Emeklilik

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? 2024 Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama, Emekli Maaşı Ne Kadar? Emekli Maaşı Hesaplama, Emekli Maaşı Sorgulama, Emekli Maaşı Ayın Kaçında Yatıyor? Emekli Maaşı Artacak mı ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama; Emeklilerle ilgili son dönemlerde yeni düzenlemeler yapılmıştır. Özellikle emekli maaşlarındaki değişiklik ve EYT durumu en çok konuşulan konular arasındadır.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde sigorta kapsamında çalışan her vatandaş, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortalı olarak hayatını sürdürür. 4A, 4B ve 4C olmak üzere toplamda üç ayrı koldan yatırılan sigorta ücretleri ve prim kazançları ise ilerleyen dönemde çalışanların iş yaşantısını noktaladıklarında ne kadar emekli maaşı alacaklarını belirleyen faktörler arasındadır.

Yaş ve prim gün sayısı şartlarını karşılayan her vatandaş vakti geldiğinde emeklilik başvurusu yapabilir ve başvuru sonuçlandıktan sonra emekli aylığını anlaşmalı bankadan almaya başlayabilir. Emeklilerin aylıkları ocak ve haziran aylarında olmak üzere senede iki defa güncellenir. 

3600 Günden Emeklilik Şartları – EYT 3600 Gün Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

Emekli Maaşı Ne Kadar?

Yapılan iş, prim gün sayısı, prime esas kazanç, işe giriş tarihi, emeklilik tarihi gibi pek çok kriter emekli maaşının seviyesine doğrudan etki eder. Dolayısıyla aynı anda işe girmiş ve aynı anda emekli olmuş ama farklı mesleklerde çalışmış iki kişinin birebir aynı maaşı alması pek mümkün değildir.

Diğer taraftan en düşük emekli maaşı ise devlet tarafından belirlenir ve bu maaşın altında hiçbir vatandaş emekli aylığı alamaz. 2024 yılı itibarıyla en düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak belirlenmiştir.

ne kadar emekli maaşı alırım?
ne kadar emekli maaşı alırım?

SSK’dan Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

4A emekli maaşı hesaplama işlemini günümüzde online olarak gerçekleştirilebilir. Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi üzerinden, bir kişinin emekli olduğunda yaklaşık olarak kaç para maaş alacağı öğrenilebilir. Dolayısıyla emekli maaşı hesaplama formülü gibi yöntemlere gerek duymadan sadece birkaç dakika içinde ücretsiz olarak bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür.

  • Emekli maaşı hesaplama işlemi için ilk olarak bu bölümün altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayarak sorgulama formunu açın.

q0nlc5mhengxyqnj5kanjdtsrdvxgctpbistjh1t.jpeg

  • Karşınıza çıkan sayfada yer alan boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba ismi, nüfusa kayıtlı olunan şehir ve doğum tarihi bilgilerini girin.
  • Girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra alt kısımda yer alan “sorgula” butonuna tıklayın.

  • Sorgulama sonrasında karşınıza çıkan isim, soyisim, T.C. kimlik numarası, sicil numarası ve doğum tarihi bölümlerini kontrol edin.
  • Eğer her şey doğruysa kamu – özel kodunun yer aldığı bölümde hangi sektörde çalıştığınızı işaretleyin.
  • Daha sonra alttaki bölümde bakmakla yükümlü bulunduğunuz biri olup olmadığını işaretleyin.
  • Eğer size ait olmadığını düşündüğünüz kazanç bilgisi söz konusu ise “iptal” seçeneğine tıklayın ve hesaplamaya katılmasını engelleyin.
  • Tüm bu işlemlerden sonra “hesapla” butonuna tıklayabilirsiniz.

5k8ctwb20yjq0ndksbjtqiedwnjbgh9yh1vluwqo.jpeg

  • Butona bastıktan sonra o an için hesaplanan emekli aylığınızın kaç para olduğu bilgisi karşınıza çıkacaktır.
  • Buna ek olarak ek ödeme, gösterge, aylık bağlanma oranı, ortalama senelik kazanç, yıllara göre toplam sayılar da bu sayfada sizinle paylaşılacaktır.

Ne kadar emekli maaşı alırım diye merak ediyorsanız hesaplamak için TIKLAYINIZ!

BAĞ-KUR İçin Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmek mümkündür.

  • İlk olarak bu bölümün en alt tarafında paylaştığımız bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı açın.

hmerj24kkryf0r7wo9kxgs8twf5m7adda9a07kor.jpeg

  • İşlemlere başlayabilmek ve giriş yapmak için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Giriş ekranında ilgili bölümlere önce T.C. kimlik numaranızı, ardından ise e-Devlet şifrenizi yazın ve alt tarafta yer alan “sisteme giriş yap” yazılı butona basın.
  • Eğer bir e-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubelerinden birine gidip kimliğinizi göstererek şifrenizin yazılı olduğu zarfı kolaylıkla temin edebilirsiniz.
  • Diğer taraftan aynı sayfadaki alternatif yöntemlerden birini kullanarak da sisteme giriş yapmak mümkündür. E-imza, mobil imza, TC kimlik kartı ya da internet bankacılığı seçeneklerinden birisi yardımıyla sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Eğer şifrenizi hatırlamıyorsanız “şifremi unuttum” butonuna tıklayın ve sizden istenen bilgileri girdikten sonra cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili boşluğa yazarak yeni bir şifre belirleyin. Eğer sisteme herhangi bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız bu işlem gerçekleşmeyecektir ve doğal olarak yeniden herhangi bir PTT merkezine gidip yeni bir şifre satın almanız gerekecektir.

  • Karşınıza çıkan ekranda kurum türü bölümüne gelin ve esnaf ya da tarım seçeneklerinden size uygun olanı seçip “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Sorgulama gerçekleştiğinde sistemde kayıtlı olan veriler karşınıza çıkacak ve ilgili butona basmanız halinde hesaplamanız gerçekleştirilip sizin için emekli aylığı hesaplanmış olacaktır.

BAĞ-KUR kapsamında emekli maaşınızı hesaplamak için TIKLAYINIZ!

Emekli Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı konusundaki sorgulama işlemlerinizi Turkiye.gov.tr adresinden hizmet sağlayan e-devlet servisi sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistemde 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı maaş sorgulama hizmetleri bulunur.

  • Aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantılardan emekli aylığı alacağınız hizmetin adının geçtiği linke tıklayarak ilk adımı atın.

pjqxk0hmrpth4ccntxzhquchonzjnufscsypjbsm.jpeg

  • Karşınıza çıkan ekrandan giriş bölümüne geçebilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısının yer aldığı mavi renkli kutucuğa tıklayın.

  • Sayfada ilgili boşluklara ilk olarak T.C. kimlik numaranızı, daha sonra ise e-devlet şifrenizi yazın ve “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın.

xcy6ibmfhpovdqokkyrjykvhjkzuyg2seopod1sf.jpeg

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra emekli aylık bilgisinin yer aldığı sayfa karşınıza gelecektir. Eğer ilgili hizmet kapsamında herhangi bir emekli aylığınız bulunmuyorsa yukarıda yazılı olan ifadeyle karşılaşırsınız. Bir maaşınız varsa bu maaşa ilişkin tüm detaylar karşınıza çıkacaktır.
  • Maaş almaya hak kazanmanıza rağmen yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşıyorsanız en kısa sürede Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine gidebilir ya da çağrı merkezi ile iletişime geçip konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  •  

Askerlik Borçlanması

SGK Hizmet Birleştirme

En Düşük Sigorta Primi

 

EYT Nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar demektir.

e-Devlet Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım?

Size en yakın PTT şubesine giderek yeni şifre alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu