SorgulamalarTrafik

Araç Vergi Borcu Sorgulama 2024 Araç Vergi Borcu Nereden Öğrenilir?

Araç Vergi Borcu Sorgulama - Araç Vergi Borcu Nereden Öğrenilir? Araç Vergi Borcu Nereden Ödenir, Araç Vergi Borcu Hesaplama, Araç Vergi Borcu Yapılandırma, Araç Vergi Borcu Trafik Cezası Sorgulama ve daha fazlası yazımızda...

Araç Vergi Borcu Sorgulama – Araç Vergi Borcu Nereden Öğrenilir? Araç vergileri her yıl yapılan zamlarla güncellenmektedir. Sizler için son güncel durumu yazımızda ele aldık. Araç vergi hesaplaması nasıl yapılır, araç vergi borcu ödeme, araç vergi borcu sorgulama işlemi gibi pek çok merak edilen konular hakkında bilgileri sizler için derledik.

Motorlu taşıtlar vergisi, trafikte seyrine müsaade tanınan her motorlu araçtan alınan bir vergi çeşididir ve bu vergi aracın türüne ve bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Her sene iki taksit halinde ödemesi gerçekleştirilen motorlu taşıtlar vergisinin ödenmediği durumda araç sahibi çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilir. Yılın ilk yarısı ve ikinci yarısı olmak üzere iki ayrı taksitle ödenen MTV’nin gecikmesinin önüne geçmek için yapılacak en mantıklı şeylerden biri düzenli olarak araç MTV sorgulama işleminin yapılmasıdır. Belirli aralıklarla sorgulama işleminizi yaparsanız bir borçla karşılaşmanız halinde bu borcu en kısa sürede kapatarak ağır faiz ya da gecikme bedelleri ile karşılaşma ihtimalinizi en aza indirmiş olursunuz.

Araç vergi fiyatları motorlu taşıtların yaşına, türüne ve sahip oldukları motorların hacmine göre farklılık gösterebiliyor. Eğer bu vergiyi vaktinde ödemezseniz ilk olarak ilgili kurum, sistemde kayıtlı olan iletişim adreslerinizden birine bir adet uyarı metni gönderir. Bu metin posta yoluyla gelebileceği gibi cep telefonunuza SMS olarak ya da e-posta adresinize elektronik ileti olarak da gelebilir. Almış olduğunuz bu uyarı metninde belirtilen tarihler arasında borcunuzu ödemezseniz birtakım yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız. Banka hesaplarınızda motorlu taşıtlar verginizi ve bu verginin gecikme bedelini karşılayacak kadar paranız varsa bu paraya otomatik olarak el konabilir ya da paranızın olmaması halinde borcunuz ve gecikme bedelini karşılayacak bir malınıza haciz gelebilir. Böylesine sıkıntılarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız araç bandrol sorgulama işleminizi aksatmadan yapmalısınız ve eğer borçlu olduğunuza dair bir uyarı alırsanız metinde yer alan tarihler arasında ödemeyi gerçekleştirmeye gayret göstermelisiniz.

LPG Araç Ruhsatına İşletme Nasıl Yapılır?

Araç Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Araç verginizi hesaplamak için ilk olarak bu bölümün en altında bulunan linke tıklayın.

  • Karşınıza çıkan sayfada “motorlu taşıtlar vergisi hesaplama” yazısına tıklatın.

  • Bu bölümde aracın tipi, yaşı, motor silindir hacmi, ilk iltisabı gibi bilgileri girin ve “hesapla” butonuna basın. Hesaplamanızın sonucu otomatik olarak karşınıza çıkacaktır.

Aracınızın vergisini hesaplamak için TIKLAYINIZ!’

Araç Vergi Borcu Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

İnternet vasıtasıyla son derece hızlı bir biçimde ücretsiz olarak aracınızın MTV borcunu sorgulayabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı ya da kısa adıyla GİB tarafından oluşturulan alt hizmetlerden biri olan İnternet Vergi Dairesi vasıtasıyla online olarak taşıtlarınızın vergi borcunu sorgulama ve dilerseniz ödeme imkanına sahipsiniz. Bu işlemleri dilerseniz bilgisayarınızdan dilerseniz akıllı telefon ya da tabletinizden yapabilirsiniz.

  • Online olarak aracınızın vergi borcuna ilişkin sorgulama yapmak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün alt kısmında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Bağlantıya tıkladıktan ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan İnternet Vergi Dairesi hizmetinin bünyesindeki sorgulama ekranına girdikten sonra işleminizi gerçekleştirebilmek için “motorlu taşıt sorgulaması ve ödeme” yazılı bağlantıya tıklayın.

voaacy87y2khwsbykglsxwwctkwybamlro6tkpr1.jpeg

  • Karşınıza açılan sayfada görmüş olduğunuz boşluklardan ilkine araç plana kodunuzu bitişik bir şekilde yazın. Eğer plaka kodunuzu ayrı olarak yazarsanız işleminiz geçersiz olur. Bir örnek ile daha basitleştirerek anlatmak gerekirse;

Hatalı format: 67 ABC 3434

Doğru format: 67ABC3434

  • Arabanızın plaka kodunu doğru bir biçimde yazdıktan sonra bu plakanın özel olup olmadığını belirtin. Akabinde araç sahibinin T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası bilgilerinden birini girdikten hemen sonra en alttaki boşluğa da aracın tescil tarihini yazın.
  • İkinci el olarak satın alınmış olan arabalarda tescil tarihi, noter satış sözleşmesinde bulunan satış tarihi ya da aracın ruhsatında kayıtlı olan tarihtir. Eğer sıfır bir araç satın aldıysanız bunun tescil tarihi ise aracın trafiğe çıkış tarihine denk gelir.
  • Yukarıda anlatmış olduğumuz gerekli bilgilerin tümünü girdikten sonra “tamam” butonuna tıklayın ve sorgulama işleminizi tamamlayın.

Motorlu taşıtınız için araç vergi borcu sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

araç vergi borcu nereden öğrenilir
araç vergi borcu nereden öğrenilir

Cep Telefonundan Araç Vergi Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden hizmet veren Gelir İdaresi Başkanlığı, cep telefonu vasıtasıyla da plaka ile araç vergisi sorgulamanıza imkan tanıyor.

Eğer üzerinize kayıtlı olan motorlu taşıtların borcu olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız BORC yazın, bir boşluk bırakıp T.C kimlik numaranızı girin, yeniden bir boşluk bırakın nüfus cüzdanınızın seri-sıra no bilgilerini yazın ve son olarak tekrar bir boşluk daha bırakarak annenizin kızlık soyadının birinci ve ikinci harfini yazın. Oluşturmuş olduğunuz bu mesajı SMS formatında 1189’a yollayın.

Örnek: BORC 12345375955 K15516763 DG

Eğer sadece MTV borcuna ilişkin bir sorgulama yapmak isterseniz MTV yazın bir boşluk bırakın, arabanızın plaka numarasını yazın yeniden bir boşluk bırakın, araç tescil tarihini yazın ve son olarak bir boşluk daha bırakıp araç sahibine ait T.C. kimlik numarasını yazın. Bu mesajı 1189’a SMS olarak gönderin.

Örnek: MTV 34FGC535 31032017 12345668955

Araç Vergi Borcu Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?

Araç taşıt vergisi ödeme işlemlerinizi banka veznelerinden, ATM’lerden ya da bankaların internet ve mobil bankacılık hizmetlerinden gerçekleştirebileceğiniz gibi Gelir İdaresi Başkanlığının sunmuş olduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti ile de gerçekleştirebilirsiniz. Eğer trafik vergisi ödeme işleminizi online olarak GİB’in sunmuş olduğu hizmeti kullanıp yapmak istiyorsanız ilk olarak yukarıdaki bölümde anlatmış olduğumuz sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Eğer bu sorgulama neticesinde herhangi bir borcunuz varsa otomatik olarak ödeme bağlantısıyla karşılaşırsınız.

Gelir İdaresi Başkanlığının servisi ile internet üzerinden ödeme yapacaksanız gece 22:00 ile 02:00 saatleri dışında herhangi bir saatte ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet vasıtasıyla araç bandrol ödeme işleminizi yapabilmek için gerekli olan diğer bir şart ise Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaya ait kartlardan birine sahip olmaktır. Aşağıda bu bankaları ve kartları sıraladık ama kartınızı bu listede göremiyorsanız en doğru bilgiyi almak için bankanızın müşteri temsilcisine danışmanızı tavsiye ederiz.

  • Halkbank; Paraf, bütün Halkbank VISA ile MasterCard kartları
  • TEB; Bütün TEB Bonus ile TEB World Kredi Kartları (VISA ile MASTERCARD)
  • Ziraat Bankası; Bütün Ziraat Bankası, VISA ile MasterCard
  • Yapı Kredi; Bütün Yapı Kredi VISA ve Mastercard, Albaraka Worldcard ile Anadolubank Worldcard
  • Garanti Bankası; Bütün Garanti American Express, VISA ve MasterCard, Flexi, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Burgan BONUS, Miles and Smiles,
  • TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI; Bütün Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları
  • Denizbank; Bütün Denizbank, VISA ile MasterCard
  • İş Bankası; Maximum, Maximiles, bütün İş Bankası VISA ve Mastercard
  • Finansbank; Bütün FİNANSBANK VISA ile MasterCard
  • ODEABANK; , Odeabank Private Card, Odeabank Bank’O Card, Odeabank Bank’O Atlas ve Odeabank Ticari kredi kartları
  • Vakıfbank; Bütün Vakıfbank, VISA ve MasterCard
  • HSCB; Advantage, Bütün HSBC VISA ve Mastercard
  • Akbank; Axess Business, Wings Business, Axess, Wings, Free, Bank’O Card Axess kredi kartları ve Neo banka kartı
  • Aktif Bank; Bütün Aktif Bank kredi kartları

Araç Muayene Randevu Alma İşlemi Nereden Yapılır?

 

Gelir İdaresi Başkanlığı Çağrı Merkezi Numarası Nedir?

444 0 189 Numarası üzerinden iletişim sağlayabilirsiniz.

Araç Vergi Borcu Sorgulama Mesajını Nereye Göndereceğim?

1189 a mesaj olarak gönderip sorgulamanızı yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu