Plakasız Araç Kullanma Cezası 2024 Ön Plakasız Araç Kullanma Cezası
Plakasız Araç Kullanma Cezası – Ön Plakasız Araç Kullanma Cezası; Araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken şeylerden biri de plakadır. Yeni Alınan Araçlarda Plakasız Araç Kullanma Süresi? Mevzuata Uymayan Plakalar? Plakasız Araç Kullanma Cezası nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet gibi trafikte seyreden bütün araçlar için plaka takılması zorunludur. Her araca bir plaka numarası verilir ve bu plakanın ilk rakamı aracın bulunduğu şehri gösterir. Bu sayede araçlar trafik denetimlerinde daha rahat kontrol edilir ve araçların kime ait olduğu bilgisine ulaşılır. Plaka takmak yasal bir zorunluluktur ve takılmadığı halde ağır cezalarla karşılaşmanız olasıdır.
Trafikten Men Cezası – Araç Trafikten Menin Kaldırılması
Plakasız Araç Kullanma Cezası
Trafik idari para cezası rehberinde belirtilen 23/4 maddesine göre tescillenmiş aracı plakasız kullanmak yasaktır. Bu zorunluluğa uymayan araçların sahiplerine 3.901 Türk Lirası ceza kesiliyor. Ayrıca plakasız araçla yakalanan sürücünün sürücü belgesine 10 ceza puanı uygulanıyor. Bu şekilde yakalanan araç, yakalandığı yerde trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekiliyor.
Trafik tescil plakası takılmadığı takdirde men kararı kaldırılamıyor, dolayısıyla ekstra masraflar ve vakit kaybı yaşanıyor. Bilindiği üzere, ehliyetlerde 20 ceza puanına ulaşıldığında ehliyete 6 ay süreyle el konuluyor. Bu sebeple plakasız gezen araçta iki kere yakalanan sürücünün sürücü belgesine el konuluyor.
Yeni Alınan Araçlarda Plakasız Araç Kullanma Süresi
Yeni alınan ikinci el ya da sıfır fark etmeksizin alınan araçlarda aracı tescil ettirme süresi sıklıkla merak edilen bir konu. Aracınızı sıfır kilometre olarak bayiiden teslim alıyorsanız, genellikle gerekli işlemler sizin adınıza yapılıyor. Ancak işlemlerin gecikmesi ya da bir sebepten ötürü yapılamaması durumunda, bayii size aracı G karakterli plakayla teslim edecektir.
G karakterli plakaların kullanım süresi 3 iş günüdür. 3 iş günü içerisinde G karakterli plakanın takılı olduğu aracın en yakın emniyet birimine gidip aracını tescil ettirmesi ve kalıcı plakasını alması zorunludur. Sıfır kilometre plakasız motosikletler için ise plakasız gezme süresi 3 ayı bulabilir. Bu durumda tarafınıza 3 ay geçerli bir belge sunulur ve trafik denetimlerinde bu belgeyle işlem yapılması istenir. Belgede plakanın işlem aşamasında olduğu belirtilir ve onaylıdır. Dolayısıyla 3 ay süreyle herhangi bir yaptırımla karşılaşmanızın önüne geçilir.
Ön Plakasız Araç Kullanma Cezası
Karayolları Trafik Kanunları’na göre, tescil edilmiş araçların plaka takması zorunludur. Aracın plakasını monte edilmesi gereken yere takmayan araçlara 750 Türk Lirası ceza kesilir. Bu cezalar ön ya da arka plakanın eksik olması durumunda tarafınıza yansıtılabilir.
Plakaların trafik denetlemelerinde hayati önemi var. Özellikle hız limitlerinin denetiminde, mobese denetimlerinde plakalar ayrı bir yere sahip. Son dönemde yaşanan terör olayları ve kopya plakaların artmasıyla bu denetimler fazlasıyla artırıldı. Dolayısıyla ön plakayı gerekli yere takmak akıllıca olacaktır.
Tescilsiz Araç Kullanma Cezası
İcra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçları satın aldıktan sonra en geç 1 ay içerisinde tescil işlemlerinizi yaptırmalısınız. Bu işlemler sonucunda tarafınıza verilecek plakayı aracınıza takmak ve ruhsatı sürüş esnasında yanınızda bulundurmak yasal olarak vatandaşların yükümlülüğüdür.
Plakasız yakalanan araçlar gibi, tescil edilmemiş araçlar da yakalandığı zaman en yakın emniyet otoparkına çekilir. Geçici tescil belgesi alınmadan otoparktan çıkarılamaz. Dolayısıyla sadece ceza masrafı değil, ayrıca çekici ve otopark masrafını da üstlenmiş olursunuz.
Plakasız Motor Kullanma Cezası
Trafikte seyir halinde olan araçlar için herhangi bir ayrım bulunmuyor. Otomobilleri alakadar eden kurallar aynı şekilde motosikletler için de geçerli. Plaka zorunluluğu bulunan motosikletlerin plakasız gezmesi kesinlikle yasak. Sık sık yapılan denetimlerde her sene binlerce motosiklete işlem uygulanıyor. Tıpkı otomobillerde olduğu gibi motosiklet en yakın emniyet otoparkına çekiliyor ve plakasız kullanım cezası motosiklet sürücüsüne anında kesiliyor.
Motosikletler için tek ceza kriteri plaka değil. Aynı zamanda tıpkı otomobiller gibi, yüksek sesli egzozlar ya da ruhsatsız trafiğe çıkma gibi durumlardan da cezalar kesilebilir. Ayrıca motosikletli bireylerin kask kullanması da zorunlu tutulduğu için, sıklıkla sadece motosikletler üzerine trafik denetimleri gerçekleştirilmekte.
Mevzuata Uymayan Plakalar
Son dönemlerde özellikle modifiye sever vatandaşların kullandığı APP plaka, farklı karakterlerle yazılmış plakalar, pleksiden yapılma plakalar, kutu harf yapıştırılmış plakalar sıklıkla denetleniyor. Mevzuatta belirtilen standart plakaların dışında plaka takan araç sahipleri ciddi cezalarla karşılaşıyor.
APP plaka gibi farklı karakterler ya da farklı renklerle kullanılan plakalar trafik denetimlerinde yakalandığı takdirde 505 Türk Lirası ceza ile karşılaşıyor. Aynı zamanda yeni bir gelişmeyle standart dışı plakaların TÜVTÜRK muayenesinden ağır kusurlu olarak geçemeyeceği bildirildi. Dolayısıyla devletin verdiği plakayı takmak en güvenli yol.
Trafik Cezası Taksitlendirme Nasıl Yapılır? Trafik Cezası Yapılandırma
Çekme Belgeli Araç Kullanma Cezası
Herhangi bir sebepten ötürü aracın trafikte kullanılmayacağını taahhüt etmek ve vergi, muayene gibi yükümlülüklerden feragat etmek için yapılan trafikten çekme işleminden sonra sürücülerin merak ettiği konu aracın trafikte kullanılıp kullanılmayacağıdır. Ancak belirttiğimiz gibi, aracınıza çekme belgesi alarak trafikte kullanılmayacağını taahüt etmiş olursunuz. Bu sebeple aracın tescil işlemleri sistem kaydından silinir ve iptal edilir. Plakası alınır ve belge alınan araç dışında başka bir araç üzerine verilebilir. Dolayısıyla çekme belgeli araç kullanmak tescil belgesi olmayan aracı kullanmakla eş anlamlıdır ve cezası 3.675 Türk Lirası’dır. Araç yine çekici ile en yakın emniyet otoparkına götürülür. Sürücü belgesine 10 ceza puanı işlenir ve ceza tebliğ edilir.
Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanunu’na göre araçların plakasız gezmesi, ruhsat taşınmaması, araç tescilinin yaptırılmaması ve geçici plaka belgesi olmadan sıfır kilometre araçla yolculuk edilmesi suçtur.
- Tescil işlemlerini yaptırmak,
- Araca ait bir plaka çıkarttırmak ve gerekli vergileri ödemek,
- Aracın tescil tarihinden itibaren 2 yıl sonuna kadar muayenesini TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirmek
- Araç bakımlarını yaptırmak yasal olarak her araç sahibinin sorumluluğudur.
Bu ve benzeri işlemlerin ihmali sonucu, ihmal yüzünden oluşan kazalarda ya da yapılacak trafik denetimlerinde ağır problemlerle karşılaşmanız olasıdır. Trafik sorumluluk gerektirir. Bu sebeple, aracınızı aldığınız andan itibaren yasal olarak yükümlü olduğunuz her şeyi listelemenizi, en kısa süre içerisinde tescil işlemlerinizi yaptırmanızı ve plakanızı aracınızda doğru yerlere monte etmenizi öneririz. İyi sürüşler!