SGK - SSK

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar? 2024 Rapor Parası Sorgulama ve Hesaplama

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar? Rapor Parası Sorgulama ve Hesaplama, Rapor Parası Ne Zaman Yatar? İş Göremezlik Ödemesi Nedir? Rapor Parası Ne Zaman Yatar? SGK Rapor Parası Nasıl Alınır ve daha fazlası yazımızda...

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar? Rapor Parası Sorgulama ve Hesaplama; SGK rapor parası, sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalanması, mesleki kazalar geçirmesi ya da meslek hastalıklarına yakalanması gibi sebeplerden ötürü mağduriyet yaşamamaları adına SGK tarafından ödenen bedeli ifade eder. İş göremezlik ödeneğinin alınması için hastalığı kanıtlayacak nitelikteki sağlık raporunun SGK’ya sunulması gerekir. Raporlu olunan süre boyunca çalışana, işvereni tarafından maaşı ödenmez. Bu süre boyunca ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır.

SGK rapor girişi kapsamında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, iki günlük raporlarda iş yeri çalışan maaşında herhangi bir kesinti yapmaması ve SGK’nın da bu süreçte iş göremezlik ödeneğini vermeyeceğini ayrıntısıdır. İş göremezlik parası ödemesi raporun üçüncü gününden itibaren başlar. Diğer bir nokta ise, çalışanın hastalık ya da kaza geçirmeden önce 90 günlük sigorta primlerinin yatmış olması gerekliliğidir.

Rapor Parasına Başvuru Şartları Nelerdir?

İş göremezlik ödeneği alabilmek için çalışanların SGK ile Sosyal Sağlık ve Genel Sağlık Sigortası kanunu kapsamındaki uygunluk şartlarını yerine getirmesi gereklidir. Rapor onaylama sürecinde bu kriterler üzerinden rapor parası adayları değerlendirilir. Bu kanuna göre rapor parası şartları;

  • Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı ya da hamilelik nedeniyle çalışanın iş göremez durumda olması,
  • SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim ve sağlık kuruluşlarından rapor alınmış olması,
  • Rapor tarihinden önceki bir yıl boyunca en az 90 gün sigorta primi yatmış olması,
  • 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) güvencesi altında olunması şeklindedir.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

SGK tarafından belirtilen şartlara uygunluk durumunda iş göremezlik ödeneği için başvuru yapılabilir. Öncelikle çalışanın sağlık raporunu işverenine teslim etmesi gerekir. İşveren ise raporu, e-rapor üzerinden sisteme kaydetmek durumundadır. İşveren statüsündeki kişiler, bu kayıt işlemini 5 gün içerisinde gerçekleştirmelidir. Aksi halde, cezai işlem uygulanır.

Çalışanlar rapor parası sürecini, SGK Müdürlüklerine giderek takip edebilirler. Rapor sisteme girildikten sonra gerekli inceleme SGK tarafından yapılır ve çalışanlara sonuç; SMS ya da e-mail yoluyla bildirilir. SGK rapor parası ödemesi, yapılan bildirimden 15 gün sonra anlaşmalı bankalara ya da PTT’ye yönlendirilir.

Rapor parası almaya hak kazanan kişilerin ödemeleri PTT şube ve PTT ATM’leri üzerinden yapılmaktadır. Bununla birlikte SGK’da tanımlı bir banka hesabı olan kişilerin ödemeleri bu hesaba yatırılır. SGK ile anlaşmalı bankalar arasında; Vakıfbank, Halkbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Akbank, Burgan Bank, Garanti Bankası ve Fibabanka bulunuyor.

Ödeme işlemleri başlatılan ve PTT ile ilgili banka hesaplarına gönderimi tamamlanan rapor parası ödemeleri, sigortalılar tarafından iki aylık süre boyunca herhangi bir zamanda çekilebilir.

sgk rapor parası
sgk rapor parası

SGK Rapor Parası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

SGK rapor girişi, e-devlet üzerinde yapılabileceği gibi SGK Müdürlüklerine başvuruda bulunarak da gerçekleştirilebilir. Bu işlem sırasında sigortalıların yanında mutlaka;

  • T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu fotoğraflı kimlik
  • Geçerli sayılan aile hekimi ya da hastaneden alınan sağlık raporu
  • Rapor tarihinden önceki günlere ait sigorta primi dokümanları
  • SSK ve BAĞ-KUR güvencesine dair ilgili belgeler olmalıdır.

Rapor Parası Ödeneği Nasıl Hesaplanır?

Rapor parası hesaplama işlemi; raporun süresi ve çalışanın aylık maaşı üzerinden gerçekleştirilir. Hesaplama işlemi sırasında rapor sahibinin son üç aylık brüt maaş toplamı, çalıştığı gün sayısına bölünerek günlük brüt ücreti hesaplanır. Günlük brüt ücretin rapor günü ile çarpılmasıyla da ödenecek rapor parası belirlenir.

Rapor Parası Sorgulama Nereden Yapılır?

SGK raporu parası sorgulama işlemi E-Devlet üzerindeki “4A-4B İş Göremezlik Ödeme Görme” hizmeti seçeneğinden gerçekleştirilebilir.

  • Sorgulama yapmak için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

e-devlet giriş sayfası

  • Açılan sayfada, T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi doğru bir şekilde ilgili boşluklara yazdıktan sonra sisteme giriş yap butonuna tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

4a/4b i̇şgöremezlik ödemesi görme

  • Giriş yaptıktan sonra e-devlet kapısı üzerinden sigortalılık uygulamaları kapsamında rapor parası sorgulama ve aynı zamanda da 4A-4B iş göremezlik ödemesi görüntülemesi hizmeti gerçekleştirilir.

E-devlet sisteminden yapılan online sorgulamanın haricinde ALO 170 çağrı merkezi aracılığıyla sorgulama yapmak mümkün.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ!

SGK Eksik Gün Nedenleri Neler? Eksik Gün Bildirimi Nasıl Yapılır?

SGK İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu