Evde Bakım Maaşı Neden Yatmadı? 2024 Ne Zaman Yatar?
Evde Bakım Maaşı Neden Yatmadı? Ne Zaman Yatar; Evde bakım maaşı başvurusunda bulunan kişilerin en çok araştırdığı soruların başında maaşın neden yatmadığı gelmektedir. Evde Bakım Maaşı Nedir? Evde Bakım Maaşı Başvurusunu Nasıl Yapabilirim? Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir? Evde Bakım Maaşı Sorgulama, Evde Bakım Maaşı Başvuru Belgeleri ve daha birçok sorunun cevabını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Evde Bakım Maaşı Neden Yatmadı? Ne Zaman Yatar?
Evde bakım maaşı özel bakıma ihtiyacı olan engelli kimselere bakan kişilere her ay düzenli bir şekilde verilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu maaş sayesinde bakıma muhtaç kimselerin ihtiyaçları karşılanabilmektedir.
Bakıma muhtaç kimsenin hesabına ya da yakınının hesabına yatan bu maaş her ay düzenli bir şekilde verilmektedir. PTT hesabına yatan bu maaşı en yakın PTT şubesine giderek çekebilirsiniz. Temel ihtiyaçların karşılanması için verilen bu maaş sayesinde engelli vatandaşların ya da yaşlı bireylerin ihtiyaçları daha rahat alınabilmektedir.
Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu? 2024 Evde Bakım Maaşı Şartları
Evde Bakım Maaşı Nedir?
Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay düzenli bir şekilde bakıma muhtaç kimselerin ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile verilen maaştır. Engelli bireylerin ya da muhtaç yaşlı kimselerin bakımı ile ilgilenen vasilerine bağlanan bu maaşa, evde bakım aylığı da denmektedir.
Evde bakım maaşı başvuru yapan ve şartları taşıyan kimselere verilmektedir. Başvuru şartının ilki de engel oranının en az %50 olmasıdır. Başvuru şartlarının taşınması durumunda evde bakım maaşı için başvuru yapabilirsiniz.
Evde Bakım Maaşı Başvurusunu Nasıl Yapabilirim?
Başvuru için ilk olarak ikametgah adresinizin bulunduğu yerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ya da ilçe temsilciliklerine gitmeniz gerekmektedir. Burada evde bakım maaşı için başvuru formunu doldurmanız ve istenilen evrakları teslim etmeniz gerekmektedir.
Evde bakım maaşı için ALO 183 ya da ALO 144 arayarak da başvuru şartlarını öğrenebilir ve başvuru yapıp yapamayacağınızı teyit ettirebilirsiniz. Başvuru sonrası yine bu numaralardan başvuru sonucunuzu da öğrenebilirsiniz.
Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
Evde bakım maaşı alabilmek için belli başlı şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Başvuru şartları şu şekildedir;
- Engel oranının %50 olması
- Sağlık raporunda engelli bireyler için ağır engelli ibresinin yer alması
- Tam teşekküllü hastaneden sağlık kurulu raporunun alınması
- Kişi başı gelirin hane içinde asgari ücretin 3/2’inin altında olması
- Eve gelen komisyonun bakıma muhtaç olduğuna dair rapor vermesi
Yukarıda vermiş olduğumuz şartları taşıyan kimseler evde bakım maaşına başvuru yapabilirler.
Evde Bakım Maaşı Sorgulama
Evde bakım maaşı için başvuru yapan kişiler başvuru yaptıkları yere giderek ya da arayarak başvuru sonuçlarını öğrenebilirler. Ayrıca sosyal destek hattı olan ALO 183 ya da ALO 144 arayarak da yine bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Evde bakım maaşını sorgulamak için e-Devlet sistemine giriş yaparak da sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Sonuçlar için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Evde Bakım Maaşı Başvuru Formu
Evde bakım maaşı için bulunduğunuz yerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il ya da ilçe temsilciliklerine gidip başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunda hane giderlerinden kişinin engellilik oranına kadar çeşitli sorular yer almaktadır.
Başvuru formunu doldurup teslim eden kimselerin başvuru sonuçları kimi zaman SMS ile bildirildiğinden özellikle başvuru formunda güncel telefon numaranız ve güncel adresinizin bulunması önemlidir.
Başvuru formu incelenen kimselerin yalan yanlış beyanlarda bulunduğu tespit edilmesi halinde almış oldukları aylıklar güncel faizi ile geri alınarak cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir?
Evde bakım maaşını alabilecek olan kimseler şu şekildedir;
- Ağır engeli olan kimseler (en az %50 engel oranı)
- Bakıma muhtaç olan kimseler
Evde bakım maaşı için başvurmak isteyen kimseler ikametgah adresin bulunduğu yerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gitmesi gerekmektedir.
Evde Bakım Maaşı Başvuru Belgeleri
Evde bakım maaşı için başvuru yapan kimseler kuruma belli başlı evrakları teslim etmek zorundadır. Başvuru için gerekli evraklar şunlardır;
- Engelli ya da bakıma muhtaç kimsenin kimlik fotokopisi
- Engelli sağlık kurulu raporu
- Vasinin kimlik fotokopisi
- Heyetten alınan ağır engelli raporu
- Son 6 ay içinde çekilen 3 adet fotoğraf
- İkametgah belgesi
- Bakıcının vasi olduğunu gösteren mahkeme kararı
- Bakıcı olmak isteyen kişinin eğitim durumu belgesi
- Bakıcı ve bakıma muhtaç olan kimsenin vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Mal beyanına dair belge
- Akıl hastalığı olan kimseler için vesayet altına alınmasına ilişkin mahkeme kararı
- 18 yaş altı vesayet altına alınacak kimseler için mahkeme kararı
Evde Bakım Maaşı Sorgulama e-Devlet
Evde bakım maaşını e-Devlet sisteminden kolaylıkla sorgulatabilirsiniz. Bunun için e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Şifresi olmayan kimseler en yakın PTT giderek e-Devlet şifresi satın alabilirler.
e-Devlet sisteminden başvuru sonucunuzu öğrenmek için https://www.turkiye.gov.tr/aspb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Evde Bakım Maaşı Neden Yatmadı?
Evde bakım maaşı neden yatmadı en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Evde bakım maaşı her ayın 15’inden sonra yatmaktadır. Bakanlık tarafından yatırılan bu maaşın herhangi bir günü yoktur. Rastgele illere göre yatırılan evde bakım maaşı ayın 15’inden sonra kişilerin hesaplarına yatmaktadır.
Evde bakım maaşı özellikle büyükşehirlerde diğer illere göre daha geç yatabilmektedir. Ankara, İstanbul ya da İzmir gibi illere maaş daha geç yatabilmektedir. Maaşlar kimi zaman erken yatarken kimi zaman da geç yatabilir.
Eşi Emekli Olan 65 Yaş Aylığı Alabilir mi? 2024 Yaşlılık Aylığını Kimler Alamaz?
Evde Bakım Maaşı Hafta Sonu Yatar Mı?
Evde bakım maaşı başvurusunda bulunan ve başvurusu onaylanan kimselerin merak ettiği sorulardan biri de maaşın hafta sonu yatıp yatmayacağıdır. Evde bakım maaşı kişilerin PTT hesaplarına yatmaktadır. En yakın PTT şubesine giderek maaşınızı kolaylıkla çekebilirsiniz. Maaş hafta sonu yatmamaktadır. Hafta içi maaşınızı PTT şubelerinden alabilirsiniz.
2024 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?
Evde bakım maaşı yapılan zam sonrası aylık 7.608 TL verilmektedir.
Evde Bakım Parası Neden Kesilir?
Evde bakım parası bazı durumlarda kesilebilir. Bu durumları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Engelli olan kimsenin vefat etmesi
- Engelli kimsenin 18 yaşını doldurması
- Engelli kimsenin T.C. vatandaşlığından çıkarılması ya da çıkması
- Muhtaçlık durumunun sonra ermesi
- Engel oranının %50’nin altına düşmesi
- Bakım aylığının 1 yıl boyunca hesaptan çekilmemesi
- Habersiz ikametgah adresinin değişmesi
- İkamet dışında farklı yerde yaşadığının tespit edilmesi
- Bakım aylığının muhtaç kimsenin ihtiyaçları için kullanılmadığının tespit edilmesi
Yukarıda saymış olduğumuz durumlarda, kişinin yakınlarına verilen evde bakım maaşı kesintiye uğrar.
Engelli Rapor Hesaplama 2024 Balthazard Hesaplama ve Yeni Engelli Rapor Oranları