SGK - SSK

Bağkur Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilir mi? 2024 Geriye Dönük Bağkur Tescili

Bağkur Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilir mi? Geriye Dönük Bağkur Tescili, Bağ-Kur Geriye Dönük Borçlanma Var mı? Bağ-Kur Geriye Dönük Ödeme, Bağ-Kur Geriye Dönük Tescil, Bağ-Kur Tescil Affı ve daha fazlası yazımızda...

Bağkur Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilir mi? Geriye Dönük Bağkur Tescili; Son zamanlarda merak edilen konuların başında geriye dönük borçlanma yer alıyor. Bağ-Kur geriye dönük tescil var mı, hangi durumlarda geriye dönük Bağ-Kur tescili yapılabilir, Bağ-Kur geriye dönük prim borçlanması için taksitlendirme yapılır mı gibi soruların cevapları yazımızda.

Çok sayıda esnaf ve sanatkar zamanında Bağ-Kur kaydı yaptırmadığı için yıllarca emekli olmayı bekliyor. Emeklilik yaşı gelse bile maalesef emekli olamıyor. Esnaflık yapan, serbest meslekle uğraşan veya bağımsız çalışan kişiler yaş ve sigortalılık süresini yerine getirmiş olmasına rağmen prim eksiği sebebiyle mağdur olabiliyor. Bu durum özellikle vergi kaydı olup Bağ-Kur tescili yaptırmamış olan kişiler için önem teşkil ediyor. Çünkü vergi kaydı veya oda kaydı sigorta başlangıcı sayılmıyor.

Yasalarla belirlenen tarihler arasında Bağ-Kur tescili yapıldı ise ve geçmişe yönelik vergi kaydı belgeler ile ispatlanırsa kişinin sigorta girişi belli bir tarih olarak belirleniyor. Böylelikle kişinin geriye dönük Bağ-Kur borçlanması bir şekilde mümkün olabiliyor. Çok eski bir vergi mükellefi dahi olsanız bugüne kadar Bağ-Kur tescili yaptırmadıysanız belirlenen tarihten itibaren Bağ-Kurlu olmuş sayılıyorsunuz. Daha eski bir tarihte Bağ-Kur başlangıcı yaptırma ihtimaliniz olmuyor. O noktada vergi mükellefi olduğunuz tarih bir şey ifade etmiyor. Yasalarla belirlenen tarihten itibaren çıkan prim borçları için bazı dönemlerde çıkarılan torba yasalar ile geriye dönük taksitlendirme ve yapılandırma imkanı sunuluyor. Bu şekilde geriye dönük borçlanmalar ödenebiliyor.

SGK Prim Bağkur Borçları Siliniyor mu? Bağkur Yapılandırma

Bağ-Kur Geriye Dönük Tescil Var Mı?

Vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanlar, içinde bulundukları tarihten daha önce Bağ-Kur numarası almamış ve Bağ-Kur numarasına sahip değil ise belirli bir tarihten öncesine dönük Bağ-Kur tescili söz konusu değil. Yani kişinin geçmiş tarihli vergi kaydı olsa dahi eğer Bağ-Kur tescili bulunmuyor ise Bağ-Kur başlangıcı, vergi kaydı olan tarihe kadar geri gitmiyor. Bu durum sebebiyle uzun yıllar faaliyet göstermiş ancak Bağ-Kur kaydı yaptırmadığı için emekli olamayan çok fazla vatandaş bulunuyor. Bazı sınırlamalar ile bu kişilerin belirli tarihlerde sigorta başlangıcı yapmış sayılmaları söz konusu olabiliyor.

bağ-kur geriye dönük
bağ-kur geriye dönük

Hangi Durumlarda Geriye Dönük Bağ-Kur Tescili Yapılabilir?

Sadece isteğe bağlı Bağ-Kur ile ilgili istisnai durumlar haricinde Bağ-Kur başlangıcının geriye gitmesi durumu yasalar ile net bir şekilde belirlendi. Geriye dönük Bağ-Kur tescili mevzuatına göre geçerli olan tarihler aşağıdaki gibi:

  • Bağ-Kur tescili 01.10.2008 tarihinden sonra yapılmış ise başlangıç bu tarihten önceye çekilemez.
  • Bağ-Kur tescili 04.10.2000 ve 30.09.2008 tarihleri arasında yapılmış ise başlangıç 04.10.2000 tarihi öncesine götürülemez.
  • Bağ-Kur tescili 20.04.1982 ve 03.10.2000 tarihleri arasına yapılmış ise başlangıç 20.04.1982 öncesine alınamaz.

01.10.2008, 04.10.2000 ve 20.04.1982 tarihlerinden önce Bağ-Kur başlangıcı yapılmadı ise bu tarihler daha öncesine götürülemiyor. Herhangi bir dava ile bile bu işlem yapılmıyor. Vergi kaydı olup Bağ-Kur tescili yaptırmamış kişiler için bir örnek vermek gerekirse; Bağ-Kur tescil tarihi 1998 olan bir vatandaşın daha eski yani 1980 ile 1983 tarihleri arasında bir vergi mükellefiyeti bulunuyorsa ve bu durum belgelerle kanıtlanırsa Bağ-Kur başlangıcı 20.04.1982 tarihi olur.

Bu tarihler arasında tescil yaptırmayan esnaflar için geçerli olan son tescil tarihi 01.10.2008 oluyor. Yani günümüzde isterse 1980 yılından beri vergi mükellefi olsun, Bağ-Kur tescili hala yapılmadıysa bu kişilerin sigorta girişleri 01.10.2008 sayılıyor.

BağKur Geriye Dönük Borçlanmalar İçin Yapılandırma İmkanıyla İlgili Hangi Kolaylıklar Sağlanıyor?

  • Geriye dönük prim borçlarının faiz ve gecikme zamları siliniyor.
  • 36 aya kadar taksit imkanı sunuluyor.
  • Normalde prim borcu olan Bağ-Kurlular sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Ancak yapılandırma yaptıklarında borç henüz ödenmemiş olsa da sağlık hizmeti alabiliyorlar.
  • Bağ-Kur’da dondurulan hizmet süresi için borçlanma durumunda hesaplamalar aylık cari primler üzerinden yapılıyor. Düşük prim tutarları üzerinden de borçlanma söz konusu olabiliyor.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlanması İçin Taksitlendirme Yapılır Mı?

Öncelikle yapılandırma ve taksitlendirme işleminin aynı olmadığından bahsetmek gerekir. Yapılandırmadan yararlanmak isterseniz faiz ve zamlar (belli bir oranda ya da tamamen) silinir ve anaparaya dokunulmaz. Taksitlendirme işleminde ise gecikme zammı ve faizler dahil edilen miktar, anaparayla birlikte taksitlendiriliyor. Geriye dönük prim taksitlendirmesi her zaman yapılabiliyor.

Taksitlendirme İşlemi ile İlgili Önemli Noktalar

  • Geriye dönük prim ödemesini taksitlendirmek isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ziyaret ederek başvuru formunu dolduruyor.
  • Ön başvuru yapıldıktan sonra taksit peşinatının yatırılması gerekiyor.
  • Bu peşinat herhangi bir bankaya yapılabiliyor. T.C. kimlik numarası üzerinden işlem yapmak önem teşkil ediyor.
  • Peşinat yatırıldıktan sonraki gün taksitlendirme işlemi yapmak mümkün oluyor.
  • Taksitlendirme işlemi yapıldığı zaman yıllık faiz oranı yaklaşık olarak %12 oluyor.
  • Taksitlendirme de yapıldıktan sonra sağlık hizmetlerinden yararlanılabiliyor.
  • Eğer iki taksit ödenmez ise taksitlendirme işlemi bozuluyor. Dolayısıyla taksit ödemelerinin her ay düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor.
bağ-kur taksitlendirme
bağ-kur taksitlendirme

Silinmiş Olan Bağ-Kur Hizmeti İçin Geriye Dönük Borçlanma Yapılabilir mi?

Bazı dönemlerde çıkarılan yasa ile birlikte 12 aydan fazla Bağ-Kur prim borcu olanların hizmetleri silinmiş ve kayıtları dondurulmuş olabiliyor. Bu borçlar silindikten sonra çalışmaya devam eden kişiler prim ödemeye devam etmiş ise ödediği günleri emeklilik için kullanabiliyor. Fakat emekli olmak için silinen hizmetleri sebebiyle eksik primleri kalıyor olabilir. Emekli olabilecek yaşa gelmiş olmasına rağmen eksik prim günü olan vatandaşlar daha önce silinen hizmetlerini tekrar canlandırmak isteyebilir.

Böyle bir durumda kişi başvuru yaparak silinen veya dondurulan günlerini ödeyip emeklilik hesabına katabilir. Bu durumdan yararlanmak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru yapması gerekir.

  • Silinen hizmet günlerini canlandırma işleminin yasada belirlenen süre içinde yapılması gerekir.
  • Vatandaşın başvuru formu doldurması gerekir.
  • Hazırlanan form ve dilekçe ile birlikte mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekir.

Kimler Bağ-Kur Tescil Kaydı Silinmesine Rağmen Geriye Dönük Borçlanabilir?

Bağ-Kur tescil kaydı olmasına rağmen ödeme yapmadıkları için silinen hizmete ilişkin borçlar güncelleme katsayısı dikkate alınarak belirlenen güncel tutarda ödendiğinde bu hizmet süresi emeklilikte dikkate alınabiliyor. Peki, bu durumdan kimler faydalanabiliyor?

  • Köy ve mahalle muhtarları
  • Kendi adına bağımsız çalışanlar
  • Tarımda kendi adına bağımsız çalışanlar
  • Diğer Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılar

Yasa çıktığı zamanlarda belirtilen süre içinde başvuran vatandaşların bu haktan yararlanmaları söz konusu oluyor. Belirtilen tarihten sonra başvuru yapanların talepleri geçerli olmuyor. Eksik prim sebebiyle emekli olamayan vatandaşlar başvuru yaptıklarında bu günleri de sayılarak emekli olabiliyor. Geçmişe dönük bu borç hesaplandığında vatandaşa taksitle ödeme seçeneği de sunulabiliyor.

4B – BAĞKUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

Geriye Dönük Bağ-Kur Prim Borçlanması Nasıl Sorgulanır?

Bağ-Kur geriye dönük borçlanma yapmak için başvuran vatandaşların prim ödemelerini sorgulamak için üç yöntem bulunuyor:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ziyaret ederek sorgulama yapılabilir.
  • e-Devlet sistemi üzerinden online olarak sorgulanabilir.
  • Telefon ile Alo 170 hattı üzerinden geriye dönük borçlanma tutarı ile ilgili bilgi alınabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Giderek Geriye Dönük Borçlanma Nasıl Sorgulanır?

Geriye dönük Bağ-Kur prim borcunuzla ilgili bilgi edinmek istiyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bizzat ziyaret edebilirsiniz. İkamet ettiğiniz ildeki kuruma gitmeniz şart değil. Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek borçlanma türü ve borç tutarı gibi gerekli bilgileri alabilirsiniz.

e-Devlet Sistemi ile Geriye Dönük Borçlanma Sorgulaması Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayarak e-Devlet sisteminden 4B Borç Durumu sayfasını açın.

  • Kimliğimi şimdi doğrula butonunu tıklayın, T.C. kimlik numaranız ve PTT şubelerinden alacağınız bir e-Devlet şifresi ile giriş yapın.

  • Sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan 4B Borç Durumu sayfasına girmiş olursunuz ve borçlanma yaptığınız gün sayısı ve borçlanma tutarı gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

flx1px7kqpp630f20snk94jtwqpdbklamnowsjk1

4B geriye dönük borçlanma bilgilerinizi sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Alo 170 Hattı ile Geriye Dönük Bağ-Kur Borcu Nasıl Öğrenilir?

Telefon ile Alo 170 Hattı’na bağlandıktan sonra sesli yanıt sistemi ile yapmak istediğiniz işlemi söylemeniz gerekir. Ardından borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bağ-Kur Borçlanması ile İlgili Dikkat Çeken Talepler

Bağ-Kur tescili ile ilgili en öne çıkan talepler; 2000 yılından önce Bağ-Kur kaydı yapılmayan esnafın emekli olacak yaşa gelmesine rağmen emekli olmaması ile ilgili oluyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu bu konuyla ilgili esnafların vergi ve oda kayıtlarının dikkate alınmasını istiyor.

Özellikle geriye dönük borçlanma mümkün olduğu halde ekonomik nedenler sebebiyle esnaflar bu fırsattan yararlanamadıklarını dile getiriyor. Bu sebeple vergi ve oda kayıtları göz önüne alınarak yeni bir borçlanma hakkından yararlanabilmeyi talep ediyorlar.

E Devlet Şifreniz Yoksa TIKLAYINIZ

ALO 170’e Nasıl Ulaşabilirsiniz?

BAĞKUR Borç Sorgulama

 

Bağ-Kur Hizmet Dökümünü Nereden Alabilirim?

e-Devlet üzerinden alabilirsiniz.

Bağ-Kur Ödemelerini Nereden Görebilirim?

e-Devlet sistemine girerek öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu