Yunus Polis Nasıl Olunur? 2024 Yunus Polis Maaşı Ne Kadar?

Yunus Polis Nasıl Olunur? Yunus Polis Maaşı; Gençlerin hayali olan yunus polisliği son zamanlarda daha da sık tercih edilmektedir. Yunus Polis Olma Şartları Nelerdir? Bayan Yunus Polis Nasıl Olunur? Yunus Polis Maaşları Ne Kadardır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Yunus polisliği birimi ilk defa 1993 yılında polislik mesleğinin halkın gözünde imajını farklılaştırmak amacıyla kuruldu. Yunusların temel görevi; trafik yoğunluğu sebebiyle yaşanan karmaşayı düzene sokmak, sokaklardaki suç işleme oranını en az düzeye indirmek ve şehrin güvenliğini sağlayarak vatandaşların refahını artırmaktır. Önleyici güvenlik hizmetlerinin artırılması ve halkla ilişkilerin geliştirilmesi yunus polislerine düşer.
Yunuslar genellikle motosikletle dolaşırlar ancak kış mevsiminde, kötü iklim koşullarında arabayla devriye gezdikleri de olur. Motorla gezen iki yunus polisten önde oturanı öncü, arkada oturanı ise artçıdır. Artçı elinde silah taşır. Türkiye genelinde ortalama 40 şehirde motosikletli polis timleri görev yaparlar.
Polis Özel Harekat (PÖH) Nasıl Olunur? Polis Özel Harekat Maaşı
Yunus Polis Olma Şartları Nelerdir?
- Yunus polis olmak için gerekenler listesinin ilk adımı elbette eğitimden geçiyor. Yunus polisler, Polis Akademisi veya Polis Meslek Yüksekokullarından mezun olan adaylar arasından seçilir.
- Amir adayları hariç 28 yaşın doldurulmamış olması gerekir.
- Yunus polis boy kilo şartları; erkek adayların en az 1,75, kadın adayların 1,70 santimetre olması lazım. Kilo şartı ise boya göre oranlanarak hesaplanır. Vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kitle endeksinin 18 ile 27 arasında olması gerekiyor.
- Adayların sağlık muayenesinde, bu mesleği icra etmelerine engel teşkil edecek hiçbir sağlık probleminin olmadığı sonucuna varılmalı.
- Motosiklet kullanmak fiziksel bir yeterlilik gerektirdiğinden, adaylar atletik ve sportif bir yapıya sahip olmalıdır.
- Adaylar Türkçeyi akıcı ve düzgün konuşmalıdır.
- Sosyal hayatı düzgün olan adaylar öncelikli tercih sebebidir.
yunus polis nasıl olunur?
Bayan Yunus Polis Nasıl Olunur?
Bayan polis olmak için yukarıda belirttiğimiz şartların taşınması yeterli olur. Erkek adaylardan farklı olan tek durum fiziki özelliklerdir. Bayan yunus polis boy sınırı yukarıda da bahsi geçtiği gibi 1,70 cm’dir ve bunun dışında başka bir şart aranmaz.
Yunus Polis Eğitimleri Nasıldır?
Yunus polisler okullarını bitirmelerinin ardından 1-2 aylık bir süreç boyunca temel konularda eğitim alırlar. Bu süreç arama, el koyma, çevre güvenliği, uyuşturucu maddelerle mücadele, silah ve patlayıcı maddelerle başa çıkma konuları üzerine bir dizi eğitimden oluşur. Bu eğitimlere ek olarak motosikletin denge yapısını bilme, motosiklet parçaları ve motosiklet tamiri, motosiklet üzerinde düz sürüş, yanlara yatış teknikleri, engellerden kaçma, fren kullanabilme eğitimleri de alırlar.
Bu eğitimler, alanında uzman eğitmenler tarafından verilir. Eğitimin sonunda adaylar belli başlı sınavlara ve mülakatlara tabi tutulur. Bu aşamaların sonucunda başarı gösteren adaylar yunus polis olmaya hak kazanmış olurlar. Atama sonrası görevlerine başlarlar. Başarı gösteremeyen adaylar ise teşkilat içerisinde farklı birimlerde görevlendirilirler.
Yunus Polislerinin Emniyet Teşkilatına Faydaları Nelerdir?
- Yunus polisler, motosikletle dolaştıkları için olay yerine diğer meslektaşlarına göre daha çabuk ulaşırlar.
- Yunus polisler şehir içi devriyede oldukları için olaylara daha çabuk müdahale eder, olayların büyümesini engellerler. Halkın huzurunu sağlamak konusundaki faydaları yadsınamaz.
- Genellikle toplu halde gezerler. Bu da ekip ruhlarının gelişmesini sağlar.
Yunus Polisi Olmanın Avantajları Nelerdir?
- Polislik mesleğinin halka dönük yüzüdürler.
- Motosiklet ile görev yaptıklarından ilgi odağıdırlar.
- Toplu halde gezdikleri için takım ruhu ile çalışırlar.
- Doğu görevi ve tehlike içeren görevler sebebiyle tazminat alırlar.
- Erkek polis memurları askerlikten muaf olurlar. Tabii burada şart belli bir görev süresini doldurmuş olmaktır.
- Ülkenin pek çok yerinde görev yapabilirler. Bu sayede her yeri görebilirler.
- Yükselme olanakları fazladır. İstediklerinde eski görev birimlerine geri dönebilirler.
- Doğu bölgelerinde görev yapıyorlarsa lojman yardımı olur.
- Topluma huzur dolu bir ortam sunmak için çalışırlar.
Yunus Polisi Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Gerekirse başka bir insanın hayatı için kendi hayatlarını ortaya koyma fedakarlığını göstermek zorunda kalabilirler.
- Olaylara ilk müdahale eden birim oldukları için tehlikeli durumların içerisinde bulunma olasılıkları diğer meslektaşlarına göre daha yüksektir.
- Çalışma saatleri büyük bir şehirde çalışıyorlarsa olayların çok olduğu zamanlarda düzensizdir. Genelde bu zamanlarda uzun süreler çalışmak zorunda kalırlar.
- Daima hayatları tehlikededir.
- Doğu görevi sebebiyle uzun yıllar kötü şartlarda çalışırlar.
- Doğu görevi 2 kere yapılır.
- Ailelerine ve kendilerine yeteri kadar zaman ayıramayabilirler.
- Motosiklet kullandıkları için güvenlikleri arabalara göre daha azdır.
- Her zaman hal ve hareketlerine dikkat etmek zorundadırlar.
yunus polis maaşı
Yunus Polis Çalışma Saatleri Nasıldır?
Yunus polislerinin çalışma saatleri görev yaptıkları ile göre değişiklik göstermektedir. Çalışma saatleri yunus polislerinde normal şartlarda daha düzenlidir. Ancak çalışma saatleri görev yaptıkları şehrin yoğunluğuna göre farklılaşabilir. Yunus polislerinin çalışma saatlerinin diğer birimlere göre daha düzenli olmasının sebebi motosiklet kullanmalarıdır.
Çünkü motosiklet kullanırken daha fazla enerji harcarlar. Ayrıca belli bir süre sonra dikkatleri azalacağı için kaza yapma riskleri artabilir. Çalışma saatleri, motosiklet kullanıyor olmaları, halkla diğer birimlere göre daha sıcak ve iç içe olmaları yunus polisliğini daha cazibeli hale getirir.
Yunus Polis Maaşları Ne Kadardır?
Polis memurlarının maaşı son zamlarla birlikte 9.000 TL’ye ulaştı. Yunus polisler buna ek olarak prim de alırlar. Ayrıca yunus polislerinin de diğer devlet memurları gibi hizmet yılı ve kıdemine göre maaşları artar. Polislikte terör tehdidi olan bölgelerde prim oranı arttığından dolayı maaşlarda da bir artış söz konusu olur.
Tüm devlet memuriyetlerinde olduğu gibi yunus polislerin de maaşları hizmet yıllarına göre değişim gösterir. Memuriyet derecesine göre maaşlar farklıdır. Bir de evli olma durumu, çocuk durumu gibi kriterler maaşın farklılaşmasını sağlar. Evli bir yunus polisinin eşi çalışmıyorsa maaşı da eşi çalışan yunus polisine göre daha fazla olur.
Yunus Polislerinin Giysileri
Yunus polislerinin kıyafetleri özel olarak tasarlanmış kıyafetlerdir. Kıyafetler kırmızı, siyah ve beyaz renklerden oluşur. Üniformalarındaki siyah renk devlet otoritesini temsil eder. Kırmızı renk ise cana yakınlıkla beraber hoşgörüyü simgeler. Kıyafetin tamamında siyah renk ağır basar. Omuz kısmının altında kırmızı bir şerit mevcuttur. Sırt kısmında “Polis” yazısı beyaz renkte, karanlıkta parlayacak şekilde yapılmıştır.
Ayrıca kollarında kırmızı ve beyaz renkte parlama özelliği olan şeritler bulunur. Bir bacağında üç adet parlak beyaz şerit vardır. Armalarında başında kep bulunan yunus balığı resmi vardır. Yunus balığı, polislerin insanlarla olan dostane ilişkisini göstermek için kullanılır. Ayrıca yunus balığı yunus polislerin yakın dostluğu, polislerin halka karşı sevecen ve güler yüzlü davranmasını temsil ettiği bilinir.