T.C Kimlik No ile Adres Bulma 2024 T.C Kimlik No ile Adres Sorgulama
T.C Kimlik No ile Adres Bulma – T.C Kimlik No ile Adres Bulma; Kimlik bilgileri ile birçok işlem gerçekleştirebilmemiz mümkündür. Bu işlemlerden biri de adres bilgisi sorgulamadır. T.C’ den adres sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilir, e-Devlet sisteminden T.C. kimlik no ile adres sorgulama nasıl yapılır sorularının cevapları yazımızda.
MERNİS veri tabanıyla oluşturulan kimlik paylaşımı sistemi yönetmeliği kapsamında T.C. kimlik no aracılığıyla vatandaşlar ya da kurumlar ile kayıtlı adres ve ikametgah bilgilerinin paylaşılması mümkündür. Sistem üzerinde yer alan bilgiler, Türk vatandaşlığının ispatında kullanıldığı gibi değişiklik gösteren nüfus bilgilerini içeren resmi bilgilere de bu sistem üzerinden ulaşılabilir. MERNİS sistemi bünyesinde kamu kurumları ve bankalar tarafından kullanılan ve sürekli güncellenen veriler bulunmaktadır. Bu verilerde değişiklik olması halinde bilgiler sabitlenene kadar eski bilgiler geçerliliğini korur. Vatandaşlar ile ilgili bilgiler Nüfus Müdürlükleri tarafından MERNİS sistemine işlenir.
T.C kimlik no ile adres bulma ya da T.C kimlik no ile ikametgah sorgulama işlemi gerçekleştirecek kişi veya kurumların erişebileceği sorgulama alanları, sorgulama sonucu olarak gönderilen bilgiler ve kaynak olarak yararlanılabilecek internet sayfaları bakanlık tarafından belirlenir. Böylece hizmet alanlarının verilen yetki dışındaki işlemler için kullanılması ve kişisel bilgilerin alınması engellenir.
İsim Değiştirme Nasıl Yapılır? Süreci ve Şartları
T.C’ den Adres Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
- T.C. kimlik no ile adres sorgulama işlemi gerçekleştirmek isteyen kurumlar ya da anlaşmalı kişilerin ilgili bakanlığa yazılı başvuruda bulunmaları gerekir. Yapılan başvurularda elde edilmek istenen bilgilerin ne amaçla kullanılacağının belirtilmesi gerekir. Yetki alanı dışında kullanılan bilgiler nedeniyle kişiler hakkında hukuki işlem başlatılabilir.
- Kimlik Paylaşımı Sisteminin işletilmesinde kanunlarda ve uluslararası sözleşmelerde yer alan özel hayatın gizliliğine ilişkin hükümler esas alınır. Bu bağlamda UYAP üzerinden bir kişinin adres bilgilerine ulaşabilmek yalnızca avukatlar ve adliye çalışanları için mümkündür. Avukatlar kişilik haklarının korunması açısından yalnızca taraf oldukları vekillerinin dava dosyalarında bulunan adres bilgilerine ulaşabilirler.
- T.C’ den adres sorgulama kapsamındaki Kimlik Paylaşımı hizmetleri, kurumlar ve yetkilendirilmiş kişilerin internet sayfaları ile ulaşabilecekleri etkileşimli sorgulamalar ve kendilerine özel oluşturulmuş yazılım uygulamaları aracılığıyla sorgulama yapmalarına olanak veren internet servislerinden yapılmaktadır. Bu internet servisleri, tamamen devlet altyapılı yazılım sistemlerinden oluşur.
- Yetkilendirilmiş kurumların ya da kişilerin günlük sorgulama sayısı belirli kriterler nedeniyle kısıtlanmıştır. Günlük en fazla sorgulama sayısı, yapılan işlemler için ne düzeyde izleme bilgisi tutulacağı gibi kısıtlamalar ilgili bakanlık tarafından belirlenmiştir.
- T.C kimlik no ile ikametgah ya da T.C kimlik no ile adres sorgulama işlemleri için hizmet veren MERNİS sistemi, çoğunlukla avukatlar ya da kamu kuruluşları tarafından kullanılır. Bu sisteme e-Devlet, UYAP ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkündür.
- Kimlik numarası ile adres bilgilerinin sorgulanmasında, sorgulanan kimlik numarasına karşılık gelen kişinin açık kaydı bulunarak, sorgulama yapan kullanıcının almaya yetkili olduğu bilgiler sistem tarafından gönderilir. Verilen giriş bilgilerinin ardından sisteme erişim sağlayan yetkilendirilmiş kurum ya da kişiler T.C kimlik no’su ile birlikte belirlenen sınırlar içerisindeki sorgulama bilgilerine ulaşabilirler.
- İlgili bakanlığın Genel Müdürlükleri, Kimlik Paylaşım Sistemi veri tabanından faydalanmak için başvuru yapan kurum ya da kuruluşların başvuru süreci incelendikten sonra karara varılır. Sürecin olumlu sonuçlanmasıyla birlikte sistem üzerine alıcı kurum ya da yetkilendirilmiş kişiler tanımlanır. Tanımlanan her birey veya kurum için, sisteme giriş yapabilmeleri amacıyla Genel Müdürlük tarafından özel olarak güvenlik kodu, kullanıcı adı ve şifreleri verilir.
e-Devlet Sisteminden T.C. Kimlik No ile Adres Sorgulama Nasıl Yapılır?
Vatandaşlar, e-Devlet kapısı üzerinden yalnızca kendi adres bilgilerine ve kendileriyle aynı konutta ikamet eden eşleri ya da çocuklarının adres bilgilerine ulaşabilirler. Bunun için kişilerin öncelikli olarak e-devlet sistemine girerek kendilerine tanıtmaları gerekir.
- Aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayarak direkt olarak e-Devlet sisteminin ilgili sorgulama sayfasına giriş yapılabilir.
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulaması işlemi yapacak kişilerin açılan sayfada yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” sekmesine tıklaması gerekir. T.C. kimlik numarasının ve kişilere özel olarak tahsis edilmiş e-Devlet şifresinin girilmesinden sonra sistem üzerinde talimatların bulunduğu sayfa açılır. Sisteme e-Devlet şifresinin yanı sıra mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi yöntemlerle giriş yapmak da mümkündür.
- Sayfanın en altında yer alan “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum.” kutusuna tıkladıktan sonra devam sekmesi üzerinden işlemler devam ettirilebilir.
- Bu adımda belgenin kimin için alınacağının seçilmesi istenir. Eğer kişi kendisi için alacaksa ya da eşi/çocuğu için alacaksa ilgili yeri tıklayarak devam et sekmesi üzerinde sorgulama işleminin bir sonraki aşamasına geçebilir. Bu seçimin ardından sorgulama tamamlanır ve istenilen kişinin ikamet veya adres kaydı görüntülenebilir.
e-Devlet sisteminden T.C Kimlik No ile adres sorgulama işlemini gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ!
Yeni Kimliklerin Geçerlilik Süresi Kaç Yıl?
Adres Değişikliği Bildirimi Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?
20 gün içerisinde yapılmalıdır.
Adres Değişikliği Bildirmeme Cezası Ne Kadar?
Adres değişikliği verilen süre içerisinde bildirilmezse 285 TL ceza ödenmektedir.