne “çiftçi” yazdığınızda çıkan seçenekler arasında “Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu” vardır. O seçeneğe tıklayın.

ghltedye2rpzdihsuw2kqthggg6ufxq0tbhiwapq.jpeg

  • Kayıtlı olan bilgileriniz sistemden çekilecek ve karşınıza çıkacaktır. Başvuru yapılan müdürlük bölümünden tarım arazinizin bulunduğu yeri seçmeniz gerekecektir.

  • Çiftçi belgesi, kira sözleşmesi, ÇKS başvuru formu ve arazi bilgileri, muvafakat belgesi, döner sermaye makbuzunu sisteme yükledikten sonra “Gönder” seçeneğine tıkladığınızda başvurunuz Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilecektir.
  • Yüklemeniz gereken belgelere dair detaylar, bilgisayar faresini belge isimlerinin yanlarında bulunan “*” işaretinin üzerine getirdiğinizde görüntülenecektir.
  • Kayıt aşamasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Döner Sermaye Hesabı’na ödeme yapılması gerekmektedir.

ÇKS’ye e-devlet sistemi üzerinden kayıt başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ!

Ödeme yapılacak hesap numarasına ve ödemeniz gereken tutar ile ilgili detaylara ulaşmak için TIKLAYINIZ!


E Devlet Şifreniz Yoksa: E Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E Devlet ile Alakalı Daha Fazla Detay: E Devlet Girişi Nasıl Yapılır?

e-Devlet ÇKS Sorgulama Nasıl Yapılır?

ÇKS’ye kayıt başvurusu yaptıktan sonra, başvuru yapılan il/ilçe müdürlüklerinden başvuru sonucu takip edilebilir. Ancak, bu durum online olarak yine E-devlet sistemi üzerinden de sağlanabilir:

  • Öncelikle, aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayın.

  • E-devlet şifresi, mobil imza gibi seçeneklerden birini kullanarak kimliğinizi doğrulayın.

  • Kaydınız ve çiftçi olarak sistemde bulunan tüm bilgileriniz karşınıza çıkan ekranda görüntülenecektir. Sol bölümde görünen “Ürün/Arazi Kullanım Bilgisi” sekmesinden de diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.

ÇKS kayıt sistemi giriş işlemi için TIKLAYINIZ!

ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

Devletin çiftçilere verdiği belirli destekler vardır. Bu destekler dönem dönem de değişebilmektedir. Bunlardan yararlanabilmek için ÇKS’ye kayıtlı olmak ve bu kaydı ispat etmek gerekir. ÇKS belgesi il/ilçe müdürlüklerine müracaat edilerek alınabildiği gibi, E-devlet sistemi üzerinden de çıktı alınarak edinilebilir.

Yukarıda anlatıldığı gibi sisteme girildiği takdirde ÇKS belgesinin çıktısı kolaylıkla alınabilir. ÇKS belgesi almadan önce sistemde bulunan bilgilerin güncel olmasına dikkat etmek önemlidir. Eğer bilgi değişikliği söz konusu ise bu değişiklik sistem üzerinden mutlaka gerçekleştirilmelidir.

ÇKS İle Kredi Veren Bankalar

ÇKS’ye kayıtlı olmanın bir avantajı da bankaların çiftçilere özel olarak sunduğu kredilerden faydalanabilmektir. ÇKS belgesi sunulduğu takdirde tarıma yönelik kredi imkanı sağlayan bankalar şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Yapıkredi
  • QNB Finansbank
  • Vakıfbank
  • Şekerbank
  • Denizbank
  • TEB
  • İş Bankası
  • Garanti Bankası

Bu bankalardan kredi alınabilmesi için yalnızca ÇKS belgesi yeterli olmamaktadır. Diğer kredi türlerinde olduğu gibi kredi notu, gelir miktarı, geri ödeme koşulları gibi faktörler kredi alınabilmesi üzerinde etkilidir. Her bankanın kredi şartları ve krediye uygulanacak faizler ile vade oranları da birbirinden farklıdır. Devlet bankası olan Ziraat Bankası’nın tarım faaliyetlerine yönelik olarak sunduğu kredi fırsatları geniştir.

Ziraat Bankası ÇKS kredisi almak isteyenler için; İyi Tarım Proje Kredisi, Hasat Pazarlama Kredisi, Genç Çiftçi Kredisi, Arazi Alım Kredisi, Lisanslı Depoculuk Yatırımları gibi değerlendirebileceği farklı kredi alternatifleri vardır. Bu krediler devlete ait fondan belirlenen miktar tutarında verilir ve faizsiz olarak sunulduğu gibi düşük faizli olarak da düzenlenebilir. Kişiye en uygun kredinin hangisi olduğunu Ziraat Bankası bünyesindeki uzman personeller belirler ve çiftçi ile bu bilgiyi paylaşır. Diğer bankalarda da aynı şekilde bir işleyiş söz konusudur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu