Kamu Haber

Kısa Dönem Askerlik Rehberi: Nedir? Kaç Aydır? Kimler Yapar?

Kısa Dönem Askerlik Rehberi: Nedir? Kaç Aydır? Kimler Yapar? Kısa Dönem Askerlik Nasıl Yapılır? Kısa Dönem Askerlik Kaç Ay? Kısa Dönem Askerlik Kimler Yapar? Kısa Dönem Askerlik Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

20 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkeğin askerlik hizmeti yapması zorunludur. Askeri okullarda okuyup askerliği meslek olarak edinenler ve bazı ağır sağlık sorunlarına sahip olanlar bu zorunluluğun dahilinde değillerdir. Fakat elbette vatani görevini yapacak vatandaşlarımızın da toplumsal hayatta bazı sorumlulukları, halka sağladıkları bazı hizmetler var. Doktorluk, mühendislik, avukatlık ya da türevi bir hizmet veren vatandaşların 12 ay kadar uzun bir dönem boyunca bu mesleği yapamayacak olmaları toplumsal hayatta kesintiye sebep olabilir. Halkın bu hizmetlere ulaşımının engellenmemesi adına devletimiz tarafından 4 yıllık fakültelerden mezunların askerliğini kısa dönem yapmasına izin veriliyor.

Kısa Dönem Askerlik Kimler Yapar?

Kısa dönem askerlik yapma hakkı yükseköğretim kurumlarının 4 yıllık lisans bölümünden mezunlara tanınır. Herhangi bir açıköğretim fakültesi mezunu da kısa dönem askerlik yapabilirken, 2 yıllık üniversite mezunu askerlik hizmetini şu an için ne yazık ki kısa dönem olarak yapamıyor. İlerleyen aylarında kısa dönem askerlik şartları ile ilgili bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Ancak şunu da belirtelim, kısa dönem askerlik hakkı olan herkes askerliğini kısa dönem yapamayabilir. Eğer askere gidilen celp döneminde uzun dönem askere ihtiyaç varsa TSK 4 yıllık üniversite mezunlarını uzun dönem olarak askere çağırabilir.

Kısa Dönem Askerlik Nasıl Yapılır?

Başvuru sürecinde kısa dönem askerlik ile uzun dönem askerlik arasında çok büyük farklar yok aslında. Her ikisinde de size askerlik celbi gelmesini bekleyebilir ya da kendiniz yılda 4 defa olan celp dönemlerinden önce bulunduğunuz yerdeki askeri birliğe başvurabilirsiniz. Gitmek istediğiniz aydan en az 2.5 ay önceki celp dönemine başvurmalısınız.

1. Celp Dönemi: 16 Ağustos-15 Kasım tarihleri arasında alınan askerlik başvurularıdır. Bu tarihler arasındaki başvurunuz kabul edildiyse şubatta göreve başlarsınız.

2. Celp Dönemi: 16 Kasım-15 Şubat tarihleri arasında alınan askerlik başvurularıdır. Bu tarihler arasındaki başvurunuz kabul edildiyse mayısta göreve başlarsınız.

3. Celp Dönemi: 16 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında alınan askerlik başvurularıdır. Bu tarihler arasındaki başvurunuz kabul edildiyse ağustosta göreve başlarsınız.

4. Celp Dönemi: 16 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında alınan askerlik başvurularıdır. Bu tarihler arasındaki başvurunuz kabul edildiyse kasımda göreve başlarsınız.

Başvurduğunuz birlikte özlük ve iletişim bilgilerinizle birlikte doldurmanız gereken bir form verilecek. Eğer askerliğiniz kısa dönem olarak yapmak istiyorsanız bu formdaki “askerliğimi asteğmen olarak yapmak istiyorum” ibaresini işaretlememeniz gerekiyor. Bu ibareyi işaretlediğiniz durumda TSK yetkilileri sizin bilgilerinizi, okuduğunuz okulları vs. inceleyerek o yılki asker ihtiyacını da göz önünde bulundurarak sizin kısa dönem mi uzun dönem mi askerlik yapacağınıza karar verir.

Başvurunuzu yaptıktan sonra askerliğinizi nerede yapacağınız size özel olarak bilgilendirilmez. Görev yerlerinin açıklanacağı zamanı kendiniz takip etmeli ve açıklandığı zaman listeye ulaşmalısınız. Ancak artık askerlik görev yerinizi e-devlet üzerinden sorgulamanız mümkün. Aşağıda linkini bulabileceğiniz adrese TC kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak görev yerinizi öğrenebilirsiniz. Kısa ve uzun dönem askerlerin sayısı, görev yerleri TSK tarafından o dönemki ihtiyaçlara göre belirlendiği için kısa dönem askerlik nereye çıkar sorusuna net bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değildir. Hemen her şehirde görev yapmanız beklenebilir.

Kısa Dönem Askerlik Görev Yerleri Açıklandıktan Sonra Neler Yapmalı?

Acemi birliğiniz açıklandıktan sonra yapmanız gereken ilk şey “sülüs” olarak da bilinen askerlik sevkiyat belgesini edinmek. Bu belgeyi en başta başvuru yaptığınız askeri birliğe gidip elden veya görev yerinizi öğrendiğiniz e-devlet uygulamasından çıktı olarak alabilirsiniz. Ancak e-devletten aldığınız durumda sadece bir kere çıktı alma butonuna basabiliyorsunuz.

Buton sonradan inaktif olduğu için çıktı almadan önce belgeyi bilgisayarınıza ya da USB belleğe kaydetmenizi tavsiye ediyoruz. Sülüs belgesinin elinizde olması çok önemli çünkü bu belge olmadan acemi birliğinde eğitiminize başlayamaz, sonrasında asıl görev yerinize de gidemezsiniz. Sülüste yazan iki tarih ise ekstra önem taşımaktadır. “Sevk tarihi” askerliğinizin resmi olarak başladığı tarihtir, yapılacak tüm hesaplamalar bu tarih üzerinden yapılacağı için herhangi bir yanlışlık tespit etmeniz durumunda hemen birliğe başvurmalısınız. Diğer önemli tarih ise “katılacağı tarih”tir. Bu tarih acemi birlikte eğitiminize başlayacağınız tarihtir.

Sülüs kağıdınızı aldıktan sonraki adım ise artık göreve başlamak için hazırlıklarınızı tamamlamak. Devlet ilk eğitiminizi alacağınız acemi birliğine giderken yaptığınız masraflarınızı karşılar. Birkaç sene önce getirilen bu sistemle yol ve yemek parası ödemesi artık adınıza düzenlenen PTT Kart ile yapılıyor. Kartınıza yatan miktarı yol ve yemek masraflarında kullanarak acemi birliğine gidebilirsiniz. Birliğe giderken yanınızda götürmeniz gerekenler liste halinde birliğiniz tarafından verilir, ancak verilmediği durumda her ihtimali düşünerek hazırlık yapmalısınız. Ayrıca acemi birliğinde cep telefonu kısıtlaması olduğu için kameralı telefonlar genelde nizamiyeye alınır. Bunun yerine askerlerin yalnızca TSK’nın izin verdiği saatlerde görüşme yapabilmesine imkan tanıyan Askercell hattı dağıtılır ve kamerasız bir telefonla kullanılmasına imkan tanınır. Bu şekilde vatani görevinizi yaparken sevdiklerinizle kurallara uyarak görüşebilir, hasret giderebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Askerlik Durum Belgesi Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

Kısa Dönem Askerlik Kaç Ay?

Uzun dönem askerlik 12 ay yapılırken kısa dönem askerlik için bu sürenin yarısı yani 6 ay belirlenmiştir. Ancak bu 6 ayın kısaltılması da pekala mümkündür. Kısa dönem askerlik izinleri ayda 2 gün olarak belirlendiği için kısa dönem askerlik yapanların toplam hizmet süreleri içinde 12 gün izin hakları vardır. Eğer bu hakkınızı askerliğinizi yaptığınız sırada kullanmazsanız 5 ay 18 gün sonra 12 gün izniniz sayılarak erken terhis olabilirsiniz. Kısa dönem askerlik süresi göreve bağlı olarak yapılan günaşırı yolculuklar da sayıldığında aslında 6 aydan daha azdır ancak resmi olarak 6 ay olarak ifade edilir.

Kısa dönem askerlik yapanlar da uzun dönem yapanlarla birlikte göreve er olarak başlarlar. Erlerin rütbesi yoktur, belirli bir süre hizmet ettikten sonra rütbe alabilirler. Askerliğe yeni başlayan erler kısa dönem uzun dönem ayırt etmeksizin acemi birliğine gönderilirler. Burada temel eğitimlerini alırlar. Kısa dönem askerlik acemi birlik kaç gün diye soracak olursanız gittiğiniz birliğe bağlı olarak 21 ile 35 gün yani 3-5 hafta acemi birliğinde eğitim alırsınız. Acemi birliğinden sonra asıl görev yerinize götürülür ve askerliğe başlarsınız.

Acemi birliğinden sonra 1.5 ay kadar görev yaptıktan sonra askerliğinizin ortasına gelmiş olursunuz ve onbaşı rütbesi alırsınız. 1 ay sonrasında, yani askerliğinizin bitmesine 2 ay kala bir sınava tabi tutulursunuz ve sonucunda çavuş rütbesi alırsınız. Kısa dönem askerlik rütbesi anlamında çavuş sayılırsınız çünkü askerliğinizin kalan 2 ayında rütbeniz bir kez daha artmaz. Görevi bu şekilde bitirdikten sonra terhis olursunuz.

Asker, Yoklama Kaçağı ve Bakaya Nedir? Cezası Ne Kadardır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu