Kamu HaberSGK - SSK

2024 GSS Borç Sorgulama, İtiraz, Af ve GSS Borç Sildirme İşlemleri

GSS Borç Sorgulama, İtiraz, Af ve GSS Borç Sildirme İşlemleri, GSS Borç itirazı Nereye Yapılır? GSS Borç İtiraz, GSS Borç Af, GSS Prim Borcu Affı, GSS Borcu Sorgulama ve daha fazlası yazımızda...

GSS Borç Sorgulama, İtiraz, Af ve GSS Borç Sildirme İşlemleri;  hakkında aradığınız tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası (GSS), 2006 yılında başlatılan Sosyal Güvenlik Reformu’nun bir ürünü olarak, 1 Ocak 2012 tarihinde, Türkiye’de yaşayan herkes için zorunlu hale gelmiştir. Reform kapsamında önce, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı isimleriyle farklı kesimlere hizmet veren kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) bünyesinde birleştirilmiştir. Bu tarihten önce sadece kamu kurumlarında, özel sektörde ya da kendi hesabına çalışanlar ile isteğe bağlı sigortalı olanları kapsayan sosyal güvenlik şemsiyesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile artık bütün vatandaşları içine aldı.

Böylece Türkiye’de çalışan-çalışmayan bütün vatandaşların ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ve tabii devletin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, eşit hak ve yükümlülüklere sahip olacağı tek bir emeklilik sistemi kuruldu.

Esas itibarıyla GSS, çalışan kesimin sigortalılık ve emeklilik şartlarında önemli bir değişiklik yapmaz. Kanunun getirdiği ve tartışmalara yol açtığı için uygulaması kısmen ertelenen asıl yenilik; hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerden bazılarını prim ödeme yükümlülüğü altına sokarak sisteme dahil etmesi. 5510 sayılı Kanun’un 60. maddesi bu kişilerin kimler olduğunu açıkça belirtmektedir. Kanun, her sene belirlenen asgari ücretin 1/3’ü tutarındaki gelir düzeyini, GSS primi ödemeye esas kabul eder. Yani, geliri bu tutarın altında kaldığı tespit edilen kişiler GSS kapsamında yer almaz.

GSS Borç Sorgulama

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu kapsamına giren kişiler, ne zaman ve hangi şartlarla GSS’ye dahil edildiklerini ve bunun kendilerine hangi sorumlulukları yüklediğini, SGK’ya bizzat başvurarak ya da internet üzerinden takip ve kontrol edebilirler. Bilgi edinme ve sorgulama işlemleri için interneti tercih edenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna ait e-SGK uygulamasını, e-Devlet Kapısı uygulamasını veya internet bankacılığı uygulamalarını kullanabilir ve T.C. Kimlik no ile GSS borç sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabilirler.

E-SGK uygulaması üzerinden GSS borç sorgulama

  • Öncelikle yazının devamında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın. Ana sayfada, üst şeritte bulunan “VATANDAŞ” başlıklı bağlantıyı tıklayın.

e-sgk ana sayfa

  • Açılan sayfada listelenen hizmetlerden, “Kart İle Prim Ödeme”‘yi seçin. Bu seçim sizi hemen ödeme aşamasına geçirmeyecek, önce sorgulama yapmanıza izin verecektir.

e-sgk vatandaş

  • “Uygulamaya Giriş” düğmesine tıklayın.

e-sgk uygulamaya giriş

Bu aşamada sistem, kimlik bilgilerinizin doğrulanması için sizi e-Devlet uygulamasına yönlendirir. İlgili kutucuklara T.C. kimlik no. ve e-Devlet şifrenizi yazarak, “sisteme giriş yap” düğmesine tıklayın ve ilerleyin.

e-sgk kimlik doğrulama

  • Kimlik bilgileriniz doğrulandığında sistem sizi tekrar e-SGK uygulamasına yönlendirir. Açılan sorgulama ekranında sorgu türü satırını tıklayarak açılan listeden “diğer tahsilatlar” ve sorgu tipi satırında da “GSS Prim” seçeneklerini işaretleyin ve “borç sorgula” düğmesine tıklayın. Bu sayfada bulunan “kullanım kılavuzu” bağlantısına tıklayarak, ulaşmak istediğiniz diğer hizmetler ve sistemin nasıl kullanılacağıyla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

gss borç sorgulama sayfası

E-SGK uygulaması üzerinden GSS borç sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

E-Devlet uygulaması üzerinden GSS borç sorgulama

GSS borçlarınızı e-SGK’dan sorgulamakla e-Devlet üzerinden sorgulamak arasında hiçbir fark yoktur. E-Devlet’in en önemli avantajı, kimlik doğrulama adımını TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle, başka bir şifreye gerek duymadan aşmanızı sağlamasıdır.

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden giriş yapacağınız e-Devlet uygulamasının ana sayfasında bulunan kurum listesinden Sosyal Güvenlik Kurumunu seçerek, aradığınız hizmete kolayca ulaşabilirsiniz. Her iki sistem de aynı veri tabanını kullanır. E-SGK uygulamasında anlatılan 4. adımdan sonra, her iki uygulamada da izlenecek yol aynıdır.

e-devlet kurumlar listesi

PTT, Vakıfbank ve Ziraat Bankası GSS borç sorgulama ve ödeme işlemlerini yapabileceğiniz diğer kanallardır. Bunun için adı geçen kurumların şubelerini ya da internet şubelerini kullanabilirsiniz.

E-devlet üzerinden GSS borç sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

GSS Borç Ödeme

Genel Sağlık Sigortası kapsamına giren kişiler, sigortalılıktan doğan tüm borçlarının ödemesini e-SGK ve e-Devlet uygulamalarından yapabilirler. Her iki uygulama da kullanıcılarına kredi kartı ile gss borç ödeme imkanı verir. GSS borcu tüm bankaların internet şubeleri üzerinden de ödenebilmektedir.

GSS Borcu Nasıl Silinir?

1 Ocak 2012 itibarıyla herkes için zorunlu hale gelen GSS, yasanın kimleri kapsadığı hakkında yeterli bilgisi olmayan pek çok vatandaşı hem borçlu hem de sağlık hizmetlerinden yoksun duruma düşürdü. Asgari ücretin 1/3’ünden fazla geliri olan ve yaşı itibarıyla artık kimsenin bakmakla yükümlü olmadığı kişiler (çoğunlukla liseden mezun olan ve üniversiteye kayıt yaptırmayan gençler) bu durumu, sağlık kurumlarına gitmek zorunda kaldıklarında öğrendiler.

Ortaya çıkan bu karışıklık hükümeti, toplumda GSS borç affı olarak isimlendirilen ama aslında af değil bir tür erteleme olan düzenlemeye yönlendirdi. Bu düzenlemeyle GSS katılımı için son tarih 31 Aralık olarak belirlendi.

Öte yandan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünün altında olan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler GSS primi ödemek zorunda değildir. Bu kişiler eğer sistemde borçlu görünüyorlarsa GSS borcuna itiraz edebilirler.   

İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir? Şartları ve Maaşı

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ben 2008 yılından önce 18 yaşımı doldurmuş bekar bir bayan olarak babamın sigırtasından yararlanma hakkına sahip olup bu güne kadar e devlet üzerinden yaptığım gss borç sorgulamasında da herhangi bir borcum görünmüyordu. Ancak 27.02.2023 tarihinde 2012 den beri süre gelen bir borç yansıtılmış 17.800 Tl. Bu yasal değil, nasıl itiraz edebilirim? Babamın e devlet sayfasında kayıt yaptırmak istediğimde bile zaten müstehaktır kayda gerek yoktur yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu