Sorgulamalar

Tapu Kadastro Ada, Parsel Sorgulama 2024 E-Devlet Tapu

Tapu Kadastro Ada, Parsel Sorgulama - E-Devlet Tapu, Tapu Nedir? Ada Nedir? Parsel Nedir? Tapu Parsel Sorgulama ve Ada Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır? TKGM Parsel Sorgulama, e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama, Mobil Uygulama ile Tapu Parsel Ada Sorgulama, Başkasına Ait Tapu Sorgulama Yapılabilir mi? Tapu Harcı Nedir? Tapu Harç Sorgulama Nasıl Yapılır? Tapu Randevu Alma İşlemleri Nasıl Yapılır? Tapu Randevu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Tapu İçin Gerekli Evraklar ve daha fazlası yazımızda...

Tapu Kadastro Ada, Parsel Sorgulama – E-Devlet Tapu; Mal sahibi olmak isteyen ya da mallarını satmak isteyen kişilerin en çok yaptığı işlemlerden biri de tapu ve parsel sorgulamadır. Tapu Nedir? Başkasına Ait Tapu Sorgulama Yapılabilir mi? Tapu Harcı Nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İlk defa konut/arsa sahibi olacak veya mevcut mallarını satacak kişiler için özellikle tapu, parsel, ada, pafta parsel, tapu kadastro genel müdürlüğü gibi terimler, kulaklara çok yabancı gelebilir ama bu işlemlerde yapılan yanlışların geri dönüşü çok zordur. İşlemlerle hata yapılmaması adına vatandaşların terimler hakkında bilgi sahip olması ve bu terimlerle ilgili işlemlerin nasıl yapılacağına dair bazı detayları öğrenmesi gerekir.

Tapu Nedir?

Tapu aslında hukuki bir terimdir. Taşınmaz olarak nitelendirilen bir araziye, arazinin belirli bir kısmına ya da arazinin üstüne kurulmuş/yapılmış herhangi bir bina/yapıya sahip olunduğunu gösteren resmi bir belgedir. Bu bahsi geçen belgenin, Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yetkili olan memur tarafından düzenlenmesi ve ilgili kişiye teslim etmesi gerekmektedir.

Günümüzde geçerliliğini koruyan ve resmi makamlarca da kabul edilen 3 çeşit tapu bulunmaktadır. Bunlar:

  • Hisseli tapular,
  • Kat irtifaklı tapular
  • Müstakil tapular

Tapu örneğine de aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz:

tapu örneği

Ada Nedir?

Aynı tapu gibi aslında bir hukuki terim olan ada; dört bir tarafı doğal veya insan eliyle yapılmış yapay sınırlar ile belirlenmiş parsel topluluğu anlamına gelir. Bir yerin ada olarak kabul edilmesi için, doğal veya insan eliyle yapılmış yapay sınırlar şunlar olmalıdır:

  • Sokak
  • Cadde
  • Demir yolu
  • Meydan
  • Akarsu

Tebliğ Tebellüğ Belgesi Nedir? Nereden Alınır? (Detaylı Anlatım)

Parsel Nedir?

Parseller birleşip, adaları oluşturuyor dedik. Parsel ise en yalın anlatımıyla; üzerine tek bir bina veya yapı kurulacak şekilde düzenlenen ve ayrılan toprak parçası anlamına gelmektedir. Parselin tanımı tapu ve imar yasalarında, üzerinde tartışılmaya açık olmayacak şekilde kanunda belirtilmiştir. Parsellerin tek bir sahibi olabildiği gibi, birden çok sahibi (gerçek ve tüzel kişi fark etmeksizin) de olabilir.

Tapu Parsel Sorgulama ve Ada Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu sorgulama veya parsel sorgulama geçmiş yıllarda sadece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılan bir hizmetti, kişiler yaşadıkları ilde bulunan Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak; istedikleri bilgilere ulaşabiliyordu. Gelişen teknolojiyle birlikte artık vatandaşlar, bulundukları ilin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gitmeye gerek kalmadan, e-Devlet gibi online platformlardan ihtiyaç duydukları bilgiye rahatça ve güvenli olarak ulaşma imkanına sahipler.

Vatandaşların online platformlardan şifresiz tapu sorgulama yapabilecekleri 3 adet farklı mecra vardır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü – TKGM Parsel Sorgulama

TKGM parsel sorgulama hizmetinden yararlanmak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Sorgulamaya başlamak için bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.

grvobqprxlsyjqgfolo5ccalibks8bfmo2wlnbwd.jpeg

  • Bu ekran karşınıza gelecektir, bilgi almak istediğiniz tapuya ait; il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girdikten sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız.
  • Bu botuna tıkladıktan sonra ilgili parsele ait detayları görebileceksiniz.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden ada parsel sorgulamak için TIKLAYINIZ!

e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama

e-Devlet ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliği sayesinde vatandaşlar tapuyla ilgili sorgulama işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.

  • Sorgulamaya başlamak için bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.

  • Aşağıda verdiğimiz linkten bu siteye ulaşacaksınız, giriş yapmak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız.

  • Karşınıza gelen bu giriş ekranından bilgilerini girdikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. Aktarıldığınız sayfadan direkt olarak  tapu işlem sorgulama işlemlerinizi yapmış olup, istediğiniz bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
  • e-Devlet’ten size ait olmayan bir tapu veya taşınmazı sorgulamayacağınızı hatırlatmak isterim.

e-Devlet aracılığıyla parsel sorgulamak için TIKLAYINIZ!

e-Devlet Şifreniz Yoksa: e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Mobil Uygulama ile Tapu Parsel Ada Sorgulama

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün (TKGM) mobil uygulamasını edinerek de, tapu parsel ada sorgulamalarınızı akıllı telefonlarınız üzerinden de yapabilirsiniz. Yapmanız gereken,

  • Bu bölümün en altında verilen bağlantılardan birine tıklayarak TKGM uygulamasını edindikten sonra, uygulamayı açmak. Karşınıza böyle bir ekran çıkacaktır.

ewkqjkhcyiblf7u85pmvvl2skenrhch5pc2ygagr.jpeg

  • Ardından, sağ üstte bulunan turuncu renkli, üç çizgi butonuna tıklayarak sorgulamak istediğiniz taşınmaza ait, bilgilerin olduğu ekrana ulaşacaksınız. Bu ekranda bulunan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girdikten sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız.

  • Arzu ederseniz, sağ üstte bulunan ayarlar ikonuna tıklayarak, dil ve harita görünümü gibi ayarları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Google Play Store’den TKGM mobil uygulamasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

App Store’dan TKGM mobil uygulamasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Başkasına Ait Tapu Sorgulama Yapılabilir mi?

Size ait olmayan bir tapuyla ilgili sorgulama yapmanız mümkündür, bunu yukarıda belirttiğimiz TKGM resmi web sitesinden ya da akıllı telefonunuza mobil uygulamasını indirerek; il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgileriyle sorgulama yaparak ilgili taşınmaza ait temel bilgileri öğrenebilirsiniz. Yani, satın alacağınız bir evin tapu bilgilerinde yer alan ada ve parsel bilgilerini sisteme girmeniz halinde taşınmazın bulunduğu konumun tapu sahibinin size gösterdiği konumla aynı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Fakat, bu erişeceğiniz bilgilerin temel bilgiler olacağını unutmayın. Sahibi dışındaki diğer vatandaşların tapularla ilgili detaylı parsel sorgulama erişimi devlet tarafından kısıtlanmıştır. Ancak avukat yardımı alırsanız detaylı bilgiye erişebilirsiniz çünkü avukatların tapu bilgilerine ulaşma izni bulunur.

Tapu sorgulama işlemlerinin sadece ada ve parsel bilgileriyle yapıldığını unutmayın, tapu sahibinin isim ve soy ismi ile sorgulama yapmak ne Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğün web sitesi veya mobil uygulamasında, ne de e-Devlet sisteminden mümkündür.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı, devletimizin gayrimenkul alımında veya satımında belirli bir oranda hem alıcıdan hem de satıcıdan talep ettiği miktardır. Tapu harcı alınmasının sebebi gayrimenkul alım ve satım işlemleriyle, Tapu Müdürlüklerinin sizin yerinize ilgilenmesi ve sizin yerinize işlemlerinizi halletmesidir. Tapu harcı ödemek, mecburidir.

Tapu harcı ödemeleri aldığınız ya da sattığınız gayrimenkullerin değerine göre değişiklik göstermektedir. Tapu işlemleri esnasında beyan edilen ücretin binde 3’ü tapu harcı olarak kabul edilir. Satan kişiden beyan edilen ücretin binde 15’i, alan kişiden beyan edilen ücretin binde 15’i talep edilir. Görüldüğü gibi alıcıdan ve satıcıdan eşit şekilde tahsis edilir. Taraflar için kişi başı tapu harcı hesaplamada şu örnekler üzerinden fikir edinebilirsiniz:

  • Satış beyanı 100 bin TL olarak gösterilen taşınmazın, satış tapu harcı 4.000 TL olarak hesaplanmıştır.
  • Satış beyanı 200 bin TL olarak gösterilen taşınmazın, satış tapu harcı 8.000 TL olarak hesaplanmıştır..

Tapu Harç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu harç sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

  • Sorgulamaya başlamak için bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.

  • Aşağıda vermiş olduğumuz web adresine ulaştığınızda karşılaşacağınız ekran bu olacaktır. “E-tahsilat seri numarası” girerek, “Sorgula” butonuna tıklamanızın ardından yönlendirildiğiniz ekrandan arzu ettiğiniz bilgilere ulaşabileceksiniz.

Not: Vatandaşların gayrimenkul alım ve satımında düşük fiyat belirlemesi, cezai işlem uygulanmasına sebep olabilir. Söz konusu gayrimenkul değeri bölge belediyesinin o gayrimenkul için verdiği fiyat değerinin altında olamaz.

Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama Sistemine Ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Tapu Randevu Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapuda yapılacak alım-satım işlemlerinden önce tapu randevusu alınması gerekmektedir. Randevu almak için:

  • Tapu randevusu alabilmek için bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.

0u9uzxeictjtjurprnyynmaoz6uhaahfan2mu6zy.jpeg

  • Açılan sayfadan “Yeni Randevu Al” seçeneğine tıklanır.

  • Kullanıcı sözleşmesi okuyup anladığınızı beyan etmek için kutucuğa tıklamayı unutmamalı ve güvenlik numarasını doğru girmelisiniz. Ardından “Giriş” butonuna tıklanır.

aikiowl8bily1kgvngmcpjpt2mtxedsktpek7vsd.jpeg

  • Açılan ekranda sırasıyla, kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, müdürlük seçimi, işlem seçimi, randevu tarihi ve randevu onay işlemleri 30 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılır. Bu işlemi tamamlamak için 30 dakikanız olduğunu unutmayın.

Bu işlemlerden sonra randevu almış olursunuz. Randevu aldığınız tapu müdürlüğüne, gerekli tarihte, belirlediğiniz saatten 15 dakika önce gidip başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Aynı yıl içerisinde, aynı tapu üzerinden 5 defadan fazla randevu alamayacağınızı unutmayın.

E-randevu sistemine gitmek için TIKLAYINIZ!

Tapu Randevu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Tapu randevu sorgusu yapmak veya mevcut randevunuzu iptal etmek için bu bölümün en altında bulunan bağlantıya tıklayın.

  • Açılan Sayfadan “Randevu Sorgula/İptal et” seçeneğine tıklanır.

  • Gerekli bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girildikten sonra, “Giriş” butonuna tıklayarak mevcut randevu detaylarınızı görüntüleyebilir ve dilerseniz iptal edebilirsiniz.

E-randevu sistemine gitmek için TIKLAYINIZ!

Tapu için Gerekli Evraklar

Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgeler:

  • Tüm alıcı ve satıcıların nüfus cüzdanı veya vekaletlerinin aslı
  • Tüm alıcı ve satıcıların son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı (satıcılar 1, alıcılar 2 adet)
  • Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS)
  • Konutun bağlı bulunduğu belediyeden alınan rayiç bedel
  • İlgili konutun tapu aslı (tapular çıkmadıysa istenmez)
  • Kredi kullanılacaksa banka ipotek evrakları
  • Tapu için ödenen harç dekontu

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu