Yeşil Kartlılara Verilen Yardımlar Nelerdir? 2024 Para ve Devlet Yardımları
Yeşil Kartlılara Verilen Yardımlar Nelerdir? Para ve Devlet Yardımları; Ülkemizde ihtiyaç sahibi olan kişiler düşünülerek farklı pek çok hizmet devreye sokulmuştur. Örneğin Yoksul yani muhtaç durumda olan kişilere hem sağlık hem de sosyal yardımlardan yararlanabilmeleri için yeşil kart imkanı tanınmıştır.
Yeşil kartlılar hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz. Yeşil Kart Nedir ve Nasıl Alınır? Yeşil kartlılar hangi yardımları alabilir? Belediyeler tarafından hangi yardımlar yapılır, kaymakamlıklar ve valilikler tarafından hangi yardımlar yapılır, vakıflar genel müdürlüğü tarafından hangi yardımlar yapılır, aile ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından hangi yardımlar yapılır, yeşil kartlılara para yardımı başvurusu nasıl yapılır, yeşil kart yardım başvurusu için istenilen evraklar, yeşil kartlılara bayram yardımı var mı, Şartlı eğitim yardımı nedir ve nasıl alınır? başvuru yolları nelerdir ? gibi pek çok merak edilen soruların cevabı yazımızda…
Ramazan Yardımı Başvurusu ve Yardım Yapan Kurumlar
Yeşil Kartlılara Verilen Yardımlar Nelerdir?
Muhtaçlık sınırının altında kalan yoksul vatandaşlar önceden yeşil kart sistemine tabiydi. Yeşil kart sistemi 2012 yılında kaldırıldı. Önceden yeşil karta tabi olan vatandaşlar ise günümüzde G0 sınıfında değerlendirilmeye alındı.
Aylık gelirleri asgari ücretin 1/3 ün altında kalan yani muhtaç durumda olan vatandaşlar belediye, dernek, vakıf ve diğer kurumlara sosyal yardım almak için başvuruda bulunabilirler. Eskiden bu kişiler sosyal yardımları alırken yeşil karta sahipti. Şimdilerde ise yeşil kart yoktur.
Açık Kapı Başvurusu Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil Kart Nedir ve Nasıl Alınır?
Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan muhtaç durumda olan vatandaşlar 2012 yılına kadar yeşil kart sayesinde birçok yardımdan yararlanıyordu.
Günümüzde ise başta sağlık olmak üzere yine pek çok yardımdan faydalanabilen G0 sınıfı yani eski yeşil kartlılar birçok yardım hizmetini almaya devam etmektedir.
Yeşil kartlılar yoksul ve sigortası olmayan kişilere veriliyordu. Şimdilerde G0 sınıfına dahil edilen bu kişilerin sigorta primlerini devlet karşılamaktadır. Yani bu kişiler genel sağlık sigortasından herhangi bir prim ödemeden faydalanabiliyor.
Sağlık hizmetlerinin yanı sıra muhtaç olduğu tespit edilen bu kişiler devletin sunduğu diğer sosyal yardımlardan da ihtiyaçları doğrultusunda faydalanabiliyor.
Yeşil Kartlılar Para ve Devlet Yardımları
Günümüzde G0 sınıfına dahil edilen yeşil kartlılar muhtaçlık sınırın altında kalan ve ihtiyaçlarını karşılayamayan kişilerdir. Bu kişiler yardım almak için dernek, vakıf, belediye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve Kızılay’a başvurmaktadır.
Belediye Gıda Yardımı ve Erzak Yardımı Başvurusu
Belediyeler Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?
Belediyeler tarafından yapılan sosyal yardımlara başvurmak isteyen vatandaşlar öncelikle başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Bunun için vatandaş bulunduğu yerin belediyesine giderek başvuru formunu talep eder ve formu doldurarak sosyal yardımlara başvurur.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden ve gelir testi yapılan sonrasında da G0 sınıfına tabi olduğu belirlenen kişiler gıda yardımlarından para yardımlarına kadar birçok yardımlardan faydalanmak için başvuruda bulunabiliyor.
Belediyelerin yapmış olduğu yardımlar; gıda yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, eğitim yardımı, yakacak yardımı, kira yardımı, kırtasiye yardımı, sağlık yardımı, evde bakım hizmeti, bebek paketi yardımı, dul kadınlar için yardım, sosyal destek kartı, afetzedeler için yardım, asker yakınları için yardım, para yardımı ve diğer yardımlardır.
Sosyal destek kartına başvuran ve başvurusu kabul edilen kişiler aldıkları kart ile belediyenin anlaşmalı marketlerinden ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapabiliyor.
Çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamayan aileler belediyelerden kırtasiye yardımı talep ederek çocuklarının eksikliklerini rahatlıkla tamamlayabilirler.
Ayrıca yeni doğan bebek paketi sayesinde maddi durumu olmayan ve bebeklerinin ihtiyaçlarını alamayan aile bu paket sayesinde bebek mamasından bebek bezine kadar pek çok ihtiyacı karşılanmış olur.
Kaymakamlıklar ve Valilikler Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?
Belediyeler dışında kaymakamlıklar ve valiliklerde vatandaşlara yardımda bulunuyor. Gıda yardımlarından yakacak yardımına kadar pek çok yardımlarda bulunan kaymakamlıklar ve valilikler vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kaymakamlık ya da valiliklere sosyal yardımlar için başvurmak isteyen vatandaş bulundukları yerlerdeki kaymakamlığa veya valilik binasına bizzat giderek başvuruda bulunabilir. Buralara gidemeyen vatandaşlar ise ikametgah adresinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek de başvuruda bulunabilirler.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından birçok yardım yapılmaktadır. İlk olarak yardıma muhtaç vatandaşlar için fakirlik maaşı bağlanmaktadır. Fakirlik maaşının yanı sıra muhtaç vatandaşlara kuru gıda yardımı da yapılmaktadır.
Annesi ve babasını kaybetmiş yetim ve öksüz kalan çocuklara Vakıflar Genel Müdürlüğü muhtaç aylığı bağlamaktadır. Ayrıca yoksul ailelerin çocuklarına burs imkanı da tanımaktadır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü %40 ve üzeri engele sahip olan vatandaşlara muhtaç ayılığının yanı sıra diğer sosyal yardımları da yapmaktadır.
Genel olarak yapılan yardımlar; vakıf evi hizmeti, eğitim ve burs yardımı, aşevi hizmeti, yurtiçi ve yurtdışı kuru gıda yardımlarıdır.
Para Yardımı Yapan Dernek, Vakıf ve İş Adamları
Dernek ve Vakıflar Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?
Yardıma muhtaç vatandaşlar gıda yardımından yakacak yardımına kadar pek çok sosyal yardım için dernek ve vakıflara başvuruda bulunur. Birçok sosyal yardımların yanı sıra para yardımında da bulunan dernek ve vakıflar mevcuttur.
Sosyal yardım yapan dernek ve vakıflar; Vuslat Derneği, Çare Derneği, İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı, Beşir Derneği, Dost Eli Derneği, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Düşün Taşın Derneği, Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı, Ayhan Şahenk Vakfı, Endes Engellilere Destek ve Yardım Derneği, Akkanat Eğitim ve Sanat Vakfı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının öncelliği kimsesiz yoksul kadınlar ve çocuklarıdır. Yardıma muhtaç onlarca vatandaşa yardım eli uzatan bakanlık, gıda yardımından sağlık yardımına kadar birçok yardımlarda bulunmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal yardımlarına başvurmak isteyen vatandaşlar bulundukları yerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumlarına giderek başvuruda bulunabilirler.
Yapılan yardımlar genellikle; gıda yardımı, yakacak yardımı, SED yardımı, giysi yardımı, kira desteği, elektrik yardımı, engelli maaşı bağlanması, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, yaşlılık maaşı, tüberküloz maaşı, muhtaç asker yakınlarına aylık bağlanması, dul maaşı, silikozis ve SSPE aylığı bağlanması, yetim maaşı ve diğer yardımlar.
İş Adamları ve Ünlüler Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?
Severek takip ettiğimiz pek çok ünlü kazançlarının bir kısmını hayır için ayırmaktadır. Para yardımından eğitim yardımına kadar pek çok yardım imkanı sunan iş adamları ve ünlüler bu sayede yoksul binlerce vatandaşın ihtiyaçlarını karşılıyor.
Yardımları ile ön planda olan önemli iş adamları şunlardır; Ali Ağaoğlu, Sinan Tara, Mustafa Koç, Ahmet Kocabıyık, Hacı Boydak, Murat Dedeman, Şevket Sabancı, Fikret Öztürk, Hüsnü M. Özyeğin, Tuncay Özilhan.
Yeşil Kartlılara Bayram Yardımı Var Mı?
Ramazan ve Kurban bayramlarında yoksul yardıma muhtaç birçok vatandaşa bayram yardımı yapılmaktadır. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfı ihtiyaç sahiplerinin evlerine kadar gıda ve erzak kolileri götürmenin yanı sıra bazı belediyelerde ihtiyaç sahiplerinin PTT hesaplarına bayram harçlığı yatırmaktadır.
Yeşil Kartlılara Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Para yardımı başvurusunda bulunmak isteyen yeşil kartlılar belediyelere başvuracaksa e-devlet üzerinden ya da bizzat giderek, dernek ve vakıflara başvuracaksa resmi internet siteleri üzerinden, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuracaksa bizzat kuruma giderek başvurmaları gerekmektedir.
e-Devlet Yeşil Kart Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Belediyelere yardım başvurusunda bulunmak isteyen yeşil kartlı vatandaşların e-Devlet üzerinden ön başvuruda bulunabilir. e-Devlet üzerinden başvuru için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamanız yeterlidir.
Link üzerinden ön başvuruda bulunan kişi hangi yardımı istiyorsa o yardımı başvuru formunda işaretlemelidir.
Yeşil Kart Yardım Parası Başvuru Sonucunu Öğrenme
Yeşil kart yardım parasını sorgulamak için e-devlet üzerinden ya da ALO 153 beyaz masa hattını arayarak sorgulama yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden başvuru sonuçları için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.
Yeşil Kart Yardım Başvurusu için İstenilen Evraklar
Yeşil kartlı olup yardım başvurusunda bulunmak isteyen kişilerden birtakım belgeler talep edilebilmektedir. Muhtaçlık sınırın altında olan bu kişilerin üzerinde herhangi bir gayrimenkul kayıtlı ise yardımlardan faydalanamazlar.
Talep edilen belgeler; kimlik kartı fotokopisi, ikametgah belgesi, engelliler için sağlık kurulu raporu, maaş bordrosu, mal beyanına ilişkin belgeler, vukuatlı nüfus kayıt örneği, fakirlik belgesi, SGK dan alınan gelir belgesi, SGK dan alınan gelirsizlik belgesi, kronik hastalar için sağlık kurulu raporu.
Yardım başvurusu için istenilen bu belgelerin yanı sıra kişinin özel durumuna bağlı olarak ekstra belge de talep edilebilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir ve Nasıl Alınır? Başvuru Yolları Nelerdir?
Aile içerinde SGK güvencesi bulunmayan ve maddi durumu yetersiz olup çocuklarının eğitiminin yarıda kalmasını istemeyen anneler çocukları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuruda bulunabilir.
Başvuru sonucunda bakanlık annenin PTT hesabına her ay düzenli olarak yardım parası yatırır. İlköğretime giden kız çocukları için 100 TL, ilköğretime giden erkek çocukları için 90 TL, ortaöğretime giden kız çocuklarına 150 TL, ortaöğretime giden erkek çocuklarına 130 TL yardım parası verilmektedir.
Aile başvuru için sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumuna giderek başvuruda bulunabilir. Ayrıca ailenin muhtaçlık durumu ortadan kalkarsa ya da çocuk bir ay içerisinde dörtten fazla okula gitmezse yardım kesilir.
Şartlı Sağlık Yardımı Nedir ve Nasıl Alınır? Başvuru Yolları Nelerdir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından şartlı sağlık yardımı dahilinde 0-6 yaş aralığında çocuğu olan annelere her ay 45 TL PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Ailenin muhtaçlık durumu sona ererse yapılan yardım da sona ermiş olur.
Şartlı sağlık yardımı aşı parası olarak da bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde çocuklar sağlık kontrollerine götürülmeli ve aşıları yaptırılmalıdır.
Sosyal Yardımlaşma Yardımı Ne Kadar? Nasıl Alınır?
Yeşil Kartlılar Yardım İçin Belediyeye Nasıl Başvurabilir?
İster bizzat ikamet ettiği yerin belediyesine giderek isterse de e-Devlet sistemi üzerinden başvurusunu gerçekleştirebilir.
Şartlı Eğitim Yardımı İlköğretim Kız Çocukları İçin Ne Kadar?
100 TL olarak güncellenmiştir.