yardım başvurusudevlet yardımları

Bilirkişi Raporuna Nasıl İtiraz Edilir? 2024 Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi

Bilirkişi Raporuna Nasıl İtiraz Edilir? 2024 Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi
A+
A-

Bilirkişi Raporuna Nasıl İtiraz Edilir? Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi; Bilirkişi raporu sonrası itiraz için nasıl bir yol izlenmeli gelin birlikte bakalım. Bilirkişi Raporu Nasıl Yazılır? Bilirkişi Raporuna Başvurmanın Zorunlu Olduğu Haller Nelerdir? Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi Nasıl Hesaplanır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

İşçilerin alacaklarının hesaplanması, trafik kazalarındaki kusur oranının tespit edilmesi, üretilmiş veya satın alınmış bir ürünün değer tespitine kadar birçok konuda yargıya taşınmış konular için bilirkişi raporuna başvurulur. Bilgi ve uzmanlık sahibi kişiler tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, söz konusu konularla alakalı adaletin sağlanmasına adına önemli bir yere sahiptir.

Tarafı olunan herhangi bir durum için hazırlanan bilirkişi raporuna tarafların itiraz etme hakkı bulunur. Bilirkişi raporuna itiraz edecek kişinin dilekçe hazırlama, itiraz süresi içerisinde itirazını gerçekleştirme gibi konulara dikkat etmesi gerekir.

Kimler bilirkişi olabilir? Bilirkişi ne yapar? Detaylı bilgi için: Bilirkişi Nasıl Olunur?

Bilirkişi Raporu Nasıl Yazılır?

Bir anlaşmazlık halinde yargıya taşınmış konuyla alakalı mesleki bilgi, deneyim ve yetkiye sahip bilirkişinin görüşünün alınması talep edilebilir. Davanın karar mercii olan hakim tarafları dinler ve görüşü alınacak uzmana problemin çözülebilmesi için gerekli olan soruları belirler.

Davanın konusu olan sorunun çözülmesi amacıyla, teknik bilgisi doğrultusunda atanan bilirkişiden uzmanlık alanına giren konu ile ilgili sözlü veya yazılı olarak görüş bildirmesi istenir. Bilirkişi de mahkemeye sunmak üzere bir rapor hazırlar. Hazırladığı raporda sunduğu görüşlerini, gerekçeleri ile beraber belirtmek zorundadır. Ayrıca bilirkişi, yaptığı araştırmalar sonucunda yararlandığı delilleri de raporuna ekler.

Mahkemeye bilirkişi tarafından hazırlanan rapor sunulur. Sunulan raporun tam, anlaşılır ve objektif olması şarttır. Raporu hazırlayan bilirkişinin taşıması gereken özellikler ve bilirkişi raporuna başvurmanın zorunlu olduğu haller 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu ile ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Bilirkişinin Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?

  • Bilirkişi siciline kayıtlı olmak
  • Kendi isteği dışında önceden bilirkişilik sicilinden çıkarılmamış olmak
  • Meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış olmak ve herhangi bir disiplin cezası ile uzaklaştırılmamış olmak
  • Başka bir bölgenin bilirkişi kurulu listesinde yer almamak
  • Bilirkişi temel eğitimini tamamlamış olmak
  • Bilirkişilik istenen uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak
  • Bilirkişi meslek üyesi olabilmek için gerekli mesleki yeterlilikleri taşıdığını gösteren diploma, meslek yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi gibi belgelere sahip olmak
bilirkişi raporuna nasıl i̇tiraz edilir? bilirkişi raporuna i̇tiraz dilekçesi

bilirkişi raporuna nasıl i̇tiraz edilir? bilirkişi raporuna i̇tiraz dilekçesi

Hangi Durumlarda Kasko Ödeme Yapmaz?

Bilirkişi Raporuna Başvurmanın Zorunlu Olduğu Haller Nelerdir?

  • Akıl hastalığına dayalı açılan boşanma davalarında durumun tespiti için hakim, uzman raporuna başvurmak zorundadır.
  • Hayvan alışverişinde, satılan hayvanın ayıplı olup olmadığı bilirkişi tarafından rapor edilmelidir.
  • Neşir sözleşmelerinde yazarın ücreti belirlenirken bilirkişi görüşü alınır.
  • Akıl hastalığı ve zayıflığı durumunda verilen hacir (vesayet) kararı için hakim, bilirkişi görüşü almalıdır.

Bilirkişi Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Hakimin takdir yetkisini kullanarak başvurduğu bilirkişi raporunun bağlayıcılığı yoktur. Görüş bildiren uzmanlarca hazırlanan raporu hakim yeterli görmezse, ikinci ve üçüncü kez de bilirkişi görüşü talep edebilir. Ayrıca bilirkişi tarafından hazırlanan rapor, davanın taraflarına ulaştıktan sonra tarafların da raporun yetersiz olduğu gerekçesiyle itiraz etme hakkı bulunur. Tarafların, bilirkişi raporuna itirazlarını bildiren dilekçeyi davanın görüldüğü mahkemeye sunması gerekir.

Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi için TIKLAYIN!

Bilirkişi raporuna en çok itiraz edilen durumlardan biri de trafik kazalarında, bilirkişi tarafından hazırlanan hasar tespit raporlarıdır. Genel prosedür burada da geçerli olmak şartıyla trafik kazası bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi, itiraz süresi içinde ilgili Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliğine verilmelidir. ,

Trafik kazası bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği için TIKLAYIN!

Taraflarında itirazlarının kabul edildiği durumlarda da hakim, raporun yeniden düzenlenmesi yönünde karar bildirebilir. Bilirkişi raporuna itiraz süresi hesaplanırken, bazı esaslara uyulması gerekir. Her ne kadar bilirkişi raporlarının bağlayıcılığı olmasa da bilirkişi raporuna itiraz etmenin sonuçları bağlayıcıdır. Bilirkişi raporunun yeniden düzenlenmesi yönünde karar çıkmışsa, hakimin kararı da bu yönde olmak zorundadır.

Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi Nasıl Hesaplanır?

Yargılama hukuku kapsamında genel sürelere ilişkin kurallar mevcuttur. Bunun yanında bilirkişi raporuna itiraz süreleri için yapılan özel düzenlemelere de dikkat etmek gerekir. Böylece hak kayıplarının önüne geçilmiş olur. Bilirkişi raporuna itiraz süresi hesaplanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Bilirkişi raporuna itiraz süresi: Bilirkişi raporunun taraflara ulaşmasından sonraki 15 (on beş) gün, itiraz süresi olarak belirlenmiştir.
  • Evrakın düzenlenme tarihi: Evrakın düzenlenme tarihi, raporun oluşturulduğu tarih olarak değil, raporun taraflara tebliğ edildiği tarih olarak kabul edilir. Tebliğ tarihi; evrakın tarafların eline geçtiği gündür.
  • Tatil günlerinin dahil edilmesi: Bilirkişi raporuna itiraz süresi hesaplanırken tatil günleri de bu hesaplamaya dahil edilir. Sürenin bitişi tatil gününe denk geliyorsa, tatilden sonraki ilk iş günü itiraz için son gün olarak kabul edilir. Eğer adli tatile denk gelmişse, rapora itiraz süresi adli tatilin bitiminden itibaren 7 gün uzatılmış olur.

 

Bilirkişi Raporuna İtiraz Edebilir miyiz?

Evet.

Bilirkişi En Az Kaç Yıl Tecrübeli Olmalıdır?

En az alanında 5 yıl tecrübeli olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.