yardım başvurusudevlet yardımları

2024 Tüvtürk Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

2024 Tüvtürk Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
A+
A-

Tüvtürk Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır? Ülkemizde trafiğe kayıtlı taşıt sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu taşıtların trafiğe çıkabilme yeterliliğine sahip olabilmesi için bazı kontrollerden geçmesi gerekmektedir. Muayene Randevusu Nereden Alınır? Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? TÜVTÜRK Araç Muayene Ücretleri Ne Kadardır gibi soruların cevabı yazımızda…

Karayollarında aktif olarak kullanılan tüm motorlu taşıtlar, belirli yasal düzenlemeler dahilinde kullanılır. Yasal düzenlemeler kapsamında en çok bilinenler ehliyet ve ruhsat bulundurma zorunluluğudur. Bunların dışında ise uyulması gereken pek çok düzenleme vardır. Trafikteki motorlu taşıtların, teknik bakımdan da kusursuz olması gerekir. Bu nedenle “araç muayenesi” adı ile bilinen bir denetleme uygulanır. Türkiye’de bu denetimi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkilendirdiği TÜVTÜRK yapar.

PTT, TÜVTÜRK Araç KM Sorgulama – Orijinal KM Öğrenme

TÜVTÜRK Hizmetleri ve İletişim Bilgileri

TÜVTÜRK, araçlar için gerekli olan periyodik muayeneyi ve belirli durumlarda gereken çeşitli işlemleri yapar. TÜVTÜRK’ün sunduğu hizmetler arasında periyodik araç muayenesi, egzoz gazı emisyon ölçümü, zorunlu muayene, yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayene ve tespit gibi hizmetler bulunur. Araç muayeneleri TÜVTÜRK’ün istasyonlarında yapılır. TÜVTÜRK muayene istasyonları, tüm Türkiye’de hizmet verir. Türkiye genelinde 207 adet sabit muayene istasyonu vardır. Buna ek olarak 76 tane de gezici muayene istasyonu mevcuttur. Ayrıca traktörler için 16, motosikletler için ise 5 adet istasyon bulunur.

Bulunduğunuz şehirdeki istasyonlar ile ilgili detaylı bilgi almak için TÜVTÜRK’ün 0850 222 88 88 numaralı telefonunu arayabilirsiniz. TÜVTÜRK ile e-posta ve internet sitesi üzerinden de iletişime geçebilirsiniz. E-posta yoluyla iletişime geçmek için [email protected] adresine mail atabilir ya da internet sitesinde bulunan iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

TÜVTÜRK iletişim formunu doldurmak için TIKLAYINIZ! 

Adım Adım TÜVTÜRK Araç Muayenesi

Araç muayenesi yaptıracaksanız, izlemeniz gereken adımlar vardır. Muayene anında aksaklık yaşamamak için istasyona eksiksiz gitmeniz gerekir. Bu nedenle öncelikle aracınızla ilgili ödenmemiş borçları kontrol etmelisiniz. Herhangi bir borcunuz varsa randevu alamaz ve araç muayenenizi yaptıramazsınız. Randevunuzu aldıktan sonra da gerekli belgeleri tamamlamalısınız. Sonrasında aracınızın ekipmanlarının eksiksiz olmasına da dikkat ediniz. Randevu saatinizden önce istasyonda olmanız gerekiyor. Sıranız geldiğinde ücretinizi ödeyerek araç muayenenizi yaptırabilirsiniz.

Borç Nasıl Sorgulanır?

Aracınızla ilgili vergi borcu, trafik cezası ya da OGS borcu bulunuyor ise araç muayenenizi gerçekleştiremezsiniz.

Borcunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

tüvtürk araç muayene randevusu nasıl alınır?

tüvtürk araç muayene randevusu nasıl alınır?

Muayene Randevusu Nereden Alınır?

TÜVTÜRK, araç muayenelerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için randevu sistemini kullanır. Araç sahipleri randevu alarak istasyona gelir ve böylece sistem hızlı bir şekilde çalışır. Aracınız ancak teknik olarak trafiğe elverişli ise muayeneden başarılı bir şekilde geçer. Bu nedenle muayeneden önce aracınızın hazır olduğundan emin olun. Gerekli evrakları da tamamladıktan sonra muayeneye gidebilirsiniz.

Muayeneye gitmeden önce TÜVTÜRK’ten randevu almayı unutmayın. Randevu sadece TÜVTÜRK’ün çalışma saatleri içinde alınabilir. TÜVTÜRK’ün çalışma saatleri ise sabah 08:30 ile akşam 17:30 olarak belirlenmiştir. Öğle tatili olarak kabul edilen saatlerde de hizmet verilir. TÜVTÜRK’ün hafta tatili pazar günüdür. Cumartesi günleri de 08:30 – 17:30 saatleri arasında randevu alarak araç muayenenizi yaptırabilirsiniz.

Ücretsiz TÜVTÜRK randevu sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ!

Araç muayeneniz için aldığınız randevu gününü ve saatini değiştirmek zorunda kaldığınız durumlar olabilir. Bu durumlarda randevunuzu ileri bir tarihe erteleyebilir ya da iptal edebilirsiniz.

TÜVTÜRK randevu iptali ve TÜVTÜRK muayene erteleme için TIKLAYINIZ!

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Aracınızı muayeneye götürürken ihtiyaç duyulan evrakları tamamladığınızdan emin olun. Eksik bir belgeniz olması durumunda araç muayeneniz gerçekleşmez ve o saatteki randevu hakkınızı da yitirirsiniz. Araç muayene gerekli evraklar listesi şöyledir:

  • Araç Ruhsatı / Trafik Tescil Belgesi: Aracınızın ruhsatı, aracınızın kimliği statüsündedir. Bu nedenle hemen her işlem için aracınızın ruhsatının yanınızda bulunması gerekir. Aynı şekilde araç muayenesi yaptıracağınız zaman da araç ruhsatı yanınızda olmalıdır. Eğer aracınızı yeni aldıysanız ve henüz tescil işlemleri tamamlanmadıysa, satış esnasında noterin düzenlediği EK-44 (Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge) belgesi ile muayene işleminizi yaptırabilirsiniz.
  • Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi: Türkiye’de trafikteki motorlu taşıtlar için zorunlu tutulan bir trafik sigortası vardır. Trafik sigortası, olası trafik kazalarında mağdur olan tarafın maddi zararını karşılamak amacıyla yaptırılan bir sorumluluk sigortasıdır. Araç muayenenizi yaptırırken geçerli bir trafik sigortanız olduğundan emin olun ve sigorta poliçenizi yanınızda getirmeyi unutmayın.
  • Kimlik Belgesi: Araç muayenesi için TÜVTÜRK istasyonuna gelen sürücünün yanında üzerinde kimlik bilgilerinin yazılı olduğu T.C. nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport gibi belgelerden en az birinin bulunması gerekir.
  • Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü: Bir aracın muayenesinin yapılabilmesi için o aracın önce egzoz gazı emisyonu ölçülmüş olmalıdır. Geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü olmayan araçlar için muayene işlemi yapılmaz. Egzoz gazı emisyon ölçümünüzü TÜVTÜRK istasyonlarından randevusuz bir şekilde yaptırarak belgenize işletebilirsiniz.
  • Tadilat Sonrası Muayene İçin Gereken Belgeler: Motorlu taşıtların teknik donanımının değiştiği tadilat ve montajların ardından tekrar muayene işlemi yapılması gerekir. Eğer tadilat sonrası muayenesi yaptıracaksanız yetkili mühendis tarafından çizilen proje ile EK-1 belgesini de yanınızda bulundurmanız gerekir. EK-1 belgesi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından düzenlenir.
  • LPG’li Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler: TÜVTÜRK LPG’li araç muayene işlemi için belge olarak yakıt tankının üzerindeki bilgiler dikkate alınır. Bu bilgilerin okunur halde olması gerekir. LPG tankı yeni takıldı ise Yakıt Sistemi Montaj Belgesi de mevcut olmalıdır.

Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?

Araçlarda her zaman bulunması gereken ilk yardım ve acil durum ekipmanları, muayene sırasında da araçta olmalıdır. Bu ekipmanlar:

  • İlk yardım çantası
  • Üçgen reflektör
  • Yangın söndürme cihazı (yangın tüpü)
  • Stepne (yedek lastik) olarak belirlenmiştir.

Bu ekipmanların boyutları, içerikleri ve sayıları araç cinsine göre değişiklik gösterir.

Ekipmanlarla ilgili detaylı bilgi için TIKLAYINIZ!

TÜVTÜRK Araç Muayene Ücretleri Ne Kadardır?

TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan muayeneler karşılığında belirli bir ücret tahsil edilir. Bu ücretler T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda belirlenir. Belirlenen araç muayene ücreti listesi ise şöyledir:

  • Motosiklet ve traktörler (römorklu ve römorksuz) için muayene ücreti: 575,84 TL
  • Otomobil, kamyonet, arazi taşıtı, özel amaçlı taşıt, minibüs ve römorklar için muayene ücreti: 1.130,44 TL
  • Otobüs, kamyon, tanker ve çekiciler için muayene ücreti: 1.528,10 TL
  • Zamanında yapılmayan araç muayenelerinde geçen her ay için muayene ücretinin %5’i kadar gecikme bedeli tahsil edilir.

Not: TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan muayene ücreti tahsilatı sadece nakit olarak kabul edilir.

TÜVTÜRK Randevu İptali ve Randevu Değiştirme İşlemleri

 

TÜVTÜRK Nedir?

Periyodik araç muayenesinde uluslararası hizmet veren uzman bir kuruluştur.

TÜVTÜRK Ticari Araçlar İçin Kaç Yılda Bir Yapılmaktadır?

Aracın türüne göre muayene periyodu değişmektedir. Ticari araçlar ise bu muayeneyi her yıl yaptırmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.