Kamu HaberSorgulamalar

Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Sorgulama 2024 Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Nasıl Silinir?

Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Sorgulama - Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Nasıl Silinir? e-Devlet Sabıka Kaydı Nasıl Silinir? e-Devlet Adli Sicil Kaydı Sorgulama, Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl Silinir ve daha fazlası yazımızda...

Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Sorgulama – Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Nasıl Silinir? sabıka kaydı nasıl alınır, adli sicil kaydında neler gözükür, adli sicil kaydı silinmesi ne kadar sürer gibi merak edilen soruların cevapları yazımızda.

Günümüzde daha çok iş başvurularında, burs işlemlerinde, okul kayıtlarında veya özel ya da resmi kurumların talepleri üzerine istenen adli sicil kayıt belgeleri, kişinin herhangi bir suça ilişkin mahkumiyetinin bulunup bulunmadığını gösterir. Bu belgeler hem çeşitli kamu dairelerinden hem de internet üzerinden ücretsiz olarak temin edilebilir. İnternet üzerinden adli sicil kaydının temin edilmesi, kamu dairesine kıyasla daha hızlı ve basit bir işleme tabidir.

Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer? 2024 Güncel ve Detaylı Anlatım

Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Sorgulama

Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli sicil belgesi ya da kaydı, kesinleşen mahkeme kararına dayanılmak şartıyla vatandaşlar hakkındaki ceza ya da güvenlik tedbirlerinin bilgilerin yer verilen bir evraktır. Suç kaydı ya da sabıka kaydı olarak da bilinen bu evrakta herhangi bir suçun ya da tedbirin yer alabilmesi için mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekir. Eğer mahkeme süreci devam ediyorsa ve konu kesinleşmemişse adli sicil kaydında bu mahkemeyi ilgilendiren suç ya da tedbirle ilgili herhangi bir veri yer almaz.

Sabıka Kaydı Sorgulama ve Belge Çıkarma İşlemleri

Adli sicil kayıtları günümüzde e-Devlet sistemi aracılığıyla internet üzerinden alınabildiği gibi adliyelerde yer alan adli sicil müdürlüklerinden, kaymakamlıklardan ve yurt dışında büyükelçiliklerden alınabilir.

Sabıka Kaydı Nasıl Alınır?

Kaymakamlık, büyükelçilik ve adliye gibi yerlerden sabıka kaydı alınabilmesi için vatandaşların kimlik belgeleriyle birlikte müracaat etmeleri gerekir. Eğer 18 yaşından küçük birisi için kayıt alınacaksa, bu durumda anne ya da babanın reşit olmayan kişi adına işlem yapması gerekir.

Diğer taraftan bir vatandaşın adına başka birisi sabıka kaydı almak isterse vekaletname ile kuruma gitmesi gerekir.

adli sicil (sabıka) kaydı
adli sicil (sabıka) kaydı

İnternetten Adli Sicil Kaydı Sorgulama

  • Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-Devlet sistemi aracılığıyla adli sicil kaydı sorgulaması yapmak isterseniz, ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

evvvc8e56elu99xmdujzjihblohduiopnvu8ec0o.jpeg

  • İlgili bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza e-Devlet ile Adalet Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan sabıka sorgulama sayfası gelecektir.
  • Sorgulama işleminin gerçekleşebilmesi için öncelikle sisteme giriş yapılması gerekir. Bunun için önünüze çıkan ekranda alt bölümde yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.

  • E-Devlet adli sicil kaydınızı görüntülemek için giriş ekranındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazın. Bu bilgileri girdikten sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
  • Eğer e-Devlet parolanızı henüz temin etmediyseniz, bulunduğunuz konuma en yakın PTT ofislerinden herhangi birine kimlik kartınız ya da kimlik kartı yerine kabul gören başka bir resmi evrakla gidin. Bu evrakı ilgili personele göstermeniz halinde içerisinde şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın almanız mümkün.
  • Daha önce bir e-Devlet şifresi satın almanıza rağmen şu anda şifrenizi hatırlayamıyorsanız giriş ekranının alt bölümünde yer alan “şifremi unuttum” butonunu kullanarak sabıka kaydı sorgulama işleminize devam edebilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistemin sizden talep ettiği kimlik bilgilerinizi ve yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını ilgili alanlara girin. Bu bilgileri yazdıktan sonra sistemde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza e-Devlet tarafından bir doğrulama kodu gönderilir. Bu kodu da doğru bir şekilde yazmanız halinde yeni bir şifre oluşturarak sisteme güvenli bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Eğer daha önce cep telefonu numaranızı e-Devlet sistemine kaydetmediyseniz, bu yöntemle şifre sıfırlama yapmanız mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla adli sicil kaydınızı görüntülemek için farklı yöntemlerle giriş yapmanız gerekebilir.
  • Giriş sayfasındaki e-Devlet şifresi haricindeki diğer dört opsiyonla da sisteme girmek mümkün. T.C. kimlik kartı, mobil imza, elektronik imza ya da internet bankacılığı seçeneklerinden size uygun olanı seçin ve gerekli aşamaları takip ederek sisteme giriş yapın.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra adli sicil kaydınızı gösterir nitelikteki belge doğrudan karşınıza çıkmaz. İlk olarak e-Devlet tarafınıza bir uyarı ekranı getirir. Bu ekranda bir gün içinde maksimum dört tane belge oluşturabileceğiniz, oluşturulan belgeleri sınırsız sayıda çoğaltabileceğiniz gibi bilgiler ve diğer uyarılar yer alır.
  • Buradaki bilgilendirme ve uyarıları okuduktan sonra “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” seçeneğini işaretleyin ve alt taraftaki “devam et” butonuna tıklayın.

  • Bu aşamada ise ilk alanda karşınıza sorgulamaya esas bilgiler gelir. Burada adınız, soyadınız, anne ve babanızın adı, doğum tarihiniz, doğum yeriniz, kayıtlı olduğunuz il ve ilçe gibi bilgiler yer alır. Eğer buradaki bilgiler doğru değilse bilgilerinizi yenilemeniz gerekir.
  • Sorgulamaya esas bilgileriniz doğruysa bir alt bölüme geçerek adli sicil kaydı belgenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
  • “Kurum türü” bölümünden resmi, özel ya da yabancı ülke seçeneklerinden size uygun olanı işaretleyin.
  • Daha sonra ikinci sıradaki “belgenin neden verileceği” alanına gelin ve buradan da sizi ilgilendiren seçeneğini işaretleyerek bir alt bölüme geçin.
  • Üçüncü sıradaki boşluğa ise belgenin nereye verileceği girilmelidir. Belgeyi hangi kuruma verecekseniz onun adını girmeniz gerekir.
  • Bu bilgileri sisteme girdikten sonra sağ alt bölümde yer alan “sorgula” butonuna tıklayarak belgenizi görüntüleyebilirsiniz.

  • Bu sayfada doğrudan adli sicil kaydınızın olup olmadığını gösterir nitelikteki belgeyi görebilirsiniz.
  • Eğer bu belgenin çıktısını almanız gerekirse sayfayı direkt olarak yazıcıya göndermek yerine, sağ üst bölümde yer alan “dosyayı indir” butonuna tıklayın.
  • Bu butona tıkladıktan sonra adli sicil kaydınızı gösteren belge bilgisayarınıza PDF formatında inecektir. Belgenin indiği klasöre gelin belgeyi açın ve “ctrl+p” ya da “yazdır” seçeneklerinden birini kullanarak çıktı alabilirsiniz.
  • Eğer belgeyi vereceğiniz kurum online olarak dosya yüklemenize olanak tanıyorsa, yükleme sayfasına geldikten sonra PDF formatındaki adli sicil kaydı belgenizi seçerek sisteme yükleyebilir ve ilgili kuruma internet üzerinden gönderebilirsiniz.

E-Devlet Sabıka Kaydı İşlemleri için TIKLAYINIZ.

E-Devlet Giriş İşlemi Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin: E Devlet Sistemine Giriş Nasıl Yapılır?

Adli Sicil Kaydında Neler Gözükür?

  • Hapis cezasıyla ilgili kararlar adli sicil kaydına işlenir. Eğer kişi cezaevine konulduktan bir süre sonra şartlı tahliye edildiyse bu konuyla ilgili karar da sicil kaydında yer alır. Koşullu tahliye süresinin uzatılması, geri alınması gibi konulardaki tüm karaları da sabıka kaydında görebilirsiniz.
  • Kişi mahkum olduğu hapis cezasını tamamladıysa, infazın tamamlandığına dair bilgi adli sicil kaydında yer alır.
  • Ertelenen hapis cezasına ilişkin detaylar ve denetim süresine yönelik bilgiler sabıka kaydında yer alır.
  • Adli para cezasına ilişkin verilmiş hükümler sicil kaydına işlenir.
  • Bir Türk vatandaşı ile ilgili yabancı mahkemede verilen kesinleşmiş mahkumiyet kararları Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme tarafından alınan kararla sicil kaydına eklenir.
  • Ceza mahkumiyetini tüm sonuçlarıyla sona erdiren etkin pişmanlık, şikayetten vazgeçme gibi kararlar adli sicil kaydında gözükür.
  • Ceza ile ilgili zaman aşımının olduğuna dair tespitler sabıka kaydında yer alır.
  • Eğer ceza ya da güvenlik tedbiri yaptırımı içeren herhangi bir konuda mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) yönelik karar alırsa bu karar adli sicil kaydında yer almaz. HAGB kararları, mahkumiyet kararı olarak kabul edilmediği için ayrı bir sisteme kaydedilir.
  • Buna ek olarak idari para cezasıyla ilgili kararlar adli sicil arşiv kaydında yer almaz.

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?

Adli Sicil Kanunu kapsamında kayıtların ne zaman ve nasıl silineceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu kapsamda adli sicil kaydının silinmesine yönelik süreç şu şekilde işler;

Eğer ceza ya da güvenlik tedbirine ilişkin infaz tamamlandıysa adli sicil kaydı kendiliğinden silinir. Verilelen ceza hapis cezası ise infazın tamamlanması tahliye tarihi ya da denetim süresinin sona erdiği tarihtir. Adli para cezası söz konusu ise ödemenin yapıldığı tarihte infaz tamamlanır. Kişi para cezasını ödemediği için cezaevine girildiyse, infaz tarihi cezaevinden çıkış tarihidir.

Örnek vermek gerekirse üç senelik kesinleşen cezası için 01.01.2022’de hapse giren bir vatandaş denetimli serbestlik uygulamasından faydalanıp 01.01.2023’de tahliye olsa da sabıka kaydı 01.01.2025’den sonra silinir. Etkin pişmanlık, şikayetten vazgeçme gibi durumlarda ceza mahkumiyeti adli sicil kaydından silinir. Cezanın zaman aşımı dolarsa, genel af çıkarsa ya da kişi vefat ederse adli sicil kaydı silinir. Eğer ceza infazı tamamlandıysa ve buna rağmen adli sicil kaydı silinmediyse Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verilmesi gerekir.

Adli Sicil Kaydının Silinmesine Dair Dilekçe Örneğini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Adli Sicil Kaydı Silinmesi Ne Kadar Sürer?

Burada en önemli husus adli sicil kaydı ile adli sicil arşiv kayıtları arasındaki farktır. Mahkumiyet hükümleri ilk olarak adli sicil kaydına alınır ve infazın tamamlanmasıyla birlikte bilgiler buradan silinip arşiv kaydına aktarılır. Arşiv kayıtları da beş sene sonra silinir.

Savcılığa Suç Duyurusu, Şikayet Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu