Asker, Yoklama Kaçağı ve Bakaya Nedir? 2024 Cezası Ne Kadar Oldu?
Asker, Yoklama Kaçağı ve Bakaya Nedir? Cezası Ne Kadar Oldu? Askerlik hizmetini daha sonra yapmak isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biri de bakaya cezasıdır. Askerlik Para Cezası Ne Kadar? Asker Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur? Bakaya Durumunda Ne Zaman Dava Açılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Askerlik, yaşı veya zamanı geldiğinde her erkeğin kanunen yapmakla yükümlü olduğu bir hizmet. Bazı kişiler eğitim ya da farklı sebeplerden ötürü askerliğini tecil ettirebiliyor. Bu bir hak ancak belirli bir süreye tabi. Bu nedenle askerlikle ilgili durumunuzun takibini ve gerekli işlemleri yapmanız çok önemli. Zira kimse asker kaçağı olmak istemez.
Asker/Yoklama Kaçağı Nedir?
Askerlik yoklaması, 20 yaşını doldurmuş olan erkeklerin eğitimi, yaşı, sağlık durumu ve askerliğe uygun olup olmama hali hakkında yapılan bir incelemedir. 20 yaşını doldurmuş olan her erkek yasalarda belirtilmiş süre içerisinde askerlik yoklaması yaptırmakla yükümlüdür. Bu işlemi yaptırmayan kişiler yoklama kaçağı olarak nitelendirilir ve bu bir suçtur. Bu nedenle asker kaçağı durumunda olan kişilerin haklarında cezai işlem uygulanır ve askeri mahkemede yargılanırlar.
Yoklama kaçağı sorgulama işlemini e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden aynı zamanda askerlikle ilgili diğer gerekli olan işlemleri veya bu işlemleri ne zaman yaptırmanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz. Eğer henüz e-Devlet şifreniz yoksa ilk giriş için PTT şubelerinden şifre alabilirsiniz.
Askerliğinizi eğitiminiz nedeniyle tecil ettirecekseniz; lise mezunları 3 yıl, üniversite mezunları 2 yıl, lise, ön lisans ve lisans mezunları 29 yaşını geçmemek şartıyla, yüksek lisans ve doktora mezunları da 35 yaşını geçmemek şartıyla 1 yıl tecil ettirebilir. Eğer mezun olduktan sonra askerliğinizi tecil ettirmezseniz yine asker kaçağı durumuna düşersiniz.
Asker Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur?
Yoklama kaçağı olarak herhangi bir polis kontrolünde GBT (güvenlik bilgi taraması) yapılması halinde yakalanabilirsiniz. Böyle bir durumda polisler size asker kaçağı yoklama tutanağı imzalatırlar. Yani palas pandıras zorla askerlik şubesine götürme gibi bir durum söz konusu değil. Sadece tutanak imzalarsınız ve bu tutanağı imzaladıktan sonra da 15 gün içerisinde askerlik şubesine gitmeniz gerekir. Şubede serbest bırakmalı sevk işlemleri yapılır, şubede de sizi kimse hemen askere almaz. Yapılan işlemlerin haricinde bir de idari para cezası uygulanır.
Peki yoklama kaçağı ne zaman askere gider? Yukarıda da belirtildiği gibi askerlik şubesinde yaptıracağınız işlemler serbest bırakmalı sevk işlemleridir. Bunları yaptırdığınızda size belirli bir tarih verilir ve o tarihte teslim olmanız, yani birliğinize katılmanız gerekir.
Bakaya Nedir?
Yoklama kaçağı tutanağı 15 gün ile sınırlıdır. Eğer bu süre içerisinde askerlik şubesine gitmezseniz bakaya diye tabir edilen duruma düşersiniz. Bakaya şu şekilde de tanımlanabilir; 20 yaşını doldurmuş, tecili bitmiş veya tecil için bir sebebi bulunmayan kişilerin verilen süre içerisinde birliklerine sevk işlemlerini yaptırmamaları ya da yaptırsalar bile teslim olarak askerlik görevlerine başlamamaları sonucunda oluşan suçtur.
Bakaya ve Asker Kaçağı Cezası
Bakaya ve asker kaçağı olan kişilere idari para cezası uygulanır. Bu paranın miktarı ise kişinin ne kadar zamandır kaçak olduğuna, birliğine zorla mı yoksa kendi isteğiyle mi teslim olduğuna göre değişiklik gösterir. Yani birliğinize kendi iradenizle gidip teslim olursanız bu, ceza için hafifletici bir sebep sayılır.
Yoklama kaçağı ve bakaya durumlarında para cezalarını il ve ilçe idari kurulları verir. Haksız yönde bir ceza verildiğini düşünüyorsanız ceza size tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahipsiniz. Bu itirazı yaşadığınız ilde bulunan İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonu’na başvurarak yapabilirsiniz. Şayet bu komisyondan olumsuz yönde bir cevap alırsanız yine bulunduğunuz ildeki idare mahkemesine para cezasının iptali için dava açabilirsiniz. İtiraz komisyonunun olumsuz cevabını belirttiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde dava açma hakkına sahipsiniz. Bu işlemlerin sırası önemlidir ve zamana sadık kalmanız gerekir. Belirtilen süreyi geçirdiğiniz takdirde başka herhangi bir yasal yola başvuramazsınız. Bu nedenle eğer haksız yere idari ceza aldığınızdan eminseniz gerekli yerlere başvurunuzu yapıp hakkınızı savunmalısınız.
Askerlik Para Cezası
Günlük 5 TL den cezai işleme tabi tutulur. Yani kaçaklık süresi 100 gün ise 100×5 den 500 TL ceza verilir.
Bakaya Cezası
Bakaya durumunda olan kişinin cezasında kendi iradesiyle birliğine teslim olması çok önemlidir. Eğer kolluk gücüyle yakalanıp askere alınırsa idari para cezası çok daha fazla olur. Bakaya cezası günlük 5 TL den hesaplanır eğer kişi kendi teslim olmayıp yakalanırsa 10 TL den hesaplama yapılır.
Bakaya veya yoklama kaçağı cezası idari para cezası olduğu için ödenmediği zaman hapis cezasına çevrilmez ancak icra yoluna gidilebilir. Yani evinize ya da iş yerinize haciz gelebilir, maaşınız kesilebilir, otomobilinize ve banka hesaplarınıza el konulabilir. Bu yüzden önemli bir konudur. Ancak eğer ödemek için durumunuz müsait değilse cezanızı 4 taksite kadar böldürebilme imkanınız da vardır. Bu en azından birçok kişi için kolaylık sağlamaktadır. İdari para cezasını ödeyeceğiniz yer ise adliye binalarında bulunan ve tahsil işlemlerini yapan vezneler. Ama isterseniz vergi dairesinde de ödeyebilirsiniz.
Kısa Dönem Askerlik Rehberi: Nedir? Kaç Aydır? Kimler Yapar?
Bakaya Durumunda Ne Zaman Dava Açılır?
Öncelikle her bakaya durumunda hemen dava açılmaz. Bu genelde yanlış bilinen bir konudur. Dava açılma süreci şu şekilde işler; bakaya kalan kişinin kimlik bilgileri önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı’na bildirilir ve GBT kayıtlarına bakılarak bakaya durumunda olan kişi aranmaya başlanır. Söz gelimi bakaya kaldıktan 8 ay sonra polis tarafından GBT sorgulaması sonucu yakalandınız. Eğer olay mesai saatleri dışında gerçekleştiyse hakkınızda tutanak tutulur ve 15 gün içinde askerlik şubesine gitmeniz söylenir.
Eğer mesai saatleri içindeyseniz askerlik şubesine teslim edilirsiniz ve bakaya kaldığınız süre ne kadarsa o oranda idari para cezası tarafınıza tebliğ edilir. Yakalandığınız tarihten itibaren bir sonraki celp döneminde askere alınmak üzere sevk işlemleriniz yapılır. Bu idari para cezasını ödediğiniz zaman bakaya durumundan kurtulursunuz ve birliğinize teslim olup askere giderseniz hakkınızda herhangi bir dava açılmaz. Ancak bu idari para cezasını aldıktan sonra yine askere gitmezseniz ve ikinci defa bakaya durumuna düşerseniz askerlik şubesi hakkınızda bir suç dosyası oluşturur. Bu dosyayı Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderir ve hakkınızda Sulh Ceza Hakimliği’nde dava açılır.
Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir? Tecil İşlemleri Nelerdir?
Üniversite Mezunlarının Askerlik Tecil Ettirme Süresi Ne Kadardır?
2 yıldır.
Kaç Tane Askerlik Celp Dönemleri Vardır?
4 tane vardır.
İyi günler hocam ben 2 kez gbt sorgulamasından asker kaçağı çıktım ve 1.gbt de 15 gün içinde öğrenci işlerine gittim tecil hakkım bitmiş. 2. Gbt de 15 günlük süreyi geçtim ve şubeye gitmedim. 4 yıllık ünivetsite okuyorum son sınıftayım bu arada yaşım 1990 doğumluyum. Bunu uzatma şansım var mı? Askeri şubeye gitsem sorun olur mu?