Kamu Haber

Kimler Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir? 2024 Silah Ruhsat İşlemleri

Kimler Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir? Silah Ruhsat İşlemleri, Silah Taşıma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? Silah Bulundurma Ruhsatı ve daha fazlası yazımızda...

Kimler Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir? Silah Ruhsat İşlemleri; Ruhsat demek aslında resmi bir izin demektir. Özellikle silah gibi tehlikeli durumlarda ruhsatı olmayan kişilere bu imkanın verilmemesi aslında toplum huzur ve güvenliğini korumak için son derece önem arz etmektedir. Silah Ruhsatı Almak hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz bu yazımızda aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ülkemizde “silah” kavramı sosyal bir yara olarak karşımıza çıkıyor. Ruhsatlı silah almak için gereken bazı koşullar mevcut ancak buna rağmen ruhsatsız silah almak ve taşımak konusunda ciddi bir artış söz konusu.

Silah taşıma ve bulundurma konusu oldukça hassas bir konudur. Bu yüzden yapılan yeni düzenleme sonucu silah bulundurmak ve taşımak için yürürlüğe giren farklı koşullarla artan suç oranını asgari düzeye indirmek amaçlanmıştır. Asker, polis ya da silahlı güvenlik görevlileri gibi işinin gereği olarak silah taşımak zorunda olan kişilerden değilseniz silah taşımak için silah taşıma ruhsatı almanız gerekir. 6136 sayılı kanun esasında kimlerin silah taşıma ruhsatı alabileceği belirtilir. Ancak silah taşıma ve silah bulundurma arasında oldukça büyük farklar olduğu bilinmelidir.

Silah taşıma ruhsatı aldığınız zaman silahını istediğiniz gibi yanınızda taşımakta özgürsünüz. Silah bulundurma ruhsatı aldığınızda ise silahınızı ikametgah adresinizden dışarıya çıkarmanız yasaktır. Silah taşıma ruhsatı almak için bir engeli bulunmayan, 21 yaşını geçmiş, T.C. vatandaşı olan ve çalıştığı mesleğe göre yeterliliği bulunan kişilerin silah taşıma ruhsatı almalarında bir sakınca yoktur.

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Kimler Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir?

Ruhsatlı silah nasıl alınır? Elbette bunun bazı şartları var. Silah ruhsatı almak için ya can güvenliğiniz ya da mal varlığınız tehlikede olmalı. Başka amaçlarla silah ruhsatı edinmek kişiyi suç işlemeye yönlendireceğinden bu şartın sağlanması esastır.

Silah taşıma ruhsatı almak isteyen kişiler, can ya da mal güvenliğinin tehlikede olduğunu ve kendisine yöneltilen tehditleri resmi olarak belgeleyerek valiliğe başvurabilirler. Taşıma ruhsatı ile ilgili tüm onaylar valilik makamında gerçekleşmektedir.

Silah Taşıma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Silah taşıma ile ilgili tüm koşullara uygun bulunan kişilerin hazırlaması gereken bir silah taşıma başvuru dosyası bulunur. Bu dosyada yer alması gereken belgeler ise şunlardır:

  •  Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  •  Silah taşıma ruhsatı başvuru dilekçesi
  •  Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  •  Emniyet müdürlüklerinden alınacak silah ruhsatı istek formu
  •  Adli sicil kaydı
  •  Sağlık raporu
  •  İkametgah belgesi (alınan belgenin arkası mıntıka karakolu tarafından tasdik edilmiş olmalı)
  •  4 adet vesikalık fotoğraf

Bu belgelerin hepsi temin edildikten sonra silah taşıma ruhsatı alınabilir.

Hangi Meslek Grupları Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir?

Silah taşıma ruhsatı, işi gereği riske ettiği mal varlığını ya da can güvenliğini koruma altına alması gereken meslek grupları için tanınmış bir haktır. Yüksek ciro sahibi şirketler, kuyumcular ya da kuyumculuk işi ile uğraşan toptancılar, çok sayıda işçi istihdam eden işverenler, döviz bürosu sahipleri, büyük sürü sahipleri, büyük toprak sahipleri, para taşımacılığı yapan mutemetler, askeri personeller, yurt dışı lisansı olan gemi kaptanları, emniyet mensupları ve avukatlar silah taşıma ruhsatı alabilirler.

kimler silah taşıma ruhsatı alabilir?
kimler silah taşıma ruhsatı alabilir?

Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah taşıma ruhsatı almanın kolay yolu yoktur. Silah ruhsatı alabilmek için belirli prosedürlerin sağlanıyor olması gerekir. Ardından ruhsat almak için başvuru dosyası hazırlanmalıdır. Bu dosya içerisinde yer alması gereken sağlık belgesini silah ruhsatı taşıyabilir belgesi almak istediğinizi ifade ederek en yakın sağlık kuruluşundan alabilirsiniz. Bu belgenin verilebilmesi için öncelikle heyet raporu istenir. Yani 7 doktorun silah taşıyabilir olduğunuzu onaylaması gerekir.

Yüksek cirolu şirket sahiplerinin başvuru yapabilmesi için vergi dairesinden resmi olarak şirket beyannamelerini almaları gerekir. Aynı zamanda şirketin yöneticisi ya da ortağı oldukları diğer şirket ortakları tarafından onaylanmalıdır. Tüm evraklar tamamlandığında başvuru yapılabilir.

Silah taşıma ruhsatı alabilmek için kurumlara yatırılması gereken harç miktarları;

  • Silah taşıma ruhsatı harcı 10.359 TL,
  • Yivsiz tüfek harcı 80.20 TL,
  • Yivli tüfek taşıma harcı 10.359 TL
  • Yivli tüfek bulundurma harcı 3.315 TL olarak belirlenmiştir.

Av Tüfeği Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Av tüfekleri yivli ve yivsiz olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Bu iki farklı tüfek için de ruhsat alım şartları farklılık gösterir. Yivsiz av tüfeklerinde, mermi çekirdekleri yerine av fişeği olarak tabir edilen çeşitli özelliklere sahip kovanlı mermiler kullanılır.

Yivsiz av tüfeği alabilmek için gerekli şartlar; 18 yaşını doldurmuş olmak ve silah kullanımına engel olacak bir özre sahip olmamaktır. Yivsiz av tüfeği ruhsatı almak için verilen evraklar 6 ay süreyle geçerlidir. Verilen ruhsatın geçerlilik süresi ise 5 yıldır. 5 yılın sonunda yeniden başvuru yapılması gerekir. Eğer bu sürenin ardından ruhsat sahibinin siciline işlenmiş herhangi bir vukuat yoksa ruhsatları yenilenir. Bu tüfeği alan kişiler en geç 1 ay içerisinde tüfeğin seri numarasını, cinsini, faturasını ruhsata işlemek zorundadır. Yivsiz av tüfeği ruhsatı alabilmek için istenen belgeler:

  • Silah ruhsatı başvuru dilekçesi (Emniyet Müdürlüğünden alınabilir)
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Yakın dönemde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Parmak izi fotokopisi
  • Adli sicil belgesi
  • Varsa diğer tüfek ruhsatları
  • Harç makbuzu
  • “1000 liradan fazla vergi borcu yoktur” yazısı

Yivli av tüfekleri mermi çeşidi itibariyle farklılık göstermektedir ve bu sebeple de gerekli evraklarda bazı ekstra belgeler istenir. Yivli av tüfeği ruhsatı alabilmek için yivsiz av tüfeğinde istenen belgelerin yanı sıra yivsiz tüfek ruhsatnamesi ve avlanma kartı fotokopisi ya da avcılık ruhsatı istenmektedir. Yivli av tüfeği bulundurabilmek için gerekli şartlar da yivsiz av tüfeğine göre farklılık göstermektedir. Her şeyden önce yaş sınırı 18 değil 21’dir. Ayrıca, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nden avcılık belgesi almış olmak gereklidir. En önemli şart ise başvuru yapan kişi hakkında Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefetten işlem yapılmamış olmasıdır. Eğer sicil kaydında böyle bir işlem mevcutsa ruhsat alınamaz.

Açıklığa kavuşturulması gereken bir diğer husus da av tüfeği taşıma ruhsatı alınmasının avcılık yapmaya yeterli olmadığıdır. Bu ruhsat, sahibi olan kişiye adından da anlaşılabileceği gibi yalnızca taşıma hakkı verir. Ruhsat sahibi, bu ruhsat ile avcılık yapma hakkına sahip olamaz. Yivli ve yivsiz tüfeklere ait ruhsatlar alındıktan sonra Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nden alınacak avcılık izninin ardından yalnızca izin verilen bölgelerde ve izin verilen zamanlarda avlanma yapılabilir.

Bazı durumlarda ruhsat yenilenme işlemi gerçekleşemez. İstenen belgeleri karşılayamayan kişilerin haricinde, yalnızca bulundurma ruhsatına sahip olmasına rağmen tüfeği adresten dışarı çıkarması sebebiyle ceza alanlar, ruhsat süresi dolmasına rağmen yenilememiş olanlar, ruhsat aldığı tarihin ardından gerekli nitelikleri kaybedenler, bu durumu yetkili mercilere 6 ay içerisinde bildirmeyenler ruhsat alamaz ya da mevcut ruhsatlarını yenileyemezler.

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

 

Ruhsatsız Silah Taşıyanların ya da Bulunduranların Cezası Nedir?

1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar da adli para cezası belirtilmiştir.

Taşıma Ruhsatı Olan Silahı Her Yerde Taşıyabilir misiniz?

Hayır. Özellikle mahkeme, akıl hastanesi, cezaevleri gibi tehlike arz eden yerlerde ruhsatınız olsa dahi taşıyamazsınız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu