Emeklilik

SGK DYS Evrak Takip – Emeklilik Takibi Nasıl Yapılır?

SGK DYS Evrak Takip – Emeklilik Takibi Nasıl Yapılır? 4A ve 4B evrak takip işlemleri nasıl yapılır, 4C emeklilik evrak takibi nasıl yapılır, varide no ile evrak takibi nasıl yapılır gibi birçok sorunun cevabı yazımızda.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ücret karşılığı çalışan her vatandaş, çalışma durumunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmek durumundadır. SGK’ya söz konusu çalışanlar için yatırılan primler, bu vatandaşların hem sağlık hizmetlerinden avantajlı bir şekilde faydalanmasını hem de emeklilik hakkı kazanmasını sağlar. Prim gün sayısı ve yaş şartlarını sağlayan her vatandaş, vakti geldiğinde emekli olma ve emekli aylığı alma hakkına sahiptir. Söz konusu tarihten itibaren vatandaş dilediği vakitte Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine giderek emeklilik dilekçesini ve diğer evrakları teslim ederek emeklilik aylığı için başvuru yapabilir. Başvuru esnasında verilen evraklar anında kayda alınır ve vatandaşlar kayda alınan evrakların hangi aşamalardan geçtiğini internet aracılığıyla diledikleri zaman görüntüleyebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu ile e-Devlet ortaklığıyla sağlanan hizmetten faydalanmak için vatandaşların T.C. kimlik numaralarını ve e-Devlet parolalarını biliyor olmaları yeterlidir. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra doküman yönetim sisteminde evrakın verildiği seneyi seçerek sorgulama sonucu hızlı bir şekilde öğrenilebilir.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen sorgulama işlemlerinde yanlış olduğu düşünülen herhangi bir bilgi ile karşılaşılması halinde, vatandaşların il ya da ilçelerde yer alan SGK binalarına gitmesi ya da kurumun çağrı merkezini arayarak yaşadığı sorunla ilgili kuruma bildirimde bulunması işlemlerin hızlanmasına yardımcı olur. Aksi durumlarda özellikle emeklilik ile ilgili işlemlerde evrakların değerlendirilmesine yönelik süreç biraz daha uzayabilir ve aylık daha geç bağlanabilir.

SGK Evrak Takip İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermiş olduğunuz evrakların takibini hem internet üzerinden hem de kurumun ALO 170 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla gerçekleştirmeniz mümkün. SGK DYS evrak takibi sistemi sayesinde e-Devlet üzerinden giriş yaparak ücretsiz bir şekilde verilen evrak ya da evrakların durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

ALO 170’i aradığınızda ise çağrı merkezi çalışanı sizden T.C. kimlik numarası, annenizin evlenmeden önceki soyadı, doğum tarihi gibi bazı bilgiler talep edecektir. Bu bilgileri doğru bir şekilde verdikten sonra sizin bilgilerinizle talep ettiğiniz sorgulamayı gerçekleştirerek evraklarınızın hangi aşamada olduğuna dair bilgiyi tarafınıza iletecektir. Eğer ilgili takip işlemi kısa süre içerisinde gerçekleştirilemiyorsa adınıza bir kayıt oluşturulur ve takip işlemi sonuçlandığında tarafınıza bir SMS gönderilir, bu SMS’i aldıktan sonra yeniden ALO 170’i arayarak konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

4A ve 4B Evrak Takip İşlemleri Nasıl Yapılır?

  • E-Devlet aracılığıyla SGK evrak sorgulama işlemini gerçekleştirmek isterseniz ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açmanız gerekir. Bu sayfa aracılığıyla 4A, 4B ve malulen emeklilik evrak takibi işlemlerini yapabilirsiniz. 4C için bir sonraki başlığı incelemeniz gerekir.

  • SGK emeklilik evrak takibi işlemine başlayabilmek için bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklamalısınız. Bu butona tıkladıktan sonra e-Devlet sisteminin giriş ekranına yönlendirilirsiniz.

