Kamu HaberSorgulamalar

Pasaport Nasıl Alınır? 2024 Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport İçin Gerekli Belgeler, Pasaport Türleri Nelerdir? Pasaport Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler, İlk Defa Pasaport Almak İçin Ne Yapmalı? Sıfırdan Pasaport Kaç Günde Çıkar? Pasaport Almak İçin Nereye Müracaat Edilir? En Hızlı Pasaport Nasıl Alınır? gibi tüm soruların cevapları yazımızda...

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport İçin Gerekli Belgeler Uluslararası seyahat imkanı sağlayan pasaport sayesinde istediğiniz yabancı ülkelere kolaylıkla gidebilirsiniz. Pasaport Türleri Nelerdir? Hususi (Yeşil) Pasaport nedir? Diplomatik (Siyah) Pasaport nedir? Hizmet Damgalı (Gri) Pasaport nedir? Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport nedir? Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yurtdışına çıkarken eğer Kıbrıs, Gürcistan gibi istisnai ülkelerden birine gitmiyorsanız pasaportunuza ihtiyacınız olacaktır. Pasaportlar kişilerin adına düzenlenen, tabiri caizse uluslararası bir kimlik. TC nüfus cüzdanınız başka bir ülkede anlam ifade etmezken pasaportunuz kim olduğunuzu gösterir. 2012 yılından beri e-pasaport sistemine geçtiğimiz için artık resmi görevlilerin pasaport bilgilerinizi teker teker kontrol etmesine bile ihtiyaç duyulmuyor, pasaportun içine gömülü çipin okutulmasıyla tüm kimlik bilgilerinize ulaşım sağlanabiliyor.

Pasaport Harcı Nereye Yatırılır? Pasaport Harç Ücretleri

Pasaport Türleri Nelerdir?

Devletimiz tarafından verilen 4 farklı renkte pasaport bulunuyor. Bu pasaportların her biri farklı özellikler taşımakla birlikte, kimlere hangisinin verileceği kanunlar tarafından belirlenmiştir.

1. Hususi (Yeşil) Pasaport

Devlet memurları ve kamu görevlilerine hem görev başındayken hem de emekli olduktan sonra, il ve ilçe belediye başkanlarına da görevleri süresince yeşil pasaport alma hakkı tanınır. Yalnızca bu görevdeki kişiler değil, eşleri, 18 yaşını doldurmamış tüm çocukları, 18’i geçmiş ancak 25 yaşını doldurmamış çalışmayan ve bekar çocukları da yeşil pasaport alabilirler.

Hususi pasaportların hak sahiplerine tanıdığı ayrıcalık ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar çerçevesinde bazı ülkelere 90 günü geçmemek şartıyla vizesiz girebilme hakkıdır.

2. Diplomatik (Siyah) Pasaport

Üst düzey yetkililer ve Türkiye dış temsilciliklerinde (ateşelik, konsolosluk vb.) görev yapanlara verilen pasaport türüdür. Görevleri sebebiyle yurt dışında bulunan diplomatlarımızın bulundukları ülkede daha uzun süre vizesiz kalmalarını sağlar.

Yeşil pasaporta vize isteyen ülkelerin büyük bir kısmı, siyah pasaporta belli bir süre vizesiz giriş hakkı tanırlar.

3. Hizmet Damgalı (Gri) Pasaport

Belediye ya da devlet daireleri tarafından belirli bir görev için yurt dışına gönderilenlere gri pasaport verilir.

Sağladığı haklar bakımından yeşil pasaporta benzer, belirli ülkelere vizesiz giriş hakkı tanır. Ancak yeşil ve siyah pasaporttan farklı olarak yalnızca çalıştığı yer tarafından yurt dışına gönderilen kişinin kendine ve yanında gitmesi gereken aile bireylerine verilir. Örneğin; yeşil pasaportlu bir hak sahibi yakın zamanda ülke dışına çıkmayı planlamıyor olsa da kendisine ve şartları sağlayan çocuklarına yeşil pasaport alabilirken, gri pasaportlu hak sahibinin çocukları kendisiyle birlikte söz konusu göreve gitmeyecekse onlara gri pasaport çıkartamaz.

Gri pasaportlar ayrıca geçerli oldukları süre bakımından da diğer pasaport türlerinden farklıdır. Yeşil ve diplomatik pasaportlar genelde 5 yıl süreyle verilirken gri pasaportlar görev süresine göre değişmekle birlikte genelde 1 ya da 2 yıl süreyle verilir.

4. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport

Yukarıda saydığımız üç ayrıcalıklı pasaportu alamayan diğer tüm vatandaşlarımıza tanınan pasaport hakkı bordo pasaporttur. Bordo pasaport tek başına vize görevi görmez; gitmek istediğiniz ülkenin politikalarına bağlı olarak vize almak zorundasınız.

pasaport nasıl alınır
pasaport nasıl alınır

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Pasaport çıkarma ya da yenileme süreci hemen her pasaport türü için benzerdir.

Diplomatik(siyah) pasaport hariç tüm pasaport türleri için yapılması gereken ilk şey randevu almaktır. Eskiden randevusuz gittiğinizde de Emniyet Genel Müdürlüğü’nde pasaport işlemlerinizi halledebiliyordunuz. Ancak 2017’den itibaren artık online sistemden randevu almayan vatandaşların başvuruları işleme alınmıyor. Aşağıda bulabileceğiniz linkten randevu aldıktan sonra toparlamanız gereken bazı belgeler var. Bu belgelerin yanı sıra pasaport harçlarını da yatırmanız gerekmektedir. 

Pasaport çıkarma için istenen belgeler pasaport türlerine göre değişiyor.

1. Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler:

  • Türkiye içinde öğrenim görenler için öğrenci belgesi
  • Nüfus cüzdanı
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Matbu talep formu ya da mühürlü belgenin aslı (Bu belge yeşil pasaport alma hakkına sahip olduğunuzu gösteren önemli bir belgedir, ıslak imzalı olması gerekir.)
  • Pasaport cüzdan bedeli olan 225 TL’nin ödendiğine dair banka dekontu (Yeşil pasaport alırken harç ödenmez)
  • Varsa önceden alınan pasaportların aslı

2. Siyah Pasaport İçin Gerekli Belgeler:

  • Nüfus cüzdanı
  • Dışişleri Bakanlığı’ndan alınacak, kimlik bilgileri doldurulup imzalanmış Diplomatik Pasaport Başvuru Formu
  • 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 225 TL defter bedelinin Türkiye İş Bankası’nın “Dışişleri Bakanlığı/ PDGY/ Diplomatik e-Pasaport Hesabı”na yatırıldığına dair dekont. PDGY/e-PASAPORT HESABI: 4368 20318
  • Sürekli göreve gideceklerin görevine dair Bakanlar Kurulu Kararı

3. Gri Pasaport İçin Gerekli Belgeler:

  • Yurt içinde öğrenim görenler için öğrenci belgesi
  • Nüfus cüzdanı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Çalıştığınız kurumdan alacağınız hizmet pasaportu talep formu
  • 225 TL cüzdan bedelinin yatırıldığına dair banka dekontu (Hizmet pasaportları harca tabi değildir)
  • Varsa önceden alınan pasaportların aslı

4. Bordo Pasaport İçin Gerekli Belgeler:

  • Nüfus cüzdanı aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Varsa önceden alınan pasaportlar
  • 225 TL cüzdan bedelinin ve pasaportun süresine bağlı olarak değişen harcın ödendiğine dair banka dekontu
    (Toplamda ne kadar ödemeniz gerektiğini aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.)

Yeşil, Gri ve Bordo pasaportlar için gereken belgeleri topladıktan sonra randevunuzun olduğu saatte emniyete giderek pasaport işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Siyah pasaportların başvuruları ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından değil Dışişleri Bakanlığı tarafından alınır.

Pasaport Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Pasaport başvurusunda bulunurken belgeleri teslim edeceğiniz yerin de pasaport türüne göre değiştiğini unutmayın. Yeşil ve gri pasaportlar yalnızca İl Emniyet Müdürlüğü’nden alınabilirken, bordo pasaportlar İlçe Emniyet Müdürlüğü vb. daha küçük emniyet birimlerinden de alınabilir.
  • Alacağınız pasaport türüne bağlı olarak ödemeniz gereken tutar değişir. Pasaport harç ve defter bedeli ne kadar sorusuna verilecek cevap bu yüzden pasaport türüne göre değişmektedir. Bordo pasaportlar harç ödemeye tabi iken diğer pasaport türleri yalnızca defter bedeli ödemekle sorumludur.
  • 2015 yılında gelen bir düzenlemeyle birlikte 25 yaşını doldurmamış ve yurt içinde öğrenim gören öğrenciler bu durumu öğrenci belgesiyle kanıtladıkları sürece bordo pasaport alırken harç bedelinden muaf olup yalnızca defter bedelini öder.
  • Pasaport alırkenki bilgilerinizin değişmesi durumunda pasaportunuzu yenilemeniz gerekir. Örneğin; evlilik sonucu soyadınız değiştiyse yeni pasaport almalısınız. Ayrıca eğer eskiden sahip olduğunuz hakla ayrıcalıklı pasaport aldıysanız bu hakkı kaybettikten sonra pasaportunuzun türünü değiştirmek zorundasınız. Mesela aileniz dolayısıyla 20 yaşında yeşil pasaport almışsanız, fakat sonradan işe girdiyseniz süresi dolmamış olsa da yeşil pasaportu kullanamazsınız çünkü yeşil pasaport için çalışmıyor olmanız gerekiyor. SGK kaydınız yapıldığı anda elektronik pasaportunuza bu kayıt düşecektir. İşe girdikten sonra gidip bordo pasaport almak zorundasınız.
  • Süresi dolmamasına rağmen sayfalarında boş yer kalmamış pasaportları da yenilemeniz gerekir. Ülkelere girerken pasaportunuza basılan damgaların okunabilir durumda olması gerektiği için üst üste basılamaz. Pasaportta sayfa kalmamışsa yenilenmelidir.
  • Ayrıcalıklı bir pasaporta sahip olsanız da vizesiz bir ülkede kalabileceğiniz günlerin sınırlı olduğunu unutmayın. Başka ülkede bulunduğunuz süre yeşil, gri ya da siyah pasaportun süresini aşacaksa önceden vize almalısınız.
  • Yeşil ve gri pasaportlara bazı ülkeler tarafından tanınan vizesiz giriş hakkı turist gibi düşünülerek verilir. Yani eğer başka izniniz yoksa o ülkede çalışamaz, öğrenci olamaz ya da temelli kalamazsınız.

Pasaport Yenileme ve Süre Uzatma İşlemleri [ADIM ADIM]

 

Pasaportsuz Gidebileceğiniz Ülkeler Nerelerdir?

Türk vatandaşlar pasaport olmadan Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova ya gidebilmektedir.

Pasaport Randevusu Telefon Numarası Nedir?

Pasaport randevusu almak için Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğüne ALO 199 üzerinden bağlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu