yardım başvurusudevlet yardımları

Bekçi Maaşları Ne Kadar? [EN GÜNCEL]

Bekçi Maaşları Ne Kadar? [EN GÜNCEL]

Bekçi Maaşları Ne Kadar? Nasıl bekçi olunur, çarşı ve mahalle bekçisinin görevleri nelerdir, çalışma saatleri ve günleri nasıldır, bekçi olmak için gerekli şartlar nelerdir gibi birçok merak edilen sorunun cevabı yazımızda.

İşsizlik sorununun artmasıyla beraber hem istihdam yaratmak hem de güvenliği sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçiliği sıklıkla araştırılan mesleklerin başında yer aldı. Bekçi olmak isteyen adaylar, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)’ne bağlı Polis Akademisi tarafından işe alım için değerlendirme sürecinden geçerler. Polis Akademisi’nin resmi sitesinde bekçi adayları için il kontenjanları ve başvuru şartları her alım ilanı için ayrı ayrı yayımlanır. Adaylar, bu site üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler.

Vatandaşların bekçilik için yaptıkları başvurular değerlendirme sürecinden geçtikten sonra, onay verilmesi halinde görev yerleri tebliğ edilir ve belirlenen çarşı ve mahalle bekçisi maaşı miktarlarına göre aylıkları ödenir. Bekçilerin maaşları; kişinin eğitim durumuna, kademesine, derecesine, görev yerine, medeni haline bağlı olarak değişiklik gösterir.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kimdir?

Her ilin ve ilçenin belediye sınırları içinde çarşı ve mahalle bekçileri teşkilatı kurulması zorunluluğu bulunur.  Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde görev yapar. Genel olarak bekçiler, zabıtaya yardımcı silahlı bir kuruluş olarak karşımıza çıkar.

Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir. Jandarmanın görev alanında bulunan belediye sınırları içindeki bekçilik kuruluşlarının mesleki amiri ise ilçe jandarma birlik komutanı olarak kabul edilir.

Bekçi Ne Kadar Maaş Alır?

Bekçi maaşlarıyıllık enflasyon oranı baz alınarak eğitim, aile durumu ve görev yerine göre değişiklik gösterir.

Eğitim durumuna göre 2022 için bekçi maaşı şu şekilde belirlenmiştir:

  • İlkokul mezunu olan bekçi 6.535 TL
  • Lise mezunu olan bekçi 6.767 TL
  • Üniversite mezunu bekçi 7.707 TL

Aile yardımıyla bekçi maaşları ne kadar olur?

Ailede çalışan eş ve çocuk durumuna göre; bekçi maaşlarına ek ücretler verilir:

  • Eşi çalışmayan bekçilere aylık ek ödeme olarak 521 TL verilir. Eşi çalışan bekçiler bu ödenekten yararlanamaz.

Çocuk yardımıyla bekçi maaşı ne kadar olur?

  • 0-6 yaş arası iki çocuğu olan bekçiye ise 57 TL ek ödenek verilir.
  • 72 aydan büyük çocuklar için bekçilerin maaşlarına 115 TL eklenti yapılır.

Nasıl Bekçi Olunur?

İlk aşamada alınacak bekçi sayısı ve alımın yapılacağı yerler için kontenjan sayısı İçişleri Bakanlığınca Polis Akademisine bildirilir. Polis Akademisi sayfası üzerinden yapılan bekçi alım ilanlarının şartlarına uygun olan adaylar, e-Devlet şifresiyle birlikte giriş yaparak başvurularını tamamlarlar.

Bekçi adayları, yazılı sınava tabii tutulur. Sınav şekil ve usulleri İçişleri Bakanlığınca düzenlenen yönetmelikle belirlenir. Yazılı sınavda başarılı olması halindeyse adaylar; fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat aşamasına yönlendirilirler. Adayların fiziki yeterlilik ve yazılı sınavda aldığı puanların ortalaması başarı yüzdesini oluşturur.

Bekçi adaylarının işe alımında başarı durumları kadar, bekçilik alım şartlarına uyum sağlamaları da önemlidir. Sınavda başarılı olmasına rağmen, başvuru şartlarındaki herhangi bir maddeye uyum sağlayamayanlar göreve başlayamaz.

Bekçi olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyenlerin belirlenen nitelikleri taşınması şarttır:

  • Türk vatandaşı olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Askerlik görevini bitirmiş olmak
  • 30 yaşından büyük olmamak
  • En az 167 cm boyunda olmak
  • Beden kitle endeksinde 18-27 aralığında olmak
  • Başvuru yapılan ilde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak
  • Görevini yapmaya engel olabilecek bir sorun olmadığına dair belirlenen sağlık kuruluşlarından raporla onay almak
  • Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veya af çıkması durumlarında bile zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak ya da yüz kızartıcı başka bir hadiseden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak
  • Türk toplumu nezdinde; kötü şöhretli tanınmamak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası almamak

Çarşı ve Mahalle Bekçisinin Görevleri Nelerdir?

Karakol amirleri tarafından kesinleşen krokilerde sınırları gösterilen görev bölgelerinde çalışacak bekçilerin ad ve soyadları bir yazı ile belirlenir. Bekçilerin vazife görecekleri bölgenin belirlenmesinde mümkün olduğunca evinden başka bir mahallede çalıştırılması tercih edilir.

Çarşı ve mahalle bekçileri genel olarak; genel kolluk kuvvetlerinin hemen müdahalesine imkan bulunmayan durumlarda, genel kolluk kuvvetlerine yardım edilmesi halinde mahalle sakinlerinin huzur ve güvenini sağlamaya yönelik çalışır.

  • Bir kimsenin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, gerekli durumlarda saldıranları yakalamak
  • Suç işlenirken ya da işlendikten sonra delilerin toplanmasına yardımcı olmak
  • Kamu düzen ve güveni bozacak şekildeki gösteri, yürüyüş ve karışıkların yapılmasına karşın kolluk kuvvetleri iştirak edene kadar önleyici tedbirleri almak
  • Adli kolluk işleriyle alakalı hadiselerde, delillerin kaybolmasını önlemek ve olay yerinin aynı şekilde muhafaza edilmesi için gerekli tedbirleri almak
  • Uyuşturucu, kumar ve fuhuş gibi zararlı işlerin yapıldığı genel ve herkese açık yerleri, halkın huzurunu bozanları, rezalet çıkaracak derecede sarhoş olup başkalarını rahatsız edenleri, trafiğe mani olanları, doğal afet ve tehlikelerle ilgili ön bilgileri en kısa zamanda polis, jandarma ve itfaiye teşkilatına haber vermek
  • Yolda hastalanan, kazaya uğrayan, düşüp kalan ve yardıma muhtaç olanları tespit etmek
  • Bir semt, yer, yol, sokak veya şahıs sormak için yardım isteyenlere gerekli bilgiyi vermek
  • Büyük tehlike arz eden yangın ve su baskını gibi afetlerde mahalle sakinlerine anında bilgi vermek, görevli ekipler gelinceye kadar yerinde ve gerekli önleyici tedbirleri almak
  • Bulaşıcı ve salgın insan ya da hayvan hastalıklarını belediye ile en yakın kolluk kuruluşuna haber vermek
  • Elektrik, su, hava gazı, kanalizasyon gibi belediye alt yapısına bağlı tesislerin arıza durumlarında ilgili ekipleri uyarmak
  • İzinsiz inşaat ve tamirat yapanları, sokakların mevcut durumunun bozulmasına neden olacak işlerin içerisindekileri en yakın kolluk kuruluşuna bildirmek

Bekçilerin Çalışma Saatleri ve Günleri Nelerdir?

Bekçi çalışma saatleri ve maaşları, görev yapılan alan ve kişinin eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Bekçiler, her ne kadar devlet kadrolarında istihdam edilmiş olsalar bile çalışma şartları ve çalışma usulleri özel yönetmelik kapsamında belirlenmiştir.

Bekçilerin çalışma saatleri gün ışığıyla doğru orantılıdır. Bekçiler genellikle güneşin batışından doğuşuna kadar olan süre içerisinde, geceleri görev yaparlar. Bekçilerin çalışma saatleri mülkiye amirleri tarafından belirlenir. Bu bağlamda 2 ayda bir düzenlenen çalışma saatleri bekçiler ile paylaşılır ve bekçilerin bu çalışma planına göre hareket etmesi beklenir.

Çalışma süreleri ve fazla mesai ücreti hakkındaki genel hükümler saklı tutulmak şartıyla, akşam saat 18:00 ile sabah saat 06:00 arasında çalışırlar. Güvenlik veya kamu düzeni bakımından gerekli hallerde vali ve kaymakamın vereceği emirlerle gündüz de çalıştırılabilirler. Dönemsel olarak da esnek saatlerde çalışmaları da mümkündür. İzin günü, haftanın herhangi bir gününde mülki amir tarafından belirlenir.

Diğer Meslekler:

Zabıta Maaşları Ne Kadar?

Gardiyan Maaşları Ne Kadar?

PÖH Maaşları Ne Kadar?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.