2024 Dul Maaşı Ne Kadar? Dul Maaşı Şartları
Dul Maaşı Ne Kadar? Dul Maaşı Şartları; Dul maaşı almak için şartlar nelerdir gelin birlikte bakalım. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz bu yazımızda aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Dul ve Yetim Maaşı Nedir? Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Dul ve Yetim Aylığı Kimlere Verilir? Dul Maaşı Ne Kadar? Dul Maaşı Alma Şartları nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Dul Maaşı Ne Kadar? Dul Maaşı Şartları
Dul maaşı, eşi sigortalı bir işte çalışan ve herhangi bir nedenle vefat eden kişinin SGK aracılığıyla aldığı maaştır. SGK tarafından ödenen ölüm aylığı ya da diğer adıyla dul ve yetim maaşı geride kalan kişilerin yaşamlarını maddi anlamda devam ettirebilmelerini sağlama amacı taşımaktadır.
Dul maaşı kadın ya da erkek fark etmeksizin ölen kişinin geride kalan eşine bağlanan maaştır. Ölen kişinin geride kalan eşine verilen dul maaşı iken çocuklarına ya da anne ve babasına bağlanan ise yetim aylığı olarak ifade edilmektedir.
SGK tarafından ödenen dul ve yetim aylığı her başvuran kişiye verilmemektedir. Ölmüş olan kişide birtakım özellikler aranmaktadır.
Dul ve Yetim Maaşı Nedir?
Ölüm aylığı olarak da bilinen dul ve yetim maaşı, ölen sigortalının eşine bağlanırsa dul maaşı adını almaktadır. Vefat eden sigortalının çocuklarına ya da anne ve babasına bağlanan maaş ise yetim aylığıdır.
Dul ve yetim maaşı alabilmenin birtakım özellikleri gerektirdiği bilinmektedir. Örneğin dul maaşı alabilmek için ölen sigortalı eş ile resmi nikahlı olarak evli olmak gerekmektedir. İmam nikahı, eş ya da çocuklar için yasal olarak hiçbir hak talep etme imkanı tanımaz.
Ölen eşin SSK, Emekli Sandığı ya da Bağkura bağlı olması fark etmez. Sigortalı olması eşi ve çocukları için yasal haklar elde etmesine yeterlidir. Bu sayede dul ve yetim maaşına başvuru yapılabilir.
Dul ve yetim maaşı bağlanırken bazı şartlar aranmaktadır. Örneğin yetim aylığı ölen kişinin 65 yaş altı anne ve babasına çocuktan geri kalan hisse oranında bağlanmaktadır. Anne ve baba 65 yaş üstü ise hisse oranı önemsenmeden yetim aylığı ödenmektedir.
Yetim aylığının anne ve babaya bağlanabilmesi için anne ve babanın aylık gelirinin asgari ücretin altında olması gerekirken, eşe bağlanacak olan dul maaşı için ise resmi nikah şartı söz konusudur.
Dul ve Yetim Maaşı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Birçok ayni ya da nakdi yardım için e-Devlet üzerinden başvuru talebi alınmaktadır. Hatta yapılan sosyal yardım başvurularından bazılarının talebi e-Devlet üzerinden alınmasa bile başvuru sorgulaması e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
Dul ve yetim aylığı için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilmek mümkündür. Bunun için; https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkini kullanabilirsiniz.
Başvuru yapabilmek için kimlik numarası ve e devlet şifresi yeterlidir. e-Devlet şifreniz yoksa ya da e-Devlet şifrenizi unuttuysanız size en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilirsiniz.
Dul ve yetim maaşı başvurusu için bizzat giderek başvurmak isteyen kişiler SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek de başvuru talebinde bulunabilirler. Başvuru esnasında ilgili formu doldurup istenen belgeleri ibraz etmek gerekmektedir.
İBB Anne Bebek Destek Paketi Başvurusu ve Başvuru Sorgulama
Dul Maaşı Sorgulama
Sigortalı eşi vefat eden kişi, dul maaşına başvurmak için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek başvuru talebinde bulunmaktadır. Ayrıca e-Devlet üzerinden de başvuru taleplerini gerçekleştirebilmektedir.
Dul maaşına başvurduktan sonra kabul edilip edilmediğini sorgulamak için SGK il ya da ilçe müdürlüklerini arayabilir ya da e-Devlet sistemini kullanarak sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Dul maaşı başvuru sorgulama işlemi için ALO 170 hattını kullanabilirsiniz. Başvuru esnasında gerekli olan evraklar ya da bilmeniz gerekenleri öğrenebilir buna göre ölüm aylığı için gerekenleri yapabilirsiniz.
Dul Maaşı Başvuru Formu
Dul maaşı başvuru formunu e devlet üzerinden ya da SGK resmi internet sayfasından indirerek doldurabilirsiniz. Başvuru formu ve istenen diğer belgeler ile birlikte SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gitmek gerekmektedir.
Dul maaşı başvuru formunda vefat eden eş ile ilgili ve kişinin kendisi ile ilgili birtakım sorular yer almaktadır. Bu soruların doğru ve en güncel haliyle eksiksiz olarak doldurulması, başvuru durumunun sağlıklı sonuçlanması için önem arz etmektedir.
Dul ve yetim aylığı alabilmek için başvuru formunda doldurulan bilgilerin tespit edilmesi ve istenilen evraklar ile doğruluğunun belgelenmesi gerekmektedir. Böylece kişilerin dul ve yetim aylığı alıp alamayacağına dair karar verilmektedir. Sadece bu maaşı alabilmek için yalan ya da yanlış beyanda bulunan kişiler hakkında durumun tespit edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanmaktadır.
e-Devlet Dul ve Yetim Aylığı Sorgulama
Dul ve Yetim Aylığı Kimlere Verilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ölen sigortalı eşin resmi nikahlı eşine bağlanan maaşa dul aylığı, çocuklarına ve anne-babasına bağlanan maaşa ise yetim aylığı denilmektedir.
Dul ve yetim aylığı alabilmenin bazı şartları vardır. Örneğin kişinin geride kalan eşi, kadın ya da erkek olması fark etmeksizin evlenmediği süre boyunca dul maaşını almaya devam eder.
Dul ve yetim aylığında, yetim maaşı alan kız çocukları evlenene ya da sigortalı bir işe girene kadar maaşı almaya devam ederken erkek çocuklar için yaş sınırı bulunmaktadır. Erkek çocuklar yetim maaşını, üniversite eğitimleri görüyorsa 25 yaşını doldurana kadar alabilmektedir. Eğer herhangi bir eğitim görmüyorsa 18 yaşına kadar yetim maaşını alabilir. Yaş sınırını dolduran erkek çocuğun yetim maaşı kesilir. Yetim aylığı alacak olan çocuklar engel sahibiyse evlenseler de maaşları kesilmez.
SGK’dan Annelere Kreş ve Bakıcı Yardımı! Nasıl Alınır?
Dul Maaşı Alma Şartları
Dul maaşı alabilmek için vefat eden kişide birtakım özellikler aranmaktadır. Ölen eşin 1800 gün yaşlılık, malullük ya da ölüm sigorta primlerinin olması gerekmektedir. Ayrıca vefat eden sigortalı 4/1 a sigorta koluna mensupsa 900 gün için yaşlılık, malullük ya da ölüm sigorta primlerinin bildirmiş olması vefat eden kişinin taşıyor olması gereken özelliklerdir.
Vefat eden kişi yaşlılık, malullük ya da vazife malullüğü almaya hak kazanmış ve işlemlerini tamamlayamamış ise eşi ve çocukları dul ve yetim maaşı almaya yine de hak kazanmıştır.
Dul Maaşı Ne Kadar?
Dul maaşı ölen eşin aylık kazancı ve bağlı olduğu sigorta türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Son yapılan zamlarla birlikte ortalama bir rakam söylemek gerekirse en düşük dul maaşı 1.430 TL dir diyebiliriz.
En Yüksek Dul ve Yetim Maaşı Kaç TL?
13.000 TL.
Ölen Eşin Maaşı Kimlere Kalır?
Yasal olarak evli bulunduğu kişiye kalır.