SorgulamalarTrafik

MTV Borç Sorgulama 2024 MTV Hesaplama ve MTV Ödeme

MTV Borç Sorgulama - MTV Hesaplama ve MTV Ödeme, e-Devlet MTV Ödeme, MTV Sorgulama, Plakadan MTV Sorgulama, MTV Sorgulama ve Ödeme, e-Devlet MTV Ödeme, Araç Vergi Borcu Sorgulama, Motorlu Taşıtlar Vergisi, PTT MTV Ödeme ve daha fazlası yazımızda...

MTV Borç Sorgulama – MTV Hesaplama ve MTV Ödeme; Bir otomobil satın aldığınızda; bu otomobile ödediğiniz bedel haricinde, daha pek çok masrafın çıktığını söylemek hiç de yanlış olmaz. Benzin giderleri, yıllık trafik sigortası ve kasko ödemeleri gibi harcamalar bu masraflardan yalnızca birkaçı. Tüm bunların yanı sıra; Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere, yılda iki defa ödenmesi zorunlu olan MTV de var. Motorlu taşıtlar vergisinin düzenli ödenmediği durumlarda haciz ve hapis cezasına varan yaptırımlar uygulanabilir. Dolayısıyla MTV borçlarının düzenli olarak sorgulanması bu riskleri ortadan kaldıracak ve borçların zamanında ödenmesini sağlayacaktır.

Arabam Nereye Çekildi? Otoparka Çekilen Araç Sorgulama

GİB MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kullanıcısı olduğunuz aracın MTV ödeme tutarını öğrenmek istiyorsanız; adresini aşağıda paylaştığımız İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesini ziyaret ederek, hesaplama işlemi sağlayabilirsiniz. Bu ekranda yapacağınız araç MTV sorgulama işlemi ile aracınızın yaşına ve silindir hacmine göre belirtilen oranlardaki vergi tutarını öğreneceksiniz. Kamyon, kamyonet ve otobüs gibi araçların, yaş faktörünün yanı sıra; azami toplam ağırlığı da göz önünde bulundurularak MTV hesaplaması yapılır. Otobüslerde ise MTV’nin belirlenmesi hususunda, oturma kapasitesi önemli bir ölçüttür. Hesaplama ekranına gittikten sonra, izleyeceğiniz adımları sırasıyla paylaşıyoruz:

mohvp3gh3zfa1t7rge483szflrmng7s46uoy4ewj.png

  • Sayfaya tıkladığınızda; ana menüde yer alan “Hesaplamalar” başlığına tıklayın.

ataryrcld9vl6w8aby409ginbwhkeyl5s8jo39ix.png

  • “Hesaplamalar” ana başlığı altında yer alan; “Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama” alt başlığına girin.

z1s2ply6hlhgubyd55qeklm9lvuvaddcntdtmcem.png

  • “Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama” başlığı altında göreceğiniz sorgulama ekranında sizden bazı bilgilerin doldurulması istenecek. Bilgileri eksiksiz ve doğru girdiğinizden emin olduktan sonra, “Hesapla” butonuna basın.
  • Hemen aşağısında yer alan ve karşılarında bu aşamada henüz bir ücret yazmayan; “Yıllık Tutar”, “İlk Altı Aylık Tutar” ve “İkinci Altı Aylık Tutar” kısımları, yapacağınız hesaplama işleminden sonra, ödeyeceğiniz tutarları gösterecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden MTV hesaplama için TIKLAYINIZ!

MTV Sorgulaması ve Ödemesi Hangi Yollarla Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergi borcunuzu sorgulayıp, ödeyebilmeniz için izleyebileceğiniz birden fazla yöntem bulunuyor. Bunlar; PTT sitesi, E-devlet sistemi, anlaşmalı bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi. Bu kanallar aracılığıyla yaptığınız sorgulamaların ardından karşınıza çıkan ekranlardan banka ya da kredi kartı ile taksitli MTV ödemesi de yapabilirsiniz. Araç vergi borcu öğrenme ve ödeme işlemini yapmanızı sağlayan her bir yöntem için izlemeniz gereken aşamaları, aşağıda detaylı bir şekilde ele aldık.

1. PTT ile motorlu taşıtlar vergisi sorgulama ve ödeme işlemi

PTT şubelerini ziyaret edip, gişe çalışanları ile yapacağınız görüşme doğrultusunda; Motorlu taşıt verginizi sorgulayıp, ödeme işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz gibi PTT’nin internetteki sorgulama ve ödeme sayfasını da kullanabilirsiniz. Bu adresi aşağıda paylaştık, alt bölümdeki bağlantıya tıklayarak plakadan MTV sorgulama ve ödeme işlemi ile ilgili sayfayı açabilirsiniz. İzlemeniz gereken adımları ise sırasıyla şu şekilde:

zlfc4xuhs760mfo6erzoisxwdekpqtutqobutlqk.png

  • Bölümün altındaki bağlantıya tıklayıp sayfaya girdikten sonra; “Plaka No” ve “Vergi Yılı” kısımlarını doldurarak “MTV Borcu Sorgula” butonuna basın.

eufivrykhhk8kltmy098xblny7bcud10pwofoawv.png

  • Plaka ile MTV sorgulama yaptıktan sonra eğer; taşıt verginizi ödememişseniz, burada borçlu olduğunuza ve borcunuzun miktarına dair bir özet tablo yer aldığını görürsünüz. Ödeme yapmak isteyecek olursanız “İlerle” butonuna tıklayabilirsiniz.

  • Aşağıya doğru açılacak yeni sayfa ile kredi kartı bilgilerinizi kullanarak ödeme yapabileceğiniz bir alanın geldiğini göreceksiniz. Bilgilerinizi girdikten sonra, PTT’nin sunduğu peşin fiyatına 2 taksit olanağı ile işleminizi kolay bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.

PTT aracılığıyla plakadan vergi sorgulamak için TIKLAYINIZ!

2. Anlaşmalı bankalar ile motorlu taşıtlar vergisi ödeme işlemi

Vergi borçlarını ödemek isteyen araç sahipleri, müşterisi olduğu bankanın kredi kartı ile MTV ödeme işlemini taksitli bir şekilde yapabiliyorlar. Peki, bu anlaşmalı bankalar hangileri? Akbank, Denizbank, Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası ve Türkiye İş Bankası bu bankalardan yalnızca bazıları.

Vergi tahsil yetkisi verilen anlaşmalı bankaların listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

3. GİB ile araç vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri

GİB MTV ödeme işlemi yapmak için gitmeniz gereken web sitenin adresini aşağıda paylaştık. İzlemeniz gereken adımlar ise sırasıyla şu şekilde:

4unn5e7nep4lqogidwpweuswteasvehrwp8g5s0d.png

  • Açılacak sayfada öncelikli olarak “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” bölümüne girin.

1w24ushrvcstvczzdstz5n1gzvq8ytqhzvehyry0.png

  • Ödeme yapacağınız ekran gelmeden önce bir sorgulama ekranı gelecek ve bilgilerinizin doğrulanması istenecek. Karşılaştığınız sayfada çıkan; T.C. ya da vergi kimlik numarası, plaka ve plakanızın özel olup olmadığı ile ilgili olan alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun. Plaka kısmında; bilgileri yazarken arada boşluk bırakmadan, bitişik yazın.
  • Eğer; gerçek kişiyseniz T.C. kimlik numaranızı, tüzel kişiyseniz de vergi kimlik numaranızı girin. Devamında ise güvenlik kodunu da girin ve “Sorgula” butona basın.
  • Bu aşamadan sonra; borç bilginizi görüntüleyebilir, ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Eğer; tahsilat belgenizi resmi işlemleriniz için kullanacaksanız; çıktısını alarak, vergi dairesinde onaylatmanız yeterlidir. Unutmayın; bu ekran aynı zamanda MTV sorgulama işlemini yapabileceğiniz de bir ekrandır. Sorgulama işleminizi yapar, dilerseniz çıkan tutarı ödemek için devam edersiniz.

GİB üzerinden MTV ödeme sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ.

4. e-Devlet ile MTV sorgulama ve ödeme işlemleri

e-Devlet hizmet kapısı, sorgulama ve ödeme işlemini yapabileceğiniz bir diğer yoldur. Sisteme giriş yapacağınız adresi aşağıda paylaştık. İzleyeceğiniz adımlar ise sırasıyla şöyle:

ob3cktxa05jgkfd13tfwetd0mff7d2ar8jkxuywp.png

  • Sayfaya gittiğinizde; sistemde hesabınız açık değil ise kimlik bilgilerinizi doğrulamanız gerekecek. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın ve devam edin.

  • Gelecek sayfada; T.C. kimlik numaranızı ve şifre bilginizi girerek, “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayın.

  • Açılacak sayfada; uygulamaya yönlendirileceğinize dair bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bu sayfada “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.
  • Eğer; bu hizmet ekranını ilk kez kullanacaksanız, bir taahhütname açılır ve bunu onaylamanız istenir. Ancak, daha öncesinde herhangi bir sebepten dolayı bu sayfayı açmışsanız, bu ekranı yeniden görmezsiniz.

  • Bu adımda; İnteraktif Vergi Dairesi Başkanlığı’nın web sitesine aktarılırsınız.
  • Sonrasında ise “Vadesi Geçmiş Borçlar”, “Vadesi Gelmemiş Borçlar” ve “Toplam Borçlar” olmak üzere; 3 başlıkta, istediğiniz bilgilere erişebiliyor durumda olursunuz. Tercih ederseniz; yine, ödeme işleminizi bu ekran üzerinden yapabilirsiniz

e-Devlet üzerinden MTV sorgulama ve kredi kartı ile ödeme yapma sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ.

MTV Nedir?

Motorlu taşıtlar vergisi, adından da anlaşılacağı üzere motorla çalışan ve trafik birimlerinde kaydı bulunan araçlar için devlete ödenmesi gereken bir vergidir. Deniz aracından hava aracına kadar tüm araçlarda geçerli olan bir vergi olmasına rağmen vatandaşların büyük bir çoğunluğu kara taşıtları için MTV ödemelerini yapmakla yükümlüdür. Araçlar için ne kadar MTV ödeneceği aracın cinsine, motor hacmine, trafiğe çıkış tarihine ve modeline göre farklılık gösterir.

MTV ödeme mükellefiyeti ne zaman başlar?

Daha çok MTV olarak kısa adıyla duyduğumuz motorlu taşıtlar vergisinin ödeme mükellefiyeti; otomobilin, trafik siciline tescil edilmesiyle başlar. Araç, trafik siciline yeni kayıt ettirilecek ve yılın ilk 6 ayı içerisinde alınmış ise takvim yılı başından; yılın 6 ayında alınmış ise başlangıcı son 6 aylık dönem başı itibarıyladır.

Eğer; söz konusu araç trafik siciline kayıtlı ve tescilli durumda olup da devir neticesinde el değiştiriyor ise, bu devir ilk 6 ay içerisinde yapılıyorsa takip eden 6 aylık dönem başından, son 6 ay içerisinde yapılıyor ise takvim eden yıl başından, yani; bir sonraki yıl itibariyle başlar.

mtv ödeme
mtv ödeme

MTV ödemesinin tarihleri ne zaman?

Yukarıda da açıkladığımız gibi; Motorlu Taşıtlar Vergisi, Ocak ve Temmuz ayı olmak üzere, yılın iki ayında ödeniyor. İlk taksit; her yılın 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında; ikinci taksit ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında kapatılıyor.

Motorlu taşıtlar vergimi ödemezsem ne olur?

İki ödeme dönemi ile zorunlu hale getirilen motorlu taşıtlar verginizi ödememeniz ya da ödemenizi zamanında yapmadığınız takdirde; Maliye Bakanlığı’ndan bir uyarı mektubu alırsınız. Buna rağmen; ödemenizi yine yapmamanız durumunda; banka hesaplarınıza, vergi dairesi tarafından haciz konulur ve ödemeniz gereken tutar tahsil edilir. Hatta; aracınızın bağlanması bile söz konusu olabilir.

Ayrıca; verginizi ödemeden geçirdiğiniz her süre için faiz işletilmeye başlanır. Toplam ödeme tutarınızın üzerine, her ay için %2,5 gecikme zammı ekleniyor olduğu için; ödeme tarihlerinizi sıkı bir şekilde takip etmenizde fayda var. MTV borcu tüm bu yollarla tahsil edilemezse süreç hapis cezasına kadar uzayabilir.

Araç Haciz, Rehin ve Tedbir Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Fazla MTV ödersem ne olur?

Kasko değerinizin %5’inden fazlasını ödeyecek olursanız, paranızı yeniden alabilme durumunuz var; ancak fazla ödediğiniz tutarın tarafınıza iade edilmesi için birkaç işlemi yapmış olmanız isteniyor. Düzeltme dilekçesi ile birlikte, kasko sigorta değerini içeren bildirim formunu hazırlayıp, yetkili müdürlüklere teslim etmelisiniz.

MTV ödemek zorunda olan araçlar hangileridir?

Trafik şubesi ya da bürolarına kaydı olan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kaydı ve tescili mevcut uçak ve helikopter sahipleri MTV borç ödeme işlemi yapmak zorundadırlar. Liman ya da belediye siciline kaydı yapılmış ve tescil edilmiş motorlu deniz taşıtlarının sahiplerinin de MTV ödemesi yapmaları gerekiyor.

Hangi araç sahiplerinin MTV ödemesi gerekmiyor?

Motorlu taşıtlar vergisi, tüm araç sahipleri üzerinde yükümlülük olan bir vergi türüdür. Fakat, bazı istisnai duruma sahip olan araçlar, bu vergiden muaftır. Peki, araç vergi borcu ödeme işlemi yapmasına gerek olmayan kişi ya da kurumlar kimlerdir? Aşağıda sırasıyla listeliyoruz:

  • Sosyal güvenlik kurumları, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişilikler ve Türkiye Kızılay Derneği için kayıt yapılan ve tescil edilen araçlar.
  • Karşılıklı olma koşulu ile yabancı devletlerin Türkiye’deki mevcut elçilik ve konsoloslukları ile elçi, maslahatgüzar ve konsoloslara, elçilik ve konsolosluk çalışanlarına ait araçlar.
  • Sakatlık seviyesi %90 ve üzerinde olan; malul ve engelli bireylerin adlarına kayıtlı olan araçlar ile diğer malul ve engellilerin bu durumları için uygun hale getirtilmiş olunan özel tertibatlı araçlar.
  • Söz konusu aracın, geçmişe ait borcu olmaması şartı ile hurda statüsünde olan araçlar.

Kredi kartı ile taksitli MTV ödemesi yapılabilir mi?

Ödeme işlemlerinde sunulan taksit imkanları da MTV hesaplama konusu kadar merak edilen diğer konulardan biri. Vergi ödeme sorumluluğunuzu bütçenizi sarsmadan yerine getirmek istiyorsanız; anlaşmalı bankaların sunmuş oldukları taksit alternatifleri ile daha uygun koşullarda ödeme yapabilirsiniz.

Nasıl mı? Pek çok banka, MTV ödeme tarihlerinde avantajlı taksit imkanları veriyor. Günümüzde MTV ödeme sürecinde taksit imkanı sunan bankalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz; İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Akbank, TEB, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Halkbank, QNB Finansbank ve Vakıfbank.

MTV Tablosu ile MTV Ücretleri Hakkında Detaylı Bilgi Sahibi Olun!

Araç özelliklerinize göre ödeyeceğiniz yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarını; sorgulama işlemi yaparak öğrenebileceğiniz gibi, MTV tablosu ile de az çok tahmin edebilmeniz mümkün:

Hangi Araç Ne Kadar MTV Ödüyor?

Motorlu taşıtlar vergisi tutarının; araçların model ve yapılarına göre değişiklik gösterdiğinden söz ettik. Peki, hangi araç sahibi, ne kadar motorlu taşıtlar vergisi ödüyor? Torba yasa tasarısının geçtiğimiz yıllarda Genel Meclis Kurulu’nda kabul edilmesinden sonra; binlerce, hatta milyonlarca taşıt sahibinin ödemesi gereken MTV oranlarının netleştiği açıklanmıştı.

Eklenen hüküm ile aracın teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde hesaplanması gereken ÖTV hariç, KDV matrahını oluşturan değere “taşıt değeri” adı verildi. Yani; otomobil, kaptıkaçtı ve arazi araçları gibi taşıtların mevcut vergilendirme ölçütlerine, araç değeri de eklenmiş oldu. Saydığımız bu taşıtlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı; 1300 cc altı araçların MTV oranları %15, 1300 cc üzerinde olan araçların MTV oranları ise %25 olarak belirlendi. Güncel vergi tutarları kapsamında; 1-3 yaş arası taşıtları kapsayan MTV fiyatlandırması şöyledir:

1300 CC ve altı araçlar

  • Araç tescil tarihi 01.01.2018 öncesinde olan MTV tutarı, 1479 TL.

1301-1600 CC arası araçlar

  • Araç tescil tarihi 01.01.2018 öncesinde olan MTV tutarı, 2769 TL.

1601-1800 CC arası araçlar

  • Araç tescil tarihi 01.01.2018 öncesinde olan MTV tutarı, 5613 TL’dir.

1801-2000 CC arası araçlar

  • Araç tescil tarihi 01.01.2018 öncesinde olan MTV tutarı, 6968 TL’dir.

Diğer Konular:

Engelli Araç Alımı Şartları

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkarılır?

Araç Tescil Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Trafik Cezası Sorgulama

HGS Bakiye Sorgulama

MTV Ödemesi PTT’den Yapılır mı?

Evet.

MTV Ödemesi Geç Yapılarsa Ne Olur?

Faiz uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu