SGK - SSK

GSS Gelir Testi Formu Nasıl Doldurulur? 2024 Gelir Testi Başvurusu e-Devlet

GSS Gelir Testi Formu Nasıl Doldurulur? Gelir Testi Başvurusu e-Devlet, GSS Gelir Testi Formu Nereye Verilir? Genel Sağlık Sigortası İçin Gelir Testi Nasıl Yapılır? GSS Başvuru Formu Nereden Alınır? E-Devlet Üzerinden Gelir Testi Nasıl Yapılır? gibi tüm soruların cevabı yazımızda...

GSS Gelir Testi Formu Nasıl Doldurulur? Gelir Testi Başvurusu e-Devlet; Genel Sağlık Sigortası gelir testi hakkında merak ettiklerinizi sizler için paylaştık. GSS Gelir Testi Nedir? Gelir Testi Nasıl Yapılır? Gelir Testi Nerede Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Gelir testi, SGK tarafından geçtiğimiz yıllarda uygulanmaya başlanan, sosyal devlet anlayışının bir ürünüdür. Gelir testi aracılığıyla herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ya da SGK çalışanı bir kişinin bakmakla yükümlüğü olmadığı kişilerin GSS kapsamında ödemeleri gereken prim tutarı belirlenir. Öte yandan GSS primi ödemesinden muaf tutulmak isteyen vatandaşların, gelir testi aracılığıyla muhtaç durumda olduklarını kanıtlamaları gerekir.

GSS Gelir Testi Nedir?

Herhangi bir sosyal güvence sahibi olmayan ya da bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayanlar, sağlık hizmetlerinden sigortalılar ile aynı biçimde faydalanmaları adına Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil edilir. Vatandaşlar sağlık hizmetleri için ödeyecekleri GSS priminin tutarı ise GSS gelir testi ile belirlenir.

SGK Prim Bağkur Borçları Siliniyor mu?

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi başvurusu, bizzat kişinin kendisi tarafından gerçekleştirilmelidir. Ancak zaruri sebepler olması durumunda vatandaşın 1. dereceden yakın akrabası da başvuru talebinde bulunabilir.

Kurum tarafından verilen form doldurulduktan sonra vatandaşın ve hane halkının geliri tespit edilir. Bireylerin gelirleri, taşınmaz malları, giderleri ve harcamaları belirlenir. Çoğu zaman bu süreç ev ziyaretleri yapılarak sürdürülür. Kontrolü yapan uzmanlar, gelir testi başvurusunda bulunan vatandaşların maddi imkansızlıklar içerisinde olup olmadığını analiz etmeye çalışır.

Gelin testi hesaplanırken şu unsurlar dikkate alınır:

  • Aile kendi evinde veya başkasının evinde kiracı olarak oturuyorsa; evin rayiç bedelinin 240’ta biri
  • Ailenin oturmadığı başka evi varsa bunların 240’ta biri (aile bu evi oturmaya vermişse kira bedeli)
  • Ailenin aylık geliri
  • Dükkanların rayiç bedelinin 240’ta biri
  • Arazi ve tarlaların rayiç bedelinin 240’ta biri
  • Sürekli alınan burs ve yardım ödemelerinin aylık ortalaması
  • Ticari amaçlı binek araçların veya binek otomobillerin rayiç bedelinin 120’de biri
  • Bankadaki mevduat hesaplarının aylık faiz getirisinin iki katı tutarı
  • Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların İlçe yada il Tarım Müdürlüklerince tespit edilen aylık gelir tutarı

Bunun dışında gıda, yiyecek, sağlık, ulaşım, giyim, yiyecek, sigara, kira ve eğitim gibi giderler de göz önünde bulundurulur.

gss gelir testi
gss gelir testi

Gelir Testi İçin Gerekli Evraklar 

  • İkametgah
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı başvuru kayıt formu
  • Yeşil Kart gibi belgeler

Başvuru için öncelikle bağlı bulunulan muhtarlıktan ikametgah belgesi alınmalıdır. Ardından vakıf tarafından verilen ve gelir testi formu olarak da bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı başvuru kayıt formu doldurulur. Ayrıca başvuru sahibinin bu forma ek olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilere dair evrakları, Sosyal Güvenlik ve Yeşil Kart belgelerini de mutlaka kuruma ibraz etmesi gereklidir.

Gelir testi formu doldurulmuş örneği indirmek için TIKLAYINIZ!

 Gelir Testi Nerede Yapılır?

Testin yapılması için öncelikle ikametgah adresinin bağlı olduğu il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’ndan gerçekleştirilmesi gereklidir. Yani gelir testi, sanılanın aksine Sosyal Güvenlik Kurumu temsilciliklerinden yapılmaz.

Gelir Testi Sorgulama İşlemi

Gelir testi, gelişen teknoloji çağı sayesinde artık internet ortamından kolayca gerçekleştirilmektedir. Önceleri Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesi veya E-SGM üzerinden gerçekleştirilen sorgulama işlemleri artık e-Devlet üzerinden şifreli şekilde yapılmaktadır.

e-devlet ekran görüntüsü

Sisteme giriş yaptıktan sonra “e-Hizmetler” veya “Kurumlar” kısmından SGK bulunarak “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Sorgulama” ekranından sorgulama işlemi tamamlanır. Ya da direkt olarak aşağıdaki bağlantıya tıklanarak ilgili sorgulama sayfası görüntülenebilir.

Gelir testi sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!

Kimlere Gelir Testi Uygulanır?

Gelir testi, Genel Sağlık Sigortası bulunmayan ve bu hakkı sona eren kişilere zorunludur.

  • SGK tarafından ölüm aylığı almayanlar
  • SGK tarafından yaşlılık aylığı almayanlar
  • 4/a kapsamında sigortalı olmayan veya sigorta primini isteyerek ödemeyenler
  • 4/b kapsamında sigortalı olmayan veya sigorta primini isteyerek ödemeyenler
  • 4/c kapsamında sigortalı olmayan ve sigorta primini isteyerek ödemeyenler

Gelir Testi Yaptırmak Zorunlu mudur?

2017 Nisan ayında yapılan değişiklikle gelir testi yaptırma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Yeni gelen uygulamaya göre artık sabit bir GSS primi esas alınıyor. Asgari ücretin %3’ü oranında olan bu tutar, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar tarafından dışarıdan ödenecek. Böylelikle herhangi bir güvence sahibi olmayan vatandaşlar da GSS kapsamında değerlendirilecek.

Elektrik Yardımı Nasıl Alınır?

65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır?

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?

 

GSS den Yararlanmak İçin Toplamda Kaç Gün Gereklidir?

30 gün.

GSS Aktif mi Nasıl Öğrenebilirim?

e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümünden öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu