SGK - SSK

SGK Gözlük Ödemesi 2024 SGK Gözlük Camı İçin Ne Kadar Ödüyor?

SGK Gözlük Ödemesi 2024 SGK Gözlük Camı İçin Ne Kadar Ödüyor? Standart Gözlük Camı Fiyatları, Filtreli 1,50 Standart Camlar, İnceltilmiş Gözlük Camı Fiyatları, Progresif Gözlük Camı Fiyatları, Mavi Işık Filtreli Gözlük Camı Fiyatları, Organik Gözlük Camı Fiyatları, SGK Anlaşmalı Gözlük Modelleri Nelerdir? Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli? SGK Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor? SGK Gözlük Hakkı Sorgulama, e-Devlet ile Gözlük Hakkı Sorgulama, Kısa Mesaj ile Gözlük Hakkı Sorgulama, Gözlük Değiştirmek İçin 3 Yıl Beklemem mi Gerekiyor ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

SGK Gözlük Ödemesi 2024 SGK Gözlük Camı İçin Ne Kadar Ödüyor? Sosyal Sigortalar Kurumu bazı şartlarda katkı payı ödemesi yapmaktadır. Bunlardan biri de gözlük hakkı için geçerlidir. SGK anlaşmalı gözlük modelleri, gözlük reçetesi kaç gün geçerli, SGK gözlük için ne kadar ödüyor gibi soruların cevapları yazımızda.

SGK, belirli şartların karşılanması durumunda gözlük bedellerine katkı payı ödüyor. Güncel sağlık uygulamalarına göre, bu şartları sağlayan sigortalı vatandaşlar; gözlük satın alma süreçlerinde, SGK’nın ödeneğinden yararlanabiliyor. SGK gözlük cam ve çerçeve fiyatları ile SGK gözlük hakkı sorgulama süreçlerinden bahsettiğimiz bu yazıda merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt alabileceksiniz.

Devlet Hastaneleri Burun Estetiği Yapar mı? SGK Karşılar mı?

Gözlük Camı Fiyatları

Numaralı gözlük camı fiyatları; modeline ve özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Farklı tiplere ayrılan bu modelleri, ayrı başlıklar altında şu şekilde incelemek mümkün;

sgk gözlük ödemesi
sgk gözlük ödemesi

Standart Gözlük Camı Fiyatları

Standart gözlük camları 1,50 indislidir ve üzerinde hiçbir filtre bulunmaz. Düz cam; filtresiz cam ve devletin karşıladığı cam olarak da bilinir. En uygun fiyata sahip olan bu camların yüzeylerinde fazla yansıma olur ve kullanım konforu bu yüzden diğer modellere nazaran düşüktür. Göz bozukluğu 2 derecenin üzerinde olan kişiler için sıklıkla tercih edilen numaralı gözlük camları biraz daha ağır ve kalındır. Genellikle yakın okuma gözlüğü ve yedek gözlük olarak kullanılırlar. Fiyatı ise ortalama 300 TL den başlamaktadır. 

Filtreli 1,50 Standart Camlar

Bir üst başlıkta aktarılan standart cam kalınlığında olan ama üzerinde filtre bulunan camlardır. Çok odaklı dediğimiz progresif camlarda da kullanılan bu tür, 2 dereceye kadar bozukluğu bulunan reçete sahipleri tarafından tercih edilebilir. Fakat, bu cam çeşidi her optik mağazasında bulunmaz. 

İnceltilmiş Gözlük Camı Fiyatları

  • %30 inceltilmiş gözlük camı fiyatları: 1.56 indisli olarak tabir edilen, göz bozukluğu -2.00 ile -3.00 ve +2 ile +3.00 arasında bulunan kişilerin tercih ettiği ve hafif olan camlardır. Üretimi esnasında kullanılan ham maddeler sebebiyle standart camlar ile karşılaştırıldığında %30 daha incedir. Su itici, toz itici, transitions ve mavi filtre gibi ekstra filtreler ile de satılabilir. Bu filtrelerin fiyatı değişiklik göstermektedir.
  • %45 inceltilmiş gözlük camı fiyatları: 1.57, 1.59, 1.60 gibi indislerde üretilen ve pek çok ham madde kullanılan bu cam grubunun; Trivex ve MR8 gibi bazı özellikleri de vardır. Ham maddeleri nedeniyle kırılmaya karşı dayanıklıdır. Özellikle çerçevesiz gözlük modellerinde bu cam çeşidi tercih edilir. Standart olarak antirefle kaplama ile üretilir. Ekstra filtreler ile değişiklik gösterecektir. Essilor, seiko, hoya ve zeiss gibi ithal camların tercih edilmesi durumunda fiyat artmaktadır.
  • %60 inceltilmiş gözlük camı fiyatları: Camın ön yüzeyi düzdür. Bu yapısı sayesinde, özellikle camların kenarında meydana gelen görüntü bozulması en aza düşmüş olur. Bu camlar, yüksek numarası bulunan kişiler için ekstra görüş alanı ve konfor sağlar. Ekstra ince ve hafif olması nedeniyle fiyatı daha yüksektir. Eğer, ithal cam tercih edilecek olursa da bu fiyat daha da artmaktadır.
  • %70 inceltilmiş gözlük camı fiyatları: -6, -7 ve daha yüksek numaralarda tercih edilen, birkaç yabancı markaya ait özel camlar haricinde en ince yapıda satılan cam çeşididir. 

Progresif Gözlük Camı Fiyatları

Progresif camların fiyatı; inceltme seçeneklerine, tercih edilen filtrelere, yönlendirme alanlarına ve markasına göre değişiklik gösterdiği için bir fiyat söylemek çok zordur. 

Mavi Işık Filtreli Gözlük Camı Fiyatları

Bilgisayar, telefon, tablet gibi dijital ekranı olan cihazlar, yoğun bir şekilde mavi ve mor ışık yayar. Gün içinde uzun süre bu ekranlara maruz kalan kişilerde ise göz ağrısı ve uyku düzensizliği gibi şikayetlerin geliştiği görülür. Mavi ışık filtresi, tam olarak bu şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olabilecek bir alternatiftir. Tedavi edici özelliği yoktur; yalnızca zararlı ışıkları filtre ederek koruma sağlar. Filtrelerin, bazen görsel anlamda olumsuzlukları olabiliyor. Örneğin, bu filtre; camda mavi bir yansıma yapıyor ve fotoğraflarda da mavi görünüme yol açıyor. Eğer, yalnızca bilgisayar başında kullanılacak ise, mavi ışık filtresi çok doğru bir tercih. Ancak, günlük yaşamda da kullanacaksanız daha farklı cam çeşitlerine yönelebilirsiniz. Fiyatları ise her firmada farklılık göstermektedir. 

Organik Gözlük Camı Fiyatları

Son zamanlarda en çok tercih edilen gözlük camı olan organik camlar, mineral camlar ile karşılaştırıldığında çok daha hafiftir. %100 kırılmaz özelliğe sahip olmasının yanı sıra, ekstra kaplamalı süper hidrofobik etkisi ile çizilmelere karşı daha dayanıklı ve dirençlidir. Organik camların tercih edilmesinin başlıca nedeni; mineral cama oranla, herhangi bir darbe karşısındaki dayanıklılığıdır.

Özellikle çocuk gözlüklerindeki kırılmalara karşın daha çok tercih edilir. Mineral camlar kadar kolay temizlenemeyen organik camların mineral cama göre şeffaflığı daha azdır. Optik mağazaların sahip olduğu stokların neredeyse %90’ını organik camlar oluşturur. 

SGK Fizik Tedavi Ücretlerini Karşılıyor mu? (Anlaşmalı Hastaneler)

sgk gözlük camı i̇çin ne kadar ödüyor?
sgk gözlük camı i̇çin ne kadar ödüyor?

SGK Anlaşmalı Gözlük Modelleri Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu; cam tutarını karşılıyor ama tüm gözlük çerçevelerini karşılamıyor. Uzak ya da yakın olarak size reçete edilen camlarınız için SGK’dan bir katkı payı alırsınız ancak SGK kapsamı dışında kalan bir çerçeve satın almak isteyecek olursanız, SGK’dan bir katkı payı alamazsınız. Unutmayın; SGK gözlük çerçeve modelleri için en güncel bilgileri ancak optisyeninizden alabilirsiniz. Çünkü, anlaşmalarda ve fiyatlarda güncellemeler yapılabilir.

Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli?

Reçetenizi; devlet hastanelerinde, SGK anlaşmalı özel hastanelerde veya SGK anlaşması bulunmayan özel hastanelerde yazdırmış olabilirsiniz. Gözlüklerin reçete edildiği kurumlar; katkı payını ve reçete süresini belirleyen önemli bir husustur. Detaylar şu şekilde:

SGK

2024 yılı itibariyle SGK gözlük reçetesinin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. Yani, bu süreye; cumartesi ve pazar günleri dahil değildir. Ayrıca; özel ve resmi tatiller de süreye dahil edilmez. 10 iş günü içinde müracaat edilmediği için işleme alınmayan reçeteler geçersiz olarak sayılacağı için reçete, 10. gün sonunda kullanılamaz duruma gelir.

Özel Hastaneler

4924 sayılı Sağlık Bakanlığı yazısında; “..düzenlenen gözlük ve her türlü lens reçetelerinin geçerlilik süreleri; hastanın refraksiyonu, kornea eğimi ve göz yaşı özelliklerinin değişebileceği, bu nedenle gözlük reçeteleri ile her türlü lens reçetelerinin son 1 yıl içinde yazılmış olması gerektiği” şeklinde bir ifade geçmektedir. Yönetmelikte yer alan bu maddeye göre; SGK kapsamı haricinde yazılan reçetelerin geçerlilik süreleri 1 yıl olarak belirlenmiştir.

SGK Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

SGK gözlük hakkı kaç lira, devlet gözlük için ne kadar ödüyor? sorularına yanıt arayan vatandaşlar için, bunun çok basit bir formül ile hesaplanacağını söyleyebiliriz.

Bu formül; “çerçeve parası+cam parası-katkı payı=sonuç” şeklinde hesaplanır. Adım adım gitmek gerekirse:

  • Çerçeve bedelinin 37,80 TL olduğunu düşünelim.
  • Cam bedelini belirleyecek husus göz bozukluğunuzun seviyesidir. Numaranıza göre bu tutar; 6 TL ile 20 TL arasında değişiklik gösterir.
  • Katkı payı bedeli ise muayene olmanız neticesinde, devlete ödenmesi gereken bir tutardır. Çalışanlarda; %20, emeklilerde ise %10’dur.
  • Alacağınız gözlük için devletin gerçek katkısı 40 TL gibi bir tutara denk gelir. Emeklilerde ise bu tutar 44 TL’yi bulur.
  • Örneğin; alacağınız gözlük 120 TL ise, bunun 40 TL’sini SGK, kalan 80 TL’sini ise siz ödersiniz.

Unutmayın; devlet, hiçbir hastaya gözlük ya da çerçeve vermez. SGK’nın tam olarak yapmak istediği; sigortalı vatandaşlara, numaralı gözlük çerçeveleri alabilmesi için yardım etmektir. Bir görme bozukluğuna sahip olduğunuzun saptanması durumunda, göz sağlığı ve hastalıkları doktoru tarafından size bir gözlük reçetesi yazılır. Bu reçete edilen gözlüğü ise ancak SGK anlaşması olan optisyenlere başvurarak alabilirsiniz. Eğer, katkı payı almak istiyorsanız SGK anlaşması mevcut olan optik dükkanlarını tercih etmeniz önemli bir kriterdir.

SGK Gözlük Hakkı Sorgulama

SGK gözlük sorgulama için birden fazla seçenek bulunuyor. İzlenmesi gereken adımlar ise oldukça kolay.

e-Devlet ile Gözlük Hakkı Sorgulama

Sosyal Sigortalar Kurumu‘nun e-Devlet uygulaması ile, gözlük ödemesi yapılan kişilerin kayıtları sisteme işleniyor ve gözlük hakkı süresinin sorgulanmasına internet aracılığıyla izin veriliyor. Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama sayfasının adresi bu bölümün en altında yer alıyor. Bu hizmet ile SGK güvencesine sahip kişiler, çerçeve ve cam haklarını çok kolay bir şekilde takip edebilirler. Sorgulama yapmak için izleyeceğiniz adımlar ise sırasıyla şu şekilde:

  • Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama ekranı için aşağıda yer verdiğimiz adrese gidin ve açılacak sayfadaki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.

kcfenqeggejctjsifeo5hfpqqbcsd5kogqxqojwf

  •  Açılan sayfada yer alan “T.C. Kimlik No” ve “e-Devlet Şifresi” hücrelerini eksiksiz bir şekilde, girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olarak doldurun.

  • Sorgulama ekranında şu şekilde bir uyarı ekranı ile karşılaşabilirsiniz ve bu sistem işleyişi açısından normal bir durumdur.

  • Daha sonra sayfa yüklenecek ve mevcut gözlük alma haklarınızı; uzak ve yakın olarak ayrı ayrı görüntüleyebiliyor olacaksınız.

ovbfnvzrezgjroufxqzamubreaalx1ckzpmkohry

Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama sayfasına gitmek ve gözlük kullanım haklarınızı öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Kısa Mesaj ile Gözlük Hakkı Sorgulama

CAM yazıp boşluk bıraktıktan sonra, T.C. kimlik numaranızı yazın ve boşluk bıraktıktan sonra son olarak aile sıra no bilgisini de yazıp 5502’ye kısa mesaj gönderebilirsiniz. Alacağınız SMS şu mesaja benzer bir içerikte olacaktır:

İstanbul’da Bulunan SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler

Gözlük Değiştirmek İçin 3 Yıl Beklemem mi Gerekiyor?

Gözlük alırken SGK kapsamında devlet desteğinden yararlanan kişilerin bir bekleme süresi, yani gözlük değiştirme süresi vardır. Bu süre 3 yıldır. Ancak, şu 2 durum istisna olarak kabul edilmektedir:

Diyoptrilik

Diyoptrilik; gözün, gelen ışınları kırma gücünü ifade eder. Eğer; bu konu ile ilgili olarak 0,5 oranında bir artış meydana gelirse devlet tarafından camların karşılanması gibi bir durum söz konusu olur. Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılan muayenede tespit edilen diyoptri, 3 yıldan önce gözlük alınması için geçerli bir nedendir.

Gelişim Çağında Olan Çocuklar

Gelişim çağında olan çocuklara, herhangi bir süre belirtilmeksizin numaralı gözlük verilebilir. Bu nedenle; 18 yaşını doldurmamış her çocuk, 3 yıldan önce gözlük camını değiştirme hakkına sahiptir.

Gözlük Hakkım ile Güneş Gözlüğü Alabilir miyim?

Devletin sunduğu katkı payı ödemeleri; reçetenizi teslim ettiğiniz optisyen tarafından her ayın belirli günlerinde Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan teslim alınır. Bazı özel optik firmalarının; bu bedeli hem standart gözlük ve cam hem de güneş gözlüğü olarak kullandığı söylense de bu doğru bir söylem değildir. Ayrıca; bu konu var olan mevzuata aykırıdır. Hangi mazeret ile olursa olsun, numaralı gözlük reçetesi ile güneş gözlüğü alınması kesinlikle mümkün değildir.

SGK Başkanı Kimdir?

Kürşad Arat

SGK Danışma Hattı Numarası Nedir?

ALO 170 dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu