Parti Üyelikleri Hakkında Detaylar 2024 Siyasi Partilere Nasıl Üye Olunur?
Parti Üyelikleri Hakkında Detaylar – Siyasi Partilere Nasıl Üye Olunur? Ülkemizde milleti temsil eden birçok siyasi parti grubu bulunmaktadır. Demokratik bir yönetim için olması gereken siyasi partilere üye olabilmenin ilk koşulu 18 yaşını doldurmuş olmaktır. Kimler Siyasi Partilere Üye Olabilir? Siyasi Parti Üyeliği Nasıl Yapılır? Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama, Siyasi Parti Üyelik İptali Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Anayasamızda “siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları” olarak tanımlanan siyasi partilere katılmak, seçme ve seçilme hakkının beraberinde getirdiği bir haktır. Kişiler destekledikleri ideoloji ya da görüşe bağlı siyasi partiye katılmakta özgürdürler. Bazı istisnalar dışında tüm vatandaşlarımız usulüne uygun olarak siyasi parti kurabilir, siyasi partilerden çıkabilir ya da kendisi siyasi bir parti kurabilir.
Kırmızı Plaka Listesi – Hangi Plaka Kimin?
Parti Üyelikleri Hakkında Detaylar – Siyasi Partilere Nasıl Üye Olunur?
Kimler Siyasi Partilere Üye Olabilir?
Siyasi partilere üye olmak için taşımanız gereken özel bir nitelik yoktur, 18 yaşını doldurmuş tüm vatandaşlarımız siyasi partilere üye olabilirler. Ancak anayasamızın 68. maddesinde belirtilen bazı durumlar siyasi partilere üye olmayı engeller. 68. maddeye göre siyasi partilere üye olması mümkün olmayan kişiler şunlardır:
- Yargı alanında görev yapanlar (hakimlik, savcılık, Sayıştay vb. kurumlarda görev yapan yüksek yargı mensupları)
- Memurlar (kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıp işçi statüsünde olmayanların tamamı)
- Silahlı Kuvvetler bünyesinde görev yapanlar
- Yükseköğretim öncesi kurumlarda öğrenim gören öğrenciler
- Kamu hizmetinden yasaklananlar (zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, kaçakçılık, devlet sırlarını açığa vurma gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş kişiler)
- Herhangi bir suçtan dolayı önceden 3 yıl ve üzerinde hapis yatanlar
Bu sınırlamalara ek olarak yükseköğretim elemanlarının ya da öğrencilerinin siyasi partilere üye olması Yükseköğretim Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu düzenleme kapsamında yükseköğretim elemanlarının siyasi partilerin merkez organları dışında görev yapmaları yasaklanmış, çalıştıkları yükseköğretim kurumunda uyması gereken bazı sınırlar çizilmiştir. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler de siyasi partilere üye olabilirler ancak onlar için de bazı sınırlandırmalar mevcuttur.
Siyasi Parti Üyeliği Nasıl Yapılır?
Yukarıda belirttiğimiz üye olamama durumlarının haricinde siyasi partilere üye olmakla ilgili şartlar ve izlenecek süreç, partilerin kendi içlerinde yaptıkları düzenleme ve tüzüklerle belirlenir. Dolayısıyla bir siyasi partiye üye olmak için gereken belgeler de partiden partiye değişir fakat bir kişi aynı anda birden fazla partinin üyesi olamaz.
AK Parti Üyeliği Nasıl Yapılır?
- Üyelik başvurusu, ikamet edilen ilçenin ilçe başkanlığına gidilerek bizzat yapılmalıdır.
- Üye olmak isteyen kişi halihazırda AKP üyesi olan en az bir kişiyi referans göstermelidir.
- İlçe başkanlığında, üye olmak istendiğine dair bir beyanname doldurulmalıdır.
İlçe başkanlığı ve genel merkez başvuruyu reddetme hakkına sahiptir, sürecin olumlu ya da olumsuz sonucu 30 iş günü içerisinde başvuru sahibine bildirilir. Üyeliğin kabul edilmesi durumunda beyannamede belirtildiği üzere, belli bir miktar üyelik aidatının ödenmesi zorunludur. Bu aidat kesin bir tutar değildir, kişilerin parti içinde görev aldıkları konuma ve gelirlerine göre belirlenir.
CHP Üyeliği Nasıl Yapılır?
- Üyelik işlemi il ve ilçe merkezlerine giderek yapılabilir. Merkezde üye olmak istendiğine dair bir form doldurulması gerekir.
- Üyelik işlemi internet üzerinden de yapılabilir. Aşağıda ulaşabileceğiniz linkteki formu doldurduktan sonra adresinize gönderilecek beyannameyi eksiksiz olarak doldurup geri göndermelisiniz.
Üyelik başvurusunun sonucu 2 ya da 4 hafta içerisinde iletişim kanallarıyla bildirilir. Ancak online sistemi kullanarak üyelik başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. Üyeliğin kabul edilmesi durumunda beyannamede belirtildiği üzere 2-120 TL arasında değişen bir tutarın üyelik aidatı olarak ödenmesi zorunludur. Aidatın tutarı kişiden kişiye değişmekle birlikte 120 TL’yi geçmemesi genel merkez kararıdır.
CHP Üyelik Başvurusu İçin TIKLAYINIZ!
CHP Üyelik Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!
MHP Üyeliği Nasıl Yapılır?
- Üyelik işlemi ilçe genel merkezinden yapılabilir. En az 2 parti üyesinin referansının yer aldığı bir beyanname doldurulmalıdır.
- Üyelik işlemi e-posta yoluyla yapılabilir. Beyanname doldurulduktan sonra taranmış hali ilçe başkanlığının mail adresine gönderilir.
Üyelik başvurusu en fazla 15 gün içinde genel merkez tarafından karara bağlanır ve olumlu ya da olumsuz cevap başvuru sahibine bildirilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda, partinin kişiye özel olarak belirlediği tutar, partiye üye olunan süre boyunca aidat olarak ödenmesi kabul edilmiş sayılır.
Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama
Bir siyasi partiye üye olmasının üzerinden uzun zaman geçenler üyeliğinin devam edip etmediğini öğrenmek isteyenler ve bir siyasi partiye üye olmadığı halde yasal olmayan yollardan adına üyelik oluşturulup oluşturulmadığını öğrenmek isteyenler Yargıtay bünyesindeki online sistemden faydalanabilirler. Bu sorgulama Yargıtay’ın kendi internet sitesinden yapılabileceği gibi e-Devlet üzerinden de yapılabilir. Yargıtay üzerinden yapılacak sorgulamada yalnızca kimlik bilgileri istenir, e-Devlet üzerinden yapılan sorgulama ise PTT’den 5 TL karşılığından şifre edinmeyi gerektirir.
Yargıtay Üzerinden Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!
E-Devlet Üzerinden Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!
Siyasi Parti Üyelik İptali Nasıl Yapılır?
Üyesi olduğunuz siyasi partinin tüzüğündeki kuralları ihlal etmeniz durumunda parti genel merkezleri tarafından üyeliğinizin iptaline karar verilebilir. Partinin ilkelerinin dışına çıkmak, suça teşvik etmek, terör, kaçakçılık vb. yüz kızartıcı suçlardan birini işleyerek anayasadaki üye olamayan kişiler kapsamına girmek, başvuru sırasında yalan beyanda bulunmak siyasi parti üyeliğinin parti tarafından iptal edilmesine sebep olur. Ayrıca aynı anda birden fazla partiye üye olamayacağınız anayasada belirtildiği için halihazırda bir partiye üyeyken başka bir partiye üye olursanız ilk üye olduğunuz parti size bilgi vermeksizin üyeliğinizi iptal etme hakkına sahiptir.
Üyesi olduğunuz siyasi partiden kendiniz istifa etmek istiyorsanız, üyelik işlemlerinin aksine tek yol partiye başvurmak değildir. Halihazırda bulunan üyeliğin iptali için birden fazla yol bulunmaktadır.
- Üyesi olduğunuz partinin il merkezine giderek üyelik iptali için başvuruda bulunabilirsiniz. Bağlı olduğunuz parti başvurunuzu SİPARWEB denen Yargıtay temelli bir sistem üzerinden iptal edecektir.
- Noter aracılığıyla istifa belgesi düzenleyebilirsiniz. Ancak bu işlem için notere ödemeniz gereken belli bir ücret vardır. Siyasi parti üyelik iptali noter ücreti son olarak 250 TL idi. Düzenlenen bu belgenin aslı posta aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmelidir.
- Kimliğiniz ve aşağıda örneğini bulabileceğiniz üyelik istifa dilekçesi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu’na başvurabilirsiniz.
- İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na kimliğinizle birlikte başvurarak İlçe Seçim Kurulu Hakimi’nin imzasının da yer aldığı belgeyi alabilirsiniz. Bu istifa belgesini dilekçenizle birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermelisiniz.
Eğer siyasi partiye üyeliğiniz sizin bilginiz dışında yasal olmayan yollardan yapıldıysa sorumluların cezalandırılması için gerekli mercilere başvurmayı unutmayın.
Siyasi Parti Üyelik İptali Dilekçe Örneği İçin TIKLAYINIZ!
AK Parti’ye Nasıl Üye Olabilirim? Gerekli Şartlar, Belgeler
Birden Fazla Siyasi Partinin Üyesi Olabilir miyim?
Kişiler birden fazla siyasi parti üyesi olamamaktadır.
Siyasi Parti Üyeliğinde Ücret Ödenir mi?
Siyasi parti üyeliğinde aidat adı altında cüzi bir miktar alınmaktadır.
En 4 gün önce üye olmak icin yaptim bir cevab gelmedi bana
Ölümüne Recep tayip erdogan
az önce iyi parti üyelik başvurusu yaptım . Fakat yargıtayda ” hiçbir parti üyesi değilsiniz ” diyen bir yazı ile karşılaştım . Ne zaman onaylanır üyeliğim ?