Terör İhbar Hattı 2024 İsimsiz İhbar Nasıl Yapılır? (FETÖ ve PKK Üyeleri)
Terör İhbar Hattı – İsimsiz İhbar Nasıl Yapılır? (FETÖ ve PKK Üyeleri); Terör örgütleriyle mücadele kapsamında yeni adımlar atılmış ve bazı sistemler devreye sokularak tedbirler alınmaya çalışılmıştır. Terör Nedeniyle Arananların Listesine Nasıl Ulaşılır? Terör İhbarları Nasıl Yapılır? İhbarın Asılsız Olması Durumunda ne yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Adres Değişikliği 2024 e-Devlet İkametgah Değiştirme
Terör İhbar Hattı
Terörizm, siyasal, dinsel veya ekonomik nedenlere dayandırılarak bir ülkenin iç huzurunu bozmaya yönelik, iç siyasetini etkilemek amacıyla yapılan eylemlere denir. Terör eylemleri genellikle planlı yapılır. Eylemler arasında bombalamalar, intihar saldırıları veya siyasal komplolar olabilir. Bu saldırılar olmasa bile devlet iç yapılanmasında kemikleşerek, daha derinden gelen ve devletin meşru düzenine karşı kumpas kuran bir yapılanma olabilir.
Bu eylem faaliyetlerinin içinde olan insanlara da terörist denir. Ülkemiz için uzun yıllardır bir tehdit ve karmaşa nedeni olan PKK’ye son yıllarda FETÖ de eklenince, iç risklerimiz artmış, buna bağlı olarak da terör örgütü üyelerinin yakalamasını hedefleyen bir takım çalışmalara girilmiştir.
15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan darbe girişiminin ardından ortaya çıkan FETÖ terör örgütü, başarısız olunca örgütün yapılanması da açığa çıktı. Devletin bütün organlarına sızan bu örgütün üyeleri zaman içerisinde yakalanarak yargılanmaya başlandı. Ancak aralarında kimliği belli olup arananlar ve terör örgütüne üye olduğu yeni ortaya çıkan insanlar da var. FETÖ ve PKK üyelerinin görüldükleri yerde ihbar edilmeleri ülkenin varlığı ve bütünlüğü açısından önem taşıyor.
Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? 2024 Şartları Nelerdir?
İsimsiz İhbar Nasıl Yapılır? (FETÖ ve PKK Üyeleri)
Bundan birkaç yıl önce yaşanan darbe girişiminin ardından, Fethullah Gülen tarafından kurulan yeni bir yapılanmanın varlığı da ortaya çıktı. Bu örgüt, FETÖ terör örgütü olarak tanımlandı. Aynı zamanda paralel yapı olarak da isimlendirilir. FETÖ terör örgütüne paralel yapı denmesinin nedeni, devlet içerisinde başka bir yapılandırma oluşturmalarıdır.
Bu yapılanma ordu, kolluk kuvvetleri, akademik birimler, yargı, belediyeler, valilikler ve siyaset birimleri gibi devletin en temel yapı taşlarında kendi fikirlerinde olan insanların yerleştirilmesi esasına dayanır. Bu alanları sararak büyüyen FETÖ terör örgütünün ortaya çıkmasından sonra, vatandaşlar paralel yapı nereye şikayet edilir aramasına girmeye başladı. Devlet kanalları da, kendi çabaları ile FETÖ üyesi olanları ortaya çıkartmaya çalışırken, vatandaşların da yanlarında olmasını talep etti. FETÖ üyesi olan kişilerin ihbar edilecekleri kanallar hakkında bilgilendirme çalışmaları başlattı.
Terör Nedeniyle Arananların Listesine Nasıl Ulaşılır?
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve kolluk kuvvetlerinin elindeki verilerden yola çıkarak oluşturulan terör arananlar listesi aranan teröristlerin listesini sürekli güncelleyerek vatandaşların bu kişilerin kimliği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Bu liste aranan teröristlerin tehlike durumlarına göre renk kodlarıyla ayrılır. Kırmızı renk kodu devlet için en tehlikeli teröristleri kapsar.
Ardından sırasıyla mavi, yeşil, turuncu ve gri kodlular gelir. Bu listede yer alan şahıslar ihbar edilirse, yakalanmasını sağlayan kişi ödül alır. Ayrıca listede olmayıp da, tehdit içeren kişileri ihbar edenler de belirli bir miktar ödüle hak kazanır. FETÖ ihbar ödülü miktarı, ihbar edilen kişinin örgüt içerisindeki rütbesine göre değişiklik gösterir. Bu ödül miktarları 300.000 TL’den, 4 milyon TL’ye aralığındadır. Kırmızı liste terör örgütlerinin kurucuları ve yöneticilerinin olduğu listedir. En yüksek ödül bu gruptan birini yakalatanlara verilir. Kırmızı listenin ödül miktarı 4 milyon TL’ye kadar çıkar. Ardından gelen mavi listede bulunanların yakalatılması karşılığında verilecek ödül 1.500 milyon TL’ye kadar yükselir. Yeşil liste 1 milyon TL, turuncu liste 600 bin TL, gri liste 300 bin TL’ye kadar ödül verilen kişilerin listesidir.
Terör İhbarları Nasıl Yapılır?
Terör örgütü üyelerini ihbar etmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan bir tanesi 155 polis hattını aramaktır. Eğer bulunulan alan polis değil jandarma denetimindeyse 156 jandarma ihbar hattı kullanılabilir. Birisi hakkında net bilgi varsa, ihbar direkt kanallar aracılığıyla da yapılabilir. Yani jandarma ve polis noktalarına bizzat başvuru yolu da açıktır.
Bunlar dışında Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitelerinden de online olarak ihbarda bulunulabilir. Bu ihbarlarda kişinin ismini verme zorunluluğu yoktur. Ayrıca ismini verse bile bu ihbarı yapan kişilerin kimlik bilgileri saklı tutulur. FETÖ şikayet hattı olarak bu seçenekler kullanılabilir.
Milli İstihbarat İhbar Hattı İçin TIKLAYINIZ!
Emniyet Genel Müdürlüğü İhbar Hattı İçin TIKLAYINIZ!
ALO 140 Hattı
155 polis imdat hattına gelen ihbarların artması ve bu kanalın yoğunlaşması nedeniyle, ilgili bakanlık yeni bir çalışma yaparak Alo 140 ihbar hattı adı altında bir birim kurdu. Bu ihbar hattı terörle mücadele hakkında yapılacak ihbarların gizlilik kuralları çerçevesinde yürütülmesini hedefleyen bir çalışmadır. Bu hatta yapılan ihbarlar çalışmaları da hızlandırır.
Terörle mücadele ihbar hattı olarak da bilinen bu hattın vatandaşlara tanıtılması için ünlü isimlerin de içinde yer aldığı kamu spotları yayınlanmıştır. Alo 140 hattı, FETÖ örgütünün ortaya çıkmasından sonra kurulmuş olduğu için vatandaşlar arasında FETÖ ihbar hattı olarak da adlandırılır. Ancak bu hat sadece FETÖ üyelerinin ihbar edilmesi için değil, diğer bütün terör örgütleri mensuplarının da ihbar edilebileceği bir kanaldır. PKK, DAEŞ, DHKP-C gibi yasa dışı yapılanmalar içerisinde olan örgüt mensuplarının tamamı bu hatta ihbar edilebilir.
İhbarın Asılsız Olması Durumu
Bu ihbar hatlarının oluşmasıyla birlikte asılsız ihbar sayılarında da artış oldu. Aralarında husumet olan kişiler birbirlerini terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle ihbar etmeye başladı. Bu durum hem kolluk kuvvetlerinin gereksiz yere vaktini almaya başladı, hem de aslında hiçbir terör örgütü ile bağlantısı olmayan insanların mağdur olmasına yol açtı.
FETÖ ihbarı asılsız çıkarsa, hakkında suçlama yapılan kişi adına açılan bütün suçlamalar düşer. Bu kişinin KHK yeri ile belirlenmiş olan ‘lekelenme hakkını’ kullanarak tazminat davası açma hakkı doğar. Devlet birimleri iki sebepten dolayı da ihbar hattını gereksiz kullanan ve ihbar edeceği kişi hakkında net bir bilgisi olmayanları uyarmaya başladı. Yayınlanan bu KHK ile aynı zamanda hakkında ihbar yapılan kişi hakkında doğrudan soruşturma açılmasının ve suçu sabitleşene kadar isminin saklı tutulması hükmü de getirildi.
Savcılık kişi hakkında yeterli bilgi olmadığını düşünürse, ‘soruşturmaya yer yok’ kararı çıkartabilir. Eğer soruşturma yapılmasını gerekli görürse dosyayı sadece ilgili mahkeme ve savcılık görebilir. Bu soruşturmanın açılması için de ‘yeterli şüphe’ seviyesinin bulunması gerekir. Bu nedenle suçlu duruma düşmemek ve başkasını mağdur etmemek için ihbar edilecek kişi hakkında kesin bilgilerin edinilmiş olmasına özen göstermek gerekir.
Dedektif Nasıl Olunur? 2024 Dedektif Maaşı Ne Kadar?
Sosyal Yardım Hattı Numarası Nedir?
ALO 144 dür.
Terör İhbar Hattına Nasıl Bağlanabilirim?
ALO 140 hattı üzerinden bağlanabilirsiniz.
Terörist ihbar hattı