SGK - SSKEmeklilik

Doğum Borçlanması Hesaplama 2024 Doğum Borçlanması Ne Kadar?

Doğum Borçlanması Hesaplama - Doğum Borçlanması Ne Kadar? Doğum Borçlanması Nedir? Doğum Borçlanması Kaç Gün? Doğum Borçlanması Şartları, Doğum Borçlanması Nasıl Ödenir? SGK Doğum Borçlanması Ödeme, SGK Doğum Borçlanması Sorgulama, Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Doğum Borçlanması Hesaplama – Doğum Borçlanması Ne Kadar? Doğum Borçlanması hakkında aklınıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz… Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, vatandaşların belirli süreleri borçlanarak prim gün sayılarına ekletmelerine olanak sağlayan birtakım düzenlemeler içerir. Bunlardan bir tanesi de doğum borçlanmasıdır. Doğum sebebiyle iş yaşamından uzak kalan kadınlara, doğumdan sonraki dönem için borçlanma hakkı tanınmıştır.

Kadınların doğum yaptıktan sonra çalışamadıkları dönem, emekli olma sürelerini uzatır. Bu sorunun ortadan kaldırılması ve kadınların doğum sonrası dönemde hak kaybına uğramaması adına doğum borçlanması sistemi uygulanır. Gerekli şartları taşıyan kadınlar, doğum başına belirli sürelerde borçlanma yaparak prim günlerini artırabilirler.

SGK Emeklilik Hesaplama Emeklilik Yaşı Tablosu

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması yapabilmek için aranan şartlar şu şekildedir:

  • Hizmet akdine bağlı olarak, kamu görevlisi sıfatıyla veya kendi iş yerinde çalışan kadınların doğumdan önce sigortalılıklarının tescil edilmesi gerekir.
  • Doğum sonrası borçlanma yapacak kişi adına prim ödemesi yapılması gerekir.
  • Borçlanılan süre boyunca çocuğun hayatta olması gerekir.
doğum borçlanması
doğum borçlanması

Doğum Borçlanması Ne Kadar?

Doğum borçlanması hesaplama işlemi, o yılın asgari ücreti üzerinden yapılır. Brüt asgari ücretin gün başına düşen hesaplaması yapıldıktan sonra bu tutarın %32’si alınarak 1 günlük doğum borçlanmasının asgari tutarı belirlenir. Bu rakamın %7,5 kadarı ise ödenebilecek en yüksek borçlanma tutarını ifade eder.

Doğum borçlanması en düşük ve en yüksek tutar üzerinden veya bu aralıktaki bir rakamdan yapılabilir. Doğum borçlanması kaç gün yapılacaksa ödeme de bu günler üzerinden hesaplanır. Bir günlük en düşük doğum borçlanması miktarı 110 TL’dir. 

Doğum Borçlanması Nereye Ödenir?

Doğum borçlanması ödemeleri PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve SGK online tahsilat bağlantısından yapılabilir. Online tahsilat bağlantısına e-Devlet üzerinden erişmek mümkündür. Doğum borçlanmasının ödenme süresi bir aydır. Bu süre içinde borçlanılan miktar ödenmezse borçlanma geçersiz sayılır. Bu durumda borçlanma için daha sonra tekrar başvuru yapmak gerekir.

Borçlanmaya konu olan miktar tek seferde tahsil edilir. Doğum borçlanması taksitlendirme ile ödenmez ancak bankalardan borçlanma için kredi çekilebilir. Yaygın kullanılan bir yöntem olan kredi çekerek doğum borçlanması ödemek, borçlanma ile emekli olanlar tarafından daha çok tercih edilir. Hatta banka ile anlaşma yaparak borçlanma sonrası bağlanacak emekli maaşından kredi ödemeleri gerçekleştirilebilir.

  • e-Devlet üzerinden yapılacak ödeme için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

doğum borçlanması ödeme

  • Online ödeme yapmak için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra menüden Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri kısmına gelinir.
  • Prim borcu ödeme sekmesine tıklandığında otomatik olarak ilgili T.C. kimlik numarasına bağlı online tahsilat sayfası açılır.
  • Sorgu tipi kısmından ”SGK Borçlanma Tahsilatı” seçilir.
  • Ardından T.C. kimlik numarası seçimi tamamlanır ve borç sorgula butonuna basılır. Bu adımdan sonra ödeme işlemi tamamlanabilir.

e-Devlet sistemine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Doğum Borçlanması Ne Kadar Süre İçin Yapılabilir?

Sigortalı olarak çalışan kadınların doğum öncesinde ve sonrasında kullanmaları için kendilerine tanımlanan izin hakları vardır. Normal gebeliklerde sekiz hafta, çoğul gebeliklerde on hafta olan bu izin süreleri, doğum sonrasında da kullanılabilir. İzin kullanılan süreler de dahil olmak üzere her çocuk için iki yıl süre ile borçlanma yapılabilir. Öte yandan en fazla üç çocuk için borçlanma yapılması mümkündür. Daha önce 2 çocuk için doğum borçlanması yapılıyorken yasada yapılan değişiklik ile bu sayı üçe çıkartılmıştır.

Sigorta öncesi doğum borçlanması şeklinde bir uygulaması söz konusu değildir. Yani sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapılan doğumlar için borçlanma yapılmaz. Doğum borçlanması süresinin belirlenmesinde gözetilen ayrıntılar şu şekildedir:

  • Doğumdan sonra tekrar sigortalı olarak çalışılmaya başlanması halinde prim yatırılan günler borçlanmaya dahil edilmez. İki yıllık süreden prim ödenen günler düşülerek borçlanma gerçekleştirilir.
  • Doğumdan sonra çocuğun vefatı halinde çocuğun yaşadığı süre kadar borçlanma yapılabilir.
  • Bir doğumun ardından bir başka doğum yapılmışsa borçlanılabilecek süre diğer doğumun gerçekleştiği zamana kadar olan zaman dilimidir. Sonraki doğum için iki yıllık borçlanma yapılabilir.

Ne Zaman Emekli Olabilirim? Emeklilik Hesaplama Tablosu

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hizmet akdi ile çalışanlar ve kendi namlarına bağımsız olarak çalışan sigortalılar ile bunların hak sahipleri, bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvuru yapabilirler. Kamu hizmetlerinde çalışanlar, eski kamu görevlileri ve bunların hak sahipleri ise başvurularını “SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma isteklerini belirten dilekçe aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Yapılan başvurunun ardından kuruma ait hizmet kayıtları kontrol edilerek doğum borçlanması işlemi tamamlanır. Bunun yanı sıra doğum borçlanması başvurusunun e-devlet kapısı aracılığıyla da yapılması mümkündür.

  • e-Devlet üzerinden doğum borçlanması başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

doğum borçlanması

  • e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra 4A, 4B ve 4C sigorta kollarına bağlı çalışan kadınlar kendilerine uygun alanı seçtikten sonra borçlanma başvurularını tamamlayabilirler.
  • Bu işlem adımına gelmek için öncelikle e-Devlet menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlerine gelinir.
  • Ardından çalışma durumuna uygun seçenek işaretlenerek borçlanma başvuru tamamlanır.

e-Devlet sistemine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Doğum Borçlanması Kaç Gün Kazandırır?

Emeklilik yaşı gelmiş ancak eksik primleri nedeniyle emekli olamayan kadınlar, bu süreyi doğum borçlanması yaparak tamamlayabilirler. Tek bir çocuk için yapılacak doğum borçlanması ile 720 günlük prim açığı kapatılabilir. Bu rakam iki çocuk için 1.440 güne çıkar. Üç çocuk için yapılacak doğum borçlanması ise 2.160 gün kazandırır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sigortalı kadınların bütün bu süreleri borçlanma şansı olduğu gibi sadece emekli olmaya yetecek kadar günün de borçlanılması için imkan tanınmasıdır. Örneğin bir kişi 300 prim günü ödeyerek emekliliğe hak kazanıyorsa bütün seneleri değil, emekli olmasına yetecek olan 300 günü borçlanma hakkına sahiptir.

Doğum Borçlanması Emeklilik Tarihine Etki Eder mi?

Doğum borçlanması emeklilik tarihine etki etmez. Emeklilik için ilk işe giriş tarihine bakılır. Doğum borçlanması ise işe girdikten sonraki doğumlar için yapılabilir. Bunun için emeklilik tarihinde hiçbir etkisi olmaz. Sadece emekli olmak için eksik primlerin tamamlanmasında, yani gün kazanımında avantaj sağlar. Sigortalı olarak çalışırken vefat etmiş kişilerin hak sahipleri de kendilerine aylık bağlatmak için doğum borçlanması yaptırabilirler.

Doğum Borçlanması Emekli Maaşını Nasıl Etkiler?

Ülkemizde emeklilik, üç farklı dönem için ödenen primler üzerinden hesaplanır: 2000 yılı öncesi, 2008 yılına kadar olan dönem ve 2008 sonrası. 2000 yılından önceki prim miktarı ne kadar yüksekse bağlanan emekli maaşı da o kadar yüksek olur. Eğer doğum borçlanmaları 2000 yılı öncesi doğumlar için yapılacaksa emekli maaşını yükseltmesi yönünde bir katkısı olacaktır. Sonraki yıllar için yapılan doğum borçlanmalarının emekli maaşına çok büyük bir katkısı olmaz. Tabii borçlanma primlerini yüksek miktarlardan yatıranlar için ufak bir artış yaratması mümkündür.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? 

DYS Evrak Takibi

Askerlik Borçlanması

Doğum Parası Sorgulama

 

Doğum ve Askerlik Borçlanması Primi En Yüksek Günlük Miktarı Nedir?

827 TL olarak belirlenmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Numarası Nedir?

0 (312) 296 60 69 numarası aracılığı ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Ben işe başladığımda çocuklarım vardı. Doğum borçlanması benim içinde geçerlimi acaba

  2. “Doğumdan sonra kadının adına prim ödenmemesi gerekir.” diye bir şart var mı yoksa yok mu? Bundan bahsetmemişsiniz

    1. Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğumdan sonraki 2 sene içinde SGK primi yatirilmayan günler baz aliniyormus

  3. Doğum borçlanması yapabilmeniz için çocuklarınızın sgk işe giriş tarihinizden sonra doğmuş olması gerekiyormuş

  4. 1972 tarihinde iş başkagıcı 460gün pirim günsayım var şu anda 65 yaşındayım 3 çocuk borçlanması yapabilirmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu