Yeni Kimlik Çıkarma İşlemi İçin Gerekli Belgeler 2024 Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar
Yeni Kimlik Çıkarma İşlemi İçin Gerekli Belgeler – Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar; Kimlik yenileme ücretleri ne kadar oldu diye merak eden kişiler için detaylı bilgileri yazımızda paylaştık. Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadardır? Kimlik Yenileme Son Tarihi Nedir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunduğunu ispatlayan ve resmi işlemler esnasında kanıtlayıcı bir nitelik taşıyan kimlik belgeleri bir süre önce yenilendi. Nüfus cüzdanı olarak adlandırılan eski kimlikler artık çipli ve elektronik kullanıma uygun hale getirilen T.C. kimlik kartlarıyla değiştirilmeye başlandı.
Nüfus müdürlüklerinden alınabilen yeni kimlik kartları için vatandaşların ilk olarak randevu almaları ve sonrasında kimlik kartı için talep edilen ücreti ödemeleri, gerekli belgelerle birlikte randevu vaktinde kuruma gidip işlemleri tamamlamaları gerekiyor. Daha sonra kurye aracılığıyla teslim edilen kimlik kartlarının vatandaş tarafından teslim alınması ile birlikte eski kimlikler geçerliliğini yitiriyor. Yeni kimlik kartı teslim alındıktan sonra resmi işlemlerde bu kimlik kartının kullanılması gerekir.
Yeni Kimlik Çıkarma İşlemi İçin Gerekli Belgeler
Yeni kimlik kartı almak için kurum tarafından istenen bazı evrakların nüfus müdürlüğüne giderken vatandaşın yanında olması gerekir. Belgelerin eksik olması halinde işlemler yapılmayacağından randevu boşa gidecektir.
Kimlik çıkarma için gerekli evraklar-belgeler şunlardır:
- Eski nüfus cüzdanı ya da nüfus cüzdanı yerine geçecek sürücü belgesi, pasaport, uluslararası aile cüzdanı, avukat kimlik kartı, memur cüzdanı, askeri kimlik kartı, basın kartı ve muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesinden herhangi birisi
- Son altı ay içerisinde çekilmiş bir tane biyometrik fotoğraf
- Kimlik çıkarma ücretinin yatırıldığına ilişkin dekont
Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadardır?
Kimlik yenileme işlemlerinde talep edilen ücret, duruma göre farklılık gösterebilir. Eski nüfus cüzdanını yeni kimlik kartıyla değiştirirken ödenecek ücretle nüfus cüzdanının kaybedilmesi halinde ödenecek ücret farklıdır. Dolayısıyla kimlik kaybetme cezası olarak bir miktar daha fazla para ödenmesi gerektiğini söylemek mümkündür.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan kimlik ücretleri şu şekildedir:
- Doğum sebebiyle düzenlenen T.C. kimlik kartı: 83 Türk Lirası
- Değiştirme sebebiyle düzenlenen T.C. kimlik kartı: 83 Türk Lirası
- Nüfus cüzdanı kayıp bedeli: 83 Türk Lirası
- T.C. kimlik kartı kayıp bedeli: 166 Türk Lirası
Bu paralar randevu alındıktan sonra kuruma gitmeden önce banka şubeleri ya da internet aracılığıyla ödenmeli ve dekontları saklanmalıdır. Yetkili tarafından talep edilmesi halinde ödemenin yapıldığını ispatlar nitelikteki dekontun gösterilmesi gerekebilir.
Yeni Kimlik Ücretleri İle Alakalı Daha Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ
Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?
Kimlik çıkarmak için randevu alındıktan sonra vakti geldiğinde kuruma gidilir ve yaklaşık 10 dakikalık bir süre sonunda kurum içerisindeki işlemler sona erer. Daha sonra kimliğin vatandaşa ulaştırılması için süreç başlatılmış olur.
Kimlik, özel kurye ile vatandaşın adresine gönderilir. Kurum içindeki yoğunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle yeni kimlik kartları en geç bir haftalık süre içerisinde vatandaşlara teslim edilir. Teslimat esnasında kartların yola çıktığını haber vermek amacıyla kurum tarafından kısa mesaj gönderilir.
Kimliğim Ne Zaman Elime Ulaşır? Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?
Kimlik Yenileme Son Tarihi Nedir?
Nüfus cüzdanı olarak bilinen eski kimliklerin son geçerlilik süresine ilişkin herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor. İçişleri Bakanlığı, 2024 senesine kadar tüm vatandaşların T.C. kimlik kartı adı verilen yeni kimliklere geçmesi için çalışmalarını sürdürüyor ama 2024’te diğer kimliklerin geçerli olmayacağına dair çok net bir açıklama bulunmuyor. Dolayısıyla yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı durumda vatandaşlar, yeni kimlik kartlarını alana kadar eski nüfus cüzdanlarını kullanabilecekler.
Yeni Kimlikler Kaç Yıl Geçerli Olacak? Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekecek?
Yeni Kimlik İçin Randevu Nasıl Alınır?
Nüfus cüzdanı yenileme işlemleri için ilk olarak randevu almak gerekir. Randevular günümüzde İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi aracılığıyla alınır. İnternet üzerinden randevu almak istemeyen vatandaşlar kurumun ALO 199 çağrı merkezini arayarak da randevu işlemlerini gerçekleştirebilirler.
- Yeni kimlik için internet üzerinden randevu almak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün online randevu alma hizmetini açın.
- Karşınıza çıkan sayfadaki sıralı listenin en üstünde yer alan “T.C. Kimlik Kartı – Randevu Al” seçeneğine tıklayın.
- İlgili butona bastıktan sonra karşınıza birtakım uyarılar çıkacaktır. İşleme devam edebilmek için randevuya gidememeniz halinde en geç iki gün önce randevuyu iptal etmeniz gerektiğini ve iptal işlemi yapmadığınız sürece bir ay boyunca yeni bir randevu alamayacağınızı kabul ettiğinizi beyan eden “Kabul ediyorum” butonuna tıklayın.
- Önünüze çıkan sayfadaki formda ilgili boşluklara sırasıyla adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı, cep telefonu numaranızı, elektronik posta adresinizi ve ekranda görmüş olduğunuz güvenlik kodunu yazın. Son olarak “devam et” butonuna tıklayın.
- Bu aşamada ise kimlik randevusu için işlemleri hangi ilde ve ilçede yapacağınızı seçmeniz gerekiyor. İlk olarak soldaki menüden randevu şehrini seçin ve sonrasında sağ tarafta açılan bölümdeki listeden hangi ilçedeki nüfus müdürlüğüne gitmek istediğinizi seçin. Her ilçenin yanında en erken hangi tarihe randevu verilebileceğine ilişkin not da yer alıyor. Son olarak sağ alt bölümde yer alan “ileri” yazısına tıklayın.
- Bu aşamada açılan sayfada ise kimler adına randevu alacağınızı seçebilirsiniz. Bu sayfadan sadece kendiniz, eşiniz, anneniz, babanız ve çocuklarınız için randevu alma imkanına sahipsiniz. “Kişi Seçin” bölümünden randevu alma işlemi gerçekleştirmek istediğiniz insanların yanındaki “Ekle” butonuna tıklayın. Daha sonra sağ alt bölümde yer alan “ileri” yazısına tıklayın.
- Soldaki “kişi seçin” bölümünden randevu alacağınız insanın yanındaki boş yuvarlağa tıklayın, sağ bölümden ise gün ve saat belirleyerek randevu vaktini belirleyin ve “ileri” butonuna tıklayarak randevu tarihinizi onaylayın. Bu noktadan sonra yeni kimlik çıkarmak için randevu alma işleminiz tamamlanmış olacaktır.
İnternetten yeni kimlik randevusu almak için TIKLAYINIZ!
Online Yeni Kimlik Randevusu Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ
Yeni Kimlik Ücreti Nasıl Yatırılır?
Yeni kimlik ücreti yatırmak için iki alternatif yöntem bulunuyor. Bankaya giderek ücreti elden yatırmak mümkün olduğu gibi online ödeme yoluyla yeni kimlik çıkarma işlemi için ücreti yatırmak da mümkündür.
1. Banka yoluyla ödeme
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi sitesinde yer alan anlaşmalı bankalara giderek kimlik ücretini yatırmak mümkündür. Bankadan alınan dekontun saklanması ve randevu esnasında talep edilmesi halinde yetkiliye gösterilmesi gerekir.
Ücretin yatırılabileceği anlaşmalı bankalar şunlardır:
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- Albarakara Türk Katılım Bankası
- Akbank
- Arap Türk Bankası
- Alternatifbank
- Odeabank
- Fibabanka
- ICBC Turkey Bank
- ING Bankası
- QNB Finansbank
- HSBC Bankası
- Anadolubank
- Aktif Yatırım Bankası
- Burgan Bank
- Denizbank
- Citibank
- Vakıf Katılım Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye Garanti Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Turkland Bank
- Turkishbank
- Şekerbank
e-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu
2. İnternetten ödeme
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kimlik işlemleri için yatırılması gereken ücreti online ve hızlı bir şekilde ödemek mümkündür. Bu işlemi gerçekleştirmek için kredi kartı, banka kartı ya da sanal kart gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.
- İlk olarak aşağıdaki bağlantıya tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesinin resmi web sitesini açın.
- Sayfanın sol bölümünde en alt tarafta yer alan “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” bölümüne tıklayın.
- Karşınıza çıkan bölümde yine sol tarafta en altta yer alan “T.C. Kimlik Kartı Bedeli Ödeme” yazısının yer aldığı mavi renkli butona tıklayın.
- Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme sayfasındaki formun üzerindeki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı, şehir ve vergi dairesi ya da mal müdürlüğü bölümünü doldurun.
- Daha sonra alt tarafta yer alan “T.C. kimlik kartınızla alakalı hangi işlemi yapmaktasınız?” bölümündeki soruya formdan ilgili cevabı işaretleyin.
- Bu işlemin ardından sağ tarafta kart bedeline ilişkin ücret size gösterilecektir.
- Ödeme işlemini başlatmak için en altta yer alan yeşil renkli butonun içindeki “öde” butonuna tıklayın.
- Ödeme işlemini gerçekleştirmeniz için karşınıza çıkacak olan sayfada ilgili boşluklara kart numaranızı, kart sahibinin adını ve soyadını, güvenlik kodunu ve kartın son kullanma tarihini girmeniz gerekecektir. Bunların ardından güvenli ödeme işlemi için tarafınıza banka tarafından bir mesaj gönderilecektir. Mesajda yer alan güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazarak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Ödeme işlemi sona erdikten sonra dekontu kaydetmeniz ve saklamanız önerilir. Bazı durumlarda nüfus müdürlüklerinde dekontun yetkiliye gösterilmesi gerekebilir.
İnternet üzerinden yeni kimlik ücreti ödemek için TIKLAYINIZ!
SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?
Yeni Çıkarılan Kimlik Kaç Gün İçinde Gelir?
1-2 hafta içerisinde gelir.
Yeni Çıkarılan Kimlik Nasıl Teslim Edilir?
PTT tarafından teslim edilir.