yardım başvurusudevlet yardımları

İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır? 2024 İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi

İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır? 2024 İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi
A+
A-

İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır? İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi; Resmi işlemlerin hemen hemen hepsinde yetkili kişilerin imzasının bulunması gerekmektedir. Yetkili kişi ya da kişilerin imza örneklerinin bulunduğu noter onaylı resmi belgeye imza sirküsü denmektedir. Peki İmza Sirküsü Ne İşe Yarar? İmza Sirküsü Nasıl Alınır? İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi Nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hukuki işlemler açısından imza sirküleri, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması gereken durumlarda oldukça büyük öneme sahiptir. Kurum ve kuruluşlara dair yetki sahibi olan kişilerin belirlenmesini sağlar ve özellikle, şirketlere ait olan evraklar ile ilgili yapılacak sahteciliklerin önüne geçilmesinde büyük görev üstlenir.

İmza Sirküsü Nedir?

Kurum ve kuruluşları temsil eden kişilerin mutlaka imza sirküleri bulunması gerekir. İmza sirküsü belgesinde;

  • Yetkili kişilerin birden çok imza örnekleri,
  • Yetkili kişilerin ilgili kurum ya da kuruluşlarda yetkilerinin bulunduğunu belirten ibarelerin olduğu noter tasdiki bulunur.

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? Şifremi Unuttum!

İmza Sirküsü Ne İşe Yarar?

  • Kurum ya da kuruluşlarda ortaya çıkması muhtemel sorunlara karşı sorumluluk sahiplerinin belirlenmesini sağlar.
  • Özellikle ticari işlemler olmak üzere hukuki sonuçlar doğurabilecek tüm işlemlerde, yetkili kişiler tarafından imzalanan belgelerin yasal kabul edilmesine olanak sağlar ve bu kişileri güvence altına alır.
  • Kargo işlemlerinden otel rezervasyonlarına, alışverişlerden sağlık işlemlerine kadar hemen hemen her yerde kullanılan imzaların sahtecilik yoluyla taklit edilebilme ihtimalini önler.

İmza Sirküsü Nasıl Alınır?

İmza sirküsü alabilmeniz için öncelikle en yakın notere müracaat etmelisiniz. Gerekli belgelerin notere sunulmasının ardından 2 adet belgeye, en az 3 adet imza atmanız gerekiyor. Ardından imza sirküleriniz noter tarafından hazırlanacak ve bu hizmetin maddi karşılığı tarafınızdan tahsil edilecektir. Sonrasında imza sirkünüzü dilediğiniz işlemlerde kullanabilirsiniz.

İmza Sirküsü Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar

  • Kurumunuzun kayıtlı olduğu yerin sicil gazetesi
  • İmza sirküsünü çıkarmak isteyen kişiye ait nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Vergi levhası
İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır?

İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır?

İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi

İmza sirküsünün geçerlilik süresi, kurum ya da kuruluşun yetkili kıldığı kişinin, bünyesindeki görev süresi ya da yönetim kurulu görev süresiyle ilgilidir. Ticari şirketlerde imza sirküsü, şirketi temsile yetkili kişilere özel düzenlenir. Yöneticinin görev süresi dolduğunda imza yetkisi de elinden alınmış olur. İmza sirküsünde süre başlangıcı açısından yetkilerin dayanağı olan kararların tarihleri esas alınır. Bu açıdan;

Limited şirketlerde, müdürler süresiz olarak atanabildiklerinden dolayı, imza sirküsü müdür olarak görevde kalınan süre boyunca geçerlidir. Müdür görevden ayrıldığı anda imza sirküsü geçerliliğini kaybeder. Ancak imza sirküsünde süre kısıtlamasını belirten bir ibare yer alıyorsa, sürenin bitiminde ticaret sicil gazetesiyle birlikte notere yapılacak başvuru sonucu tekrardan imza sirküsü çıkarılabilir.

Anonim şirketlerde, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddelerine göre yönetim kurulları 3 yılda bir seçilir. İmza sirküleri süresi de tekrardan yönetime seçilmeyle ilgili bir durumdur. Görev süresi 3 yıl olarak tanımlanan kişinin yönetime yeniden seçilme durumu söz konusu olmadığında imza sirküleri geçerliliğini yitirir. Aslında temel mantık, kurum ya da kuruluşun belirlediği süreye göre değil, kişinin yetki süresine dayanır.

İmza Sirküsü İle İmza Beyannamesi Arasındaki Fark

İmza sirküsü ile imza beyannamesi sürekli karıştırılmaktadır. İmza sirküleri; hem sıfat ve yetkileri hem de imza örneğini gösteren imza beyannamelerine ek olarak ilzam ve temsil yetkisi de veren bir belgedir.  İmza beyannamesi ise; şahısların bireysel olarak çıkardıkları bir belgedir. Herkes belli bir ücret karşılığında noterden imza beyannamesi çıkartılabilir. Bu açıdan imza sirkülerinde imzanın yanında, kişilerin temsil ettikleri şirkete ait sıfat ve yetkileri de noter tarafından onaylanır.

İmza Sirküleri Düzenlenirken Dikkat Edilen Hususlar

  • Şirketler açısından imza sirküleri onaylanma aşamasında, kararın ana sözleşmeye uygunluğuna dikkat edilir. Örnek olarak; bir şirkette en az 2 kişinin şirketi temsil etme yetkisine sahip olması halinde, yönetim kurulu tarafından bir kişiye münferiden imza yetkisi verilse dahi, bu durum sirkülerin onaylamasına yeterli değildir. Anonim şirketler için, çift imza ilkesi yalnızca ana sözleşme maddesiyle es geçilebilir. Bu açıdan eğer tek imzayla temsil yetkisi verilecek imza sirküleri düzenlenecekse, buna dayanak sağlayacak olan şirket ana sözleşmesi ya da şirket ana sözleşmesi değişikliği istenmelidir.
  • İmza sirküsü örneği, sadece tasdikli olan bir sirkülerin fotokopisinin onaylanması ile oluşturulur. Aşağıda bir imza sirkülerini örneğini görebilirsiniz.

imza sirküsü

Elektronik İmza (E-imza) Nedir? Nasıl Alınır?

 

İmza Sirküsünü Nereden Alabilirim?

İstenilen belgeler ile birlikte herhangi bir notere başvurmanız yeterlidir.

İmza Sirküsü Ücreti Ne Kadar?

İmza sirküleri ücreti 147 TL dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.