yardım başvurusudevlet yardımları

SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?(4 Maddede Soyadı Değişikliği)

SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?(4 Maddede Soyadı Değişikliği)

SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?(4 Maddede Soyadı Değişikliği); Soyadı değişikliği hakkında merak edilenleri sizler için bir arada derledik… e-Devletten SGK Soyadı Değişikliği Yapılabilir Mi? Evlilik Öncesi Soyadını Kullanmak İçin Nereye Başvurulur gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda… 

Çoğunlukla evlilik ya da boşanma sonrası değişen soyadınızı sigorta kayıtlarında bir karışıklık olmaması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na da (SGK) bildirmeniz gerekiyor. SGK soyadı değişikliği konusunda resmi talep oluşturmak için soyadı değişikliği dilekçesi ile birlikte bağlı bulunduğunuz SGK İl ya da Merkez Müdürlüklerine gidebiliyorsunuz. Vatandaşlar isim değişikliklerinin SGK’ye bildirilme işleminin e-Devlet üzerinden yapılıp yapılamayacağını da merak ediyor. Biz de kafa karışıklıklarını önlemek adına SGK soyadı değişikliği için gerekli belgeler ile talebinizi ilgili birimlere nasıl iletebileceğinizi araştırdık ve bu yazıyı hazırladık. Şimdi gelin ilk olarak, yazı boyunca değineceğim konuların bir listesini yapalım:

  • SGK soyadı değişikliği nasıl yapılır?
  • e-Devlet üzerinden soyadı değişikliği yapmak mümkün mü?
  • Evlilik sonrasında kızlık soyadını da kullanmak isteyen kadınlar nereye başvurmalıdır?
  • Boşanan kişinin soyadı değiştirmesi için ne yapması gerekir?

Detayları vermeye ilk maddeyle başlayalım. Sosyal Güvenlik Kurumu’na soyadı değişikliği nasıl bildirilir, ona bakalım.

Yeni Kimliklerin Geçerlilik Süresi Kaç Yıl?

1. SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

SGK soyadı güncelleme işlemleri ya da SGK evlilik bildirimi; genellikle evlendikten sonra soyadı değişikliği işlemi yapılarak ya da boşanmanın ardından soyadı değişikliği dilekçesi vererek gerçekleştirilebiliyor.

Aynı zamanda soyadınız SGK kayıtlarına hatalı bir biçimde -örneğin yazım yanlışıyla- geçtiyse yine değişiklik talebinde bulunabiliyorsunuz. Tüm resmi işlemlerde istediğiniz soyadını kullanabilmek ve karışıklıkları önlemek için talebinizi mutlaka SGK’nin ilgili birimlerine gerekli belgeler ve dilekçeler yolu ile iletmeniz gerekiyor.

Evlendikten sonra yapılan soyadı değişikliği için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği
  • Soyadı değişikliği dilekçesi

Soyadının hatalı yazılması durumunda ise evlilik cüzdanına gerek yoktur.

demcpqcibogzrlvmqgxkz1ybz0v2mwfpsqerfnyb
  • Yukarıda gördüğünüz soyadı değişikliği dilekçe örneği aşağıdaki bağlantıda dosya olarak da mevcuttur. Soyisim değiştirme dilekçe örneği, size dilekçeyi nasıl yazmanız gerektiği hakkında bir fikir verebilir. Dilekçenizi bu belgeden esinlenerek yazabilirsiniz.
  • Unutmayın ki, soyadı değişikliği aslında yerel birimlerde gerçekleştirilen bir işlemdir. Bir başka deyişle, farklı şehirlerde yaşayan insanlar farklı SGK sistemlerine talepleri iletir. Bu nedenle SGK soyadı değişikliği dilekçesi de ona göre düzenlenmelidir.
  • Evlilik nedeni ile soyadı değişikliği talebinde bulunan kişi sigortalı olarak çalışıyorsa bu dilekçeyi yazabilir. Eğer kişi çalışmıyorsa kimlik kartı ile SGK’ye başvuru yaparak sağlık sisteminde bir soyadı güncelleme işlemi yapması yeterlidir. 
  • Bağlı bulunduğunuz SGK İl Müdürlüklerine ya da Toplumsal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek süreci başlatabilirsiniz. 

Genel hatlarıyla SGK soyadı değişikliği işlem aşamalarını gördük. Şimdi, en çok merak edilen konulardan birine gelelim ve e-Devletten soyadı değişikliği yapılıyor mu, ona bakalım.

SGK soyadı değişikliği dilekçe örneği için TIKLAYINIZ!

2. e-Devletten SGK Soyadı Değişikliği Yapılabilir Mi?

Boşanmış, evli ya da dul kadınlar, e-Devlet üzerinden soyadı değişikliğini iletebiliyor. Ancak bu talep SGK’ye değil, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne iletilebiliyor. Bu işlemler:

  • Başvuru işlemleri “Evli / Dul veya Boşanmış Kadınların Soyadı Değişikliği Başvurusu” başlıkları altında toplanıyor. 
  • Aşağıdan ilgili bağlantıya tıklayarak başvuru sayfasına geçiş yapabilirsiniz.
qmao3alcrxgk2hbbyrk2tmjprxojjubanejffnha
  • Sisteme giriş yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, talebinizi iletebilmek için normalden daha hassas bir kimlik doğrulama sürecinin izlenmesi olarak göze çarpıyor. Doğrudan sizin imzanız olan mobil imza ya da elektronik imzayla bu sisteme giriş yapabiliyorsunuz. e-Devlet şifresi ile giriş yapamıyorsunuz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra başvurunuzu kuruma iletebilirsiniz.

Fakat burada önemli bir noktayı yeniden hatırlatmak istiyoruz. e-Devlet üzerinden yapılan işlem, nüfus müdürlüklerine bildirim sağlıyor. Yani bu işlem onaylandıktan sonra siz yine bölgenizdeki SGK İl Müdürlüğü’ne giderek yukarıda bahsedilen dilekçeleri iletmeli ve SGK kayıtlarınızda da değişiklik talep etmelisiniz. 

e-Devlet konusunu da açıklamış olduk. Şimdi boşanan kişilerin soyadı değişikliği için yapması gerekenlere bakalım.

e-Devlet üzerinden soyadı değişikliği talebini iletmek için TIKLAYINIZ!

3. Boşanan Kişilerin SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Boşanan ya da dul kalan kişilerin soyadı değişikliği işlemleri duruma göre biraz daha karışık olabiliyor. Boşanan kişi aslında otomatik olarak eski soyadına dönebiliyor. Ancak isterse mahkeme kararıyla eski eşinin soyadını kullanmaya devam edebiliyor.

Eğer soyadının değişmesi kadına zarar verecek bir durum oluşturuyorsa, kadınlar eski eşlerinin soyadlarını kullanmayı sürdürebiliyorlar. Boşandıktan sonra soyadı hakkında açacağınız davada eski eşinizin soyadını kullanmamanın size vereceği zararı ispat edebilirseniz -ve bu soyadını kullanmanız eski eşinize de zarar vermeyecekse- eski eşinizin soyadını kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Bunun dışında, boşandıktan sonra soyadı değişikliği için gerekli evraklar evlilik nedeni ile soyadı değişikliği için gerekli evraklarla aynı, sadece evlilik cüzdanı yerine boşanma ilamını eklemek gerekiyor.

Dilekçeyi de bu kez “Boşanmamdan dolayı kimlik bilgilerimde değişiklik olmuştur” yazarak ilgili kurumlara gönderebilirsiniz. 

Boşanma durumunda ne yapılması gerektiğini de öğrendik. Son olarak evlilik öncesi soyadını kullanmak isteyen kadınların yapması gereken başvuru işlemlerine bakalım.

4. Evlilik Öncesi Soyadını Kullanmak İçin Nereye Başvurulur?

Evlendikten sonra hem eşinizin soyadını hem de kendi soyadınızı kullanmak istiyorsanız bu kez Nüfus Müdürlüğü’ne evlenmeden önceki soyadınızı kullanmak için dilekçe yazmalısınız.

Aşağıda örneği verilen ve bölüm sonundaki bağlantıya tıklayarak ulaşabileceğiniz bu dilekçeyi de aynı şekilde kendinize göre düzenleyerek İl Nüfus Müdürlüklerine götürmelisiniz.

Talebinizin onaylanmasının ardından, 1. bölümde bahsettiğimiz gibi bir SGK soyadı değişikliği talebi yazarak ,değişen kimlik bilgilerinizi SGK’ye de iletmelisiniz. 

Nüfus Müdürlüğü soyadı değişikliği dilekçe örneği için TIKLAYINIZ!

Buraya kadar SGK soyadı değişikliği konusunu detaylı bir şekilde açıkladık. Son aşamada tüm anlatılanları kısaca özetleyelim:

  • Soyadı değişikliğini SGK’ya bildirmek için bir dilekçe ve istenilen diğer belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinden birini elden başvuru yapmak gerekiyor.
  • e-Devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ne soyadı değişikliği bildirimi yapılabiliyor. Fakat SGK soyadı değişikliği için e-Devlet sistemi kullanılamıyor.
  • Boşanan kişilerin soyadı sistemde otomatik olarak eski haline dönüyor. 
  • Belirli şartları sağlayan kişiler boşandıktan sonra eski eşinin soyadını kullanmaya devam edebiliyor.
  • Evlendikten sonra kızlık soyadını da kullanmak isteyen kadınların önce nüfus müdürlüklerine başvurmaları ve ardından SGK soyadı değişikliği işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

Siz SGK soyadı değişikliğinin e-Devlet üzerinden yapılamaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki fikirlerinizi yorumlar bölümden bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Sizler için hazırladığımız yazılarla ilgili görüşlerinizi bizlere yorum bölümünden ya da iletişim sayfamızdan iletebilirsiniz. Yazılarımızdan haberdar olmak için Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. 

Yeni Kimlik Çıkarma veya Yenileme Belgeleri Nelerdir?

Evlendikten Sonra Kimlik ve Diğer Belgelerin Değiştirilmesi

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nedir?

Yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Ücreti Ne Kadar?

Son güncelleme ile birlikte 83 TL olmuştur.

Kimlik Randevusu İçin Nereyi Arayabilirim?

ALO 199 çağrı merkezini arayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.