OGS Ceza Sorgulama 2024 OGS Ceza Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?
OGS Ceza Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır? Ülkemizde OGS, HGS gibi sitemler ile otoyollarda ya da köprülerde beklemeden geçiş hizmeti sağlanmaktadır. Peki OGS Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılıyor? Plakadan OGS Sorgulaması Nasıl Yapılır? OGS Ceza Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılıyor gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Köprü ve otoyollar üzerinden daha hızlı ve kolay geçişin önünü açmak adına yürürlüğe sokulan sistemlerden biri olan OGS, ya da uzun adıyla Otomatik Geçiş Sistemi, Karayolları Genel Müdürlüğü çatısı altında işletilen tüm ücretli otoyol ve köprüler için kullanılan bir sistemdir. Geçmiş dönemlerde gişelerden geçerken nakit ödemelerin yapılıyor olması ya da kartlı geçiş uygulamasının olması sürücü ile gişe görevlisi arasında bir diyaloğun ortaya çıkmasına sebep oluyor ve al ver işlemleri sırasında bitmek bilmeyen kuyruklar oluşabiliyordu. Otomatik Geçiş Sistemi sayesinde dur kalk işlemlerine gerek kalmadan gişelerden geçiş yapılması kolaylaştı ve seyahatler hem yolcu hem de sürücü açısından daha konforlu bir hale geldi.
Diğer taraftan bu sistem bazı araç sahipleri için kimi zorlukları da beraberinde getirdi. Otomatik Geçiş Sistemi ürününde yeterli bakiyesi olmayan kişilerin yapmış oldukları her geçiş, ihlal kabul edildiği için birtakım cezalar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bakiye durumunu düzenli olarak takip etmeyen ve bakiyesi yetersiz durumdayken yükleme yapmayan araç sahipleri Otomatik Geçiş Sistemi gişelerinden yaptıkları her geçiş ihlali için ceza ödemek durumunda. Zira bu cezalar ne kadar erken ödenirse araç sahibi o kadar avantajlı olur, her geçen süreçte gecikme bedeli daha fazla artar ve ceza katlanmış olur.
Polisten, Çevirmeden Kaçma Cezası – Dur ihtarına Uymama
OGS Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılıyor?
Köprü ve otoyol üzerinde bulunan Otomatik Geçiş Sistemi gişelerinden yapmış olduğunuz ihlalli geçişleri öğrenmek istiyorsanız çok büyük bir emek harcamanıza gerek yok. Karayolları Genel Müdürlüğü, internet üzerinden çok kısa sürede araç ceza sorgulama işlemlerinin yapılmasını mümkün kıldı. Ayrıca yapılan tüm bu işlemler tamamen ücretsiz.
Plakadan OGS Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- Plakanızı yazarak Otomatik Geçiş Sistemi kapsamında ortaya çıkan ceza durumundan etkilenip etkilenmediğinizi öğrenmek için ilk olarak bu bölümün hemen alt kısmında yer alan bağlantıya tıklamanız gerekiyor.
- İlgili bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza üst taraftaki ekran görüntüsünde yer alan sayfa çıkacak ve bu sayfada ilgili boşluklara aracınızın plaka kodunu ve güvenlik kodunu girmeniz gerekiyor.
- Aracınızın plaka kodunu girerken tüm harf ve sayıları bitişik yazdığınızdan emin olun.
- Eğer yabancı plakalı bir aracınız varsa gerçek plakanızın başına Y harfi eklemeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse plakanızın A 1234 BC olduğunu düşünürsek yazmanız gereken ibare: YA1234BC şeklinde olacaktır.
- İlgili bilgileri girdikten sonra “sorgula” butonuna tıklayıp sonucu görebilirsiniz.
- Eğer Otomatik Geçiş Sistemi kapsamında hizmet veren gişelerden herhangi bir geçiş ihlali yapmadıysanız sorgulama neticesinde ekranınızda “… plaka koduna ait herhangi bir geçiş ihlali bulunmamaktadır” yazısı çıkacaktır.
- Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada son 2-3 güne ait bazı verilerin sisteme henüz yansımamış olma ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor. Yani eğer iki gün önce bir ihlal yaptığınızı düşünüyorsanız ve henüz sistemde göremediyseniz daha sonra tekrar kontrol etmenizde fayda var.
Plaka vasıtasıyla OGS ceza sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!
e-Devlet Sitesinden OGS Ceza Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- Turkiye.gov.tr adresinden hizmetlerini sürdüren e-devlet sistemi aracılığıyla Otomatik Geçiş Sistemi geçiş ihlallerinizi sorgulayabilmek için ilk olarak bu bölümün hemen altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- İlgili bağlantıya tıklayıp üstteki ekran görüntüsünde yer alan sayfaya ulaştıktan hemen sonra “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklatarak giriş için gerekli bilgileri gireceğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz.
- E-devlet sistemine giriş yapabilmeniz için ekranda yer alan ilgili boşluklara sırasıyla TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi doğru bir şekilde girin.
- Eğer henüz bir e-devlet şifresi temin etmediyseniz ya da şifrenizi unuttuysanız en yakın PTT merkezine giderek bir şifre edinebilir ve işlemlerinizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilirsiniz.
- Diğer taraftan eğer e-devlet şifresiyle değil de alternatif yöntemlerle giriş yapmak istiyorsanız TC kimlik kartı, mobil imza, elektronik imza ya da internet bankacılığı seçeneklerinden birini işaretleyip de devam edebilirsiniz.
- Giriş işlemlerini tamamladıktan sonra aşağıda yer alan “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
- Sağlıklı bir şekilde sisteme girdikten sonra karşınıza hemen üst görselde yer alan ekran çıkacaktır. Bu ekranda ihlal sorgulaması yapmak istediğiniz tarih aralıklarını girin. Bunun için formda gerekli alanlarda başlangıç tarihi ve saati ile bitiş tarihi ve saatini seçmeniz gerekiyor.
- Seçimi yaptıktan sonra “sorgula” butonuna tıklatmanız ile beraber geçiş ihlallerinizi görebileceksiniz.
e-Devlet üzerinden OGS geçiş ihlallerinizi sorgulamak için TIKLAYINIZ!
OGS Ceza Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Yukarıda anlattığımız yöntemlerle Otomatik Geçiş Sistemi kapsamında cezanız olup olmadığını sorguladıktan sonra herhangi bir ceza ile karşılaştıysanız en kısa sürede bu cezayı ödemeniz gerekir. Çünkü cezayı ne kadar geç öderseniz o kadar büyük bir gecikme bedeli ile karşılaşmış olursunuz. Diğer yandan eğer ceza size yazıldıktan sonraki 15 gün içerisinde OGS cezanızı öderseniz yüzde 25’e varan ceza indirimlerinden de yararlanabilirsiniz.
OGS cezalarınızı bütün PTT şubelerinde ödeyebilirsiniz. Herhangi bir PTT merkezine gittikten sonra yetkili kişiye Otomatik Geçiş Sistemi kapsamındaki cezanızı ödemek istediğinizi söyleyebilir ve araç plaka kodunuz ile beraber kimliğinizi vererek ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Diğer taraftan yukarıda anlattığımız iki farklı sorgulama metodu neticesinde herhangi bir ceza ile karşılaştıysanız bu cezanın yer aldığı sayfada bir ödeme bağlantısı bulunacak. Bu bağlantı aracılığıyla da online olarak çok kısa bir sürede kredi kartınızla ya da banka kartınızla cezanızı ödeyebilirsiniz.
Otomatik Geçiş Sistemi kapsamındaki cezaların ödenebilmesi için bir diğer seçenek ise Karayolları Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bütün banka şubeleridir. Hizmet aldığınız bankanın şubesine giderek OGS cezalarınızı ödeyebilir, bakiye yüklemesi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer taraftan eğer bankanızın ATM hizmetinde OGS cezalarının ödenmesine yönelik bir seçenek varsa menüdeki aşamaları takip ederek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Bankaların çağrı merkezlerinde sizinle iletişime geçen müşteri temsilcileri de ceza ödemelerine yardımcı olacaktır. Eğer hesabınızda cezayı ödemeye yetecek para varsa müşteri temsilcisine talimat vererek telefon vasıtasıyla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankalar ile ilgili bir diğer seçenek ise mobil şube ya da internet bankacılığıdır. Bankanızın mobil ve masaüstü hizmetlerini inceleyerek OGS cezalarının ödendiği sayfaya giderek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
OGS Bakiye Sorgulama ve Yükleme İşlemi Nereden Yapılır?
Plakanıza Yazılan Cezanızı Ödemezseniz Ne Olur?
Cezayı ödememeniz halinde her ay %5 faize tabi tutulursunuz. Hem borcunuzun miktarı artar hem de ilerisi için bu durum icraya kadar gitmektedir.
Cezanızın Olup Olmadığını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
e-Devlet sistemi üzerinden Ceza Sorgulama ve Ödeme Sayfası aracılığı ile bu bilgiye ulaşabilirsiniz.