yardım başvurusudevlet yardımları

KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024 KOSGEB Faizsiz Kredi

KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024 KOSGEB Faizsiz Kredi

KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? KOSGEB Faizsiz Kredi; Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin ekonomide desteklemek ve uygun duruma getirmek için çalışan KOSGEB, kamu kurumu olarak hizmet vermektedir. KOSGEB den destek alabilmek için gerekli şartlar, gerekli evraklar nelerdir, KOSGEB sıfır faizli kredi şartları nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Günümüz modern ekonomilerinin en önemli unsurlarından birisi de girişimcilik faaliyetleridir. Ekonominin gelişebilmesi, yeni istihdam alanlarının yaratılması ve ekonomideki hizmet ve ürün miktarının artması tamamen girişimcilik faaliyetlerinin seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle de ülkedeki ekonomik birimlerin yeni girişimcilik faaliyetlerinde bulunmalarını sağlayabilmek için birtakım kurum ve kuruluşlar tarafından destekleme faaliyetleri yürütülür.

Ülkemizde bu destekleme faaliyetlerini yürüten kurumlardan birisi de KOSGEB adı ile bilinen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Ülke ekonomisi içerisinde girişimcilik kültürünün gelişmesini temel vizyonu olarak gören KOSGEB, girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi konusundaki otoritelerin başında gelir. Bu eksende kurum, başarılı işletmelerin kurulmasını, mevcut işletmelerin büyümelerini ve ihtiyaç duydukları destekleri sağlamayı amaçlamaktadır.

KOSGEB Desteklenen Sektörler – KOSGEB NACE Kodları

KOSGEB Nedir?

KOSGEB, yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, resmi olarak 1990 yılında Turgut Özal zamanında kurulmuştur. 12.04.1990 tarihli ve 3264 sayılı kanun ile yasalaşan kuruma günümüze kadar birçok bürokrat ve akademisyen başkanlık yapmıştır. Ekonomiyi canlandırmak, küçük ve orta ölçekli işletmeler için karşılıksız destek ve yardımlarda bulunmak gibi amaçları olan KOSGEB bu bağlamda birçok girişimciye işletmelerini kurabilmelerinde ya da mevcut işletmelerini büyütebilmelerinde yardımcı olmuştur.

Böylelikle KOSGEB kurulduğu günden bugüne birçok girişimciye geri ödemesiz hibe ve sıfır faiz KOSGEB kredi destekleri sağlayarak ekonominin birçok yeni girişimci kazanmasına katkıda bulunmuştur. KOSGEB kredisi nasıl alınır konusuna ilişkin düzenlemeler ise yine 3624 sayılı kanun kapsamında gerçekleştirilmiştir.

kosgeb nedir?

kosgeb nedir?

KOSGEB’den Destek Alabilmek İçin Gerekli Şartlar

Bilindiği gibi KOSGEB kurulduğu günden bugüne her yıl belirli kriterleri sağlayan girişimciler için düzenli olarak KOSGEB hibe desteği ve KOSGEB sıfır faiz kredi destekleri sağlıyor. Kurum nakit ihtiyacı olan girişimciler için 50 bin TL hibe, 100 bin TL ise faizsiz kredi olanağı sunmaktadır. Ancak bu desteklerden yararlanabilmek için öncelikle kurumun istemiş olduğu birtakım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Peki, KOSGEB hibe nasıl alınır? Bu desteği alabilmeniz için yerine getirmeniz gereken KOSGEB 50 bin TL hibe şartları şöyledir:

  • Öncelikle il veya ilçedeki KOSGEB Hizmet Müdürlüğüne bizzat başvurarak uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalısınız.
  • KOSGEB kredi başvurusu sonrasında eğitim için başvuruda bulunan kişilere uygulanan kısa bir teste tabi tutulacaksınız.
  • Eğer testten başarı ile geçerseniz kurs kaydınız gerçekleştirilecektir.

KOSGEB ve İş-Kur tarafından düzenlenen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin başlayabilmesi için ayrıca yeterli sayıda başvuru olması da gerekmektedir. Tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilen bu kurslara katılım gösterip kursu başarılı bir şekilde tamamlayarak “Girişimci Sertifikası” almaya hak kazanabilirsiniz. Sertifikayı alan girişimcileri bekleyen yeni adım ise proje geliştirme aşamasıdır. Bu noktada ise sizden kursta öğretilen bilgiler doğrultusunda bir iş planı ve iş projesi oluşturmanız istenmektedir. Eğer hazırlamış olduğunuz iş planı ve iş projesini KOSGEB yetkililerine onaylatmayı başarabilirseniz KOSGEB desteklerinden faydalanma hakkına da sahip olacaksınız. Ancak bunun için;

  • Açmış olduğunuz iş yerini KOSGEB veri tabanına kayıt ettirmeniz
  • İş yerinizin işletme kaydını yaptırmanız
  • İşletmeye ait kobi bilgi dokümanı çıktısını ve diğer gerekli belgeleri KOSGEB müdürlüklerine teslim etmeniz gerekmektedir.

KOSGEB Kredileri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

KOSGEB kredilerinden yararlanabilmek için gerekli şartları sağlayan kişilerin ayrıca birtakım evrakları da toplamaları gerekmektedir. Eğer bir KOSGEB kredisine başvurmayı düşünüyorsanız gerekli evraklar ve belgeler şu şekildedir:

  • Girişimci sertifikası
  • Kobi bilgi dokümanı çıktısı
  • İş yeri açılışı esnasında gerçekleştirilen tüm harcama faturaları ve ek belgeler
  • Sistem üzerinden doldurulması gereken KOSGEB taahhütnamesi

Tüm bu evraklarla birlikte gerçekleştireceğiniz başvuru işlemlerinin ardından KOSGEB yetkilileri yeni açmış olduğunuz iş yerinize gelerek gerekli olan denetlemeleri gerçekleştirirler. Yapılan denetimin ardından onay verildikten sonra iş yeri açılışı için kullanmış olduğunuz harcama faturalarınızı karşılamak için KOSGEB hibe desteği kullanabileceksiniz. Fakat bu arada şu şartları da yerine getirmeniz gerekir:

  • İşe başlamanın kanuni süreç içerisinde bildirilmiş olması
  • Kişinin kendi işinde bilfiil çalışması ya da işi bizzat kendisinin idare etmesi
  • Başvuru yapılan sektörde son bir yıl içerisinde şahsa ait faal bir işletmenin bulunmaması
  • Tüm ortakların uygun şartları taşımaları
  • İşletmenin üçüncü dereceye kadar herhangi bir akrabadan devir alınmamış olması
  • Mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunmaması
  • Hazırlanmış olan projenin bir başka KOSGEB müdürlüğüne sunulmamış olması

Burada unutulmaması gereken bir diğer konu da öncelikle iş yerinin girişimci tarafından açılması durumudur. KOSGEB finansman destekleri, hibeler ve KOSGEB faizsiz kredi şartları yeterince irdelenmediği doğrultuda bu araçlar birçok kişi tarafından yanlış anlaşılabilmektedir. Hibe, faizsiz kredi gibi kavramlar ve bunlar için gerekli olan kriterler yeterli bir şekilde araştırılmadığında son derece yanlış yorumlamalar ve beklentiler ortaya çıkabiliyor. Öncelikle şunu söylemekte fayda var ki, söz konusu finansal desteklerden yararlanabilmek için girişimcilerin öncelikle iş yerlerini açmış ve KOSGEB veri tabanına işletme kaydını yapmış olmaları gerekir. Yani burada desteği alarak iş yeri açmak değil, iş yerinin açılışından sonra desteği almak gibi bir sürecin olduğu unutulmamalıdır.

kosgeb kredi başvurusu nasıl yapılır?

kosgeb kredi başvurusu nasıl yapılır?

KOSGEB Sıfır Faizli Kredi Şartları Nelerdir?

KOSGEB’in girişimciler için sunmuş olduğu finansal destek argümanlarından birisi de KOSGEB sıfır faiz destek kredisidir. KOSGEB destek kredisi araçlarından birisi olan sıfır faizli kredi olanağı ile hedeflenen amaç orta ve küçük ölçekli işletme sahiplerinin nakit ihtiyaçlarına finansman sağlanmaya çalışılmasıdır. Bu şekilde bir nakit ihtiyacı ortaya çıktığında devreye giren KOSGEB, anlaşmalı bankalardan çekilen kredinin faiz kısmını ödemektedir.

Yani çekilen kredinin ana parasını esnaf öderken faizi KOSGEB ödeyerek esnafın ödeme yükünü büyük oranda azaltmaktadır. Geçtiğimiz yıl 461 bin 167 esnafın çekmiş olduğu toplam 11 milyar TL kredinin faizleri KOSGEB tarafından ödenmiştir. Peki, sıfır faizli kredi avantajı sağlayan KOSGEB destek kredisi nasıl alınır ve KOSGEB faizsiz kredi şartları nelerdir?

KOSGEB sıfır faizli kredi imkanından yararlanabilmeniz için gereken koşul ve şartlar şu şekildedir:

  • Daha önceden bu destekten faydalanmamış olmanız
  • Başvuru döneminde vergi kaydı bulunan faal bir işletmenizin olması
  • Kobinizin KOSGEB kaydının yapılmış olması ve KOSGEB beyannamenizin güncel olması
  • Banka kredi notunuzun kötü olmaması, kara listede olmamanız ve BBDK’ya kayıtlı bankalardan kullanılan kredi ya da kredi kartı borçlarınızın bulunmaması
  • Bakanlığın belirlemiş olduğu bütçe ödenek miktarının henüz aşılmamış olması

İşletme finansman sıkıntılarının giderilmesi koşulu ile sağlanan KOSGEB sıfır faizli kredi desteğinde üst limit 300 bin TL olarak belirlenmiştir. Vade seçeneği ise yine maksimum 48 aydır. Bu destekten KOSGEB tarafından verilen desteklerden yararlanmaları herhangi bir suretle yasaklanmamış olan işletme ve girişimciler yararlanabilmektedir.

KOSGEB Kredileri Hangi Bankalardan Alınır?

2008 yılına kadar özellikle sıfır faizli KOSGEB kredisi veren bankalar arasında Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası gibi kamu bankaları bulunmaktaydı. Bu nedenle bu krediler daha çok Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank KOSGEB kredisi olarak da bilinmektedir. Ancak 2008 yılından sonra birtakım özel bankalarla da anlaşma yapılarak bu bankaların da listeye alınmaları sağlanmıştır. Bugün ise sıfır faizli kredi imkanından yararlanabileceğiniz bankalar şöyledir:

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halk Bankası
  • Akbank
  • İş Bankası
  • Denizbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • QNB Finansbank
  • Garanti BBVA

Bankaya Başvururken KOSGEB Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Faizsiz esnaf kredisinden yararlanabilmek için bankaya gitmeden önce KOSGEB tarafından işletmenize kredi verileceğine dair bir bilgilendirme mesajı gönderilir. Bu mesajla ayrıca tarafınıza bir onay kodu iletilir. Onay kodu ve bankanın istemiş olduğu diğer evrakları tamamladıktan sonra artık sıfır faizli krediniz için başvuru yapabilirsiniz. Bu süreçte bankanın isteyeceği evraklar ise şu şekildedir:

Bu evraklar ve telefonunuza gelen onay kodu ile birlikte KOSGEB ile anlaşmalı olan 9 bankadan herhangi birisine giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bakalar başvuru süreçlerini kendi düzenlemelerine ve kriterlerine göre yürüttükleri için sizden başka belgeler de isteme hakkına sahiptir. Ya da başvuru yaptığınız banka ile daha önceden problem yaşamışsanız bankanın size kredi vermeme hakkı da bulunmaktadır. Çünkü sıfır faizli kredilerde KOSGEB yalnızca faiz ödemelerini desteklemektedir. Ama bunun dışındaki tüm ana para ödemelerinde ve diğer prosedürlerde banka ve müşteri arasında bir anlaşma söz konusu olacaktır. Bu nedenle KOSGEB onayı alınsa dahi bankaların bu krediyi onaylamama ya da koşullarını belirleme hakları bulunmaktadır.

kosgeb'den girişimcilere uzanan el

kosgeb’den girişimcilere uzanan el

KOSGEB’den Girişimcilere Uzanan El

Kendi işini kurmak isteyen ve bunun için hibe ve krediye ihtiyaç duyan kişilere destek sunan bir kurum olan KOSGEB bu girişimciler için 300 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkanı sunmaktadır. KOSGEB iş yeri açma kredisi olanaklarından yararlanabilmek için girişimcilerin yapmaları gereken şeylerse daha önce de bahsedildiği gibi bulundukları il ya da ilçedeki KOSGEB Hizmet Müdürlüğüne müracaat etmek. Bu müracaatla başlayan eğitim, sertifika alma, iş planı düzenleme gibi aşamaların ardından iş planları onaylanan adayların söz konusu kredi ve desteklerden yararlanma hakları da doğmuş olacaktır. Peki, KOSGEB kredisi kimlere verilir ve KOSGEB hibe verilen sektörler hangileridir? Bu sektörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gıda ürünleri ve içecek imalatı
  • Giyecek eşyaları imalatı
  • Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı
  • Kimyasal ürün imalatı
  • Bilgisayar ve elektronik ürün imalatı
  • Ana metal sanayi
  • Özel inşaat faaliyetleri, bina inşaatı
  • Konaklama
  • Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri
  • Seyahat acentesi ve turizm faaliyetleri
  • Tarım ve hayvancılık faaliyetleri

KOSGEB’den Her Kesime Destek

KOSGEB kurulduğu günden bu yana birbirinden farklı bölgelerde ve farklı sektörlerde birçok girişimciyi desteklemiştir. KOSGEB genç girişimci destekleme programı ile 18 ila 30 yaş arasındaki birçok gencin girişimcilik faaliyetlerini destekleyerek gençlerin dinamizminin ekonomiye katılımına yardımcı olmuştur. Bunun yanı sıra KOSGEB hayvancılık kredisi gibi enstrümanlarla ülkede tarım ve hayvancılık alanında da destekleme faaliyetleri yürütmektedir.

Ve yine bilindiği gibi KOSGEB esnaf kredisi ve KOSGEB nefes kredisi gibi KOSGEB kredileri ülkemizde binlerce esnafın nakit ihtiyacını karşılayarak finansman sorunlarının çözümünü sağlamıştır. Bu nedenle ülke ekonomisinin üretim, kalite standartları ve istihdam olanaklarının artması konusunda ekonomiye can suyu vererek küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeye devam etmektedir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir? 

KOSGEB Ne Demek?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı demektir.

KOSGEB Resmi İnternet Sayfası Nedir?

https://www.kosgeb.gov.tr/site resmi internet sayfasıdır.

Yorumlar

  1. Özcan Akdag dedi ki:

    Mümkünse bende faizsiz krediden yaralanmak istiyorum desteğinizi bekliyorum teşekkürler.