yardım başvurusudevlet yardımları

Reçeteler Kaç Gün Geçerli? 2024 Reçete Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Reçeteler Kaç Gün Geçerli? 2024 Reçete Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
A+
A-

Reçeteler Kaç Gün Geçerli? Reçete Geçerlilik Süresi Ne Kadar? SGK Reçeteleri Kaç Gün Geçerlidir? Özel Reçete Kaç Gün Geçerli? E-reçete Kaç Gün Geçerli gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Özel ya da kamu hastanelerinden biri veya herhangi bir klinikte muayene olan hastalara tedavi amacıyla verilen ilaçlar reçeteye yazılır. Hangi sağlık kuruluşunda olursa olsun doktorlar, söz konusu ilaçları hastalara reçete üzerinden iletmek mecburiyetindedir.

Hastalar bu reçeteyi aldıktan sonra eczaneye giderek ilaçlarını temin edebilirler. Reçetenin düzenlendiği tarih itibarıyla müsait olmayan, yakında eczane bulamayan hastaların merak ettiği konu ise reçete geçerlilik süresi. Peki doktorun yazdığı reçete kaç gün geçerli? Reçete türüne göre geçerlilik süresinde değişiklik söz konusu olur mu? Reçete geçerlilik süresine ilişkin merak edilen detaylar…

Reçeteler Kaç Gün Geçerli?

Reçetelerinin geçerlilik süresi SGK tarafından çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliği baz alınarak sınırlandırılmıştır. Bu kanun kapsamında; reçetede yazılı olan ilaçların 4 iş günü içerisinde alınması gerekir. 4 iş gününün aşılması reçetenin geçersiz olmasına neden olur.

Yazılan reçete için 4 iş gününü kapsayan süre, hafta içi günlerinden ibarettir. Örnek vermek gerekirse; hasta cuma günü herhangi bir sağlık kuruluşuna gitti ve gerçekleştirilen muayene sonrasından doktor tarafından kendisine reçete yazıldı. Bu durumda hastanın reçetede bulunan ilaçları temin etmek 4 iş günü bulunuyor. Araya hafta sonu girdiği için reçetenin geçerlilik süresinin son bulacağı çarşamba olur.

Acil branşı, hemodiyaliz ve onkolojik tedavileri kapsayan ilaçların reçete edilmiş ise resmi tatil günleri içerisinde bu reçete geçerli olur. Diğer branşlar için hastaların resmi tatilde sonraki ilk iş gününü beklemesi gerekir.

SGK Reçeteleri Kaç Gün Geçerlidir?

Reçetede yer alan ilaçların, reçete tanzim tarihinden itibaren 4 iş günü içerisinde SGK ile anlaşmalı eczanelerden alınması gerekir. İlaç temini için gidilecek eczanede, ilacın temin edileceği eczane ile reçetenin yazıldığı kuruluşla arasındaki mesafenin bir önemi yoktur. Hasta SGK ile sözleşmeli olan herhangi bir eczaneden 4 iş günü içerisinde ilaçlarını temin etme imkanına sahiptir.

Belirlenen iş günü süresi geçmiş reçetelerde; hastanın reçeteyi yeniden yazdırması ya da mevcut reçete üzerinde yazdırılmış olan ilaçları ücretini ödeyerek alması gerekir.

reçeteler kaç gün geçerli?

reçeteler kaç gün geçerli?

Özel Reçete Kaç Gün Geçerli?

Özel reçetelerde geçerlilik süresine ilişkin uygulama, SGK ile anlaşmalı olup olmama durumuna göre değişiklik gösterir. Buna göre özel reçetelerin geçerlilik süresi şu şekilde sınırlandırılmıştır:

  • SGK kapsamı dışında özel reçete düzenlenmesi halinde söz konusu reçete, düzenlenme tarihinden itibaren 1 yıl süresince geçerlidir.
  • SGK kapsamında verilen özel reçetelerde, geçerlilik süresi 4 iş günü olarak belirlenmiştir. SGK kapsamındaki sağlık kuruluşunun özel hastane, üniversite hastanesi ya da sağlık ocağı olmasının özel reçete kapsamında bir hükmü yoktur. Reçetede tek bağlayıcı kısım; SGK anlaşmasıdır.

E-reçete Kaç Gün Geçerli?

E-reçete, sağlık hizmet sunucuları sistemi üzerinden hekimler tarafından MEDULA elektronik sağlık sistemine ilaçların tanımlanması ve tanımlanan reçete numaralarının hastalara barkod olarak verilmesidir. Doktorlar tarafından düzenlenen reçetelerin kaybolma ya da yırtılma ihtimalinden doğabilecek sorunların önüne geçebilmek adına e-reçete uygulamasına geçilmiştir. Elektronik ortamda kaydedilen reçetelerin zamanının geçmesi halinde, ilaçların hiçbir eczaneden alınması mümkün değildir.

İlaçların zamanında alınabilmesi amacıyla e-reçetenin geçerlilik süresi 4 iş günü olarak belirlenmiştir.

Gözlük Reçeteleri Kaç Gün Geçerlidir?

Göz doktoruna giderek muayene olan ve reçete kapsamında gözlük camı, gözlük çerçevesi, lens ya da gözlük yazdıran vatandaşların, bu reçete ile herhangi bir optikten istediği ürünü alabilmesi mümkündür. SGK tarafından gözlük reçetelerinin kabul edilebilmesi için belirli şartlar getirilmiştir:

  • Reçetenin göz hastalıkları uzmanı doktor yada bu dalda ihtisas yapan bir asistan hekim tarafından yazılmış olması gerekir.
  • Acil polikliniklerinde reçete edilen gözlük materyalleri, kim tarafından yazılırsa yazılsın kabul edilmemektedir.
  • Lens alımında ise durum biraz farklılık gösterir. Yalnızca eğitim ve araştırma hastaneleri ya da araştırma hastanelerinde yazılan lens reçeteleri SGK tarafından karşılanmaktadır.

Gözlük ve her türlü lens reçetelerinin geçerlilik süreleri; hastanın refraksiyonu, kornea eğilimi ve gözyaşı özelliklerinin değişebilme olasılığı dolayısıyla 1 yılı kapsar. Göz hastalıkları uzmanı tarafından düzenlenen gözlük reçeteleri için hastaların, reçete üzerinden alacakları hizmetler için reçete tanzim tarihinden itibaren 10 iş günü bulunur.

SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu? Geri Alınabilir mi?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.