2024 Araç Vergi Cezası Ne Kadar?
Araç Vergi Cezası Ne Kadar? Ülkemizde birçok vergi çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de araç vergisidir. Araç vergisi, trafiğe çıkan araçlardan alınan ve araç sahiplerinin de ödemesi zorunlu olduğu vergi türüdür.
MTV ödemeleri, MTV nasıl hesaplanır, MTV borç sorgulama, fazla yapılan MTV ödemesi geri iade edilir mi ve daha birçok sorunun cevabı yazımızda…
Araç sahiplerinin belirli periyotlarla ödemekle yükümlü olduğu MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), her yıl ocak ve temmuz aylarında, çeşitli kanallar aracılığıyla araç sahiplerinden tahsil edilmektedir. Araçların sahip oldukları çeşitli özelliklere göre hesaplanan ve bu sebeple farklılık gösteren MTV ödemeleri vergi daireleri, internet vergi dairesi ya da bankalar aracılığıyla yapılabilir. Aracın trafiğe çıktığı andan itibaren ödenmesi zorunlu kılınan MTV’nin gecikmeli olarak ödenmesi halinde vergi cezasıyla karşılaşılır, belirli bir süre boyunca hiç ödenmeyen vergi cezaları ise banka hesaplarına bloke konulmasına sebep olur.
Src Belgesi Almama Cezası Nedir?
Araç Vergi Cezası Ne Kadar?
Motor hacmine göre belirlenen MTV, yeni düzenleme ile birlikte hem motor hacmi hem de KDV’siz alış fiyatına göre belirlenmektedir. Son olarak MTV’ye yapılan zam oranı ise %61,5 olmuştur. Araçlara özel verginin tahsilat durumu ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
MTV Ödemeleri
Bir aracın trafik siciline kaydedilmesiyle birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesinin zorunluluğu başlar. MTV, araç sahibinin aracını trafiğe çıkarabilmesi için devlete ödemesi gereken meblağ olarak değerlendirilebilir. Bu verginin her sene iki kez ödenmesiyle birlikte aracın trafiğe çıkma izni alınmış olur. Araç hangi dönemde alındıysa MTV’nin ödeme zorunluluğu da o dönemden sonra başlar.
MTV Nasıl Hesaplanır?
MTV hesaplama için belirlenen fiyatlandırma listeleri, her yılın aralık ayında İnternet Vergi Dairesinin sitesinde yayınlanır. Geçerli dönem için ödenecek MTV, belirli kriterler doğrultusunda artabilir ya da azalabilir. Araç türüne göre farklı ücretlendirmeler getiren bu sistemi takip ederek ödenecek vergi tutarı hesaplanabilir. Hesaplama yapılırken birçok farklı kıstas esas alınır. Arabanın türü, genişliği, silindir hacmi, aracın yaşı gibi birçok faktör hesaplanan vergi tutarında rol oynar.
2023 yılı için en düşük MTV’yi 16 yaşından büyük, motor silindir hacmi 100-250 cm³ arasında olan motosikletlere sahip olanlar ödeyecektir. Bu kriterlerdeki motosikletlerin yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi 32 TL’dir. En yüksek MTV’yi ise araç yaşı 1 ile 3 arasında olan ve motor silindir hacmi 4001 cm³ ve üzeri otomobili olan araç sahipleri ödeyecektir. Bu kriterlerdeki otomobilin yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi 1.306 TL’dir.
Motorlu Taşıtlar Vergisinin Kasko Değeri Üzerinden Hesaplanması
MTV ödemesi için araç kasko değeri üzerinden bir hesap yapılabilir. Aydan aya güncellenmesi yapılan kasko değerlerinin listesi, araçların yılına, markasına ve tipine göre değişkenlik gösterir.
Motorlu Taşıtlar Vergisini Ödemedim, Ne Olur?
MTV’nin ödenmemesi halinde ilk olarak Maliye Bakanlığı tarafından kayıtlı adrese bir uyarı mektubu gönderilir ve araç sahibinden borcunu ödemesi talep edilir. Buna rağmen borç ödenmez ise araca vergi cezası konulur. Her ay %2.5 oranında gecikme faizi uygulanan vergi borcunun, uzun süre ödenmediği durumda araç bağlanabilir, banka hesaplarına bloke konulabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödenmesi Gereken Durumlar
Motorlu Taşıtlar Vergisi, özel bir durum ya da muafiyet yoksa her araç sahibinin ödemesi gereken bir vergi türüdür. Fakat bu konuda bazı yükümlülükler ve sınırlamalar getirilmiştir.
- Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne kaydedilmiş kara taşıtları,
- Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıtlı helikopter ve uçaklar,
- Belediyeye bağlı motorlu deniz taşıtları için bu verginin ödenmesi gerekir.
Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödenmediği Durumlar
- TMSF’ye bağlanmış ve bankaların iflas idarelerinin araçları,
- Önceki dönemlerden borcu olmayan araçları,
- Diğer devletlerin Türkiye’deki konsolosluk ve elçiliklerinin bünyesindeki araçları,
- %90 ve daha fazla oranda engelli olan kişilerin araçları,
- İl özel idareleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, özel ve genel bütçeli idareler, tüzel kişilikler, Türkiye Kızılay Derneğine kayıtlı araçlar için MTV ödeme yükümlülüğü yoktur.
Araç Sicil Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?
MTV Borç Sorgulama
- E-Devlet üzerinden sorgulama: Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Bunun için PTT şubelerinden bir e-devlet şifresi alıp T. C Kimlik Numarası ve şifre aracılığıyla sisteme giriş yaptıktan sonra MTV borcu sorgulanıp öğrenilebilir.
- Banka üzerinden sorgulama: MTV tutarının ne kadar olduğunu öğrenebilmenin yollarından biri de ödeme yapılacak bankaların sistemleridir. Aşağıda listesi verilen bankaların şube ya da internet bankacılığı kanalları aracılığıyla araç plakası ile yapılacak sorgulama sonucu ödenmesi gereken MTV tutarı öğrenilebilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu sorgulaması için buraya TIKLAYINIZ!
Anlaşmalı bankalar ve ödeme kanallarını öğrenmek için buraya TIKLAYINIZ!
MTV Borç Ödeme
- Vergi dairesi aracılığıyla: MTV borcu Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Daireleri aracılığıyla nakit olarak ödenebilir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden: Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesinden MTV ödemesi yapılabilir.
- Bankalar aracılığıyla: Ödemeler anlaşmalı bankaların şubelerinden gerçekleştirilebildiği gibi internet bankacılığı aracılığıyla günün her saati herhangi bir yerden de gerçekleştirilebilir.
Fazla Yapılan MTV Ödemesi İade Edilir Mi?
MTV teorik olarak aracın kasko değerinin %5’inden fazla olamaz. Ödenmesi gereken tutarın üzerinde yapılmış olan ödemelerde, fazla olan tutarın geri alınması mümkündür. Bu sorunu düzeltmek için kasko sigorta değer bildirim formu doldurulup gerekli birimlere ulaştırılmalı ve bir düzeltme dilekçesi hazırlanmalıdır. Eğer aracın kaskosu yoksa sigorta şirketleriyle görüşmeler yaparak bir kasko anlaşması yapılması gerekir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Borcu Olanlar Sigorta ve Muayene Yaptırabilir Mi?
MTV borçlarının önüne geçmek amacıyla yapılan düzenlemede bazı durumlarda araç üzerinde borç olmaması zorunlu tutulmuştur. Bu durumlardan birisi de araç muayenesidir. Araç muayenesi, belirli dönemler içinde yapılan, trafik elemanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla teknik yeterliliklerinin denetlendiği bir uygulamadır. Karayolları Trafik Kanunu’na göre yapılması zorunludur. Muayene istasyonu randevulu sistemle çalışır ve MTV borcu olanlar, borçlarını ödemedikleri sürece randevu alamaz, araçlarını muayeneye götüremezler. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunun araç muayenesine engel olması için son ödeme tarihinin geçmiş olması gerekir.
MTV Borcu Olanlar Trafik Sigortası Yaptırabilir mi?
Trafik sigortası, olası trafik kazalarında araç sahiplerinin karşı tarafa vereceği maddi zararları teminat altına alan bir sigorta ürünüdür. Her araç için yapılması zorunlu tutulmuştur. Fakat trafik sigortası yaptırırken Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları dikkate alınmaz. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olan araç sahipleri, araçlarına zorunlu trafik sigortası ve isteğe bağlı kasko yaptırabilir.
MTV Borcu Olan Araç Satılır Mı?
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin zorunlu olması, araç üzerindeki resmi işlemleri de etkiler. Noter huzurunda satışı yapılacak olan araçların vergi borcu da dikkate alınır. MTV borcu olan araçların satışına izin verilmez.
MTV Borç Sorgulama, Ödeme ve Hesaplama Nasıl Yapılır?
Engelli Araç Park Yerine Park Etme Cezası Ne Kadar?
2023 yılı ile birlikte 873 TL olmuştur.
Muayenesiz Araçla Trafiğe Çıkma Cezası Ne Kadar?
2023 yılı ile birlikte 951 TL olmuştur.
Dk
Bim yardım kartı bende istiyorum