KKTC Uyruklu Kontenjan Nedir? 2024 KKTC Uyruklu Üniversite Ne Demek?
KKTC Uyruklu Kontenjan Nedir? KKTC Uyruklu Üniversite Ne Demek? Üniversite eğitimlerinde yabancı uyruklu öğrenciler için de farklı düzenlemeler bulunmaktadır. Türkiye’deki üniversitelerde yabancı uyruklu ya da uyruğu bulunmayan adaylar için ihtiyaca göre kontenjan ayrılır. KKTC uyruklu üniversite kontenjanı da bu kontenjanlardan biridir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Aday Başvuru Formu’nda, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ya da uyruğu bulunmayan üniversite adayları T.C. kimlik numarası yerine başka bir numara yazarlar.
Söz konusu üniversite adayları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nden Yabancı Uyruklu Numarası adı verilen bir kod alabilir. 9 ile başlayan ve toplamda 11 rakam barındıran Yabancı Uyruklu Numarası ile sınava giren adaylar, yabancı uyruklulara ayrılan üniversite kontenjanları sayesinde Türkiye’de eğitim alma hakkına sahip olur. Bu kapsamdaki adaylar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na (YÖS) katılır. Yabancı uyruklu kontenjan ve YÖS meselesi oldukça kafa karıştırıcı olabilir. O yüzden başta KKTC uyruklu kontenjan ve üniversite tercihleri olmak üzere konu ile ilgili merak edilenleri derledik.
Dershane Fiyatları Ne Kadar Oldu? Güncel Fiyatlar
KKTC Ne Demek?
En temelden başlamak gerekirse, KKTC’nin açılımı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Türkiye’ye oldukça yakın olan ve Akdeniz’de bulunan bu adanın varlığı Türkiye dışında kimse tarafından tanınmaz. Uluslararası toplum KKTC’yi adanın güneyindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak görür. Bu nedenle KKTC’nin Türkiye ile oldukça sıkı ekonomik ve toplumsal ilişkileri var. Bu yüzden KKTC üniversiteleri, üniversite tercihleri sırasında Türkiyeli öğrencilerin sık sık tercih ettiği üniversiteler arasındadır. Aynı şekilde, Kıbrıs devlet üniversitelerinin Türkiye vatandaşları tarafından tercih edildiği gibi, KKTC vatandaşları da Türkiye‘de üniversite okumayı sık sık tercih eder.
Uyruk Ne Demek?
Uyruk, bir devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olmayı simgeler. Bir insanın uyruğu kimlik kartı ya da pasaport gibi resmi evraklarda da kişinin uyruğu açıkça belirtilir. Her insan genelde tek bir vatandaşlığa, dolayısıyla uyruğa, sahiptir ve bu da genellikle kişinin doğduğu ülkeye göre belirlenir. Yine de bazı özel koşullar ya da evlilik, çalışma, ev alma, uzun süre ikamet etme gibi bazı durumlar sonucu başka ülkelerde yaşayan kişiler, doğdukları yerle beraber o ülkenin de vatandaşlığını alabilir. Bu sayede çifte vatandaşlık sahibi, yani çift uyruklu, olurlar.
Bu durumda “KKTC uyruklu ne demek” sorusunun cevabı da ortaya çıkmış olur. KKTC’de doğan ya da uzun süre yaşayarak, çalışarak oranın vatandaşlık hakkını elde eden kişiler KKTC uyrukludur.
KKTC Uyruklu Üniversite Ne Demek?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) 1980’li yıllardan itibaren yabancı uyruklu öğrenciler için de kontenjan ayırmaya başladı. YÖK, bu bağlamda ihtiyaç duyulan üniversite bölümleri için KKTC kontenjan taleplerini de kabul etmeye başladı. Bu tarihten itibaren KKTC uyruklu üniversite kapsamında KKTC uyruklu ve KKTC liselerinden mezun olan öğrenciler için (çift uyruğu olanlar dahil) lisans, ön lisans, yüksek lisans, doktora ve yetenek düzeyinde pek çok alanda kontenjan açıldı.
Arkeolog Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
KKTC Uyruklu Kontenjan Ne Demek?
KKTC uyruğuna sahip, KKTC’de ikamet edip oradaki liselerinden mezun olan ve GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan öğrenciler Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na (YÖS) katılarak Türkiye’de üniversite okuma hakkına sahiptir. YÖS kapsamında KKTC uyruğuna sahip üniversite öğrencisi adayları, üniversite kontenjanları listesinde KKTC uyruklu kontenjan olarak değerlendirilir.
KKTC uyruklu kontenjan, alan ve üniversiteleri her yıl ÖSYM kılavuzunda da özel olarak belirtilir. KKTC uyruklu kontenjan belirlenirken bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ortak bir çalışma yaparak her yıl ihtiyaçlar doğrultusunda planlama yapar. YÖS sonuçları sadece lisans ve ön lisans bölümleri için geçerlidir. Zaten yüksek lisans ve doktora bölümleri için yurt dışı geçerliliği olan lisans bölümlerinden mezun her öğrenci dünyadaki her okula başvurabilir.
KKTC uyruklu kontenjan kapsamında eğitim alabilen öğrenciler için bu yıldan itibaren bir de burs uygulaması başlatıldı. KKTC’de aldıkları GCE – A Level sonuçlarına göre bu öğrenciler sadece üniversite kontenjanlarından faydalanmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye burslusu öğrenciler kapsamına alınıp harç ödemesi yapmayacak ve Yurtdışı Tükler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan da burs alacaklar. Sınav sonuçlarına göre ücretsiz şekilde Türkiye Cumhuriyeti KYK Yurtlarında da kalabilecekler. A Level sonuçları çok geç açıklandığı için üniversite tercihleri ve yerleştirme aşamasında yaşanan sıkıntıyı önlemek için böyle bir protokol imzalandı. Bu sayede KKTC uyruklu kontenjan adayları 2020’den itibaren daha rahat bir şekilde tercih yapma olanağına kavuşuyor.
Üniversite Kaç Yılda Bitirilmeli? Ne Zaman Atılırım?
Mavi Diploma Nedir? Hangi Üniversiteler Veriyor?
Diploma Aslı Gibidir Onayı Nereden ve Nasıl Alınır?
2023 Üniversite Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
17-18 Haziran tarihlerinde yapılacaktır.
KKTC Cumhurbaşkanı Kimdir?
Ersin Tatar