Futbolcu Nasıl Olunur? 2024 (4 Soruda Profesyonel Futbol Kariyeri Yapmak)
Futbolcu Nasıl Olunur? 2024 (4 Soruda Profesyonel Futbol Kariyeri Yapmak); Profesyonel futbolcu nasıl olunur, her dönemde birçok genç tarafından merak edilen bir konu. Çünkü dünyanın en popüler sporu olan futbol, dün olduğu gibi bugün de en gözde meslekler arasında sayılabilir. Ancak günümüzde futbol yalnızca bir spor dalı olarak düşünülemeyecek büyüklükte devasa bir endüstri olarak ifade edilebilir. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi, Türkiye’de futbol özellikle 1990 sonrasında dudak uçuklatacak rakamların konuşulduğu bir endüstriye dönüştü.
Futbolcu transfer ücretleri, takımların ürünlerinin satıldığı tekstil sektörü, futbol takımları ve oyuncularla yapılan sponsorluklar, şans oyunları, stadyumlardan elde edilen reklam ve bilet gelirleri gibi faktörler ve çok daha fazlasıyla birlikte futbol endüstrisi düşünüldüğünde futbolun sadece bir spor olmaktan çıktığı aşikar.
Bu sporun geniş çağlı etkisi getirdiği şöhretle de birleşince futbolcu olmak birçok gencin hayallerini süsleyen bir mesleğe dönüşüyor. Bugün gençler arasında futbolcu olmak için ne yapmalıyız, futbolda kendimi nasıl gösterebilirim gibi sorular oldukça popüler. Çünkü bu sporu seven birçok kişi işi profesyonelliğe taşımak ve hayatlarını futbolla kazanmak istiyor. Peki, futbolcu olmak için gerekenler neler? Bu dev endüstrinin içinde kendinize yer bulmak ve bir meslek olarak futbolculuğa ilk adımı atmak için ne yapmalısınız? İşte biz sizler için futbolcu olma hayalleri kuran gençlere rehber olmasını umduğumuz bu yazıyı hazırladık.
Profesyonel futbolcu olmak isteyenlerin bilmesi gereken önemli noktaları bir araya getirdik. Şimdi gelin ilk etapta yazı içerisinde detaylarını paylaşacağımız konuların bir listesini yapalım:
- Nasıl futbolcu olunur?
- Futbolcu olmak için ne yapılır, nereye başvurulur?
- Futbolcu olmak için gereken özellikler neler?
- Futbolcu olmak için yaş sınırı var mı?
- Futbolcu olmak için kaç puan gerekir, hangi okullarda eğitim almak lazım?
- İyi ve profesyonel futbolcu olmak için ne yapmalıyım, hangi taktikleri bilmem gerekir?
- Amatör ligden Süper lige nasıl transfer olabilirim?
Biz yazımızı bitirdiğimizde siz de tüm bu soruların yanıtlarını ve çok daha fazlasını öğrenmiş olacaksınız. Böylece futbolcu olmak istiyorum, ne yapmalıyım diye düşünmek yerine harekete geçebileceksiniz. Şimdi hemen ilk maddeyi inceleyelim ve futbola nasıl başlanır ve nereden devam edilir, ona bakalım.
1.Futbolcu Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Futbolculuk en başta yetenek ister. Eğer futbolcu olabilecek derece yeteneğe sahipseniz, disiplinli bir çalışma ve kondisyonla bu alanda başarılı olabilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki, ne tek başına yetenek ne de tek başına disiplinli çalışma futbolcu olabilmek için yeterli değildir. Her ikisinin de birlikte yürütülmesi gerekir.
Genel olarak futbola başlangıç için yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:
- Futbol yeteneği küçük yaşlardan itibaren kendini gösterir. Aslında futbola başlama yaşı diye net bir yaş aralığı yoktur. Ama bir çocuk ne kadar erken futbola yönlenirse o kadar başarılı olur diyebiliriz. Tabii bu genç yaşta futbola başlamaya engel değil. 15-17 yaşına kadar başlangıç yapılabilir.
- Futbol konusunda bir yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız, mahallenizde bulunan amatör küme takımlarından birinin seçmelerine katılarak bu alana adım atabilirsiniz. Bölüm sonundaki linki kullanarak kayıt olabileceğiniz amatör takımların listesine ulaşabilirsiniz.
- Amatör takım seçmelerini kazanabilecek derece yeteneğe sahipseniz ve takıma seçilirseniz, yetenek kırıntılarına sahipsiniz demektir. Çünkü amatör bir takım bile olsa bu alana yatkınlığı olmayan kimse takıma alınmaz.
- Tüm bunların yanında ücret karşılığında düzenlenen futbol yaz okullarıyla da şansınızı deneyebilirsiniz. Ama amatör bir takımla işe başlamak hem mücadele ruhu hem de ilk adım açısından oldukça faydalı olacaktır.
- Okul takımlarında yer alarak da hem işin tekniğini öğrenme hem de bol bol antrenman yapma şansı yakalayabilirsiniz.
Genel hatlarıyla futbolcu olmanın yolları ve bu işe başlama adımları hakkında konuştuk. Şimdi işi biraz daha profesyonel bir seviyeye getirelim ve eğitim aşamasına gelelim.
2. Futbolcu Olmak İçin Hangi Okullara Gitmek Gerekir?
Futbol oyuncuları genellikle amatör takımlardan çıkıyor. Yani aslında futbolcu olmak için herhangi bir okul mezunu olmak gerekmiyor. Ancak bugün futbolda adını duyurmuş tüm ülkelerde (İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya) olduğu gibi Türkiye’de de futbol okulları mevcuttur. Bu okullarda eğitim alarak bir başlangıç yapabilirsiniz. Şimdi gelin bu okullar ve eğitim hakkındaki detaylara bakalım:
- Bugün 4 büyükler olarak bilinen; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un futbol okulları yalnızca yaz dönemi değil 4 mevsim hizmet veriyor. Bu okullarla ilgili bilgi almak için bölüm sonunda verilen linkleri kullanabilirsiniz.
- Dört büyükler dışında büyükşehir takımlarının pek çoğunun da futbol okulu bulunuyor. Bu okulların eğitimleri genellikle okulların tatil olduğu yaz dönemlerini kapsıyor. Yaşadığınız şehrin belediye takımının internet sitesinden detaylara ulaşabilirsiniz. Ya da gidip kulüple bizzat da görüşebilirsiniz.
- Futbol okullarıyla ilgili önemli bir kısmı belirtmekte fayda var. Futbol okuluna gitmek demek illaki bir takımda yer alacağınız anlamına gelmiyor. Ancak futbol adına öğrenilmesi gereken tüm teknikleri, ihtiyacınız olan kondisyon eğitimlerinin tamamını bu okullardan edinebilirsiniz.
- Aynı zamanda büyük takımların futbol okulları tam anlamıyla yetenek avcılarının kol gezdiği yerlerdir. Burada keşfedilmeniz muhtemeldir.
- Büyük takımların futbol okullarının bir handikabı da var. O da, gerçekten iyi olmadığınız sürece ön plana çıkabilmenizin çok mümkün olmamasıdır. Çünkü bu okullarda genelde en iyi futbolcu adayları eğitim görür. Bu nedenle gerçekten yetenekli olduğunuzu, ancak fark edilecek kadar henüz iyi olmadığınızı düşünüyorsanız; bulunduğunuz semtin amatör takımından başlayarak kendinizi yetiştirebilirsiniz.
Buraya kadar futbolcu olmak için izlenebilecek adımlara baktık. Şimdi biraz daha detaya girelim ve az önce bahsettiğimiz kendini öne çıkarma, yeteneğini göstermek noktasına odaklanalım. Gelin, nasıl iyi futbol oynanır; ona bakalım.
Hakem Nasıl Olunur? Hakem Maaşları Ne Kadar?
3. İyi Futbol Oynamanın Sırları Nelerdir?
Futbolda yalnızca bedensel güç yeterli değildir. Futbol, sanılanın aksine, zihinsel açıdan da güçlü olmayı gerektiren bir spordur. Ve aslında iyi futbol oynamak için verilebilecek bir sır yoktur. Bu işin sırrı, çok çalışmaktır.
Eğer futbol alanında ilerlemek ve profesyonel anlamda kariyer yapmak istiyorsanız, izlemeni gereken adımlar şu şekilde:
- Çok çalışın.
- Futbol antrenmanlarını disiplinli şekilde sürdürün.
- Sağlıklı ve düzenli şekilde beslenin.
- Alkol ve tütün mamullerinden uzak durun.
- Futbolun tüm detaylarına hâkim olun.
- Saha dışında da hobilere sahip olun.
- Yaptığınız işten zevk alın.
- Hedefi hep büyük tutun.
- Hayal kurun ve hayallerinizden asla vazgeçmeyin.
Sizlerle profesyonel olma yolunda dikkat etmeniz gereken noktaları paylaştık. Şimdi bu maddelerden önemli olanlarını daha detaylı inceleyelim. İlk olarak teknik geliştirmek için yapmanız gerekenlere bakalım.
Futbol Tekniğinizi Geliştirmek İçin Neler Yapmalısınız?
- Oyuna hâkim olmalısınız ve zeki tercihler yapmalısınız. Bunun için çok fazla futbol müsabakası izlemeli ve yetenekli futbolcuların maçlarına odaklanmalısınız.
- Top sürme teknikleri çalışmalısınız ve bu konuda gerçekten de mükemmele yakın olmalısınız.
- Pas çalışmaları yapmalısınız ve pas atarken kafanız yerde değil hedefinizde olmalı.
- Takım ruhuna inanmalısınız ve kesinlikle şahsi bir oyun sergilememelisiniz.
- Kondisyonunuzu sıkı tutmalı; bunun için günlük tüm egzersiz, yürüyüş ve koşularınızı muntazaman yapmalısınız.
- Kararsızlık en kötü durumu doğurur, maç esnasında yapmayı hedeflediğiniz hareket için geç kalmayın.
Teknik geliştirme noktasını açıkladık. Şimdi hem fiziksel hem de zihinsel gücün en önemli bileşenlerinden biri olan beslenme tarzı hakkında konuşalım.
Futbolcu Nasıl Beslenmeli?
Futbolda beslenme en temel konudur, çünkü futbol bir performans sporudur. Beslenmenize dikkat etmeniz halinde futbol performansınızın artığını göreceksiniz.
Sağlıklı bir insan günlük 2.500 kaloriye ihtiyaç duyar. Ağır antrenman programı, maçlar ve kroslar nedeniyle futbolcular günlük 5.000 kaloriye kadar ihtiyaç hissedebilir. Bu durumda vücudun ihtiyaç duyacağı kalorinin nitelikli ve düzenli biçimde sağlanması gerekir. Bu aşamada dikkat etmeniz gerekenlerse şu şekilde:
- Asitli içeceklerden uzak durmalısınız.
- Fast food tarzı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
- Beslenmenizi dengeli ve ölçülü şekilde sürdürün.
- 3 ana öğün haricinde ara öğün ve meyve ile vücudunuzu destekleyin.
- Muz potasyum bakımından zengindir, idman sonrası için iyi bir takviyedir.
- Su tüketimi, performans sporu sergileyen tüm sporcular için oldukça önemlidir. İdman öncesi 1-2 bardak, idman aralarında 1-2 çay bardağı su tüketin.
- Yumurta, süt ve balık; yani protein, ağırlıklı beslenmelisiniz.
Beslenme noktası gerçekten önemli. Bu aşamada gerekirse bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.
Şimdi son olarak amatör ligden profesyonel lige geçiş nasıl oluyor, ona bakalım.
4. Amatör Lig’den Süper Lig’e Nasıl Transfer Olunur?
Amatör kümede top koşturan bir gencin Süper Lig takımları tarafından fark edilmesi için gerçekten de yetenek sahibi olması gerekir. Özelikle pek çok futbolcu doğrudan amatör kümeden Süper Lig’e yükselmeleri ve burada fark edilmeleri için takımıyla birlikte başarılara imza atmalıdır. Genellikle amatör kümede mücadele eden, takımıyla birlikte başarılara imza atan ve Bölgesel 2. Amatör Lig’den 1. Amatör Lig, Süper Amatör Lig ya da Bölgesel Amatör Lig’e (BAL) yükselen takımların oyuncuları daha çabuk fark edilir. Takım ruhuna inanıyorsanız, bu ruhla takımınızı yükseltmeyi başarabilirsiniz. Bu takım ruhu anlayışı sizi amatörlükten profesyonel futbolculuğa taşıyacak en önemli itici güç olacaktır.
Profesyonel liglerde mücadele eden bölgenizin ya da ilinizin takımlarının her sene düzenledikleri futbolcu seçmelerine de katılarak kendinizi gösterebilirsiniz. Seçmelere katılmak için kendinizi gerçekten hazır hissetmeden şansınızı denememelisiniz. Çünkü ciddi anlamda sağlam rakipleriniz olacağını, sizleri izleyen gözlerin profesyonel antrenör ve yetenek avcısı kulüp yöneticilerinden oluşacağını unutmayın.
Simon Kuper’in dediği gibi; “Futbol asla sadece futbol değildir.” Futbolu bir yaşam biçimi ya da meslek olarak düşünüyorsanız, bu sözle aynı ismi taşıyan kitabı mutlaka okumalısınız.
Sizlere hayali futbolcu olmak olan bir gencin bilmesi gereken detayları açıkladık. Şimdi konuştuklarımızın kısa bir özetini yapalım:
- Futbola ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır.
- Başlangıçta mahalle amatör takımları, okul takımları ya da belediye takımları gelişmenize yardımcı olabilir.
- Futbol okullarına giderek de bu işin tekniğini öğrenebilirsiniz.
- Futbolda iyi olmak için çok çalışmalı, yaşam tarzınızı bu işe göre düzenlemeli ve takım ruhuna inanmalısınız.
- Takımınız yükseldikçe sizin de fark edilme şansınız artar. Bu nedenle bireysellikten uzak durmalı ve takım olmayı öğrenmelisiniz.
- Beslenmenize dikkat etmeli, antrenmanları disiplinli bir şekilde yürütmelisiniz.
- Profesyonel olarak bu işi yapacaksanız diğerlerinden farklı olduğunuzu kanıtlamalısınız.
Sizin futbolcu olmak isteyenlere tavsiyeleriniz var mı? Konuyla ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşmak isterseniz yazının altında yer alan yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız yazılarla ilgili düşünce ve önerilerinizi de bizlerle paylaşabilirsiniz. Bunun için isterseniz iletişim sayfamızı dilerseniz de yazıların altındaki yorum alanını kullanabilirsiniz.
Spiker ve Sunucu Maaşları Güncel Olarak Ne Kadar?
Futbolcu Olmak İçin Nereye Başvurabiliriz?
Bulunduğunuz yerin TFF bölge müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Futbola Başlama Yaşı Kaçtır?
5-7 yaş başlayabilir.
22 yaşındayım futbolculuk hep hayalimdi bı şans gelse keske
Hiçbir zaman futbolcu olamayacağım bilinciyle yetiştim, çünkü küçüklükten ve ergenliğin son zamanlarına kadar klübe gitmemiş ve çevremdekilerden sadece klübe giden kişilerin futbolcu olabileceklerini duymuştum, ama ben buna inanmıyorum, futbolda yetenek kavramına kessinlikle katılıyorum, eğer ki gerçekten çok yetenekliyseniz, sizi diğerlerinden farklı kılan özelliklerin farkındaysanız, emin olun çalışıp azmederek küçüklükten bu zamana kadar o gidemediğiniz klübün vereceği verimi sonraki yaşlarda da kazanabilirsiniz, farklı olduğunuza hissedip inanın, başaracağınıza ve yapmanız gerekenleri bilme çabasına girin, hiçbir şey size engel olamayacaktır.
fifiz futbolcu formu nasıl alınır
Abi Ben Ebubekir Americada yasiyorum ve ailem benim Futbolcu olmami istemiyo neden