2024 Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır? Ülkemizde evlilik kurumu son derece kutsal olarak görülmekte ve aile kurulumunu sağladığı için de önem arz etmektedir. Bu kutsal müessese için de birtakım şartları taşıyor olmak ve bazı resmi belgelere sahip olmak gerekmektedir. Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Evlilik Ehliyeti Nereden Alınır? Evlenme ehliyet belgesi ücretli mi gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Evlilik başvurusu yapmak, diğer evlilik hazırlıklarından farklı olarak biraz zaman alan ve sıkıcı işler olsa da evlilik için atılan ilk önemli adımdır. Hayatlarını birleştirmeye karar veren ve evlenmek için başvuru yapan çiftlerin bazı belgelere sahip olmaları gerekmektedir.
Evlilik için hazırlanması gereken fotoğraf, nüfus cüzdanı örneği, sağlık raporu, nüfus kayıt örneği gibi belgelerle birlikte evlenme ehliyeti belgesinin de mutlaka temin edilmesi gerekir. Henüz birkaç senedir uygulamada olması sebebiyle pek aşina olunmayan bir belge türü olan evlenme ehliyet belgesini temin etmek oldukça kolaydır. Bu belge evlilik için gereken diğer belgelerle birlikte nüfus müdürlüklerinden temin edilebilir.
Evlenme ehliyet belgesi yapılan evliliğin hukuki anlamda bir engel teşkil edip etmediğine bakılması anlamında önem taşır. Kişi evlenmek için uygun yaşta mı? Eğer yaşı küçükse nasıl bir yol izlemek gerekiyor? Evlilik gibi kutsal bir müessesenin korunması ve evlilik birliğinin temelinin muhafaza edilmesi için gerekli olan bu belge, evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlayan en önemli unsurlardan biri.
Psikoteknik Belgesi Nedir? Nereden Alınır?
Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir?
2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren kanun, çiftlerin evlenmeden önce evlilik ehliyeti belgesi almasını zorunlu kılmıştır. Bu belge; kişilerin evlilik anındaki milli hukuka göre, evlenmeye engel herhangi bir durumlarının olmadığını gösteren belgedir. Evlenmek istediğini belirten çiftlerin evlenme beyannamesi ve evlilik ehliyeti belgesini hazır etmeleri gerekliliği yürürlüğe giren kanunda açık bir şekilde belirtilmiştir.
Evlenme izin belgesi örneği
Evlilik Ehliyeti Nereden Alınır?
Evlilik belgesini kim verir? Bu belge, bağlı bulunan ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurarak temin edilebilir. Evlenme ehliyet belgesi tek alınır mı? Evlenme ehliyet belgesini alabilmek için şahsen ve nüfus cüzdanı ile başvuru yapmak gereklidir. Başvuruda bulunan çiftler bu belgeyi ancak birlikte edinebilirler. Nikah için gereken belgelerin pek çoğu nüfus müdürlüğünden temin edildiği için diğer belgelerle birlikte evlenme ehliyet belgesi de alınabilir.
Ülke sınırları içerisinde bir Türk vatandaşı ile evlenecekseniz belgenin temini için vukuatlı nüfus kayıt örneği yeterli. Nüfus kayıt örneğiyle belediyelerde evlilik işlemlerine başvurabilirsiniz. Yurt dışında nikah yapmayı düşünüyorsanız da bu belgeye ihtiyacınız olacak. Evlilik ehliyeti belgesi hem yurt içinde hem de yurt dışında, gerekli makamlarda başka hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmadan evlenmeye olanak sağlıyor.
Eğer eşiniz Türk vatandaşı değilse ve nikahı Türkiye’de yapacaksanız, eşinizin de evlilik ehliyeti belgesini temin etmesi gerekiyor. Eşiniz bu belgeyi vatandaşı olduğu ülkenin yetkili merciine başvurarak temin edebilir. Bu belgenin üzerinde mutlaka evliliğe engel bir durum olmadığı belirtilmeli ve medeni hal bilgisi (bekar, dul, boşanmış) yer almalı. Bu ibareler eksikse evlilik başvurusu yapmak imkansızlaşır.
Evlenme ehliyet belgesi ücretli mi? Evlenme ehliyeti belgesi için nüfus müdürlüklerinden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Temin edilen belgelerin kontrolü ise evlendirme memuru tarafından yapılır. Evlendirme memuru belgenin usulüne uygun düzenlenip düzenlenmediğine ve imzaların tam ve olması gerektiği gibi atılıp atılmadığına bakar. Evlilik ehliyet belgesindeki bilgiler ile nüfus cüzdanındaki bilgilerin uyuşup uyuşmadığı da kontrol edilir. Aralarında fark varsa bu durumun evliliğe engel teşkil edip etmediğine bakılır.
Evlenecek kişilerin yaşları küçükse, anne, baba ya da vasinin rızası ve hakimin rızası zorunlu kılınır. Böyle durumlarda hakim izninin vasi tarafından imzalanıp imzalanmadığı da kontrol edilir. Eğer bir eksiklik varsa tamamlanması sağlanır. Nikah memuru tüm kontrollerin sonunda evliliğe engel teşkil eden bir durum yoksa kişilerin evlilik beyannamesinin kaydını yaparak, müracaat sırasına uygun olarak nikah günü ve saatini evlenecek çifte bildirir.
evlenme ehliyet belgesi
Evlenme Ehliyeti Belgesi Ne kadar Süre İle Geçerlidir?
Evlilik ehliyeti belgesi süresi her ülkede farklıdır. Ülkemizde evlilik başvurusu için temin edilen belgelerin geçerlilik süreleri 6 aydır. Bu süre içerisinde nikahın gerçekleşmesi gerekir. Süre dolduğunda ise tekrar belgenin temin edilmesi zorunludur.
Evlenme ehliyeti belgesini aldıktan sonra, bu belge ile yurt içi veya yurt dışında evlilik gerçekleştirdiyseniz bu durumla ilgili yetkilileri mutlaka bilgilendirmelisiniz. Yani nüfus müdürlüğüne giderek evlenme ehliyeti belgesi ile evlilik gerçekleştirdiğinizi beyan etmeniz gereklidir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nedir? Nereden Alınır?
Evlilik İzni Kaç Gündür?
Evlilik izni 3 gün olarak belirtilmiştir.
Evlenme Ehliyet Belgesi Ücretli mi?
Hayır ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.
Uluslararasi evlenme ehliyet belgesini e devletten cikarabiliyor muyuz