SGK - SSK

SGK E-Bildirge Nedir? 2024 SGK E-Bildirge Şifre – SGK E-Bildirge Verme Süresi

SGK E-Bildirge Nedir? SGK E-Bildirge Şifre - SGK E-Bildirge Verme Süresi, SGK E-Bildirge Zorunlu Mu? SGK E-Bildirge Yetkili Onayı İşlemleri Nasıl Yapılır? E-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır? SGK E-Bildirge Aktivasyonu Nasıl Yapılır? SGK E-Bildirge Verme Süresi, SGK Bildirge Geç Verme Dilekçesi Nasıl Verilir? SGK Bildirge Düzeltmesi Nasıl Yapılır? SGK Ek Bildirge Nedir? SGK Ek Bildirge Nasıl Verilir? Yanlış Verilen E-Bildirge Nasıl Düzelttirilir? E-Bildirge Verilmezse Ne Olur ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

SGK E-Bildirge Nedir? SGK E-Bildirge Şifre – SGK E-Bildirge Verme Süresi; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işverenlerin çalıştırdığı personele ilişkin sigorta prim belgelerini internet üzerinden iletmeleri ve bildirimlere ait tahakkuk bedellerini internet bankacılığı ile halledebilmeleri için e-bildirge sistemini kurdu. SGK e-bildirge sayesinde personel ve işverenlerin SGK İl Müdürlüklerine giderek yaptırmak zorunda olduğu çoğu işlem pratik şekilde çevrim içi bir portal üzerinden hallediliyor. 

SGK Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur? Tahsis ve Talep Formu Doldurulmuş Örneği

SGK E-Bildirge Nedir?

SGK e-bildirge, önceden ilgili kurumlara gidilerek bizzat yapılması gereken sigorta primi vb. işlemleri çevrim içi şekilde halletmeye yarayan bir sistemdir. SGK’nin aşağıda linkini görebileceğiniz e-bildirge portalı kullanılarak yapılabilecek işlemler şu şekildedir:

  • Aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri
  • “e-borcu yoktur” belgesi hazırlama
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından sigortalı sorgulama
  • 4447/Geç. 10. madde sigortalı giriş işlemleri
  • Engelli ve işsizlik teşvik yönetimi
  • 5458 yeniden yapılandırma işlemi için ön hazırlıklar
  • İşverene ait borç görüntüleme ve çevrim içi ödeme işlemleri
  • Sigortalı hesap fişlerine ilişkin işlemler
  • Sigortalı çalıştırmaya ara verme, başlama ya da tekrar işe giriş bildirgesi
  • İşbaşı eğitim teşvik yönetimi
  • 4447/Geçici 17. Madde İşveren Desteği
  • Teşviklerden yersiz yararlanılmış dönemlerin bilançosu
  • İşkur meslek kod güncelleme ya da görüntüleme
  • İş yeri yeni NACE kodu talep sistemi
  • Kullanıcı işlemleri (vergi numarası, kullanıcı ekleme ve şifre güncelleme vb.)
  • E-posta güncelleme ekranı
sgk e-bildirge nedir?
sgk e-bildirge nedir?

“SGK bildirgesi nedir” sorusuna daha detaylı yanıtlar arayanlar aşağıdaki linkten SGK E-Bildirge portalına ulaşabilir.

SGK e-bildirge portalına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

SGK E-Bildirge Zorunlu Mu?

E-bildirge 3 ve daha üzerindeki sayılarda sigortalı personeli olan özel ve resmi iş yerleri için zorunlu bir prosedürdür. 29 Nisan 2015’ten itibaren sigorta primlerine ve tahakkuk bedellerine ilişkin bilgileri SGK e-bildirge yolu ile iş yerinin bağlı bulunduğu SGK ünitesine iletmek zorunludur. Personel sayısı 3’ün altında olan iş yerleri isteğe bağlı şekilde e-bildirge kullanma hakkına sahiptir.

Ancak çalışan sayısı 3 ve üstüne çıktıktan sonraki ayda SGK aylık bildirge bildirme zorunluluğu vardır ve ilgili SGK üniteleri durumu sıkı sıkı takip eder. SGK aylık bildirge bildirimi yükümlülüğü yasal süre içinde yerine getirilmediği takdirde işverenlere 506 Sayılı Kanunun 140. maddesinin (c) fıkrasına istinaden idari para cezası uygulanır. 

SGK E-Bildirge Yetkili Onayı İşlemleri Nasıl Yapılır?

“E-SGK Tescil Uygulaması” işlemi için e-bildirge şifresi ve kullanıcı adını oluşturmak isteyen işverenler ya da onların yetkilendirdiği kişiler tarafından e-Devlet üzerinden e-bildirge yetkili onayı yapılması gerekir. E-bildirge başvuru yetkili onayı için şu adımları izlemelisiniz:

  • e-Devlet’in resmi sitesine giderek Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme girin.

ksgrabvrcwhhktgriw6zqsvi6eirrkbkh2fmda5h

  • SGK hizmet menüsünden “E-Bildirge Başvuru Yetkili Onay” sekmesini seçin.
  • Açıklama metninin altındaki “Uygulamaya Git” butonuna tıklayarak işverenlerin, yöneticilerin ya da hesap kullanıcılarının e-bildirge onayı vermesini sağlayın.

e-Devlet SGK E-Bildirge Yetkili Onay sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

E-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır?

SGK’de iş yeri tescili işlemi tamamlanan işverenler veya onların yetkilendirdiği kişiler e-Devlet şifreleri ile e-bildirge şifresi alma hakkına ya da kendi e-Devlet şifrelerini e-bildirge şifresi gibi kullanma hakkına sahiptir. SGK e-bildirge şifre alma ya da e-Devlet şifresi ile sisteme girme işlemleri için şu adımları izleyin:

  • SGK resmi sitesine girin.
  • E-SGK bağlantısına tıklayın. Açılan pencerede “E-SGK uygulamaları ve E-SGK şifre” butonuna basın.
  • Bu bölüme doğrudan gitmek için bu başlığın en altındaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

  • “Uygulamaya giriş” kısmına tıklayın. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi girerek işlemleri tamamlayın.
  • Sistemdeki kullanıcı bilgilerini doldurarak SGK e-bildirge giriş işlemini gerçekleştirin. 

E-SGK şifre işlemleri için TIKLAYINIZ!

SGK E-Bildirge Aktivasyonu Nasıl Yapılır?

E-SGK ya da e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresi alınması için diğer yol da iş yeri bildirgesinin gönderilmesi sırasında “İş Yeri Tecil” ekranlarında yer alan “e-Sigorta Kullanıcısı Bilgileri” kısmını doldurmaktır. E-bildirge aktivasyon işlemleri işverenlerin, yöneticilerin veya kullanıcıların “e-Sigorta Sözleşmesi” bölümünü e-Devlet üzerinden onaylaması ile otomatik olarak gerçekleşir. Buradaki hassas nokta, aktivasyon işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması için sisteme kaydolan tüm işverenlerin, yöneticilerin veya kullanıcıların “gerçek kişi” olması gerekliliğidir. Yani, e-bildirge aktivasyon işlemleri için, iş yerinin tescil işleminin gerçekleştirilmesinin ardından:

  • Gerçek kişi iş yerleri için işverenin
  • Tüzel kamu iş yerleri için yöneticinin
  • Tüzel-özel iş yerleri için tescil aşamasında sisteme kaydedilen tüm yöneticilerin
  • Adi ortaklık ya da iş ortaklığındaki iş yerleri için tüm işverenlerin ya da ortakların
  • Apartman yönetimi iş yerleri için yöneticinin onayı gerekir. 

Aksi halde söz konusu işlemler daha önce olduğu gibi SGK e-bildirge şifre formunun ve e-Sigorta sözleşmesinin imzalanarak ilgili üniteye verilmesi ile yaptırılabilir. 

E-SGK resmi internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

SGK e-bildirge şifre formu için TIKLAYINIZ!

SGK Eksik Gün Nedenleri Neler? Eksik Gün Bildirimi Adımları (Güncel)

SGK E-Bildirge Verme Süresi

Aylık prim ve hizmet belgesi yani SGK bildirge verme süresi her ayın en geç 23’üne kadardır. Yani, ayın 23’üne kadar ilgili kuruma e-bildirge iletmek zorunludur. Son veriliş tarihi resmi tatil ya da hafta sonuna denk geliyorsa durum değişiklik gösterebilir; bu durumda takip eden ilk iş günü SGK E-Bildirge vermek için en son tarihtir. 

SGK Bildirge Geç Verme Dilekçesi Nasıl Verilir?

Önceki uygulamada, yasal süresi geçen aylık prim ve hizmet belgelerinin yetkili kişiler eliyle şahsen SGK’nin ilgili ünitesine ulaştırılması gerekiyordu. 2018’de yapılan bir düzenleme sayesinde artık yasal süresi geçen aylık prim ve hizmet belgeleri internet üzerinden SGK’ye ait “E-SGK – İşveren – e-Bildirge V.2” menüsü üzerinden iletilebilir. Bu hizmet 2008/10. Ay aylık prim ve hizmet belgesi ile sonrasındaki dönemlere ilişkin kullanılabilir. İşverenler ya da onların yetkilendirdiği kişiler “(B)-Yasal Süresi Dışında Verilmiş APHB” kodu ile bu çerçeveye uyan belgeleri internet üzerinden iletebilir.

Yasal süre bittikten sonra sisteme yüklenen belgelerin doğruluğu SGK tarafından incelemeye alınır. Belgeler incelemenin yapılıp onaylanabilmesi için iş yerinin bağlı bulunduğu SGK ünitesinin onay ekranına gider. Belgelerin doğruluğu onaylandığında tahakkuk ve hizmet kayıtları oluşur. Ancak “(B)-Yasal Süresi Dışında Verilmiş APHB” kodu ile kaydedilen belgeler için toplu onay yapılamayacağını aklınızda tutun. 

sgk e-bildirge şifre - sgk e-bildirge verme süresi
sgk e-bildirge şifre – sgk e-bildirge verme süresi

SGK e-Bildirge V2 sistemine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

SGK Bildirge Düzeltmesi Nasıl Yapılır?

SGK e-bildirge işveren başvurusu ile bazı hataları düzeltilebilecek bir bildirim sistemidir. E-bildirge ile ilgili aşağıda belirtilen düzenlemeler, iptal ya da ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesine gerek kalmadan işverenin başvurusu üzerine SGK Müdürlükleri tarafından yapılabilir:

  • Sigortalının hatalı yazılan kimlik bilgileri
  • Sigortalının meslek kodu ile ilgili hatalar
  • 2008 yılının ekim ayından önce işten ayrılış tarihi olmayan kayıtlarla ilgili düzeltmeler
  • İşe giriş, işten ayrılış, eksik gün nedeni, işten ayrılış nedeni (Değişikliklerin sigortalının prime esas kazanç ve gün sayısını etkilemediği takdirde) 

Bu düzeltmeler için ek belge gerekmediği gibi idari para cezası da uygulanmaz.

Ancak aylık prim ve hizmet belgesinde yapılması gereken düzeltmeler, hakkında değişiklik yapılacak sigortalının belgede yer alan prime esas gün ya da kazancını değiştiriyorsa düzeltme için ek belge gerekir. İşveren iptal ya da ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi yükümlülüğünü taşır. Bunun yanı sıra ek belgenin ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin süresi geçtiyse işverene idari para cezası da uygulanır. 

SGK Ek Bildirge Nedir?

SGK ek bildirge daha önce ilgili kuruma gönderilen e-bildirgedeki hataların düzeltilmesi için gönderilen belgedir. SGK ek bildirge cezası idari para cezası şeklinde uygulanır. Ek bildirgenin türü ve mahiyetine göre değişen cezalar, erken ödeme vb. durumlarda da değişik miktarlarda alınabilmektedir. Aşağıdaki gibi durumlarda verilmesi gereklidir:

  • İş yerinde çalıştığı halde e-bildirgede personel unutulması 
  • Kazanç ya da gün sayısının yanlış belirtilmesi
  • Toplu sözleşme ya da mahkeme kararı gereği ile ek olarak personele ikramiye, ilave maaş ödenmesi vb. durumlar

SGK Ek Bildirge Nasıl Verilir?

Üstte “SGK Bildirge Düzeltmesi Nasıl Yapılır” kısmında bahsedilen ve linki verilen E-SGK V2 çevrim içi portalı sayesinde ek bildirgeler de bu sistem üzerinden ilgili SGK ünitesine gönderilebilir. Yine de önceden olduğu gibi ilgili belgeleri kağıt olarak ilgili SGK ünitesine ulaştırmayı tercih edebilirsiniz.

SGK İşe Giriş Nasıl Yapılır?

SGK Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbarı Nasıl Yapılır?

SGK Zor Durum Belgesi Nedir? 

SGK Teşvik Programları Neler?

 

Yanlış Verilen e-Bildirge Nasıl Düzelttirilir?

Bulunduğunuz yerin SGK başvurabilirsiniz.

e-Bildirge Verilmezse Ne Gibi Bir İşlem Olur?

İdari para cezası uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu