Sorgulamalar

Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır? Vergi Levhası Nasıl Alınır? Vergi Levhası Çıkarma, Vergi Levhası Oluşturma, e-Devlet Vergi Levhası Oluşturma, Vergi Levhası Nedir? Vergi Levhası Çıkarma e-Devlet, e-Vergi Levhası Oluşturma ve daha fazlası yazımızda...

Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır? Vergi Levhası Nasıl Alınır? Vergi levhası ile ilgili akla takılan hemen hemen her konunun cevabını sizler için derledik. Vergi levhası, işletmenin vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ve bu tutarlara ilişkin vergi miktarlarını gösterir.

Maliye Bakanlığı, 2011 yılına kadar vergi levhasını iş yerlerine asmayı zorunlu tuttu ancak 2011 yılında yayınlanan 408 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile her iş yerinde vergi levhası bulundurma zorunluluğu iptal edildi. Yine de vergi mükelleflerinin vergi levhası alma ve bulundurma zorunluluğu devam ediyor. Vergi mükelleflerinin bu yükümlülüğe uymadığı tespit edildiği zaman, her tespit için Vergi Usul Kanununa göre özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Bir iş yerinin vergi levhası olup olmadığı vergi levhası sorgulama işlemi ile internet üzerinden kolayca öğrenilebiliyor.

Vergi Levhası Sorgulama – Vergi Levhası Nasıl Alınır? Vergi Levhası Çıkarma, Vergi Levhası Oluşturma, e-Devlet Vergi Levhası Oluşturma, Vergi Levhası Nedir? Vergi Levhası Çıkarma e-Devlet, e-Vergi Levhası Oluşturma ve daha fazlası hakkında, ayrıntılı tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz…

Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır? (Adım Adım Anlatım)

Kimler Vergi Levhası Almalıdır?

Gelir vergisi mükellefleri ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi levhası çıkarma işlemi yapması zorunludur. Gelir vergisi mükellefleri şu şekildedir:

  • Ticari kazanç sahipleri
  • Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52. maddesinin altıncı fıkrasında bahsedilen yazıhaneyi açan kişiler)
  • Serbest meslek çalışanları ve adi ortaklık, kolektif ortaklık ve adi komandit şirket ortaklıklarındaki her bir ortak

Kurumlar vergisi mükellefleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Anonim şirketler
  • Limited şirketler
  • Eshamlı komandit şirketler
vergi levhası
vergi levhası

Vergi Levhası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vergi levhası sorgulama işlemleri için e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı kullanılabilir. E-vergi levhası sorgulama, vatandaşların iş yaptıkları, mal ve hizmet aldıkları mükelleflerin vergi durumunu internet üzerinden kolayca görmesini sağlar.

e-Devlet ile Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak e-Devlet’ten “e-Vergi Levhası Sorgulama” sayfasına bağlanın.

z9f7dhw4yquvoiwwcnstfwakkvk1zlvrkjfnhczk

  • “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayın.
  • İlgili alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin. Şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden edinin ya da alternatif giriş yollarını deneyin.
  • “e-Vergi Levhası Sorgulama” sayfasına girince istediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarasını girin.
  • Çıkan sonuçlardan vergi mükellefi ile ilgili bilgilerinizi doğrulayabilir ve vergi durumunu görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet ile e-vergi levhası sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Aşağıda verilen bağlantıya tıklayarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-vergi levhası sorgulama bölümünü açın.

kjeqa2h2esqfmq6o8iorwmnucarukmjohav4okbs

  • Açılan sayfada sorgulamak istediğiniz mükellefin adı, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler içinse vergi kimlik numarası gibi istenen bilgileri doldurun.
  • Tüm verileri doğru olarak girdikten sonra sorgulama yapın.
  • Sonuçlar sorgulama yaptığınız kurumun son 3 yılına ait vergi levhalarını gösterecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile vergi levhası sorgulaması için TIKLAYINIZ!

Diğer Vergi Levhası Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kimi özel şirketler ve kamu kuruluşları için bir onay kodu izni çıkardı. Kurumların vergi levhasında bulunan bu kod aracılığıyla vergi mükellefleri vergi levhası görüntüleme yapabiliyor ve levhanın güncelliğini sorgulayarak vergi levhası doğrulama yapabiliyor.

Şifresiz vergi levhası sorgulama işlemleriyse aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilen İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılıyor.

İnteraktif Vergi Dairesi’ne ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Vergi Levhası Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vergi Usul Kanununa göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, her yıl mayıs ayının sonuna kadar vergi levhası oluşturma işlemlerini tamamlamalıdır.

Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri vergileri doğrultusunda beyannameler hazırlayarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na ulaştırıyor. Beyannamelerin ulaşmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgi işlem sistemi söz konusu beyannamelerde verilen bilgilere uygun biçimde vergi levhaları oluşturuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın oluşturduğu vergi levhaları, vergi mükelleflerinin internet vergi dairesi hesabına aktarılıyor.

Vergi levhası alma işlemleri için şu adımları izleyin:

  • Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi sistemi giriş sayfasını açın.

  • e-Beyanname gönderdiğiniz kullanıcı kodunu, şifrenizi ve güvenlik kodunu ilgili alanlara yazarak sisteme giriş yapın.
  • Menüde yer alan “Sorgulamalar” sekmesine tıklayın.
  • Açılan pencereden “Vergi Levhası Oluşturma” butonuna basın.
  • Şirketiniz ile ilgili gerekli bilgileri doldurun.
  • Gelir vergisi mükellefleri, mükellef vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarasını birlikte girmelidir. (Kolektif şirket ortaklığı mevcut ise her ortak için ayrı ayrı girilmelidir)
  • Kurumlar vergisi mükellefleri şirkete ait vergi kimlik numarasını (hesap numarası) girmelidir. Kurumlar vergisi mükellefleri T.C. kimlik numarasını boş bırakır.
  • Gerekli bilgileri doldurduktan sonra istediğiniz rengi ve adedi seçerek son üç yıla ait barkodlu vergi levhasını oluşturabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi girişi için TIKLAYINIZ!

2011 yılına kadar vergi levhasında ıslak imza ve mühür bulunması da zorunluydu ancak tebliğle beraber internetten alınan çıktı yeterli olmaya başladı. Artık yukarıdaki adımları takip ederek vergi levhasını basit bir şekilde alabiliyorsunuz.

Vergi Levhası Ne Zaman Yenilenir?

Gelir vergisi mükellefleri 1 Nisan-31 Mayıs, kurumlar vergisi mükellefleri 1 Mayıs-31 Mayıs arasında vergi levhası alma işlemlerini tamamlamalıdır.

vergi levhası sorgulama
vergi levhası sorgulama

Vergi Levhaları Nerelerde Bulundurulmalıdır?

Vergi levhası alan vergi mükellefleri yetkililer talep ettiği zamanlarda ibraz etmek üzere vergi levhası bulundurmalıdır. Mükelleflerin vergi levhalarını şu mekanlarda tutması gerekiyor:

  • İş yerlerinin merkezleri
  • İş yerleri şubeleri
  • Satış mağazaları
  • Çiftçilerin zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerini yürütmek için açtığı yazıhaneler
  • Taşıt işletmeleri mükellefleri taşıtlarında da vergi levhası bulundurmakla yükümlüdür.

Bahsedilen mekanlarda birden fazla kat ya da reyon varsa her biri için ayrı birer levha alma ve bulundurma zorunluluğu gerekmiyor. Birden fazla şubede bulundurmak ya da başka şirketlere ibraz etmek için gerektiği kadar vergi levhası internet üzerinden alınabiliyor.

Vergi levhası alma ve bulundurma yükümlülüğü taşıyan vergi mükelleflerinin yapılan denetimlerde bu yükümlülüğü yerine getirmediği tespit edilirse her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353’üncü Maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesiliyor.

İşe henüz başlayan mükellefler için vergi levhasındaki matrah kısmında “Yeni İşe Başlama” ifadesinin yer alması gerekiyor. 

İnternet vergi levhası alındıktan sonra ayrıca vergi dairesine ya da meslek üyelerine tasdik ettirilmeden kullanılabilir. Sistemin e-vergi levhası için verdiği onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmünde oluyor.

Mükelleflerin iş yeri adresi, bağlı oldukları vergi dairesi, ana faaliyet kodu ya da türünün değişimi, ticaret unvanı değişikliği vb. durumlarda güncel vergi levhası yine internet vergi dairesi hesabından edinilebilir. Hesaptaki bilgilerinizi değiştirerek güncel vergi levhası oluşturabilir ve çıktısını alarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak vergi levhasında yanlış bilgi yer aldığını tespit ederseniz bağlı olduğunuz Vergi Dairesi’ne dilekçe yazmanız gerekiyor. Dilekçe sonrası yanlışlık düzeltildiğinde yenilenen vergi levhasının çıktısını alarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Vergi Levhası Matrahsız Ne Demek?

Vergi levhasının tahakkuk bölümünde matrahsız yazma sebebi de sıkça merak ediliyor. İlgili kuruluşun o yıl herhangi bir gelir ve gideri yoksa veya ilgili yılda zarar etmişse matrahsız yazılır.

Vergi No Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

SGK E Bildirge Nedir? Nasıl Verilir?

Hangi Vergi Dairesine Bağlıyım?

 

Kurumlar Vergi Mükellefleri Kimlerdir?

Anonim, Limited ve Eshamlı komandit şirketler.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri Ne Zaman Vergi Levhası Oluşturma İşlemini Tamamlamalıdır?

Her yıl mayıs ayının sonuna kadar bu işlemi gerçekleştirmelidirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu