İcra İhalelerinden Hacizli Mal Nasıl Satın Alınır? 2024 Hacizli Mallarda E-Satış
İcra İhalelerinden Hacizli Mal Nasıl Satın Alınır? Hacizli Mallarda E-Satış Ekonomik olarak kolaylık sağlayan hacizli mal alımı ülkemizde oldukça yaygın bir durumdur. Kişiler, icradan ev ya da araç satımlarını takip ederek en uygun koşulu yakaladıkları anda alımlar için başvuruda bulunurlar. İcradan Ev Almak, Bankadan Hacizli Ev Almak, İcradan Ev Alma Yöntemi, İcradan Araç Nasıl Alınır? İcradan Mal Almak Caiz mi gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Vatandaşlar sağlamış olduğu ekonomik avantajlar nedeniyle icradan mal almayı tercih ederler. İcradan mal almak ve prosedürü alınacak mala göre değişmektedir. Araçlarda ya da konut ve diğer taşınmazlarda uygulanan yöntemler değişiklik gösterir.
İcra İhalelerinden Hacizli Mal Nasıl Satın Alınır? Hacizli Mallarda E-Satış
İcradan mal alma işlemleri, tamamen devlet güvencesi ve kontrolü ile yapılan ihalelerle gerçekleştirilir. Bu ihalelerde gerek alınacak araçlar gerekse de konut ve diğer taşınmazların fiyatları oldukça cazip olmaktadır. Ancak taşınmazlar açısından icradan ev almak için kredi türü bulunmaz. Çünkü banka prosedürleri ile icradan konut alımı prosedürleri uyuşmamaktadır.
Eve Haciz Gelme İşlemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İcradan Ev Almak
İcra müdürlükleri vasıtasıyla gerçekleştirilen ihaleler taşınmaz satış yöntemleri arasında en dikkat çeken ve ilgi duyulan satın alma şekillerinden biridir. İcra İflas Kanunu uygulaması ile bir alacak üzerine ipotek hakkı tesis edilmiş taşınmazlar ve haciz edilmiş taşınmazların satılması, icra müdürlükleri vasıtasıyla yapılır. İcradan alınan evin masrafları alan kişi tarafından karşılanır.
Bankadan Hacizli Ev Almak
Bankalardan hacizli ev almanın avantajları:
- Gayrimenkulü bankadan aldığınız takdirde KDV’den muaf olursunuz.
- Daire alındıktan sonra, daire üzerinde herhangi bir şekilde yasal sınırlama olmamaktadır.
- Aracı ve emlakçı komisyonu bulunmaz.
- Dairenin fiyatı, piyasadaki muadillerine göre oldukça avantajlıdır
Bu evlerin satışı, satış bedeli üstünden teklif alma yöntemiyle yapılır. Teklifinizi satışı yapan bankanın internet sitesi üzerinden verebilirsiniz. Yine bu teklif gayrimenkul alım teklif mektubu şeklinde düzenlenerek mail ya da posta yoluyla da bankaya iletilebilir. Aynı eve birden çok teklif verilmesi durumunda öncelik mutlaka en yüksek teklifi sunana verilir. Eğer siz de bu şekilde ev sahibi olmak istiyorsanız, bankaların internet sitelerinden yapacakları duyuruları takip ediniz.
İcradan Ev Alma Yöntemi
İcra Müdürlüğü tarafından yapılan ihalelerin temel kuralı, taşınmazların satışının açık artırma usulü ile gerçekleştirilmesidir. Bu ihalelerin yapılışı, bahse konu taşınmazın satışını yapmak ile görevli olan icra müdürlüğünün bulunmuş olduğu ilçe ya da il adliyesi içinde bulunan ve ismine mezat salonu denilen mekanlarda gerçekleştirilir. Bu ihalelerde en önemli faktör, açık artırmanın ilan metnidir. Eğer bu ihalelere katılacaksınız mutlaka öncesinde bu metni okumalısınız.
İcra Müdürlüğü İcra Dosyası
İcra müdürlüğü vasıtasıyla satışa çıkarılmış olan taşınmaz ile ilgili icra müdürlüğünde bir adet dosya bulunur. İcra ihalesine katılacaksanız ve bu şekilde konut almak istiyorsanız, ilgili icra dosyasında bulunan bilirkişi kuruluna ait taşınmazın değerinin saptanmış olduğu rapora dikkat ediniz. Bu raporda alacağınız taşınmazla ilgili en temel bilgiler bulunur. Tabii sadece bu bilirkişi raporunu incelemek, icra ihalelerine katılmak için yetersiz kalır. Bu açıdan bu raporla birlikte mutlaka ama mutlaka ilgili konu ya da taşınmazı gözle görmenizde ve de tapu kayıtlarını incelemenizde fayda vardır. Genelde rastlanmasa da bilirkişi raporu ile taşınmaz arasında bazı farklılıkların olma ihtimali bulunur.
İcra İhalelerinin Prosedürü
Yapılan icra ihalelerinde iki farklı satış günü belirlenmektedir. 1. ihalede taşınmazın muhammen bedelinin %60’ından daha da düşük teklifi verene satış yapılamaz. Bu durumda satış 2. ihale gününe ertelenir. Yapılacak olan 2. ihalede taşınmazın en az %40’ı ile birlikte damga vergisini karşılayan kişi ihaleyi alır. İlk ihale ile 2. ihale arasında 10 gün olur. Yine bu işlemlerin ardından %11 civarında tahsil harcının ve tapu masraflarının ödenmesi icradan ev aldıktan sonra yapılması gerekenler arasındadır.
İcradan Araç Nasıl Alınır?
İcradan araç alımı da ihaleler ile gerçekleştirilir. İhale katılım bedelinin yatırılması araç ihalelerine katılmak için yeterlidir. Arzu ederseniz nakit paranın yerine bankanızdan temin edeceğiniz teminat mektubu ile de katılabilirsiniz. Bu ihaleler icra müdürlüğünde, yediemin otoparkında, yediemin otopark yetkilileri, tellal ve de lüzumu halinde polis eşliğinde gerçekleştirilir. Bu ihalelerin yapıldığı alanlar 24 saat kameralar ile izlenir. Yapılan ihalelerin güvenliği tamamen devlet kontrolündedir.
İcradan alınan araç kaç günde teslim edilir? Aracın teslim edilme süresi ihaleyi kazandıktan sonra aracın muayene ve ruhsat işlemleri tamamlanacak süre kadardır.
İhalelere Fesat Karıştırma Suçu
Yapılan ihalelerin en önemli unsuru, rekabetin sağlanarak gerek devlete yarar sağlanması gerekse de herkesin eşit şartlarda yarışabilmesidir. Bu rekabet ortamının bozulmasına yönelik yapılacak eylemlerin tamamı ihaleye fesat karıştırmak suçunu oluşturur. İhaleyi yapan kurum ve kuruluşlardan adil olmayacak şekilde destek almak, ihaleye katılan kişileri etkileme girişimleri bu suçu oluşturur.
Yine ihale taraflarını baskı ve şiddet ile sindirmek de suçtur. Bunun yanında ihale evraklarında sahtecilik yapmak da ihaleye fesat karıştırma suçuna girer. Bu suçların cezası Türk Ceza Kanunu’nda yer alır. Bunun yanında yine Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunu’nda da bu hususlar ile ilgili maddeler mevcuttur. Bu bakımdan sayılan bu eylemlere kesinlikle girişmemek gerekir.
İcradan Alınan Aracın Ruhsat İşlemleri
Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin başvurusu ile birlikte gerekli belgeler:
- Nüfus cüzdanı
- Vergi dairesi ve icra müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan satış tutanağı ve satış yazısı
- Zorunlu mali sorumluluk sigortası
- Aracın muayene yaptırıldığına dair belge
- Şoförler odasından devir nakil dosyası
- Motorlu taşıtlar vergisinin ödendiğine dair dekont
İcra yoluyla alınmış olan araçların satış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescil zorunluluğu bulunmakta olup, bu süreyi geçirdiğiniz takdirde hakkınızda idari para cezası uygulanır. Hurda işlemi ya da trafikten çekme işlemleri için zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da muayene şartı aranmaz. Eğer araç şirket tarafından alınmış ise yukarıdaki belgelere ek olarak;
- İlgili odadan (Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sanayi Odası, vb.) alınacak sicil kayıt sureti,
- İmza sirküleri gereklidir.
İcradan Mal Almak Caiz mi?
Din alimlerinin genel görüşü; haciz edilen mallar, borçlunun ihmalinden dolayı borcunu ödeyemeyip de o şekilde haciz edilmişse, hacizli malların mülkiyetinin değişmesi ve yeni sahibi olan devletin de bunu rızasıyla satmasından dolayı, hacizli mal alımının caiz olduğu yönündedir.
Ancak, malı haciz edilecek kişi ihmal ve kasıt olmadan olağan dışı nedenlerden dolayı borcunu ödeyememiş ve bu şekilde malına haciz gelmiş ise, o kişinin malını almak dinen caiz değildir. Çünkü din, böyle kişilere yardımı emreder. Yine dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da hacizli mal alınacak ise malın piyasa değerine yakın bir değerde alınması gerekir. Yine sırf hacizli malın fiyatı düşsün diye teklif vermemek de caiz değildir. Bu borçlu kişiyi bilinçli olarak sıkıntıya sokmak anlamına gelir.
E Devlet İcra Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Hacizli Araç Muayeneden Geçer mi?
Araçların vize işlemi yapılmadığı için muayeneden geçmez.
İcra Takibi Ne Zaman Tebliğ Edilir?
İcra takibi dava ile beraber yaklaşık 10 gün içinde sonuçlanıp, tebliğ edilmektedir.