yardım başvurusudevlet yardımları

Çalışan Anneye Kreş ve Bakıcı Yardımı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Neler?

Çalışan Anneye Kreş ve Bakıcı Yardımı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Neler?

Çalışan Anneye Kreş ve Bakıcı Yardımı Nasıl Alınır?  Çalışan annelere destek olmak isteyen devlet, kreş ve bakıcı yardımı yaparak onların iş verimliliğini arttırmaya çalışmaktadır. Çalışan kadınlar kreş ve bakıcı yardımlarından nasıl faydalanabilir? Şartlar ve gerekli belgeler nelerdir? Bu yardımların tutarı ne kadar? Kadın çalışanlara, doğum öncesi ve sonrası süreçte verilen izinler ve yardımlarla ilgili sürekli olarak güncellemeler mevcut. Söz konusu güncellemelerde, ülkedeki ekonomik şartlar ve ailenin yaşam koşulları baz alınıyor. Ülkedeki genç neslin artışını desteklemek ve kadın istihdamının artmasını sağlamak amacıyla uygulanan süt parası, doğum yardımı gibi nakdi projelerin yanı sıra belirli şartların sağlanması halinde bakıcı ve kreş yardımlarından da faydalanmak mümkün.

Çalışan Anneye Kreş ve Bakıcı Yardımı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Neler?

Anne olduktan sonra bebeğine bakmak ile işe dönmek arasında kalan kadınlar, bütçelerine uygun bakıcı bulamazlarsa iş hayatına veda etmek zorunda kalıyor. Bu durum, kadının iş hayatındaki varlığını azaltıyor. Devletin, kadının istihdamının sürekliliği için verdiği desteklerden biri olan bakıcı yardımı, annelerin gözünün arkada kalmamasını sağlıyor.

Bebek Bakıcı Parası Nedir?

Bebek bakıcı parası, doğum yapmış ancak çalışmaya devam etmek zorunda olan annelere devlet tarafından verilen teşvik olarak tanımlanıyor. Hem bebekleri ile kaliteli zaman geçirebilmek hem de iş hayatına geri dönmek isteyen anneler için devlet, bebek bakıcı parası aracılığı ile yardımda bulunuyor. Pilot iller İzmir, Bursa ve Antalya’da başlatılmış olan bu çalışma, başarılı olduğu için İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde de yaygınlaştırılmaya devam ediyor.

Mama ve Bez Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır Ne Zaman Yatar?

Bebek Bakıcı Parası Ne Kadar?

0 – 2 yaş arası çocuğu olan anneler, çocuk bakımı için bakıcı istihdam etmek için başvurduklarında, aylık prim yüzdesi, işverenin sigortalıya ödediği brüt ücretin % 34,5’i olarak hesaplanıyor. Yani aslında devlet, annenin iş gücüne katkısını ve katılımını sürekli kılarken, bakıcı olarak çalışan kadınların da Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı, primi yatan çalışanlar olmasını sağlıyor.

Bebek Bakıcı Parası Şartları Nelerdir?

  • Ebeveynlerin ve bakıcının aynı ilde ikamet etmesi ve her iki tarafın da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması
  • Bebeğin 0 – 2 yaş aralığında olması (24. ay dahil olmak üzere)
  • Annenin, bir iş yerinde sigortalı olarak çalışıyor olması ve asgari ücretin brüt tutarının iki katından az maaş alıyor olması
  • Aile bireylerinin, uygulamanın sürdürüldüğü illerde ikamet ediyor olması
  • Çocuk bakıcısının 18 yaşından büyük olması
  • Çocuk bakıcısının kadın olması
  • Çocuk bakıcısının, anne ve babanın 3. dereceye kadar akrabası olmaması
  • Çocuk bakıcısının en az ilkokul mezunu olması
  • Annenin, aynı program dolayısı ile başka bir aileye çocuk bakıcısı olarak beyan edilmemiş olması

Bebek Bakıcı Parası İçin Nereye Başvurulur?

Bebek bakıcı parası başvuru prosedürü Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yürüyor. Bebek bakıcı parası, SGK mevzuatında “Ev Hizmetlerinde Çalışanlar” başlığı altında yer alıyor. Bebek bakıcılığı yapan kişilerin yanı sıra hasta bakıcıları ve evdeki çeşitli işleri yapan kişiler de ev hizmetinde çalışan kişiler kapsamına giriyor.  Bebek bakıcı parası için, evinde bebek bakıcısı çalıştıracak kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerine başvurmaları başvuru esnasında mali destekten yararlanmak istediklerini belirtmeleri gerekiyor.

Bu başvurudan önce “Ev Hizmetlerinde On Gün Ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” doldurulur. Bildirgede belirtilen işe giriş tarihi sigortalılık başlangıç tarihi olarak kaydedilir. İşverenler bu bildirgeyi, bakıcı ile çalışmaya başladıkları ay sonuna dek en yakın SGK şubesine vermekle yükümlü olur. Çalışan anne, bu bildirgeyi doldurarak sigortası yapılacak kişi ile birlikte imzaladıktan sonra SGK’ya teslim ederek işlemleri başlatır. Bu bildirge olmadan yapılan başvurular kabul edilmez.

Eğer anne ya da baba bu bildirgeyi doldurup teslim edemiyorsa, noter onaylı olarak vekalet verdiği kişi de doldurup teslim edebilir. Eğer birden fazla kişi çalıştırılacaksa (örneğin, evde bebek ve aynı zamanda yatalak bir hasta var ise, bebek bakıcısı ve hasta bakıcısı çalıştırılacaksa) her bir kişi için bu belgenin doldurulup teslim edilmesi gerekir. Başvuruyu yapan anne ya da baba,  T.C. kimlik numarası üzerinden başvuru takiplerini yapabilirler.

Formu doldururken, iş kolu kodu olarak “9700 ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının faaliyetleri” yazılması gerekiyor. Eğer bölgede SGK şubesi yok ya da uzakta ise PTT ya da benzeri bir posta ya da kargo şirketi aracılığı ile bu bildirgeyi göndermek mümkün. Elden teslimlerde başvuru tarihi olarak evrakın teslim edildiği tarih, PTT ya da benzeri gönderilerde başvuru tarihi olarak evrakın postaya verildiği gün baz alınıyor.

Bebek bakıcısı ya da anne bir şekilde iş akdini feshetmek isterse, bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekiyor.

0 – 5 Yaş Çocuklar İçin Kreş Yardımı

Çalışan annelerin, 0 – 2 yaş arasındaki bebeklerine bakıcı yardımı olduğu gibi, kreş yardımı da bulunuyor. “Çocuğumu kreşe gönderirsem ne kadar öderim?” “Çalışmazsam evin bütçesinde ne kadar eksilme olacak?” “Bakıcı tutsam ne kadara çıkar?” soruları ile uğraşan annelere sağlanan kolaylıklar arasında, kreş yardımı da oldukça büyük önem taşıyor.

Çalışan Anneye Kreş Yardımı Nedir?

Bebeklik dönemlerinden sonra çocukların oyun dönemleri gelir. Bu dönemde annenin ya da babanın çocukla ilgilenmesinin yanı sıra çocuğun sosyalleşmesi de önem taşır. Çalışan anneler ve babalar, çocuklarını kreşe vererek onların sosyal gelişimlerinin sağlıklı şekilde devam etmesini sağlayabilirler. Ancak aileler için kreş fiyatları çok fazla gelebiliyor. Kreş yardımı bu noktada devreye giriyor. Kadın istihdamının sürdürülebilirliği amacını taşıyan bu yardım ile özellikle çalışan ve maddi durumu yeterli olmayan annelere hak tanınıyor. Aile, ilgili kurum müdürlüklerinin yönlendirdiği görevlilerin denetlemelerinden geçtikten sonra aylık kreş yardımı alabiliyor.

Hangi Çocuklar Kreşe Gidebilir?

Çocukların belli yaştan sonra sosyal çevrelerini oluşturması, bu çevrede bir birey olarak varlığını sürdürebilmesi, gelecekleri açısından çok büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, kişiliklerinin ve karakter yapılarının oluştuğu 0 – 5 yaş dönemlerinde fazla korumacı davranan ailelerde büyüyen çocukların sosyal iletişim konusunda sıkıntı çektiğini gösteriyor.

Bu nedenle pedagoglar, çocukların çevrelerine adapte olmaya başladıkları, tuvaletlerini söyleyebildikleri ve kendi işlerini görmeye heveslendikleri andan itibaren arkadaş ve oyun gruplarına, zaman içinde de kreş gibi daha uzun süreli yerlere gönderilmesini öneriyor. Çocuklarda travmatik durumlar yaratmadığı sürece ilk etapta yaşanacak zorlukların üstesinden gelmesi için aileye ve çocuklara şans tanınması gerektiği de yapılan öneriler arasında. Ailelerin, bu alışma süreci boyunca yaşadıkları psikolojik durumların içine bir de “kreş ücreti” baskısı eklenmemesi, anne ve babalar tarafından da önemli bir avantaj olarak yorumlanıyor.

Kreş Yardımı Ne Kadar?

Kreş yardımı 2023 yılı için 1.531 TL olarak belirlenmiştir. Kreş yardımı çocuk sayısında bir sınırlama söz konusu değil.

Kreş Yardımı Şartları Nelerdir?

  • İlk belgelenmesi gereken konu, anne ve babanın çalışıyor olması. Özellikle annenin sigortalı çalışıyor olması gerekiyor.
  • Sigortalı çalışan annelerin aldıkları maaş miktarları da önemli bir kriter olarak öne çıkıyor. Kreş yardımı, öncelikli olarak maaşı düşük annelere veriliyor. Annenin hem maaşı düşük hem de işe gittiği zaman çocuğa bakacak kimsesi yok ise teşvik için öncelikli hak kazanmış oluyor.
  • Başvuruyu yapan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor.
  • Çocukların yaşları da kreş yardımı için önemli bir başka kriter. Devlet 0 – 5 yaş arası çocukların kreş masraflarını üstleniyor. 5 yaş üzeri çocuklarda, ana okulu için devlet desteği araştırılması gerekiyor.

Çalışan Anneye Kreş Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Çalışan anneye kreş yardımı başvuru prosedürlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yürütüyor. Başvurular da illerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait müdürlüklere yapılıyor. Ebeveynler bir iş yerinde çalışıyorsa işverenleri, ebeveyn için bu başvuruyu gerçekleştiriyor. İşveren bu ödeme ile vergiden muaf tutuluyor. Eğer bir işveren yok ise kişi kendisi başvuruyu yapabiliyor. Ödeme, çocukların kayıtlı olduğu kreşe yatırılıyor. Başvuru için herhangi bir form bulunmamakla birlikte başvuru, bir dilekçe ile yapılıyor.

Anneler Bunları da Göz Atabilirsiniz:

Bez ve Mama Yardımı Nasıl Alınır?

Süt Parası Sorgulama

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

Doğum İzni Kaç Gündür?

 

Bebek Bakıcı Parası Yardımı İçin Yaş Aralığı Nedir?

0-2 yaş aralığı belirlenen kriterdir.

Kreş Yardımı İçin Belirlenen Yaş Aralığı Nedir?

Kreş yardımı için 0-5 yaş aralığı kriter olarak belirlenmiştir.

Yorumlar

  1. Mehmet dedi ki:

    Depremzedeyim evimiz yok oldu işimiz yok madi yardıma ihtiyacım var tel

  2. Erkan dedi ki:

    Kreş ve Bakıcı yardımı nasıl alınır?