7p2bhrefg5lcm5qcqxwhqpdwkg9cj0f4clnpargz.jpeg

  • SGK evrak takip sistemine geçiş yapabilmek için karşınıza gelen ekrandaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girin. Daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
  • Eğer henüz bir e-Devlet parolası edinmediyseniz size yakın konumdaki PTT merkezlerinden herhangi birini kimlik ya da kimlik yerine geçen başka bir resmi belge ile ziyaret etmeniz ve görevliye belgenizi gösterdikten sonra içerisinde e-Devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekir.
  • Daha önce bir şifre oluşturmuş olmanıza rağmen parolanızı hatırlamıyorsanız, giriş bölümünün altında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayarak gerekli aşamaları tamamlamanız gerekir. Bu noktada sistem sizden bazı kimlik bilgilerinizi talep eder, bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdikten sonra yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazmanız gerekir. Son olarak e-Devlet sisteminde tanımlı olan cep telefonu numaranıza bir güvenlik kodu gönderilir ve bu kodu karşınıza çıkan alana girmeniz halinde yeni bir şifre belirleyerek emeklilik takip işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer yakın akrabalarınızdan birine ait T.C. kimlik numarası bilgisine sahip değilseniz ya da daha önce sisteme bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız, bu yöntemle yeni şifre oluşturmanız mümkün değildir. Tekrar PTT ofisine giderek yeni bir şifre zarfı satın almanız gerekebilir.
  • Emeklilik dilekçe takibi işlemlerini e-Devlet şifresine ihtiyaç duymadan da gerçekleştirmek mümkün. Giriş formunun hemen üst alanında dört farklı alternatif bulunur. İnternet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da mobil imza opsiyonlarından herhangi birini seçip sisteme kolayca giriş yapabilirsiniz. Bu opsiyonlar arasında en tercih edileni internet bankacılığıdır, banka bilgilerinizle sisteme rahatça giriş yapmanıza olanak tanıyan bu yöntemle işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

rknjfshguvai2p8q8hbhjsrgq3qn8lmglsbq7coo.jpeg

  • Sisteme yukarıda anlatılan yöntemlerden herhangi biri aracılığıyla giriş yaptıktan sonra 4A emeklilik takibine yönelik işlemleri gerçekleştireceğiniz DYS evrak takibi sayfasına aktarılırsınız.
  • SGK emeklilik başvuru takibi gerçekleştirebilmek için sistem sizi uygulamaya yönlendirmek isteyecektir. Bu sebeple karşınıza çıkan ekranın alt kısmında yer alan mavi renkli buton içerisindeki “uygulamaya git” yazısına tıklayın.

  • Bu sayfada emeklilik dosya takip işlemini gerçekleştirebilmek için yapmanız gereken tek şey evraka ait seneyi seçmektir. Daha sonra “sorgula” butonuna tıklamanız gerekir.
  • Butona tıkladıktan sonra söz konusu evrakın hangi aşamalardan geçtiği, bu aşamaların hangi tarihlerde gerçekleştiği, aşamayı kontrol eden memurun adı ve güncel durum gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden Emeklilik Takip İşlemleri için TIKLAYINIZ.

4C Emeklilik Evrak Takibi Nasıl Yapılır?

  • 4C emeklilik evrakları ile ilgili takip işlemleri de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. 4A ve 4B’den farkı ise sorgulama işlemlerinin başka bir sayfa üzerinden gerçekleşiyor olmasıdır.
  • 4C ile ilgili emeklilik takibine yönelik işlemler için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
  • Eğer sisteme giriş yapmadıysanız karşınıza çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.

duf20ykark2eecwljjd3ahz29kk5jveodwvv5jsr.jpeg

  • Bunun ardından ilgili alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girip “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Şifrenizi hatırlamıyorsanız “şifremi unuttum” butonunu kullanabilir ya da internet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı, elektronik imza gibi yöntemlerden birini kullanabilirsiniz.

qius9e31covwbo2ky8ft6ogsv9lsxcfyabxmtd25.jpeg

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak sorgulama sonucunuz karşınıza gelir.
  • Eğer herhangi bir evrakınız bulunmuyorsa, yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. Kuruma bir evrak verdiyseniz, bu evrakın hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
  • Bir evrak vermenize rağmen ekran görüntüsündeki uyarı ile karşılaşıyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmeniz gerekir.

4C Emeklilik Takibi İşlemlerini E-Devlet Üzerinden Gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ.

Varide No ile Evrak Takibi Nasıl Yapılır?

Varide numarasıyla evrak takibine yönelik işlemler SGK’nın resmi web sitesi aracılığıyla gerçekleştirilir.

  • Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesine geçiş yaparak evrak takibi yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer verdiğimiz bağlantıya tıklayın.

ps1kwtcjbfpkx1qjin5gt6f1zr1facg2lq6vv5tl.jpeg

  • İlgili sayfayı açtıktan sonra karşınıza çıkan boşluklara sırasıyla ekranda görmüş olduğunuz güvenlik kodunu, evrak varide numarasını ve evrak üzerinde yer alan doğrulama kodunu girin.
  • Son olarak sayfanın sol alt bölümünde yer alan “sorgula” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Varide Numarasıyla Evrak Takibi Yapmak için TIKLAYINIZ.

SGK Evrak Takibinde Yer Alan Cümleler Ne Anlama Gelir?

Sosyal Güvenlik Kurumu, evrak takip sistemi aracılığıyla yapılan sorgulamalarda evrakın hangi aşamada olduğunu belirli cümlelerle tarif eder. Bu cümlelerin anlamları ise ilk kez böyle bir işlem gerçekleştiren vatandaşlar tarafından merak edilir.

SGK Evrak Takip Zimmetten Çıkarıldı Ne Demek?

İlgili evrakın Ankara’daki SGK merkezine gönderildiğini ve oradan gelecek cevabı beklemeniz gerektiğini bildiren ifadedir.

SGK Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış Ne Demek?

İşlemi gerçekleştirilen evraklar gelen evrak dosyasına kaldırılır. Fakat evrakın sadece dosyaya kaldırılmış olması işlemin tamamen sona erdiğini belirtmez, ek işlemlerin yapılması da gerekebilir.

SGK Gelen Evrak Kayıtlı Ne Demek?

Dilekçeyi ya da evrakı SGK’ya verdikten sonra söz konusu evrak ya da evrakların kayda alındığı anlamına gelir. İşlemleriniz başlamış kabul edilir.

SGK Giden Evrak Kayıtlı Ne Demek?

Tarafınıza ait evrakın kaydedildiğini ve ilgili birime havale edildiğini anlatan ifadedir.

SGK Evrak Kapandı Ne Demek?

Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde “evrak kapandı” ibaresini gördüğünüzde başvurunuzun sonuçlandığı belirtilir. Söz konusu başvurunuz ile ilgili sonuç tarafınıza posta ya da diğer iletişim kanalları aracılığıyla iletilecektir.

Ne Zaman Emekli Olurum?

Emekli Maaşı Hesaplama

Engelli Emeklilik Şartları

3600 Günden Emeklilik

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, Efendim ben Kamudan istifa ettikten bir süre sonra, Kamu Emekliler Daire Başkanlığına emeklilik talebimle ilgili dilekçe verdim. yaş ve yıl şartlarım fazlasıyla tamam olmasına rağmen maalesef yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen henüz işlem sonuçlanmadı! ALO 170’den, kurumlar arası yazışmalardan kaynaklanan sorunlar olduğunu öğrendik ve bunların giderilmesi için gerekenleri yaptık. Bugün de ALO 170’den şu bilgiyi aldık: “talebiniz üzere, Dosyanız arşivden istenmiş olup, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tarafınıza yazılı olarak bilgi verilecektir!” acaba bu ne anlama geliyor? Bu konuda bilgilendirirseni çok menun olurum.. selamlar.. saygılar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu