Sorgulamalar

Adıma Açılmış Dava Var mı? 2024 e-Devlet Dava Dosyası Sorgulama

Adıma Açılmış Dava Var mı? Dava Dosyası Sorgulama, e-Devlet Dava Sorgulama, e-Devlet Mahkeme Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Açılan Dava e-Devlete Ne Zaman Düşer? Yargıtay Dosya Sorgulama ve daha fazlası yazımızda...

Adıma Açılmış Dava Var mı? e-Devlet Dava Dosyası Sorgulama; E-devlet Mahkeme Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Açılan Dava E-devlette Ne Zaman Görülür gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde her vatandaşın hakları hukuk kuralları çerçevesinde koruma altına alınmıştır. Bir haksızlığa uğradığını düşünen, yasa dışı bir muameleyle karşı karşıya kaldığını belirten her vatandaşın karşı taraftan şikayetçi olma ve hakkını mahkemede arama yetkisi bulunur. Bunun için karakollar ya da savcılıklar aracılığıyla sanık konumunda olan kişiden şikayetçi olunur ve konuyla ilgili müştekinin ifadesi alınır. Müştekinin verdiği ifadeden yola çıkarak güvenlik güçleri sanık ya da sanıklara, varsa konuyla ilgili tanıklara ulaşır ve onların ifadesini de alır.

Duruma göre konuyla ilgili delillerin toplanması sağlanır ve olay savcılığa taşınır. Savcılık dosyayı inceledikten sonra herhangi bir usulsüzlük tespit etmezse davanın açılmasını sağlar ve dosyayı mahkemeye gönderir. İlgili mahkeme tarafından davanın taraflarına davayla ilgili durumu anlatan ve dava tarihlerini gösteren bir belge gönderilir. Tarafların da bu tarihlerde mahkemede olması beklenir.

Durum böyle olunca vatandaşlar davanın hangi aşamada olduğunu, dava tarihini ve sonucunu öğrenmek istemektedir. Günümüzde tüm bu işlemleri internet üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Vatandaşlar kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte e-Devlet’e girerek müdahil oldukları davalarla ilgili detaylara erişebilirler.

e-Devlet Mahkeme Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Turkiye.gov.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren E-devlet sistemi ile Yargıtay ve Adalet Bakanlığı’nın yapmış olduğu iş birliği sayesinde mahkeme sorgulama işlemlerinizi hızlı ve ücretsiz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey sisteme giriş yapıp sorgulama sayfasını incelemektir.

E-devlet sisteminde dava dosyası ile ilgili sorgulamalarınızı Adalet Bakanlığı ve Yargıtay olmak üzere iki farklı çatı altında gerçekleştirebilirsiniz. Burada davanızın hangi kurumda olduğu önemlidir. Yapacağınız sorgulama ile birlikte mahkeme sonucu öğrenme, davanın hangi aşamada olduğunu tespit etme, duruşma tarihini ve saatini öğrenme, davaya katılan sanık, tanık, müşteki ve vekillerin bilgisini görüntüleme, davanın nerede görüleceğini öğrenme gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

adıma açılmış dava var mı?
adıma açılmış dava var mı?

Adıma Açılmış Dava Var mı?

  • E-devlet aracılığıyla müdahil olduğum ya da adıma açılmış dava var mı diye öğrenmek istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.

xvgmbjr1tvdqanyfhoj9drpc76ggq6hrwvkgk7im.jpeg

  • Dava dosyası sorgulama işlemine başlayabilmeniz için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekir. Bu sebeple karşınıza çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayarak giriş formunun yer aldığı sayfaya geçiş yapın.

t9yufeaizqu9rbeby9nmmk75zyd9zsogapo82skd.jpeg

  • Giriş sayfasındaki ilk boşluğa T.C. kimlik numaranızı, ikinci boşluğa ise e-Devlet şifrenizi doğru bir şekilde yazın ve “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı mavi renkli kutucuğa tıklayın.
  • Eğer henüz bir e-Devlet şifresi oluşturmuş değilseniz mesai günü ve saati içerisinde olmak koşuluyla dilediğiniz bir zaman size yakın konumdaki PTT ofislerinden birini ziyaret edebilir ve yetkili personele kimliğinizi ya da kimlik yerine kabul gören başka bir resmi evrakı göstererek içerisinde e-Devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı temin edebilirsiniz.
  • Daha önce PTT ya da başka bir yöntem aracılığıyla e-Devlet şifresi oluşturmuş olmanıza rağmen şu anda şifrenizi hatırlayamıyorsanız e-Devlet’in giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonu aracılığıyla şifrenizi sıfırlayabilir ve yeni şifre oluşturarak dava ile ilgili sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu butona tıkladığınızda sistem sizden bazı kimlik bilgilerinizi ister ve sonrasında yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını ilgili boşluğa girmeniz gerekir. Bu bilgileri doğru bir şekilde yazmanız durumunda E-devlet profilinizde tanımlı olan cep telefonu numarasına şifrenizin sıfırlanması için bir güvenlik kodu gönderilir. Telefona gelen güvenlik kodunu yazdığınızda ise yeni bir şifre oluşturarak dava dosyalarınızı sorgulayabilirsiniz. Eğer e-Devlet hesabınıza daha önce bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız bu işlemi yapmanız mümkün olmayacaktır ve yeniden PTT ofisine gidip tekrar bir şifre satın almanız gerekebilir.
  • E-Devlet parolası dışındaki yöntemlerle de sisteme giriş yapma imkanına sahipsiniz. Giriş ekranının üst menüsünde yer alan T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, elektronik imza ya da mobil imza seçeneklerinden hangisi size uygunsa onu seçin ve talimatları izleyerek sisteme giriş yapın.

  • Müdahil olduğum ve hakkımda açılan davaları görüntülemek istiyorum diyorsanız sisteme giriş yaptığınız zaman bu davaların listesi otomatik olarak karşınıza gelecektir.
  • “Adınıza açılmış ya da taraf olduğunuz davalar” başlıklı listede dahil olduğunuz tüm davaların listesi, bu davalardaki rolünüz (tanık, sanık ya da müşteki sıfatları), davanın açılış tarihi, dosya yıl ve numarası, davayla ilgilenen adli birim gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Ayrıca bu tablonun “işlem” başlıklı sütununda yer alan mavi renkli buton içerisindeki “detay görüntüle” yazısına tıkladığınız zaman davalarınızın diğer detaylarına da ulaşabilirsiniz.

E-Devlet sistemi üzerinden dava sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!  

e-Devlet Şifreniz Yoksa: e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Yargıtay dava dosya sorgulama işlemi nasıl yapılır?

  • E-Devlet aracılığıyla Yargıtay Daire Başkanlığı bünyesindeki dava dosyalarınızı sorgulamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemden ilgili sayfayı açın.

t9yufeaizqu9rbeby9nmmk75zyd9zsogapo82skd.jpeg

  • Eğer e-Devlet’e giriş yapmadıysanız karşınıza gelen ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıkladıktan sonra uygun boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girip “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Sisteme girişle alakalı sorun yaşarsanız bir üst başlıktan gerekli açıklamalara ulaşabilirsiniz.
  • e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra otomatik olarak dava dosyalarınızla ilgili yaptığınız sorgulamanın sonucu karşınıza gelir.
  • Davanızın yer aldığı satırın en sağında kalan “detay görüntüle” butonu yardımıyla davalarınızla ilgili daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yargıtay’daki dava dosyalarınızı E-devlet sisteminden sorgulamak için TIKLAYINIZ

Mahkeme Tarihi Nasıl Öğrenilir?

Mahkeme tarihim ne zaman diye merak ediyorsanız mahkeme günü sorgulama işlemini de E-devlet sistemi sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve sorunuzun cevabına anında ulaşabilirsiniz.

  • Davanızın Adalet Bakanlığı tarafından mı yoksa Yargıtay tarafından mı görüldüğünü öğrendikten sonra yukarıda anlatılan yöntemlerle sisteme giriş yapın.

  • Daha sonra sistemin karşınıza çıkardığı listeden tarihini merak ettiğiniz davanın olduğu satıra gelin ve bu satırın en sağ kısmındaki “detay görüntüle” yazısına tıklayın.

wpy2fnbtgmgf4ypizg13bcubjcdfe8p5rgtpltji.jpeg

  • Bu yazıya tıkladıktan sonra davanızın detaylarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı sayfaya yönlendirilirsiniz.
  • Sayfada duruşma tarihi ve saati yukarıdaki ekran görüntüsünde kırmızı renkli işaretin yer aldığı alanda karşınıza çıkar.
  • Ayrıca dava dosyasının durumu, davaya katılan diğer sanık ve tanıklarla ilgili bilgilere de bu sayfa aracılığıyla ulaşmanız mümkündür.

Açılan Dava e-Devlette Ne Zaman Görülür?

Bir dava dosyasının E-devlet sisteminde karşınıza çıkabilmesi için dosyaya ilişkin verilerin UYAP’ a girilmesi gerekir. Dava dosyasına ait verilerin UYAP’ a girilmesi ise iki gün sürebileceği gibi birkaç hafta da sürebilir. Burada verilerin hangi süre içerisinde sisteme girileceği tamamıyla mahkemenin yoğunluğuna ve davayı ilgilendiren evrakların fazlalığına bağlıdır.

İfade Verdikten Sonra Mahkeme Ne Zaman Olur?

Bir vatandaş karakolda ya da savcılıkta ifade verdikten sonra varsa davanın diğer müdahillerinin de ifadesinin alınması beklenir. Sanık, tanık ve müştekilerin ifadelerinin alınmasıyla birlikte savcılık dosyayı inceler ve mahkemeye gönderir.

Mahkemede davanın ne zaman görüleceği ise kesin bir hükme bağlı değildir, zira hukuk sistemindeki iş yoğunluğu sebebiyle bazı mahkemeler ifadeden aylar sonra görülebilmektedir. Topluma sirayet etmiş ve ağır suçların söz konusu olduğu bazı davalarda ise sanıkların hızlı bir şekilde yargılanması söz konusudur. Dolayısıyla mahkemenin ifadeden ne kadar sonra olacağı ile ilgili kesin bir hüküm vermek doğru olmaz, burada asıl mesele konuyla ilgilenen kurumun yoğunluğudur.

Mahkeme Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Yargılama meselesi çok geniş kapsamlı ve önemli sonuçlar doğurabilen bir konu olduğu için ciddi bir süreç içerisinde işlemektedir. Buna ek olarak bazı yargılama süreçleri hataya açık olabilir. Dolayısıyla mahkemelerin vereceği kararlar hatalı olabilir ve taraflar buna itiraz edip üst mahkemeye dosyayı taşımak isteyebilirler. Türk hukukunda yer alan temyiz hakkı ile yerel mahkemenin verdiği karara itiraz hakkı kullanılır ve dosya temyiz edilmiş olur. Temyizde ise dosya ilk derece mahkemesine göre Yargıtay ya da Danıştay tarafından incelenir. Bu şekilde yargılama süreci devam eder.

Dolayısıyla mahkeme kararının ne zaman kesinleşeceği de itirazlar bağlıdır. Eğer taraflar yerel mahkemenin hatalı karar verdiğini düşünürse süreç biraz daha uzayacak ve bir üst mahkemeye taşınacaktır. Bu mahkemenin verdiği kararda itiraza konu herhangi bir mesele söz konusu olmazsa sonuç kesinleşmiş olur.

Savcılığa Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur?

Takipsizlik Kararı Ne Anlama Gelmektedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu