SGK - SSK

Aile Hekimim Kim? 2024 Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aile Hekimim Kim? Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır? Hangi Aile Hekimindeyim? e-Devlet Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri, MHRS Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri, Sağlık Bakanlığı Çağrı Hattı, Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri, Aile Hekimi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır? e-Devlet Aile Hekimi Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır? Aile Hekimliği Tahlil Sonuçları Nasıl Sorgulanır? Merkezi Hekim Randevu Sistemine Nasıl Ulaşabilirim? Dünya Sağlık Günü Ne Zaman ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Aile Hekimim Kim? Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır? Aile hekimliği sistemi ile artık hastalar daha rahat ve düzenli bir şekilde hem takip edilebilmekte hem de bilgilendirilerek muayene edilebilmektedir. Aile hekimi sorgulama işlemleri, Sağlık Bakanlığı’nın dijital entegrasyon sürecini tamamlamasıyla beraber, internet üzerinden ya da çağrı merkezi aracılığıyla halledilebilir hale geldi. Sağlık Bakanlığı çatısı altında faaliyet gösteren Merkezi Hekim Randevu Sistemi adlı hizmet ve bakanlığın e-Devlet ile birlikte gerçekleştirmiş olduğu entegrasyon aracılığıyla vatandaşlar, aile hekimlerinin kim olduğunu internet üzerinden ücretsiz, hızlı ve son derece kolay bir şekilde öğrenebiliyorlar.

Ayrıca aile hekiminden memnun olmayan ya da başka bir durum yüzünden aile hekimini değiştirmek isteyen vatandaşlar da online yöntemler aracılığıyla aile hekimlerini değiştirebiliyor; yeni aile hekimini il, ilçe ve birime göre belirleyebiliyorlar.

Yani yapılan tüm bu dijital geliştirmeler sayesinde artık vatandaşların kurumlara giderek dilekçe doldurmasına, sıra beklemesine ve vakit kaybetmesine gerek kalmadı. Tüm işlemlerin internete bağlanabilen cihazlar üzerinden kolaylıkla gerçekleştirildiği sistemler sayesinde aile hekimi bilgisine ulaşmak çok daha kolay. Peki, tüm bu yöntemleri kullanarak aile hekimi sorgulaması nasıl yapılıyor? İşte biz de bu yazımızda bu konu üzerinde duracağız. Size aile hekimi öğrenme yöntemlerinin hepsini detaylı bir şekilde adım adım anlatacağız. Aile hekimim kimdir sorusuna cevap ararken kullanacağınız internet sitelerinde yapılacak işlemleri görsellerle birlikte açıklayacağız. 

Kan Grubu Kartı Nereden Alınır? Sağlık Ocağı Verir mi? (En Güncel)

Hangi Aile Hekimindeyim?

Aile hekimim kim diye merak eden vatandaşların izleyebileceği 3 farklı yol var. Kişiler, bu konuda bilgi sahibi olmak için internet üzerinden çok basit bir sorgulama gerçekleştirebilirler. Eğer aile hekimimi öğrenmek istiyorum ancak internet bağlantım yok diyorsanız da sizler için de farklı bir yöntem önereceğiz. Aile hekim sorgularken kullanılabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • e-Devlet üzerinden aile hekimi sorgulama
  • MHRS üzerinden aile hekimi sorgulama
  • Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan çağrı merkezi hattından aile hekimi sorgulama

Biz birazdan size bu 3 yöntemi ayrıntılarıyla açıklayacağız. Siz de kendinize uygun olanı seçerek sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. İlk olarak e-Devlet üzerinden aile hekimi öğrenme işlemine bakalım.

aile-hekimi-bilgisi-sorgulama.jpg.webp (470×290)

e-Devlet Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri

Kamu kurum ve kuruluşlarının yükünü azaltan ve vatandaşa büyük kolaylıklar sunan e-Devlet, aile hekimi sorgulama işlemleri için en çok tercih edilen yöntem. e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

  • İlk olarak bölüm sonunda verilen bağlantıya tıklayıp e-Devlet sistemindeki ilgili sorgulama sayfasını açın.

  • İşlemlere başlamak için öncelikle karşınıza çıkan sayfanın alt kısmında yer alan mavi renkli butonun içerisindeki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın.

  • Kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmek için giriş ekranındaki ilgili boşluklara sırasıyla, T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet sistemi için belirlemiş olduğunuz parolayı girmeniz gerekir.
  • Eğer henüz bir e-Devlet parolası edinmediyseniz, herhangi bir PTT ofisine gitmeniz ve yetkili personele kimlik belgenizi göstermeniz, parolanızın yazılı olduğu zarfı satın almanız için yeterli olacaktır.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş ekranında yer alan “Şifremi Unuttum” bağlantısını kullanabilirsiniz. Bu bağlantıya tıklamanız halinde; sizden istenen kimlik bilgilerini, bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazmanız gerekecektir. Ayrıca işlemin tamamlanması için e-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza bir onay kodu gönderilecektir. Eğer sisteme bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız, bu yöntemle şifrenizi sıfırlamanız mümkün değildir. Dolayısıyla sisteme cep telefonu numarası tanımlamayan vatandaşların yeniden bir PTT ofisine gitmeleri ve tekrar bir şifre zarfı satın almaları gerekir.
  • E-Devlet şifresine alternatif yöntemlerle de sisteme giriş yapabilirsiniz. Giriş ekranının üst bölümünde yer alan menüden opsiyonları görebilirsiniz. İnternet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da elektronik imza opsiyonlarından herhangi birini işaretleyip sisteme giriş yapmanız mümkündür.

  • Bölüm sonunda size verdiğimiz linke tıklayarak sisteme giriş yaptığınız zaman otomatik olarak aile hekimi bilgilerinin yer aldığı sayfaya yönlendirileceksiniz. Yani bu adımda aile hekimi sorgula gibi yazıya tıklamanıza gerek yok. Sistem sizi direkt olarak ilgili sayfaya yönlendirecektir.
  • Önünüze açılan sayfada kendi isim ve soyisim bilgilerinizin hemen altında aile hekiminizin adı, hangi kurumda yer aldığı ve kurumun nerede bulunduğuna dair detayları görüntüleyebilirsiniz. 

e-Devlet sistemi üzerinden aile hekiminizi sorgulamak için TIKLAYINIZ

Şimdi de Merkezi Hastane Randevu Sistemi üzerinden sorgulama nasıl yapılır, ona bakalım…

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

MHRS Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri

Merkezi Hekim Randevu Sistemi olarak adlandırılan bu sistem üzerinden tüm randevularınızı düzenleyebildiğiniz gibi aile hekiminize ait bilgileri de görüntüleyebilirsiniz. İzlenecek adımlar:

  • Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden aile hekiminizin kim olduğunu öğrenmek için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

  • Bağlantıya tıkladığınız zaman karşınıza MHRS sisteminin giriş ekranı gelecektir. Bu ekranda ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve sistem için belirlemiş olduğunuz şifreyi yazın. Daha sonra ‘Giriş” butonuna tıklayabilirsiniz.
  • Şifrenizi hatırlayamıyorsanız “Hatırlamıyorum” butonuna tıklayarak yeni bir şifre belirleyebilirsiniz.
  • Eğer sisteme üye değilseniz giriş yapmak için ekranın en alt kısmında yer alan “Üye Ol” butonuna tıklamanız gerekir.

  • Karşınıza çıkan yeni üye kaydı ekranındaki ilgili boşluklara; T.C. kimlik numarası, ad, soyad, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri, anne ve baba ismi gibi bilgileri girmeniz ve en altta yer alan “Gizlilik ve üyelik politikalarını okudum, şartları kabul ediyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekir.
  • Daha sonra “Sonraki” butonuna tıklayıp ikinci aşamada iletişim bilgilerinizi, üçüncü aşamada ise güvenlik bilgilerinizi belirlemeniz gerekir.

d40iddxh3a8libk6namumtyb5ainvln2bjohsewb.jpeg

  • Sisteme giriş yaptıktan hemen sonra aile hekiminizin kim olduğunu ekranın sağ tarafından görebilirsiniz.
  • “Aile Hekimi Randevu Arama” başlıklı bölümün hemen altında aile hekiminin ismi ve hangi birimde görev yaptığı yazmaktadır.

MHRS sisteminden aile hekiminizi öğrenmek için TIKLAYINIZ

Sağlık Bakanlığı Çağrı Hattı Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ALO 182 MHRS çağrı merkezini arayarak da aile hekiminizi öğrenebilirsiniz:

  • Bu aşamada yapmanız gereken tek şey, herhangi bir GSM operatörü üzerinden 182’yi tuşlamak. 
  • Siz telefon ettiğinizde ilk olarak otomatik yanıt sistemine yönlendirileceksiniz. Sistemin belirttiği tuşlamaları yaptıktan sonra aile hekiminizi öğrenebilirsiniz.
  • ALO 182 7 gün 24 saat hizmet veren bir hattır, dilediğiniz zaman arayabilirsiniz. 

Aile Hekimi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Aile hekimliği sisteminde vatandaşın istekleri de göz önünde bulunduruluyor. Yani dileyen kişiler aile hekimlerini değiştirebiliyorlar. Böylece her vatandaşa dilediği doktoru seçme hakkı tanınmış oluyor. Eğer siz de aile hekimimi değiştirmek istiyorum diyorsanız, izleyebileceğiniz iki farklı yol var. Biri e-Devlet sistemi, diğeriyle ALO 182 MHRS çağı merkezi. Şimdi bu yöntemlerle aile hekimi değiştirme işlemleri nasıl yapılır, adım adım ona bakalım. 

ALO 182 MHRS çağrı merkezi aracılığıyla işlem yapmak oldukça kolay. Bir önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi bu hat 7/24 hizmet veriyor. Siz de uygun olduğunuzda arayarak aile hekimini değiştirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Tabii bu aşamada geçiş yapmak istediğiniz hekimin adı, soyadı ve çalıştığı aile sağlığı merkezi gibi bilgilere ihtiyaç olacak. Aklınızda bulunsun.

e-Devlet üzerinden değişiklik yapma adımları ise biraz daha detaylı bir anlatım gerektiriyor. Bu nedenle bu işlemi görsellerle beraber adım adım ilerleyerek açıklayacağız.

e-Devlet Aile Hekimi Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?

  • e-devlet üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemin ilgili sayfasını açın.

  • Sistemi açtığınız zaman “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına basın ve yukarıdaki “e-Devlet Aile Hekimi Sorgulama İşlemleri” bölümünde detaylı bir şekilde anlatılan yollardan biriyle sisteme giriş yapın.

4r5rgnt1dba9pkqrozno2m9mnnby1gyea8buw5sl.jpeg

  • Giriş yaptıktan sonra e-Devlet sizi e-Nabız sistemine aktaracaktır. Bunun için “Uygulamaya Git” yazısına tıklamanız gerekir.

ftqpbraveacuprlm5bncdhm7aqxfv7cktrall6wk.jpeg

  • e-Nabız sistemine aktarıldığınız zaman karşınıza otomatik olarak aile hekimini değiştirme işleminin gerçekleştirileceği sayfa çıkacaktır. Bu sayfanın üst bölümünde isim ve soyisim bilgileriniz, hemen altında ise kayıtlı olduğunuz aile hekimine ilişkin bilgiler yer alır.
  • Aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle il ve ilçe seçimini yapmanız gerekir.
  • İlçe seçimini yaptıktan hemen sonra aile hekimleri ve birimleri sıralanacaktır. Bu sıralamada kırmızı renkli aile hekimlerini seçmeniz mümkün değildir, zira bu hekimlerin sorumlu olduğu vatandaş sayısı 4.000’den fazladır.
  • Yeşil ya da sarı renkli hekimlerden birisini seçebilirsiniz. Yeşil renkli aile hekimleri daha az vatandaşa hizmet verirken sarı renkli aile hekimleri ise 3500-4000 arasında kişiye hizmet vermektedir.

e-Devlet sistemi üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için TIKLAYINIZ

Online Olarak Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Aile Hekimliği Tahlil Sonuçları Nasıl Sorgulanır?

İnternet sistemlerini kullanarak aile hekimi sorgulama ve değiştirme işlemlerinin nasıl yapılacağını konuştuk. Hayatımızı kolaylaştıran bu sistemlerden bahsetmişken, tahlil sorgulama adımlarını da açıklamak istiyoruz. Çünkü birçok kişi bilmese de internetteki sistemler üzerinden tahlil sonuçlarını görüntülemek mümkün. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak bir önceki bölümde bahsettiğimiz şekilde e-Nabız sistemine giriş yapın. Bu aşamada sizi giriş sayfasına yönlendirecek linki bölüm sonunda bulabilirsiniz. Sonrasında e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapabilirsiniz.

tkmnnrq2fqjskrcgghp0marnuruv2cnaykh016k3.jpeg

  • e-Nabız sistemine giriş yaptıktan hemen sonra sağ taraftaki menüye bakmanız ve beşinci sırada yer alan “Tahlillerim” butonuna tıklamanız gerekir.
  • Bu butona tıkladıktan hemen sonra sisteme gönderilmiş olan bütün tahlilleriniz türüne ve tarihine göre listelenecektir. Tahlilin üzerine tıklamanız halinde konuya ilişkin detayları öğrenebilirsiniz.
  • e-Nabız sistemine aktarılmayan tahlil sonuçları için ise hekiminize danışmanız ya da hekimin çalıştığı birimdeki personelden bilgi almanız tavsiye edilir.

e-Nabız sistemine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Şimdiye kadar bahsettiğimiz konuları kısaca toparlayalım ve aile hekimi sorgulama işlemlerinin adımlarını özetleyelim.

  • Aile hekiminizi sorgulamak için e-Devlet kapısını, Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ni veya ALO 182 MHRS çağrı merkezini kullanabilirsiniz. 
  • Online işlemler için şifre bilgisine ihtiyacınız var. e-Devlet şifresini PTT’den alabilirsiniz. MHRS sistemi için sitedeki yönergeleri takip edebilirsiniz.
  • Aile hekimi değiştirme işlemleri için e-Devlet kapısının ilgili sayfasını kullanabilir veya ALO 182’yi arayarak talebinizi iletebilirsiniz.
  • Sağlık Bakanlığı’nın uygulaması olan e-Nabız üzerinden tahlil sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. 

Siz internetten yapılan aile hekimliği işlemlerini yeterli buluyor musunuz? Yoksa daha fazla seçenek olması gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sizlere bir rehber olması amacıyla hazırladığımız bu yazıyla ilgili düşüncelerinizi bize yorumlar kanalıyla iletebilirsiniz. 

Aile Hekimi Sağlık Raporu Veriyor mu?

Aile Hekimi Hangi İlaçları Yazabilir?

Aile Hekimimden Nasıl Randevu Alabilirim?

Aile Hekimi Nereye Şikayet Edilir?

 

Merkezi Hekim Randevu Sistemine Nasıl Ulaşabilirim?

ALO 182 üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dünya Sağlık Günü Ne Zaman?

7 Nisandır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu