yardım başvurusudevlet yardımları

Çekilen Araç Sorgulama 2024 Aracım Hangi Otoparka Çekildi?

Çekilen Araç Sorgulama 2024 Aracım Hangi Otoparka Çekildi?
A+
A-

Çekilen Araç Sorgulama – Aracım Hangi Otoparka Çekildi? Çekilen aracımızın nerede olduğunu artık kolaylıkla bulabiliriz. Araç Çekme Belgesi Nedir? Araç Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır? Araçlar Hangi Durumlarda Otoparka Çekilir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Aracın çekilme sebebine bağlı olarak uygulanan cezalar ve işlemler farklılık gösterir. Ancak tüm işlemlerde araçlar gerçek veya tüzel kişiler tarafından işletilen anlaşmalı otoparklara çekilir. Aracın çekilme nedeni yanlış yere park etme, trafik sigortasını yaptırmama ya da icra iflas kanunu ve amma alacağı ise çekilen araçlar otoparka götürülür. Park nedeniyle otoparka çekilen araçların otopark ücreti ve aracın çekilme masraflarının ödenmesiyle teslim alınması mümkün iken diğer sebeplerle çekilen araçlar için araç sahiplerinin izlemesi gereken yol farklıdır.

Çekilen Araç Sorgulama – Aracım Hangi Otoparka Çekildi?

Şahısların sahip olduğu araçların trafik yetkilileri tarafından zorla otoparka çekilebilmesi için;

  • Sürücüler tarafından araçların yanlış yere park edilmesi,
  • Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmamış olması ya da
  • İcra iflas kanunu ve amme alacağı nedeniyle araçta yakalama kararı bulunması gerekir.

Otoparka Çekilen Araçlar Nasıl Çıkarılır?

Çekilen araç cezası aracın çekilme sebebine göre değişkenlik gösterir. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aracı çekilen araç sahipleri idari para cezası dışında aracın çekilme ve otopark masraflarının tamamını ödemekle yükümlüdür ve ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeden araçlarını otoparktan almaları mümkün değildir.

Yönetmeliği uygun olmayacak bir şekilde ya da uygunsuz bir yere park edilen araçların çekilmesi sebebiyle araç sahibine 873 TL idari para cezası kesilir ve ehliyetine 20 ceza puanı uygulanır. Öte yandan araçlar ancak araç çekme ücreti olan 250 TL ve günlük otopark ücreti olan 23 TL’nin ödenmesi ile birlikte çekildiği otoparktan teslim alınabilirler.

Üzerinde yakalama kararı bulunan araçların otoparktan çıkarılması için ise farklı bir prosedür uygulanır. Aracınız icra iflas kanunu ve amme alacağı nedeniyle çekilirse araç üzerinde yakalama kararı bulunuyor demektir. Bunun için öncelikle söz konusu yakalama kararını kaldırmanız gerekir. Bu kararı kaldırabilmek için, karara ilişkin borcunuzu ödemeniz ya da ilgili borcu ödeyeceğinize dair taahhütte bulunmanız gerekir. Söz konusu işlemin ardından otoparktan; 250 TL çekme ücreti ve günlük otopark ücretini ödeyerek aracınızı teslim alabilirsiniz.

Eğer aracınızın otoparka çekilme sebebi; zorunlu trafik sigortasının bulunmaması ise aracınızı otoparktan çıkarabilmek için öncelikle zorunlu trafik sigortasını yaptırmalısınız. Trafik sigortanızı yaptırdıktan sonra otopark ücreti ile birlikte araç çekme ücretini de ödedikten sonra aracınızı teslim alabilirsiniz.

Öncelikle aracınızın hangi sebepten ötürü otoparka çekildiğini öğrenmeniz gerekir. Aracınızın hangi nedenle ve hangi otoparka çekildiğini öğrenebilmek için e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

çekilen araç sorgulama | aracım hangi otoparka çekildi?

çekilen araç sorgulama | aracım hangi otoparka çekildi?

Aracınızın çekildiği otopark bilgisini sorgulamak için TIKLAYINIZ!

İcra İflas Kanunu ve Amma Alacağı Nedeniyle Çekilen Araçların Günlük Otopark Ücretleri

  • Motorlu bisiklet (mopet ve mobilet) için günlük 8 TL
  • Motosiklet için günlük 13 TL
  • Otomobil için günlük 30 TL
  • Kamyonet, minibüs, arazi taşıtı için günlük 32 TL
  • Kamyon, otobüs, çekici (TIR), iş makinesi için günlük 52 TL
  • Römork ve Çekici Römork için günlük 78 TL

Araç Yakalama Emri Sorgulama

Araçlara ilişkin yakalama emri sorgulamanız mümkün değildir ancak aracınız üzerinde haciz bulunup bulunmadığını sorgulayabilirsiniz. Bunun için e-Devlet sisteminde yer alan Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama hizmetini kullanabilirsiniz. Araç üzerinde bulunan haciz durumu aracın satılmasına engel teşkil eder. Bu durumdaki araçların hiçbir şekilde noterde devri yapılamaz. Ancak alacaklı haciz durumu üzerinden yakalama emri talebinde bulunabilir. Söz konusu durumda araç görüldüğü yerde alınarak Yediemin Otoparkı olarak adlandırılan yerlerde muhafaza edilir ve yasal süresi içinde satışı gerçekleştirilir.

Araçlara uygulanan elektronik haciz sorgulama için TIKLAYINIZ

Araç üzerinde yakalama emri bulunması aracın hacizli olduğunu göstermektedir ve bu türden bir aracın kolluk kuvvetleri tarafından yakalanması halinde araca el konulur ve araç trafikten men edilmiş sayılır.

Çekilen Araç Otoparkları

Araçların çekildikleri otoparkların birtakım özelliklere sahip olması gerekir. Yakalama kararlı araçların konulduğu otoparklar ise Yediemin olarak adlandırılır. Yönetmeliğe göre Yediemin Otoparklarında bulunması gereken özellikler şunlardır:

  • Motorlu araçlar için elverişli olmalıdır.
  • Kapalı alanların zeminleri betonlanmış olmalıdır.
  • Korunaklı, çamur, yağmur suyu birikintisini önleyecek şekilde beton zemine ya da kaplamaya sahip olmalıdır.
  • Yangına karşı gerekli ekipmanlara sahip olmalıdır.
  • Güvenlik kamerası sistemi bulunmalıdır.

İstanbul Trafik Vakfı Tarafından Kullanılan Otoparklar

Her ilde trafik vakıfları ve belediyeler tarafından kullanılan otoparkların özel niteliklere sahip olması beklenir. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından söz konusu otoparklar işletilebilir. İstanbul’da trafik vakfı tarafından kullanılan otoparklar ise şunlardır:

  • Taksim AKM Otoparkı: Gümüşsuyu Mahallesi Mete ve İnönü Caddesi AKM Bitişiği Taksim
  • Ortaköy Açık Otoparkı: Muallim Naci Caddesi No: 18 Ortaköy
  • Kuruçeşme Otoparkı: Ortaköy Muallim Naci Caddesi No: 92 Beşiktaş
  • Suadiye Otoparkı: Çetin Emeç Bulvarı Suadiye Prences Oteli Önü Suadiye
  • Sultan Ahmet Otoparkı: Tavukhane Sokak Sultan Ahmet
  • Kemerburgaz Otoparkı:Mithatpaşa Eski Kemerburgaz Yolu Eyüp
  • Eyüp Otoparkı: Kuru Kavak Caddesi Hz. Halit Bulvarı Eyüp Stadı Karşısı Eyüp

Araç Çekim Belgesi

Araçların çekilmesi ve otoparka konulması durumunda trafik ekipleri tarafından düzenlenen araç çekim belgesinde; aracın çekilme saati, tarihi, çekilme nedeni gibi bilgiler yer alır. Söz konusu tutanak üzerinden tüm resmi prosedür yürütülür. Ancak söz konusu araç çekim belgesi ile araç çekme belgesi birbirinden tamamen farklıdır.

Araç Çekme Belgesi Nedir?

Aracın trafikten çekilmesi nedeniyle oluşturulan belgedir. Araca ait; bandrol, trafik cezası, haciz, rehin, vergi borcu gibi tüm borçlarının ödenmesinin ardından araç ruhsatı ve plakasının Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine teslim edilmesiyle birlikte temiz edilebilir. Çekme belgesi alınmış araç trafiğe çıkamaz, Motorlu Taşıtlar Vergisinden (MTV) muaf tutulur.

Araç Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?

Eski model ve kullanılmayan araçlar için doğacak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinden muaf olmak isteyen araç sahipleri çekme belgesi almak için başvuruda bulunabilir. Ayrıca; hasarlı araçların devir işlemlerini daha kolay şekilde gerçekleştirmek, kullanılmayan araç için vergi ödememek için de çekme belgesi düzenletilebilir.

Trafikten Men Edilen Araçlar Otoparktan Alınmazsa Ne Olur?

5335 Sayılı Kanuna göre trafikten men edilen ve 6 aya kadar otoparktan alınmayan araçlar hazine tarafından satılır ve bedelleri emanet hesabında tutulur. Söz konusu araçların sahiplerinin adresinin bilinmesi halinde; satıştan önce tebligat yapılır ve satıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde müracaat etmeleri durumun araç bedeli işlemler sırasında yapılan masraflar düşüldükten sonra ilgiliye teslim edilir. Söz konusu 5 yıl içinde herhangi bir müracaat olmazsa aracın satış bedeli hazineye aktarılır.

Araç Bandrol Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nereden Yapılır?

 

Alkol Testine İtiraz Etme Cezası Kaç TL?

8.551 TL.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Kaç TL?

951 TL.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.