yardım başvurusudevlet yardımları

Pilot Nasıl Olunur? 2024 Pilot Maaşları – Askeri Pilot Maaşı

Pilot Nasıl Olunur? 2024 Pilot Maaşları – Askeri Pilot Maaşı

Pilot Nasıl Olunur? Pilot Maaşları – Askeri Pilot Maaşı; Gözde mesleklerin başında pilotluk gelmektedir. Pilot Olmak İçin Kaç Puan Gerekir? Pilotlar Ne Kadar Maaş Alır? Askeri Pilot Nasıl Olunur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Pilotluk mesleği, karizması, ücretleri ve niteliği itibarıyla gençlerin en çok arzu ettiği meslekler arasında yer almaya devam ediyor. Pilotluk mesleği görünen cazibesinin arka planında oldukça zorlu ve uzun bir eğitim süreci barındırır. Pilot olabilmek için taşınması gereken özellikler, eğitim için harcanan ücretler, eğitim süreleri gibi pek çok unsuru bir arada düşünmeli ve tüm bunları sağlayıp sağlayamayacağınızı değerlendirmelisiniz.

Söz konusu değerlendirmeyi yaptıktan sonra kararınız evet ise; askeri okullar, devlet ve özel üniversitelerin pilotaj bölümleri ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı izni ile açılan uçuş okullarında pilotluk eğitimi alabilirsiniz.

Astsubay Maaşları Ne Kadar? Hava – Deniz – Jandarma

Liseden Sonra Pilot Nasıl Olunur?

Lise eğitiminizi tamamladıktan sonra pilot olmaya karar verdiyseniz, askeri pilot olmak için Milli Savunma Üniversitesi’ni tercih edebilirsiniz. Hava yolu işletmelerinde uçak pilotluğu düşünüyorsanız üniversitelerin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültelerinin Pilot Eğitimi lisans programlarından birini tercih edebilirsiniz. Öte yandan lisans eğitimi düzeyinde bir eğitim almadan da uçuş okulları üzerinden pilotluk eğitimi alabilmek mümkün.

pilot nasıl olunur

pilot nasıl olunur

Askeri Pilot Nasıl Olunur?

Savaş uçağı pilotu olmak ve askeriye bünyesinde bu görevi ifa etmek istiyorsanız, lise eğitiminizin ardından Milli Savunma Üniversitesi’nin çatısı altında; lisans düzeyinde eğitim veren Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünü tercih etmelisiniz. Milli Savunma Üniversitesi’ne giriş ve kabul için ise; en fazla 20 yaşında olmanız gerekiyor. Yaş sınırı koşulunu sağlıyorsanız; ÖSYM tarafından yapılan Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ) ve ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı birinci basamağı olan TYT ve AYT’ye girmeniz gerekiyor. Bu sınavlardan başarılı olmanız halinde;

Sağlık yönünden “Askeri öğrenci olabilir” raporuna sahip olmanız gerekiyor. Aynı zamanda bunun için boy ve ağırlık sınırları tablosunda yer alan ölçü aralıklarında bulunmanız da değerlendirmeye tabi tutulabilmeniz için gerekli ön koşullar arasında yer alıyor.

Askeri okula kabul edilmeniz halinde hazırlık sınıfı dahil 5 yıllık bir eğitim süreci geçirirsiniz. Eğitimin ardından; son sınıfta yapılan sağlık muayenelerinden geçmeniz ve mezuniyet sonrasındaki pilotaj eğitimini başarıyla tamamlamanız halinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli birimlerinde jet, nakliye uçağı ve helikopter pilotu olarak göreve başlayabilirsiniz.

askeri pilot nasıl olunur?

askeri pilot nasıl olunur?

Askeri Öğrenci alımında uygulanan sağlık yönetmeliği ve boy ağırlık tablosu için TIKLAYINIZ!

Havayolu Şirketleri ya da Özel Kurumlarda Pilot Olmak

Askeri okullar dışında Türkiye’de eğitim veren özel ve kamu üniversitelerinin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakülteleri’nin Pilotaj bölümünü tercih edebilir, buradan mezun olarak da pilot olabilirsiniz. Pilotaj bölümüne giriş için de askeri okullar kadar olmasa da disiplinli ve ayrıntılı bir süreç sizleri bekliyor.

ÖSYM’nin birinci basamak TYT ve ikinci basamak AYT sınavına girmeniz gerekiyor ve ilgili okulun istediği puana sahip olmanız ve bu okulu tercih kılavuzundan seçmeniz gerekir. Ancak okulun istediği puanı almış olmak yeterli değil.

Pilot olmak için boy şartı bu okullar için de geçerlidir; en az 1.65 ve en fazla 1.90 cm boya sahip olmak ve ifade edilen boy değerlerinin son iki rakamına göre en çok 7 fazla veya 15 eksik kiloya sahip olmak gerekiyor. Boy ve kilo şartlarını yerine getirebiliyorsanız;

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından belirlenen hastanelerden sağlık açısından uçuşa uygun olduğunu belgelemek,
  • SHGM’den birinci sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak,
  • Pilot olmayı engelleyici herhangi bir adli sicil ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak şartlarını sağlamanız halinde hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıllık lisans eğitiminin teorik ve uygulamalı tüm derslerini başarı ile tamamlamanız gerekiyor.

Tüm eğitimleri başarı ile tamamlayanlar pilotluk için gerekli olan ATPL (ticari pilotluk lisansı) sahibi oluyor. Ancak eğitim alacağınız lisans programının pratik uçuş eğitimleri verebilme kapasitelerini ve mezuniyet halinde sahip olacağınız pilotluk lisansının türünü mutlaka öğrenmelisiniz.

Pilotluk Lisansı Türleri

  • PPL: Hususi pilotluk lisansı
  • ATPL: Havayolu nakliye pilotluğu lisansı
  • CPL: Ticari pilotluk lisansı
  • MPL: Çoklu ekip pilotluk lisansı
pilot olmak

pilot olmak

Pilot Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?

Özel ve devlet üniversitelerinin pilotaj bölümlerine başvuru yapabilmek için gerekli puanlar üniversitelere göre değişmektedir. Anadolu Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi bu alanda eğitim veren en köklü iki kurumdur. Bunların dışında; Özyeğin Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Girne Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi de bu alanda eğitim veren kurumlar arasında yer alır.

Söz konusu üniversitelerin tamamı MF-4 puan türü üzerinden öğrenci alımı gerçekleştiriyor. Anadolu Üniversitesi en yüksek puana sahiptir ve son sınavda 506.26551 puan ile öğrenci almıştır. Ancak ücretli eğitimi tercih etmeniz halinde özel üniversitelerde en düşük 202.20636 puana kadar öğrenci alımı gerçekleşmektedir.

Pilot olmak için hangi üniversite kaç puanla öğrenci alıyor? Öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Para Vermeden Pilot Olmak

Askeri okullarda ve devlet üniversitelerinde eğitim almanız ya da özel üniversitelerin pilotaj bölümlerini burslu şekilde kazanmanız halinde herhangi bir ücret ödemeden pilot olma şansına sahipsiniz. Normal şartlar altında özel bir üniversitede pilotaj bölümünü paralı şekilde okumanız halinde; lisans eğitimi için ortalama 50 bin TL, eğitimin son sınıfında alacağınız ve eğitim sırasında alacağınız uçuşlar için ise en az 50 bin TL toplamda ise en az 100 bin TL’yi gözden çıkartmalısınız.

Ancak tüm bu ücretleri ödemek istemiyorsanız özel üniversitelerin burslu olarak kazanabilir ya da Anadolu Üniversitesi’nin ilgili bölümünde eğitim alabilirsiniz. Anadolu Üniversitesinin Pilotaj bölümü ÖSYM sınavında ilk 6.200 içine giren adaylar tarafından tercih edilebiliyor. Özel üniversitelerin pilotaj bölümünü tam burslu şekilde kazanabilmek için de en az ilk 16 bin içinde yer almanız gerekiyor.

Pilotlar Ne Kadar Maaş Alır?

Pilotluk mesleğinden kazanacağınız maaş; pilotluk mesleğini icra ettiğiniz kuruma, kullandığınız hava aracının türüne ve meslekteki tecrübenize göre değişiklik gösterir. Kaptan pilotların ortalama 55 bin ila 90 bin TL arası maaş aldıkları söylenebilir. Ancak bu durum kaptan pilotun çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterecektir. 2. pilot yani yardımcı pilot maaşları ise 40 bin TL ile 60 bin TL arasında değişmektedir. Askeri pilotlar ise (jet pilotları) ortalama 35 bin TL maaş almaktadır.

 

Özel Uçuş Okullarında Pilotluk Eğitimi Ne Kadar Sürmektedir?

Ortalama 18 ay

Kaptan Pilot Hangi Aralıklarla Fiziksel Sınava Tabi Tutulur?

Genelde 6 ayda bir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.