Kamu Hizmetleri

e-Devlet Kapısına Giriş Nasıl Yapılır? 2024 e-Devlet Girişi

e-Devlet Kapısına Giriş Nasıl Yapılır? e-Devlet Girişi, e-Devlet Kapısı Nedir? e-Devlet'in Sağladığı Hizmetler Nelerdir? e-Devlet Şifresi Yenileme, e-Devlet Şifresi Alma, e-Devlet Yurt Başvurusu İşlemleri, e-Devlet Sorgulama ve daha fazlası yazımızda...

e-Devlet Kapısına Giriş Nasıl Yapılır? e-Devlet Girişi; e-Devlet sisteminin sağladığı hizmetler nelerdir, şifre yenileme ve şifre alma işlemleri nasıldır, SSK sorgulama, maaş sorgulama gibi pek çok merak edilen soruların cevapları yazımızda.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte devletin vatandaşlarına sunduğu hizmetler de teknoloji üzerinden olmaya başlamıştır. Bunlardan bir tanesi de birçok kişi tarafından bilinen e-Devlet kapısıdır. e-Devlet sistemi sayesinde kamu kurumlarından yapılması gerekilen işlemler internet üzerinden de halledilebilir. Yazımızda e-Devlet giriş yapma işleminin nasıl yapılacağının ve daha fazlasının detaylarını bulabilirsiniz.

e-Devlet Kapısı Nedir?

e-Devlet ile vatandaşlar zaman kaybetmeden kamu kurumlarından aldığı hizmetleri internet aracılığı ile alabilir. e-Devlet kapısı vatandaşın kaliteli, güvenli, hızlı ve daha tasarruflu bir hizmet almasını sağlamayı amaç edinir. e-Devlet’in bütün kurumları bir noktada birleştirmesi sebebiyle her kurumun internet sitesine girebilmek için ayrı bir şifre belirlemek gerekmez.

e-Devlet’in Sağladığı Hizmetler Nelerdir?

Birçok kamu kurumunu bünyesinde bulunduran e-Devlet sistemi her geçen gün bünyesine kurumların farklı işlemlerini de katarak kullanım alanını genişletmektedir. e-Devlet sistemi aracılığıyla;

  • Bilgilendirme hizmetleri
  • Sorgulama hizmetleri
  • Ödeme işlemleri
  • Entegre elektronik işlemler

gibi pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

e-Devlet Taşınma Hizmeti Nedir? Nasıl Kullanılır?

e-Devlet Giriş Yapma İşlemi

Vatandaşlara birçok kolaylık sağlayan e-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır en çok merak edilen sorulardan birisidir. e-Devlet giriş yapma işlemi için öncelikli olarak e-Devlet resmi sitesine girmelisiniz.

  • Açılan sayfada bulunan ekrandan sağ üst köşedeki sisteme giriş butonuna tıklamanız gereklidir.
  • Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak ekranda sizden sisteme giriş bilgileriniz istenecektir.
  • Bilgilerinizi doldurarak sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

e-Devlet Sistemine Giriş Yapmak İçin https://www.turkiye.gov.tr

e-devlet kapısına giriş nasıl yapılır? e-devlet girişi
e-devlet kapısına giriş nasıl yapılır? e-devlet girişi

e-Devlet Şifresi Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Devlet sistemine giriş gerçekleştirebilmek için sistem vatandaşların şifre sahibi olmalarını istemektedir. İlk defa e-Devlet şifresi alacak bireyler şifrelerini PTT’den alabilirler. Şifre almak için bireylerin üzerinde T.C kimlik numarasının yazılı olduğu fotoğraflı kimlik (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport, ehliyet, avukat-savcı -hakim kimlik kartları, mavi kart) ibraz etmeleri zorunludur. Bireyin PTT personeline e-Devlet şifre alma işlemini gerçekleştireceğini söylemesi yeterli olacaktır. e-Devlet şifresi Türkiye sınırları dışından alınmak isteniyor ise elçilik ve konsolosluklardan alınabilir.

e-Devlet Şifresi Yenileme İşlemi

  • Eğer e-Devlet şifrenizi unuttuysanız yapmanız gereken işlem oldukça basit.
  • Daha önceden e-Devlet sistemine cep telefon numaranızı doğrulattıysanız, mobil imza ya da elektronik imza kullanarak sisteme giriş gerçekleştirdiyseniz yeniden PTT’ye şifre almak için gitmeden şifrenizi oluşturabilirsiniz.
  • Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için ilk olarak e-Devlet şifremi unuttum butonuna tıklamanız gereklidir.

 

  • Şifremi unuttum butonuna tıkladıktan sonra karşınıza çıkan ekranda 7 adımlık bir şifre oluşturma işlemleri yer alacaktır.
  • Bu adımlardan uygun olan seçeneği işaretleyerek sırası ile ve gerekli bilgileri doğru şekilde girdiğinizde yeni şifre oluşturma işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.

 

e-Devlet Şifresi Yenileme İşlemi İçin https://giris.turkiye.gov.tr/Giris

e-Devlet Giriş Maaş Sorgulama İşlemi

  • Eğer e-Devlet sistemine giriş için şifrenizi aldıysanız ve artık sizin de e-Devlet sistemine giriş yetkiniz var ise kuruma gitmeye gerek kalmadan maaşınızı e-Devlet üzerinden sorgulatabilirsiniz.
  • e-Devlet üzerinden maaşınızı sorgulatmak için sisteme giriş yaparak ardından e-Hizmetler bölümünde Sosyal Güvenlik Kurumu’na tıklamanız gerekir.

 

  • Buradan kurumun sunduğu hizmetlerden 4A Maaş Sorgulatma için görselde işaretli alana tıkladığınızda maaşınızı sorgulatabilirsiniz.

 

4A Maaş Sorgulama İşlemi İçin https://giris.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi

  • 4B maaş sorgulama için görselde yer alan işaretli alana tıklamanız yeterli olacaktır.

 

4B Maaş Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi

  • 4C Maaş sorgulama için ise diğer adımlardaki gibi görseldeki işaretli alana tıklamanız yeterli olacaktır.

 

4C Maaş Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi

e-Devlet Askerlik Sorgulama İşlemi

Ülkemizde 20 yaşını doldurmuş ve özel bir durumu bulunmayan cinsiyeti erkek olan her vatandaş için askerlik yapmak zorunlu vatani görevlerdendir. Vatandaşlar askerlik sorgulama işlemlerini e devlet askerlik sorgulama hizmetini kullanarak gerçekleştirebilirler.

Bu işlemi gerçekleştirebilmek için e-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.

Ardından sayfanın sol tarafında yer alan e-Hizmetler alanından Milli Savunma Bakanlığı’na ulaşmanız gerekir.

 

  • Kuruma ulaştıktan sonra hizmetleri arasında yer alan Askerlik Durum Belgesi Sorgulama bağlantısına tıklayarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

e-Devlet Askerlik Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-askerligim

e-Devlet SSK Sorgulama İşlemi

Sigortalı olarak çalışan bireylerin merak ettikleri konulardan bazıları sigorta primlerinin düzenli olarak yatıp yatmadığı, toplam sigorta primleridir. e-Devlet sistemi sayesinde SSK sorgulama işlemini gerçekleştirmek artık hiç zaman kaybettirmiyor.

  • SSK Sorgulama işlemini gerçekleştirmek için sisteme giriş yapmanız gerekecek ardından e-Hizmetler alanından SGK’ya ulaşmanız gerekecektir.
  • Kuruma ulaştığınızda SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Sorgulama seçeneğine tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

  • Sorgulama işlemi ile alacağınız SSK hizmet dökümünüzde sigortalı çalıştığınız gün sayısı, sigorta bilgileriniz, giriş çıkış tarihleriniz yer alacaktır.

SSK Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu

e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama İşlemi

e-Devlet sisteminde yer alan işlemlerden bir tanesi de icra dosyası sorgulama işlemleridir. Vatandaşlar haklarında açılmış icra dosyalarını buradan sorgulayabilirler. Haklarında açılmış icra takiplerini buradan öğrenen vatandaş daha sonra mağdur duruma düşmemek için gerekli önlemleri alabilir.

  • Sorgulamayı yapabilmek için öncelikle istenilen bilgilerin herhangi biri kullanılarak sisteme giriş yapılır.
  • Sisteme giriş yapıldıktan sonra Adalet Bakanlığı sekmesine tıklanır. İcra dosyası sorgulama kısmı seçilir.

 

  • Sorgulama yapıldıktan sonra kişinin adına açılmış bütün icra dosyalarının görüntülenmesi yapılır.

İcra Dosyası Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama

e-Devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama

Yeni düzenlenen sağlık yasaları gereğince herhangi bir hastaneye başvurmadan önce aile hekimine muayene olmak gerekir. Aile hekimi hastayı gerekli birime sev ederek işlemleri tamamlar. Aile hekimleri hakkında bilgiye sahip olmayanlar e-Devlet sistemi üzerinden rahatlıkla bu bilgiye ulaşabilirler.

  • e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapılır ve Sağlık Bakanlığı portalına gelinir.
  • Sağlık Bakanlığı hizmetleri arasında aile hekimi bilgisi sorgulama kısmına tıklanır.

 

  • Sorgulamanın ardından kişinin bağlı bulunduğu aile hekimi bilgileri ekranda görünecektir.

Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/aile-hekim-bilgisi 

e-Devlet Yurt Başvurusu İşlemleri

Öğrencilik yaşamında başka bir şehirde üniversite eğitimini sürdürenler yurtlardan faydalanma hakkına sahiptirler. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde hizmet veren yurtlara yapılacak başvurular da e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Yurt başvuru işlemleri tamamlanıp yurt hakkı elde edildikten sonra kayıt için yine e-Devlet sistemi kullanılır.

  • e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı hizmetlerine tıklanır.
  • Bakanlığın hizmet kollarından yurt başvurusu işlemlerini seçilir.

 

  • Yurt başvurusu kısmından gerekli bilgiler girilerek işlem tamamlanır.

Yurt Başvurusu İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/gsb-yurt-basvurusu   

e-Devlet Mobil Hat Kaydı Sorgulama İşlemi

Geçmişte birçok kişi izni olmadan adına açılan mobil hatlardan mağdur oldu. Bunun üzerinde e-Devlet üzerinden mobil hat sorgulama işlemi yapılması için bir sistem oluşturuldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulan bu sistem ile amaç bilgi dahilinde mobil hat açılmasının önüne geçmektir. Hat kaydı sorgulamasında kişi kendisine ait olmayan bir numaranı olduğunu fark ederse o numarayı iptal ettirme hakkına sahiptir.

  • Mobil hat kaydı sorgulamak için e-Devlet girişi yapıldıktan sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ait alana gidilir.
  • Bu alanda bulunan işlemlerden mobil hat sorgulama sekmesine tıklanır.

 

  • Açılan pencerede kişi adına kayıtlı olan bütün hatların dökümü görülür.

Mobil Hat Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama  

e-Devlet Radyo ve Televizyon Yayınları Şikayet ve Beğeni Bildirimi

Televizyon ve radyolarda yapılan yayınlar bazen genel ahlaka veya yayın kitlesine uymayan unsurlar içerebilir. Bazı programlarsa son derece kaliteli olabilir. Örneğin çocuklarla ilgili hazırlanan bir program temelinde çocukların zihin dünyasını zedeleyici bir biçimde sunulabilir ya da tam tersi yayının devamlılığı çocuklar için önemlidir. Bunun için vatandaşların yayınlar hakkında olumlu ya da olumsuz görüşlerini bildirebilecekleri bir sistem e-Devlet üzerinde mevcuttur.

  • Bu hizmete e-Devlet sisteminde bulunan telekomünikasyon kısmından ulaşılır.
  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kısmına gelinir.

 

  • Şikayet ve Beğeni Bildirimi sekmesine tıklandıktan sonra gerekli program hakkında ayrıntılı görüşler yazılabilir.

Şikayet ve Beğeni Bildirimi İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/rtuk-sikayet-begeni-bildirim  

e-Devlet OGS İhlal Bilgileri Sorgulama

Otoyollar ve köprülerde daha hızlı geçiş sağlaması için kurulan sistemlerden birisi olan OGS gişelerinden geçişlerde bazen cezalı duruma düşülebilir. Geçiş ihlali yapılırsa ihlal bedelinin belirli bir süre içerisinde ödenmesi gerekir. OGS geçiş ihlali bilgileri de e-Devlet sisteminden sorgulanabilir.

  • e-Devlet girişi yapılır.
  • Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasına gelinir.
  • OGS İhlal Bilgileri Sorgulama kısmına tıklanır ve istenilen bilgiler doldurulur.

 

  • Bu sorgulama sonucunda plakaya ait ihlalli geçişlerin tamamı görüntülenebilir.

e-Devlet TÜVTURK Muayene Durum Sorgulama

Araçların muayeneleri olmadan trafiğe çıkmaları yasaktır. Araç muayenesinin zamanının geçip geçmediği, muayene sonucu gibi bilgiler de e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabilir. Muayenesi geçmiş araçlar ile yola çıkıp cezalı duruma düşmemek için bu sorgulamanın yapılması önemlidir.

  • e-Devlet sistemine girdikten sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kısmına gelinir.
  • TÜVTURK sekmesi bulunur ve bu sekmeye tıklandıktan sonra gerekli adımlar tamamlanır.

 

  • Sorgulamanın ardından aracın muayene durumu net bir şekilde öğrenilir.

TÜVTURK Muayene Durum Sorgulama İşlemi İçin  https://www.turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama

e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü işlem alanında bulunan tapu bilgileri sorgulama ile vatandaşlar adlarına kayıtlı olan tapuların dökümlerini alabilirler. Böylece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü birimlerine gitmeye gerek kalmadan mevcut tapular görüntülenebilir. Hatta bu tapuların ayrıntılarına ulaşmak da mümkündür.

  • Tapu kaydı sorgulama işlemi için e-Devlet sistemine girilir.
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kısmına gelinir.

 

  • Tapu bilgileri sorgulama ekranından sisteme giren vatandaş adına kayıtlı olan tapuların bilgileri görüntülenir.

Tapu Bilgileri Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama  

e-Devlet HGS Hesap Bilgileri Sorgulama

OGS’ye alternatif olarak kullanılan bir diğer sistem de HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi’dir. Bu gişelerden geçebilmek için HGS ürünün de mutlaka bakiye bulunması gerekir. Bakiyenin yetersiz olduğu durumlarda ise geçiş ihlali yapılır ve geçiş ihlali cezai bir durum oluşturur. Sürücüler cezalı duruma düşmemek için e-Devlet üzerinden HGS bakiyelerini sorgulayabilirler.

  • e-Devlet sistemine girilir. HGS sorgulama PTT alanında yapılır. Bunun için PTT işlemleri kısmı seçilir.
  • Sıralı işlem listesinin içerisinde Hızlı Geçiş Hesap Bilgileri Sorgulama kısmına gelinir.
  • Sistem açıldıktan sonra istenilen bilgiler girilir ve HGS ürünün içinde olan bakiye öğrenilir.

HGS Hesap Bilgileri Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-hesap-bilgileri-sorgulama

e-Devlet Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama

Yine e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek ve vatandaşlar için faydalı olan işlemlerden birisi de araç plakasına yazılan cezaların sorgulanmasıdır. Plakaya yazılan cezaların farkına varmak çoğu zaman çok uzun sürelere varabilir. Bu da cezanın katlanarak büyümesine yol açabilir. Trafik cezalı belirli süreler içerisinde ödendiği takdirde indirme tabi tutulurlar. Hem bu indirimleri kaçırmamak hem de cezalar yüzünden sorun yaşamamak için bu sorgulama yapılabilir.

  • e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Alanına gelinir.
  • Emniyet Müdürlüğü sekmesi tıklandıktan sonra işlem listeleri açılır. Listeden Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama kısmı seçilir.

 

  • Açılan ekrana plaka bilgilerinin girilmesinin ardından sorgulama işlemi tamamlanmış olur.

Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama

e-Devlet 3 Günlük Hava Tahmini Bilgileri

Vatandaşların yaşadıkları bölgede beş günlük hava tahmin bilgilerini sorgulayabilecekleri bu sistemin diğerlerinden bir farkı mevcut. e-Devlet sistemine giriş için kullanılan ana sayfadan şifre girişi yapılmadan hava durumu sorgulaması yapılabilir.

  • Ana sayfadan ya da şifre ile giriş yapılan vatandaş sayfasından Meteoroloji Genel Müdürlüğü alanına gelinir.
  • 5 Günlük Hava Tahmini seçeneği tıklanır ve üst köşede bulunan iller arasından seçim yapılır.

 

  • Aynı sistem üzerinden deniz suyu sıcaklıkları, dış merkezlere ait sıcaklıklar ve uzun vadeli hava tahminleri de öğrenilebilir.

5 Günlük Hava Tahmini Bilgileri İçin https://www.turkiye.gov.tr/5-gunluk-hava-tahmini

e-Devlet Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama

Doğum yardımlarının da sorgulanma işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Doğum yardımı sorgulaması şifre ile giriş isteyen işlemler arasındadır.

  • Doğum yardımı sorgulama işlemleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri arasında bulunur.
  • e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ilgili bakanlığın sayfasına girilir.
  • Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama adımından sorgulama işlemi tamamlanır.

 

  • Sorgulama sonucunda başvurunun ne durumda olduğu bilgisine erişilebilir.

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama  

e-Devlet Basın Kartı Başvurusu Sorgulama

Basın çalışanlarına verilen basın kartı aynı zamanda sahibine belirli ayrıcalıklar tanır. Herkes basın kartı sahibi olamaz. Bu kartı almak belirli özellikleri taşımayı gerektirir. Basın kartı ile ilgili işlemlerin birçoğu e-Devlet ile yapılabilir.

  • Kart başvurusu yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı kanalından başvuru sonucu takip edilir. e-Devlet sisteminde bu işlem şifre ile yapılır.
  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı alanına gelinir ve Kart Başvurusu Sorgulama sekmesine gelinir.

 

  • Kart başvurusu işlemleri bu şekilde tamamlanır. Ayrıca Basın Kartı Sorgulama dahil olmak üzere diğer işlemler de bu alandan yapılabilir.

Kart Başvurusu Sorgulama İşlemi İçin https://www.turkiye.gov.tr/byegm-kart-basvurusu-sorgulama

E devlet Şehit Listesi Sorgulama

E Devlet Haciz Sorgulama

E Devlet İkametgah Sorgulama

 

e-Devlet Şifresi İlk Alındığında Kaç TL?

İlk olarak 2 TL ödenir.

e-Devlet Şifre Kaybedilmesi Durumunda Kaç TL Ödenir?

Yeni şifre için 4 TL ödenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu