Trafik

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? 2024 e-Devlet Plaka Sorgulama

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? e-Devlet Plaka Sorgulama, EGM Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? SMS İle Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Tramer Plaka Sorgulama ve daha fazlası yazımızda...

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? e-Devlet Plaka Sorgulama; Gelişen teknolojik adımlarla birlikte artık hemen hemen tüm işlemlerimizi internet üzerinden sistemler aracılığıyla sağlamaktayız. Bunlardan biri de araç plaka sorgulama sistemidir. e-Devlet Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? EGM Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? GİB Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Trafiğe çıkan araçlara ilişkin birçok verinin internete taşınmasıyla beraber plaka sorgulama, ceza ve vergi borcu sorgulama gibi pek çok işlem daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir hale geldi. Bu sayede ilgili resmi kurumların önünde oluşan kuyruklar ortadan kalktı, zaman kaybının önüne geçildi ve gereksiz işlem ücretleri de tarihe karışmış oldu.

Hem e-Devlet sistemi hem de Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kurumların kendi sistemleri üzerinden sunduğu veriler sayesinde araçlara ilişkin birçok bilgi ortalama iki dakika içerisinde erişilebilir hale geldi. Ücretsiz olarak ulaşılan bu bilgiler sayesinde haksız yere yanlışlıkla kesilen cezalara ya da çıkartılan borçlara müdahalelerin daha kolay yapılması sağlanırken mağduriyetlerin de önüne geçildi.

Araç sorgulama işlemlerinin internete taşınmasıyla beraber işlemlerin hıza kavuşmasının yanı sıra araç alım satımlarında oluşan şüpheler de ortadan kalkmış oldu. Bir sürücü, ikinci el bir araç satın almadan önce aracın aktif sahibinden gerekli sorgulamaları yapmasını isteyip borçların ve o araç plakasına yazılmış cezaların durumunu öğrenebilir. Bu sayede aracı satın aldıktan sonra herhangi bir sürprizle karşılaşma ihtimali ortadan kalkmış olur.

Araç Vize Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? e-Devlet Plaka Sorgulama

  • Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-Devlet servisi aracılığıyla araç sorgulaması yapmak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en alt kısmında sizlerle paylaşmış olduğumuz linke tıklayarak ilgili sayfayı açabilirsiniz.
  • İlgili sayfayı açtıktan sonra giriş yapabilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
  • Kimliğinizi doğrulamak için alakalı boşluklara sırasıyla T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi bilgilerinizi girin.
  • Eğer şu ana kadar bir e-Devlet şifresi almadıysanız size en yakın PTT merkezine giderek yeni bir şifre temin edebilirsiniz. Diğer taraftan daha önce şifre aldıysanız ve sisteme bir cep telefonu kaydettiyseniz “şifremi unuttum” seçeneğine tıklayarak yeni şifrenizi PTT merkezine gitmeye gerek kalmadan alabilirsiniz. Bu işlem için bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını biliyor olmanız gerekir.
  • Eğer e-Devlet şifresiyle değil de alternatif yöntemlerle sisteme giriş yapmak istiyorsanız menüde yer alan mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı ya da elektronik imza seçeneklerinden size uygun olanı seçerek işlemlerinize başlayabilirsiniz.
  • Gerekli bilgileri doğru bir şekilde girdiğinize emin olduktan sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Giriş yaptıktan sonra adınıza kayıtlı olan araçların sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Eğer adınıza kayıtlı herhangi bir araç yoksa yukarıdaki ekran görüntüsünde görmüş olduğunuz uyarı ile karşılaşırsanız. Diğer taraftan sahibi olduğunuz bir araç olmasına rağmen böyle bir uyarı ile karşılaşıyorsanız gerekli yerlere başvurarak durumun düzeltilmesini talep etmeniz yararınıza olur.
  • Adınıza kayıtlı araçların listesinden sahibi olduğunuz taşıtlara ilişkin detaylara da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden araç sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!

araç plaka sorgulama i̇şlemi nereden yapılır?
araç plaka sorgulama i̇şlemi nereden yapılır?

EGM Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi aracılığıyla da araç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgu neticesinde trafik cezalarınız ve otopark borçlarınız tarafınıza iletilecektir.

  • EGM üzerinden aracınızı sorgulamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.
  • Açmış olduğunuz sayfada sorgulamayı gerçekleştirebilmek için adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı ve doğum yılınızı ilgili boşluklara doğru bir şekilde girin.
  • Gerekli bilgileri uygun alanlara yazdıktan sonra “doğrula” butonuna tıklayarak sorgulamanızı tamamlayabilir ve sonucu görüntüleyebilirsiniz. Karşınıza sadece son bir seneye ait sonuçların çıkacağını unutmayın, daha eski detayları görmek için emniyete bizzat başvurmanız gerekebilir.

EGM’nin sitesinden araç sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

GİB Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi adında sunduğu hizmet aracılığıyla da aracınıza ilişkin vergi sorgulamaları yapmanız mümkün. İşlemlere başlayabilmek için bu bölümün en alt kısmında yer alan linke tıklayıp ilgili sayfayı açabilirsiniz.
  • Karşınıza çıkan ekranda ilk sırada yer alan “motorlu taşıt sorgulama ve ödeme” butonuna tıklayın.
  • İlgili butona tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak ekranda yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan form bulunacak. Formda ilgili boşluklara aracınızın plaka numarasını, özel plakaysa yanındaki “evet” seçeneğini, T.C. kimlik numaranızı ya da vergi numaranızı, aracınıza ait tescil tarihini girin.
  • Burada plakadan araç sorgulama işlemi yaparken plaka kodunuzu boşluksuz yazdığınızdan emin olun. Yani 34 ABC 78 plakalı bir araç için doğru format şu şekilde olmalı: 34ABC78
  • İlgili bilgileri girdikten sonra “tamam” butonuna tıklayarak sorgulamasını yapmış olduğunuz araca ait vergi borçlarını görüntüleyebilirsiniz.
  • Dilerseniz borcunuzu görüntüledikten sonra anlaşmalı bankalar aracılığıyla online olarak ödemenizi de gerçekleştirebilirsiniz.

GİB sitesinden araç vergi borcu sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!

SMS İle Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

SMS vasıtasıyla araç sorgulaması yaparak aracın karışmış olduğu kazaları öğrenmeniz mümkündür. Bu işlem özellikle ikinci el taşıt satın alacak olan sürücüler için önemli bir ayrıcalık sunuyor. Çünkü Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan bu hizmet sayesinde aracın aktif sahibiyle beraber şase no ile araç sorgulama işlemi yaparak söz konusu arabanın geçmişte katılmış olduğu kazalara ilişkin detaylara ulaşabiliyorsunuz. Bu da araç sahibinin ya da aracı kurumun size yanıltıcı bilgi vermesinin önüne geçiyor. Satış işlemleri bu sayede daha güvenilir bir şekilde yapılmış oluyor.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin sunmuş olduğu kısa mesaj ile aracın karışmış olduğu kazaları sorgulama işlemi için “HASAR S” yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra aracın şase numarasını boşluksuz olarak girerek 5664’e bir SMS göndermeniz yeterli olacaktır. Bu işlem sonucunda eğer kontörlü hat kullanıyorsanız bakiyenizden TL düşecek, eğer hattınız faturalıysa aktif faturanıza ekstra TL ücret yansıtılacaktır.

Yapmış olduğunuz sorgulama neticesinde aracın karışmış olduğu kazalara ilişkin temel bilgiler tarafınıza iletilecektir. Bu temel bilgiler dışında daha detaylı verilerin de tarafınıza iletilmesini istiyorsanız “DETAY S” yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra aralıksız olarak aracın şase numarasını yazarak taşıta ilişkin marka, model, trafiğe çıkış tarihi, güncel sahibi, kasko durumu başta olmak üzere birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu işlem de hasar sorgulama işlemi gibi TL ile ücretlendirilir.

Araba Ruhsatı Nedir? Nereden Alınır?

Araç Hasar Kaydını Nasıl Sorgulayabilirsiniz?

Bunun için HASAR S yazarak bir boşluk bırakıp araç şase numarasını yazmanız gerekmektedir. 5664 e bu mesajı göndererek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Kaç TL?

Araç hasar kaydı sorgulama 19.90 TL dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu