Özel Hastane Muayene Ücretleri 2024 Hastane Muayene Ücreti Sorgulama
Özel Hastane Muayene Ücretleri – Hastane Muayene Ücreti Sorgulama; Sağlık sektöründe yapılan yenilikler hemen hemen herkesi ilgilendirmektedir. Ülkemizdeki tüm vatandaşlar yaşadıkları sağlık sorunlarıyla ilgili bir uzmana danışmak, muayene olmak ve ardından gerekli işlemleri yaptırmak için devlet hastanelerinin dışında özel sağlık kuruluşlarına da başvurabilmektedirler. Özellikle kış aylarında devlet hastanelerine talebin yoğun olmasından dolayı, özel hastanelere başvuran kişi sayısında bir artış görülmektedir. Elbette özel kuruluşlardan faydalanmak isteyen vatandaşların başvurdukları hastaneye belirli ücretler ödemeleri gerekmektedir.
Özel kuruluşları tercih eden vatandaşların alacakları hizmet karşılığında yapacakları ödemelerin miktarı birçok değişkene bağlıdır. Kişinin sigorta durumu, başvurulan hastanenin devlet ile anlaşmasının olup olmaması, muayene olunacak uzmanın unvanı ödenecek ücretin belirleyici kriterleri arasındadır. Hastane ücretleri için minimum tutarlar her yılın başında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmektedir. Muayene ve tedavi için özel hastanelere başvuran vatandaşların katılım payı, muayene ücreti ve kendisinden istenen tahlil ve tetkiklerin ödemesini yapması gerekmektedir.
Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Ne Kadar? Başvurusu
Katılım Payı Nedir?
Muayene katılım payı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen, özel kuruluşlardan sağlık hizmeti almak isteyen tüm sigortalıların ödemekle yükümlü olduğu sabit bir bedeldir. Sadece yeşil kartlıların ve mültecilerin muaf tutulduğu bilinmektedir. Çalışan hastalar muayene olacağı bölümün danışma veznesine başvurduğunda katılım payı kendilerinden talep edilir. Emekli vatandaşlar ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin katkı payları ise söz konusu emeklinin maaşından düşülür.
- Maaştan kesilen katkı payı ödemeleri ve eczaneden alınan ilaçlar için yapılan kesintiler ilgili e-Devlet panelinden takip edilebilir.
- Sorgulama yapmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz.
- Ardından açılan ekranda e-Devlet sistemine giriş yaparak muayene katkı payı ve ilaç kesintisi ödemelerinizi takip edebilirsiniz.
e-Devlet üzerinden muayene katılım payı sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Özel Hastane Ücretleri Neye Göre Belirlenir?
Muayene amacıyla özel hastanelere başvuran vatandaşların, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen katkı payının yanında muayene ücreti de ödemesi gerekmektedir. Bu meblağ hastaneden hastaneye değişmekle birlikte kişinin sigorta durumu ve çalıştığı yerin söz konusu özel kuruluş ile anlaşmasına göre de farklılık gösterir.
Birçok özel hastanenin SGK ile anlaşması bulunmaktadır. Bu durumda ödenmesi gereken tutarın bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan, bir kısmı ilgili kişiden tahsil edilir. Bunun yanında bazı işverenlerin belirli özel hastanelerle anlaşması bulunabilir. Tüm bunların yanında özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası bulunan kişiler özel kuruluşlardan aldıkları hizmet karşılığında sigorta poliçelerinin anlaşması kapsamında katkı payı dışında herhangi bir ödeme yapmazlar.
Özel hastane ücretlerini etkileyen bir diğer faktör de muayene olunacak uzmanın branşı ve unvanıdır. Hastanelerde farklı branşlar için farklı ücretlendirmeler yapıldığı gibi, bir uzman doktora muayene olmakla bir profesöre muayene olmak arasında da fiyat farkı olduğu görülür.
Hastane Muayene Ücreti Sorgulama
Özel hastane ücretleri sağlık kuruluşlarının uyguladıkları fiyat politikalarına göre de değişiklik göstermektedir. Bu nedenle özel hastaneden sağlık hizmeti almayı planlayan kişilerin randevu alırken ilgili birimle görüşerek hastane ücretleri hakkında bilgi alması önerilmektedir. Bunun yanında vatandaşlar dilerse Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastane muayene ücreti sorgulama sayfası üzerinden bilgi alabilirler. Bölüm sonunda yer alan bağlantıya tıklayarak ilgili siteye ulaşabilirsiniz.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sitesine ulaştıktan sonra üstte yer alan “Ne kadar ilave ücret ödeyeceğim” sekmesine tıklayın.
- Daha sonra açılan sayfada ücretlerini öğrenmek istediğiniz özel sağlık kuruluşuna ait bilgileri girin ve hesapla sekmesine tıklayın.
- Dilerseniz bu sayfa üzerinden doktorunuzun isteyebileceğini düşündüğünüz tetkik ve tahlillerin ücretlerini de öğrenebilirsiniz.
Özel hastane muayene ücretleri sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!
2024 Yılı Özel Hastane Muayene Ücretleri Nedir?
Özel sağlık kuruluşlarının muayene ücretleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) tarafından düzenlenir. İlgili yönetmeliğe göre belirlenen tutarlar hastaneden hastaneye değişebilir. Ayrıca kimi özel sağlık kuruluşları başvuran hastalardan katkı payı dışında herhangi bir muayene ücreti talep etmez.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunan özel hastanelere başvuran sigortalılar için devlet tarafından belirli bir ücret ödenmektedir. Özel hastaneler yönetmeliği şartlarına göre, özel sağlık kuruluşları hastalardan devletin onlar adına ödediği miktarın en fazla iki katını talep edebilir. Ayrıca vatandaşların zor durumda kalmaması ve aldıkları hizmetlerin detaylı bir dökümünü görebilmesi için özel sağlık kuruluşları hizmet sundukları kişilere fatura vermek zorundadır.
Ücretler hastaneden hastaneye değişiklik gösterse de 2024 yılı için fiyat bilgisinin verilmesi doğru olmadığından ilgili hastanelerle iletişime geçerek bilgi alabilmeniz mümkündür.
Muayene olunacak uzmanın unvanına göre ek ücret talep edilebilir.
Bir özel kuruluşa gerekli ödemeleri yaparak muayene olan hastanın 10 günlük bir kontrol süresi bulunmaktadır. Söz konusu 10 gün içerisinde aynı branşa ve aynı uzmana tekrar görünmek isteyen hastalar herhangi bir ücret ödemezler. Kontrol süresi bittikten sonraki zaman zarfı içerisinde yeniden muayene olmak isteyen hastaların ise aynı miktarları tekrar ödemeleri gerekir.
Herhangi bir özel sağlık sigortası bulunmayan ve genel sağlık sigortası primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırmayan kişilerin özel hastanelere ödeyecekleri ücretler ise tamamen kuruluşun fiyatlandırma politikasına bağlıdır. Doğru bilgi alabilmek ve hastaneye gitmeden önce çıkarılabilecek fatura ile ilgili önceden fikir sahibi olabilmek için özel sağlık kuruluşuyla iletişime geçilmesi önerilmektedir.
2024 Yılı Özel Hastane Tahlil Ücretleri
Özel hastanelerde ayakta tedavi sonucunda hastaneden istenen kan tahlili, röntgen, MR, idrar tahlili, ultrason, duyu ve solunum testi, EKG gibi tahlil ve tetkiklerin fiyat tarifesi Sağlık Bakanlığı ile yapılan anlaşmalar sonucunda belirlenir. Son yıllarda yaşanan birtakım mağduriyetlerin önüne geçmek için ilgili bakanlık hastaneleri gerekli denetimlerden geçirmektedir. Bunun yanında vatandaşlara hizmet aldıkları özel hastanelerden yaptıkları ödeme karşılığında fatura talep etmeleri önerilmektedir. Böylece mevzuata aykırı işlem yapan kuruluşlar belirlenebilir ve vatandaşların hakları korunmuş olur.
Özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sigortası bulunan kişilerin muayene kapsamında istenen tahlil ve tetkikler için herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur. Diğer hastalar ise muayene için gittiklerinde dilerlerse poliklinik danışmalarından kendilerinden istenebilecek tahlillerin fiyatlarını öğrenebilirler.
Başvurulan branşlara ve tahlillerin kapsamına göre fiyatlar değişiklik gösterebilir. Ayrıca bazı tetkikler SGK anlaşması kapsamında ücretsiz olarak da yapılabilmektedir. Bu konularla ilgili en sağlıklı bilgi hastanelerin ilgili departmanlarından alınabilir.
2024 Yılı Özel Hastane Ameliyat Ücretleri
Bir özel sağlık kuruluşunda ameliyat olmak için ödenen ücretler kişilerin sigorta durumuna göre değişiklik gösterir. Özel hastanelerde ameliyat olacak vatandaşların özel sağlık sigortaları varsa poliçelerinin kapsamı incelenir ve sigorta şirketi onay verdiği taktirde hasta ücretsiz ameliyat olabilir. Özel sigortası olmayan SGK’lı hastalar, kurumun anlaşmalı olduğu hastanelerde ameliyat olurlarsa masrafların bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. SGK’nın belirlediği asgari ödeme tutarının üzerine eklenmesi gereken hastane farkını da hasta kendisi tamamlar.
Verilen rakamlar ve net ameliyat ücretleri hastaneden hastaneye değişir ve en güncel fiyatları öğrenmenin en iyi yolu kuruluşla birebir görüşmektir.
Özel hastanelerde ameliyat olmak isteyen hastalara operasyon öncesinde süreçle ilgili detaylı bilgi alması önerilmektedir. Çünkü hastanelerin gecelik yatış fiyatlandırmaları servislere ve ameliyat türüne göre değişiklik gösterir. Hastanın ameliyat sonrasında pansuman ve tedavi işlemleri için uzun bir yatış dönemine ihtiyacı olabilir. Bu nedenle kişilerin ameliyattan ne kadar zaman önce yatış yapması gerektiğini, operasyon sonrasında iyileşme süreci boyunca hastanede kaç gün kalabileceğini ve bu dönemde kendisinden istenebilecek ekstra tahlil ve tedavileri bilmesi faturada sürprizlerle karşılaşmamaları açısından önem arz etmektedir.
Hastalar bazı operasyonlardan sonra iyileşme süresi boyunca ek tedavilere ve terapilere ihtiyaç duyabilir. Bu noktada hastalar genel olarak fizik tedavi polikliniğine yönlendirilir. Bazı ameliyatların ödeme paketinde işlem sonrasında belli bir seans fizik tedavi ücretsiz olarak yer alabilir. Bunun yanında SGK anlaşmalı kuruluşların birçoğunda emeklilere bir süre için fizik tedavi seansları ücretsiz olarak uygulanır. Ücretsiz seans hakkını dolduran kişilerin tedaviye devam etmeleri gereken durumlarda ise özel hastanede fizik tedavi ücretleri tarifesine bağlı olarak ödeme yapmaları gerekir. Ödenecek seans ücretleri hastanenin fiyatlandırma sistemine, hastanın sağlık durumuna ve uygulanacak seansın uzunluğuna bağlı olarak belirlenir.
Özel Hastanelerde İlave Ücret Alınmayan Hizmetler
Geçmiş yıllarda özel sağlık kuruluşlarına müracaat eden tüm hastalar belirli bir ücret tarifesine tabii tutuluyordu. Son yapılan düzenlemelerle özel hastanelerin ücret talep ettiği durumlara birtakım kısıtlamalar getirilmiştir. Özel hastanelerde ilave ücret alınmayan hizmetler şu şekildedir:
- Travma vakaları
- Acil servise müracaatı sonrasında yatışı yapılan hastalar
- Yoğun bakım hizmetleri
- Başka bir hastaneden sevk ile gelen vakalar
- Acil tıbbi müdahale uygulanan hastalar
- Yeni doğan sağlık hizmetleri
- Yanık tedavisi
- Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin hizmetler
- Kanser tedavileri (radyoterapi, kemoterapi, izotop tedavileri)
- Hemodiyaliz tedavileri
- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemler
Vatandaşlar, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen yönetmelikleri istismar eden kuruluşları, talep edilen ödemeler için detaylandırılmış fatura ibraz etmek istemeyen özel hastaneleri ALO 170 üzerinden veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı müdürlüklere şikayet edebilirler.
Ankara’da Bulunan SGK Anlaşmalı Hastaneler
İstanbul’da Bulunan SGK Anlaşmalı Hastaneler
İzmir’de Bulunan SGK Anlaşmalı Hastaneler
SGK Şikayet Hattı Bilgisi Nedir?
ALO 170 üzerinden şikayetlerinizi oluşturabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı Bilgisi Nedir?
ALO 184 hattını arayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
sigortam yok ancak bir uzman doktora gözümü muayene ettirmek istiyorum.Çunku gözümde aşırı sulanma var
ücret ne kadardır?