Trafik Cezasına İtiraz ve Ceza İptali 2024 İtiraz Dilekçesi Örneği
Trafik Cezasına İtiraz ve Ceza İptali – İtiraz Dilekçesi Örneği; Ülkemizde her yıl trafik kazalarında binlerce can kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle trafik denetimleri arttırılmış ve cezai işlemlerle de caydırma yoluna gidilmiştir. Trafik Cezası İtiraz İşlemleri Kaç Gün İçerisinde Yapılmalıdır? İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır? Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masraflarını Kim Öder gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Her dönem, herkes tarafından en çok tartışılan konulardan birisi olan trafik cezaları; trafikte yaya, yolcu ve sürücü güvenliğini sağlayıp can kayıpları ile yaralanma vakalarını en aza indirmek, ihlallerin önüne geçmek için uygulanan önemli yaptırımlardan birisidir. Fakat bazı durumlarda trafik cezaları kimi sürücülere haksız yere kesilebiliyor ve doğal olarak yanlış bir durum yüzünden büyük mağduriyetler oluşabiliyor. Bu tip durumlarda vatandaşlar, trafik cezalarına itiraz etme hakkına sahipler.
Her ne kadar ilk bakışta uzun ve yorucu bir süreçmiş gibi görünse de vatandaşların, hem sürücü puanlarına zarar vermemek hem de boşu boşuna maddi bir yükün altına girmemek için haksız yere kesilen cezalara itiraz etmeleri gerekir. Yanlış sebeple kesilen cezalardan daha hızlı haberdar olmak için belirli aralıklarla düzenli olarak trafik cezasına ilişkin sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu sayede bir haksızlıkla karşılaşılması halinde daha hızlı aksiyon almak mümkün olacaktır.
Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi – Kaç Günde Ödenmeli?
Trafik Cezası İtiraz İşlemleri Kaç Gün İçerisinde Yapılmalıdır?
Trafik cezasına itiraz etmek isteyen vatandaşların belirli bir süre içerisinde harekete geçmesi gerekir. Trafik cezasına itiraz süresi olarak 15 günlük bir zaman dilimi belirlenmiştir. Vatandaşlar 15 gün içerisinde trafik cezasına itiraz etmemeleri halinde itirazları işleme alınmaz. Bu süreçte prosedür şu şekilde işler:
- Eğer ceza bir trafik şube görevlisi tarafından, aracın durdurulması şeklinde bizzat kesilip ceza belgesi vatandaşa olay yerinde verilirse, cezanın yazıldığı günden sonraki 15 günlük süre içinde itiraz hakkının kullanılması gerekir.
- Diğer taraftan cezanın vatandaşın evine, iş yerine gönderilmesi halinde ise belgenin teslim alındığı tarihten sonraki 15 günlük süreç dikkate alınacaktır. Bu noktada bazı vatandaşlar cezaya konu olayın vuku bulduğu tarihten itibaren yasal sürecin başlayacağını düşündüğü için paniğe kapılabilir ama bu doğru bir bilgi değildir. Belgenin teslim edildiği tarih, sürecin başlangıcı olarak kabul edilir.
Trafik cezalarıyla ilgili yaşanan en önemli sorunlardan birisi de vatandaşların kendileri adına kesilen cezalardan haberdar olmamalarıdır. Kimi durumlarda adrese gönderilen postaların vatandaşa iletilmediği belirtilir ama bu tip durumlarda cezayla ilgili faiz, gecikme bedeli gibi ekstra ücretler ortaya çıkabilir. Normal şartlar altında trafik cezalarının on gün içerisinde vatandaşa iletilmesi gerekir ve posta görevlisi adrese geldiğinde vatandaşı bulamasa bile kapıya bir etiket yapıştırmak ya da farklı bir yolla vatandaşı durumdan haberdar etmek zorundadır.
Trafik Cezası Sorgulama İçin Tıkla!
Bazı ihmaller yüzünden vatandaşlar haberdar olmadıkları cezalara ilişkin faiz, gecikme bedeli gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu tip durumlarda 15 günlük süre söz konusu değildir, vatandaş istediği an itiraz hakkını kullanabilir. Vatandaşın haksız yere mağdur olduğu ortaya çıkarsa faiz, gecikme bedeli gibi tutarlar geri çekilir ve sadece cezanın ana parası ödenir.
Yine de bu tip durumlarla karşılaşmamak için vatandaşların adres bilgilerini güncel tutmaları ve belirli aralıklarla internet üzerinden ceza sorgulaması yapmaları tavsiye edilir.
Trafik Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?
Trafik cezalarına itiraz etmek için genelde başvurulması gereken kurum trafik mahkemesidir. Fakat ne yazık ki günümüzde pek çok ilde trafik mahkemesi bulunmadığı için bu konuya ilişkin itirazları Sulh ve Ceza Mahkemesine giderek bildirmek mümkündür.
Kuruma giderken trafik cezasına yönelik itirazda bulunmak için yanınızda şu belgelerin olması gerekir:
- Trafik cezası itiraz dilekçesi
- Trafik idari para cezasının yer aldığı tutanağa ait fotokopi
- Araç ruhsatının bir tane fotokopisi
- Kimlik belgesinin fotokopisi
- Sürücü belgesinin fotokopisi
- Trafik idari para cezası tutanağının tebligatına dair belgenin fotokopisi
Vatandaşlar trafik cezalarına itiraz işlemlerini tamamladıktan sonra herhangi bir duruşmaya ya da adli görüşmeye katılmazlar. Yaklaşık üç aylık bir süreç içerisinde mahkeme itirazı karara bağlar ve detaylar vatandaşlara iletilir.
Trafik cezalarına itiraza ilişkin dilekçe örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!
Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masraflarını Kim Öder?
Tarafına bildirilen cezanın yanlış olduğunu düşünüp itirazda bulunan vatandaş, mahkeme tarafından haklı bulunursa trafik cezası iptal edilir ve başvuruya yönelik masraflar vatandaş adına ödenir, dolayısıyla vatandaşın cebinden herhangi bir masraf çıkmaz.
Fakat trafik cezasına itiraz reddedilirse vatandaşlar hem cezayı hem de mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalır. Dolayısıyla vatandaşların gerçekten ortada bir haksızlık olduğunu düşündükleri durumda itirazda bulunmaları gerekir.
Trafik Cezası İtiraz Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Cezaya ilişkin itirazlar mahkeme tarafından karara bağlandıktan sonra verdikleri iletişim bilgileri kullanılarak vatandaşlara iletilir. Diğer taraftan bir trafik cezası için yapmış olduğunuz itirazın sonucunu öğrenmek için internet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Eğer sorgulama sonucunda söz konusu cezaya ilişkin borç görünmez hale geldiyse itirazınız kabul edilmiş demektir.
- Turkiye.gov.tr adresinden faaliyet gösteren e-Devlet sistemi üzerinden araç plakasına yazılan trafik cezalarını sorgulamak mümkündür. Bu işleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın
- Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından e-Devlet sisteminde açılmış olan araç plakasına yazılan cezayı sorgulama sayfasına giriş yapabilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.
- Karşınıza çıkan giriş ekranındaki boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi yazın ve giriş butonuna tıklayın
- Eğer e-Devlet parolanız yoksa herhangi bir PTT merkezine gidip yetkili personele kimliğinizi göstererek sizin için tanımlanmış olan e-Devlet şifresinin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş ekranında gördüğünüz “şifremi unuttum” yazısına tıklayabilir ve kimlik doğrulamasını gerçekleştirdikten sonra cep telefonunuza iletilen güvenlik kodunu sisteme yazarak yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer sistemde telefon numaranız kayıtlı değilse yeni bir şifre almak için tekrar PTT ofisine gitmeniz gerekecektir.
- Ayrıca e-devlet şifresi dışındaki opsiyonlarla da sisteme giriş yapmak mümkündür. İnternet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da mobil imza seçeneklerinden birine tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz
- Sisteme giriş yaptığınızda otomatik olarak trafik para cezası listesi karşınıza çıkacaktır. Eğer daha önce bir cezanız varsa ve buna itiraz ettikten bir süre sonra yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarıyı gördüyseniz cezanızın iptal olduğunu söylemek mümkündür.
- Birden çok trafik cezası almış ve bir tanesi hakkında itiraz hakkını kullanmış olan vatandaşlar ise karşılarına çıkan ceza listesinde, hakkında itiraz dilekçesi verdikleri cezanın yer alıp almadığını kontrol etmelidir.
- Eğer itiraz sonuca bağlandıysa ve ceza listede görünmeye devam ediyorsa bu durumda yasal süre içerisinde cezanın ödenmesi gerekir.
E-devlet sistemi üzerinden trafik para cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Trafik Cezası Eve Gelmişse Kaç Gün İçinde Süreç Başlar?
Teslim alındıktan sonraki 15 gün sürecin başlamasını ifade eder.
Trafikte Telefonla Konuşmanın Cezası Ne Kadardır?
Yeni yıl ile birlikte bu ceza 951 TL olarak güncellenmiştir.